Kuvar za početnike

13

Kuvar za početnike

+ Ovako izgleda kada se neplanski upetljaš u posao tačno u ponoć Razz

E, sad, recepat! Very Happy

Ne radim po receptu, ali pokušaću da opišem postupak izrade testa.

Sveži kvasac potopiti u toplo mleko sa dve kašike šećera i kašikom brašna.Ostaviti da naraste.
U vanglicu sipati oko pola kg brašna, 1 jaje, 1/2 margarina, kašičicu soli, narendanu koricu limuna i isceđen sok od limuna.
Dodati mleko sa kvascem i sve dobro uraditi rukom uz dodavanje brašna po potrebi da testo bude mekano, ali da se ne lepi za ruke. Urađeno testo premazati sa malo ulja i ostaviti oko sat vremena da odmara.

Dok testo odmara, napraviti fil od 400 gr maka, šećera po ukusu, vanilin šećera, mleka / sve prokuvati/, dodati sok od limuna/ i volim suvo grožđe ali ga za ovu štrudlu nisam imala./

Naraslo testo podeliti na jednake loptice, razviti tanko u pravougaonik, premazati prohlađenim filom, urolati.
Na kraju premazati žumancetom umućenim sa malo ulja, ostaviti da naraste. Peći na 200 stepeni dok porumeni.
Na ovoj slici gore, dve štrudle su sa makom, treća je sa makom i pekmezom od kajsija/ štrudla je neplanski napravljena pa je takva kakva je : oops: /
p.s. za ovu štrudlu sa slike potrošila sam 1 kg brašna.

Napisano: 16 Okt 2014 22:33

Sladoled Sa Karamel Prelivom(postije je nego što zvuči)

za sladoled:
-200g slatke pavlake za mućenje
- kesica krem šlaga od vanile
-kockica putera(od prilike ne veća od kutije šibica)
-2 žumanca
-šećer po ukusu
---------
za karamel preliv:
-2 veće šolje šećera
-pola šolje vode
-pola šolje(ili jedna manja) neutralne pavlake za kuvanje
-prstohvat sloli
----------------
sladoled:
Penasto(da ne bude previše čvrsto) se umiti pavlaka zajedno sa šlagom u dubljoj činiji.U drugoj činiji se na pari umute zumanca sa šećerom i puterom(stavi se metalna činija u kojoj se to muti preko šerpice u kojoj ključa voda i muti se mikserom odmah,ne čeaka se da se rastope,dok se ne sjedine svi sastojci).Sjedine se krem od žumanca i krem od pavlake i cela stvar ide na zamrzavanje.
--------
Sirup:
Dve veće solje šećera se preliju sa pola šolje vode(može i manje) i to se kuva dok ne počne da se karamelizuje(voda ispari načisto i ostane samo šečer koji počinje da dobija boju karamele).Kada šećer dobije boju karamele(netreba da potamni previše,biće gorko) u njega se sipa pavlaka za kuvanje(to zna malo burnije da reaguje pa savetujem da budete malo oprezniji dok to radite) i doda se malo soli(samo koliko da se malo neutrališe taj karamelizovani šećer).Kuva se dok se još minut dok se sve ne sjedini i sirup je gotov.

Sirup se preliva mlak(ili da bolje kažem ne tako vruć ali ne baš hladan) preko kugli sladoleda kad se stave u porciju i može preko svega toga da se posole mleveni orasi,lešnici,bademi...nešto tako orašasto.

Dopuna: 16 Okt 2014 22:40

eeee,da,u isti onaj recept za lsadoled može da se u krem od žumaca doda koja kašičica erukrema...ili umesto krema sa žumancima može se ubaci pasirano bilo koje voće sa šećerom,isto tako se pomeša i eto voćnog sladoleda Smile

Slane kiflice
Zamesiti testo od 1 kg brašna, 2 dl ulja, 1/2l mleka, 1 svežeg kvasca, 3 kašičice soli, 2 kašike šećera, 1 jajeta.
Umesiti glatko testo, ostaviti da 'odmara' 1h, premesiti ga, podeliti na 5 loptica koje razvučemo na dasci i delimo svaku na 8 delova.
Urolamo kiflice, premažemo jajetom, pospemo susamom i krpunom morskom solju. Ostavimo da još malo odmaraju na tepsiji. Peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno.


Da zasladimo:

Krofne

Potrebni sastojci:
2 jaja
3dl mleka
100g margarina
3 kašike šećera
1 kašičica soli
20g kvasca
brašna oko 650-700g, dodavati po potrebi
šećer u prahu
Zejtin za prženje

Priprema:
U toplo mleko stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Lepo izmešati i ostaviti na toplom dvadesetak minuta. Zatim, umutite jaja, šećer, so, rastopljen margarin, onu smešu kvasca, brašna i šećera koju ste prethodno pripremili.Kad se sve sjedini, naizmenično dodavajte brašno i mleko tako da se umesi glatko testo koje se ne lepi za posudu. Testo treba da bude elastično. U praznu posudu stavite čistu krpu, a u tu krpu izručite testo koje ste umesili. Testo obavijte tom krpom i pustite ga da odmara jedno tridesetak minuta. Nakon trideset minuta izvadite testo iz krpe i pustite ga da odmara još 15-tak minuta. Testo istanjiti do debljine od 1 cm i kalupom ili čašom prečnika 8 cm, vadite krugove. Krugove ostavite da narastu još 20 minuta, s tim što posle 10 minuta treba da ga okrenete. Sipajte ulje u neku dublju šerpicu tako da, kada ubacite krugove testa unutra, oni plutaju. Kada se ulje zagreje, a ne sme da se zagreje previše, ubacite koliko krugova testa može stati u šerpu a da ne smetaju jedan drugom, preklopite šerpu poklopcem i za minut do dva okrenite krofne i ostavite ih još minut do dva da se prže. Nakon toga,uvaljajte ih u šećer u prahu i uživajte u njima. Prijatno Smile

Evo kako treba da izgleda testo i kako teče ceo proces s tim što se ovaj recept iz video klipa i recept što sam ja napisao, razlikuju u pojedinim segmentima:

Krempita

Za krempite godinama koristim isti recept, i ne bih ga menjala.

Potrebno je; kore za krempitu, 2 litre mleka, 3 kašike griza, 20 kašika šećera, 1 puding od vanile, 9 kašika brašna, 9 jaja, 4-6 kesica vanilin šećera.

Dve litre mleka, sa 10 kašika šećera i 2-3 vanilin šećera, staviti da prokuva / oduzeti deo mleka kojim će se razmutiti puding i brašno/.

Kada mleko prokuva, dodati 3 kašike griza i ostaviti da prokuva 5-6 minuta.

Za to vreme, odvojiti belanca od žumanaca.

U posudi izmešati brašno, puding, 10 kašika šećera, umućena sa mlekom koje smo izdvojili, dodati izmućena žumanca. Sipati u vrijuće mleko i lagano mešati pazeći da ne zagori.
kada je fil ukuvan, dodati čvrsto ulupan sneg od preostalih belanaca.
Fil izručiti na koru, poklopiti drugom korom, posuti prah šećerom zamirisanim vanilom.




Ova, jednina jedina, preostala od juče, samuje na taniriću Mr. Green



Ako bude zainteresovanih za pogaču, postaviću i recept.

Au, Fil, otvorio si blog a ne obilaziš ga. Mesiš li ti nešto? Mr. Green




Pekarske kifle

Mesim pomalo ali nisu kiflice Mr. Green Mr. Green

Nemam nekih novih novotarija da napisem zato me i nema u blogu. Valjda bidne nekad smešak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1100 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 1058 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, Apok, Areal84, Bobrock1, bozo13, Brana01, darkangel, dmdr, dragoljub11987, DragoslavS, Georgius, ILGromovnik, janbo, Karla, Komentator, kovinacc, Kubovac, kybonacci, ljuba, milanovic, Milometer, Mlav, oldtimer, ostoja, procesor, simazr, Srle993, taz1cl, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, VJ, Vlad000, Vlada78, vladaa012, vladulns