Kuvar za početnike

5

Kuvar za početnike

E, kasno Marko na Kosovo stiže. Smile Odavno su skuvane, zatvorene paradajzom i sa malo brašna umesto prave zaprške. Ali toliko mi je apetit nikakav da ih još nisam ni probala.

Sole, ako si već dodala brašna, zašto ne i zaprška?
Paprike zatvorene paradajzom zaprži blagom zaprškicom od malo ulja i kašike brašna koje se dinsta na laganoj vatri, da peni, da se uprži ali da ostane belo. Na kraju, kada skloniš sa vatre, samo malo aleve parike umešaj. Zaprškicu možeš preliti odmah preko paprika, dodati još vode po potrebi, sok od paradajza i kuvati u rerni. Nema dolivanja tečnosti, nema da kipi po ringli, a odlično se ukrčka i usafti.

Oki, tako ću da postupim sledeći put. Danas sam samo razmutila 1 kašičicu brašna u hladnoj vodi i dodala u šerpu. Ja inače začine dodajem u jelo dok se krčka. Nisu loše ispale, naterala sam se da pojedem jednu, bar za večeru.

I ja sam sinoć kuvala sarmu za danas, ali je nisam jela iako je obožavam. Kada sam došla kući oko 17h pojela sam sendvič.
Večeras, posle bioskopa, svratili smo na vruć burek, koji obožavam, ali sam samo mislila da će mi prijati. Ne znam šta se dešava. Ništa mi ne prija.

Napisano: 30 Jun 2014 22:48

I da se malo zasladimo;

U 2 litre mleka ukuvati 1 kg šećera, na laganoj vatri da se dobije gustina jogurta i divna zlatna boja fila. Pred kraj kuvanja naribati koricu limuna, dodati suvo grožđe, vanilin šećer, / ja volim i dosta soka od limuna/ i malo više od 1/2 margarina.
Prohlađenim filom premazivati oblande.
Ovako spremljene mlečne olande, na starinski način, svi obožavaju. Sličica sledi kada ih isečem.

Dopuna: 01 Jul 2014 12:00

Obzirom da se radi o kuvaru za početnike....pade mi na um jedna prosta pita koju nema šanse da neko ne ume da napravi...

Pita sa jogurtom i pavlakom.

Potrebno: 500 gr. kora za pitu, pola litra jogurta, jedna pavlaka od (2dcl), malo margarina (recimo pola od polovine Laughing), 1 dcl ulja, 4 jaja (a može i manje...recimo 3, ja stavljam 4) soli i šaka susama za po vrhu...
U malu šoljicu od kafe staviti pola šoljice vode i pola šoljice ulja.

Dakle...Umutite jaja (ja uvek pravim prvo šne od belanaca, posolim pa žumanca, jer je lepše, ali može se umutiti sve odjednom, ipak je ovo kuvar za početnike , dodati pavlaku, jogurt i ulje.

Tepsiju pouljiti pa preko staviti jednu koru, tu koru malo poprskati uljem i vodom iz šoljice, zatim preko još jednu koru, pa opet malo poprskati vodom i uljem iz šoljice. Ovde sada imate više mogućnosti...Ili da svaku narednu koru umačete u umućeni fil za pitu i gužvate dok ređate u tepasiju, ili da te kore ''izmrvite'' ubacite u fil i samo prelijete preko prve dve ili da stavite koru pa preko posipati kašikama fila kako god....U svakom slučaju, premažete sve kore, i ostavite dve poslednje koje nećete mazati sa filom, već ćete staviti pretposlednju pa malo poprskati vodom i uljem iz šoljice, pa preko poslednju koru, koju opet prskate sa uljem i vodom iz šoljice.
Na kraju narendate margarine preko pite i šakom nanesete susam. Pečete na oko 200-220 stepeni oko pola sata. (Doduše, ja nikad nešto ne merim kad je gotovo ''odokativno'' je to kod mene sve, no otprilike to je to...)

Pa i početici vole malo mesa Mr. Green

ThePhilosopher ::Pa i početici vole malo mesa Mr. Green
Laughing Laughing Laughing

Nešto prosto sa ''mescem''...

6 šnicli od svinjskog vrata..... onako srednje debljine, posoliti i premazati senfom i ostaviti malo da odstoji.
Poređati u pleh ili tepsiju i preliti sa 1,5 dcl belog vina i staviti u rernu da se peče na 200 stepeni. Kada vino bude upola uvrelo, dodati pakovanje od 400 gr šampinjona ili više...po želji...kako ko voli i nastaviti sa pečenjem. Otprilike nakon toga, potrebno je jedno petnaestak minuta da bude skoro skroz pečeno (bitno je da meso ostane sočno, da se ne prepeče). Na samom kraju preliti sa 2 dcl pavlake za kuvanje i ostaviti još 5-6 minuta da se krčka...


Moja pita izgleda ovako.
Potrebno je pakovanje kora za pitu, ostalo improvizujem.
U ovoj piti je: 4 jajeta, nekoliko kašika pavlake, malo jogurta, 1/2 kg sira. Nisam solila, sir je dovoljno slan.
Ulje samo za premazivanje kora i tepsije.
Kupujem kore za pitu, tanke. Uvek sa 18 kora u pakovanju.
Svaku koru malo nauljim i preklopim na pola. Filujem sa 2-3 kašike fila. Urolujem kao na slici, ređam u dobro nauljenu tepsiju, svako parče okrenem za 360 stepeni da se naulji sa tepsije.Pečem.

Sve pite 'rolam' na isti način, nema sečenja, mrvljenja, nejednakih parčadi.
Pita ostane mekana i 'narasla'.

Danas smo kuvali glavato zelje Very Happy

recept je vrlo jednostavan, tačnije nema ga. Kupiš glavicu glavatog zelja, opereš, isečeš na sitno ili krupno, ko kako voli. Ubaciš u šerpu sa nekim suvim ili sirovim mesom i kuvaš. Za to vreme pripremiš šargarepu, 1 svežu papriku, 1 ljutu papričicu (ako je mnogo ljuta, ne celu - biće papreno), iseckani crni luk, beli luk i dodaš u kupus. Pre nego što bude kuvano, dodaš list peršuna (peršinga Mr. Green , govorili smo mi kao klinci) i začine po želji. Ja stavljam so i začin c, vlašac i malo aleve. Kupus pravim bez zaprške i masnoće, odnosno ulja zato što ima mesa u njemu. Ali može se naravno zamastiti i zapržiti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 658 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 0 sakrivenih i 647 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, draganl, goxin, Leonov, mikki jons, milenko crazy north, Mixelotti, Ognjen D., Panter, stalja, vladetije