Oranje

12

Oranje

Панонски помињеш вршидбу а сад ће и да почне човече објасними шта је то "ДУЖИЈАНЦА" дали та реч у панонском (нашем лепом словенском) језику има везе са вршидбом .Мислим да сам заборавио а опет мислим да се као кроз сан сећам да је то као неки обред или свечаност око вршидбе , незнам и нисасм сигуран давно сам кренуо у ту ЈЕВРОПУ па ми МОЛИМТЕ објасни . Ако неко ко чита ово и зна нешто више о тој речи нека напише овде неће се Панонски љутити ,а и добро ће бити да се сви подсетимо и да се дивне наше панонске речи а и обичаји неизгубе. ХВАЛА ! Можда грешим незнам.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici javno i svečano slavi već čitavo stoljeće. U trećem tisućljeću ona je usađena u mnoga srca, kao neprolazna duhovna vrednota. Drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a osobito na rodu pšenice, bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali su u svečanu, dostojanstvenu i lijepu priredbu, koja mami, plijeni i zrači ljepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću.

Izvor: http://www.duzijanca.co.rs/duzijanca.html

U Slovačkom jeziku se to naziva "Dožinkovi bal" i predstavlja ono što je goust kopirao. Wink

Napisano: 27 Jun 2013 17:50

Људи Хвала Вам сад знам много више па макар малчицке и вредим више као шајкашки бећар. Zagrljaj

Dopuna: 21 Nov 2013 13:41

На данашњи дан моја бака , како смо је звали од миља мајка Смиља , је припремала традиционални ручак.. Било је ту супе и ринфлајша , у којем је било насецканог белог меса па бубаца па џигрице живинске и гушчије са пуно масне пиринџе с луком , прсте да полижеш . Било је ту разних сосева почев од с парадајизом па све до соса од вишања и босиљка и правог ајмокца то се јело са бареним живинским гушчијим и ћурећим месом и куваном говедином из супе јер бо је та супа била панонски концентрат претеча свих супа , све што остане стави се у супу. .Свега и свачега помало прасетине ал не са ражња већ из велике сељачке вуруне . То се узме један черат од назимета пас онда насоли пас онда наспе у тепсију мал воде пас ода стави у тај плек увек гледано да буде стражњи черат(четвртина) од назимета . Онда се узме друга тепсија пас уради то исто и са чератом од јаретинје само штој ту јаретину помалко нашпикују са белим луком и сланином јер бо је јаретина мал поснија од назимета па кад се та јаретина пече сланина се топи па ју подмазује . Та говорим вам баш је било свега и свачега прави свечари . Ал било је нешто што никад нећу заборавити .

Мајка смиља ,покој јој души , је спремала свој специјалитет из њеовог родног Мошорина пекла је гуску. Само да знате баш како је пекла не обично већ посебно . ИЗабере се највећа и најдебља гуска баш гуска а не гусак ,кажу мекше јој је месо, закоље се али се глава неодсеца очупа се и ошури од перја и остави тако уцело када се уреди и дроб извади онда се лепо осоли споља и изнутра тада је мајка Смиља напуни и нафилује у њену утробу стави једну дуњу једну јабуку шаку сувих шљива пет шест сувих смокава једну шаку сувог грожђа и из думста неколико кашика целих вишања и полако затвори гуску .Како је глава остала на шији онда је један средњи орах стављен гуски у кљун . Кад то све буде готово намаже гуску са свињском машћу и заједно са оном јаретином и назиметом тури у велику сељачку вуруну да се полако пече. Е па сад та вуруна је полако укађена са сувим огризинама и штаповима од цунцукрета а наложи се и по који сноп багренца. Свака она воћка је дала свој ефекат и мирис а исто и кадња вуруне је дала свој шмек тој печеној гусци тако да је то било нешто специјално и посебно и незаборавно .

Ми деца смо на тај дан 21.новембра седели око астала и поред наших тањирића смо у једној руци држали виљушку , и то ону плекану са три парошка и дрвеном дршком на којој је писало име чијаје , а у другу свако своју брицу и чекали да нам одеску од гуске дал батак или карабатак јал крило а можда мало и од белог меса са жарко испржемом лепо осољеном гушчијом кожурицом .
За по сата на великом пладњу остао је само костур са велиоком гушчијом шијом и главом коју је тешко оглабати . ЕХХХ беше му да је бар сад макар малчицке да сам омрсим брке. Ziveli

Dopuna: 31 Dec 2013 22:40

Драге Панонијке Very Happy и драги Панонци Sad са малим драгим и увек лепим белим и дебелим Панончићима Embarassed СРЕЋНА ВАМ ОВА НОВА 2014 година .Здрави били срећни били и живели на много љета Ziveli

Dopuna: 02 Jan 2016 21:13

Прође и ова година а ти господине Панонски још 2013 г. си изуо опанке и обуо шимике скинуо си бену и вурио по кревет реклу и обукао бели мантил (ПА НАС ПЛАШИШ КАО ВАМПИР) обесио на белу кошуљу бордовску шлајфну купио дункле чакшире и кренуо у ЈЕВРОПУ.

Но а шта је са нашом ПАНОНИЈОМ са нашим салашима са прасицима ко ће земљу радити и децу хранити .Мислиш у ЈЕВРОПИ све имају што им треба па преко беле погаче и црнога хлеба.

Но вид њега трактор угасио а плуг расклопио па га диго на таван . Но немош тако ово је сад ШЕСНАЈСТА па преступна већ скидај плуг с тавана па на орање . Прошло је врема е кад ништа није било а све смо имали . а сад све имамо а душу немамо . но отом касније писаћу ти . А па здраво и срећно у овој.

Srećna Nova svešteniče, Bog ti pomogo! Mani me oranja, imao sam kuršlus. Na mom IMT 5100 bio remont! Repa se i nije pokazala, kukuruzi se digli na 16 din/kg... Ajd malo, makar i to! Soju sam pustio po ceni, pa nek ide sa lagera... Ne mogu ni da pišem, samo s nerviram. Seljak je zapostavljen u ovoj državi. Krenuli traktorima za BG, oni metili miliciju, barikade "ne može ispred vlade, zabranio Vučić". Ma šta ne može, pucajte, ako utovarivač spustim ode kombiji u jarak!

Francuzi objasnili...

Napisano: 03 Jan 2016 20:34

Овај ко ги гледи три месеци , кој га пушћа по години на бесплатни и добровољни одмор .

Dopuna: 03 Dec 2016 21:59

Брате и Господине Паорски Панонски дал си ти још жив , та нисмо се диванили читаву циганску ма какви циганску та чивутску годину . Ево сад ће и 17-та а исто ко и лани сви сам нешто прету ево сад баш кажу дас ми спремимо биће хладно , та хладно и није так страшно , хладно лепо спакујеш па у рерну па напањиш на 6 па га подгрејеш . Него наилази опасно зима и то кажу јака да све кости цвокоћу а гаће се окору пас смрзну и укоче дас се сав оједеш одострагу а опанци потобом килизу ко на тоциљарки сав се раскречиш и блебнеш на леђа ајд на леђа још некако ал на нос то је опсно а падобран немаш . Па тако до пролећа . Како је тако је живети се мора . Да знаш а како ћемо живети е свакојако а највише овако. Да ти исприповедам и то па да лежемо како ко и ко ским полако на танани .

Упали велики и мали чоек у септичку јаму , па сад види ти то , велики чоек се бори кобеља мучи и копрца да изађе и извуче напоље а мали чоек издигао шију колкод је мого па виче а ма бре неталасај више . Ај па здраво и јависе старом другу сад ће Божић па дас се омрсимо малчицке .

Dopuna: 31 Dec 2016 19:12

Драге Панонијке Very Happy и драги Панонци Sad са малим драгим и увек лепим белим и дебелим Панончићима Embarassed СРЕЋНА ВАМ ОВА НОВА 2017 година .Здрави били срећни били и живели на много љета Ziveli

Toliko od dede... Sad ore neke druge... Nebeske njive... Nećemo više ni orati, ni kontrolisati ulje, vodu, naftu u njegovom fergusonu. Ode moja inspiracija za poljoprivredne blogove. Crying or Very sad RIP

Znam nije lako, ali je to redovan krug života samo neka ide po redu , život mora dalje nikad nikom nije stao da reši sve probleme moramo dalje napred . Ne zaboravi nas i ovaj blog jer to je tvoj prvenac . Vrati se životu i pisanju podržaćemo te svi. Pozdrav piši imaš ti šta uvek da nam divaniš .

A šta ćeš, to je prirodni ciklus i gotovo. Lep je vek doživeo. No, da ne dramimo, biće još doživljaja kad se setim. Wink

Meni bio smešan, ne može na noge, daj ruku da ustane, daj štap, ovako-onako da ustane... A kad sam upalio traktor nije trebala ni ruka, ni štap, ni ništa! Izleteo napolje "ko to dira traktor"? Mr. Green Traktor je bio ko svetac u kući. U sve diraj, ali traktor... To nikako!!!

Ево пао је снег а сада ће и Божић један па други па ти сад могу исприповедати по нешто из мог сећања . У једном селу Шајкашке поред Дунавца где сам службовао 13 година има један мангуп Паја . Тај Паја у рано пролеће украде гуску са насада , није прошло ни два три дана коко су је насадили на 21 јаје и сместили је у шпајиз да је кере неплашиду с гњезда и да је не рашчупаду вашке . Тај паја отвори шпајиз гуски заврне главу па под мишку па беж кући. Скувао је Паја добар паприкаш ,богме изложио кошар шапурика ал нека , и позвао своју банду на вечеру . Али Паја није звао на вечеру Милета кликера баш заборавио ил није хтео .И то ти је жива истина. Иде Кликер око куће и мириши паприкаш куца он и виче , ал ови не отвараду већ ћуту и једеду . Разљутио се Кликер и одма зором у осам сати у општину ,пошто није јео није ни крао ,(а бабе кажу јео од краденог исто да си и крао) , и пријави Кликер Пају .Па Сад да видиш белаја дођеду џандари и оп Пају у бувару . Крекећо је Паја у бувари 8 дана ,чистио клозет и улицу цепо дрва а џандар га чуво и чекао мировно веће да дође у село .Сваке прве среде суд је долазио у општину и судио малим па и великим мангупима . Ту је сад па та прича. Заседа судиница Бранкица , секретарица пише и каже шапућући Паји . Судиница је добра ако признаш и молиш је неш више добити од месец ипо дана принудног рада . Тако и би осудише Пају .Но да видиш сад несреће ,затвори судиница књигу а секретарица ће рећи овако госпођо судинице а шта ћемо за 21 јаје из насада то је велика штета . Гледа судиница па опет отвори књигу . Утом ће Паја скочити па рећи госпођо судинице немојте више , па већ сте ме осудили за гуску а за јаја ме помилујте. LOL

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1375 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 1332 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, aleksmajstor, Alibaba1981, Atomski čoban, bladesu, BlekMen, Bobrock1, bojank, bojankrstc, bojanM84, Boris90, ccoogg123, crnogorac, Dannyboy, DeerHunter, Dimitrise93, doktor1964, Dorcolac, dragoljub11987, FileFinder, GenZee, havoc995, ILGromovnik, kuntalo, ljuba, ljubacv, maiden6657, Mihajlo, mile23, milutin134, Seeker, Srle993, Valter071, Zandar, zillbg, zzapNDjuric99, Čivi