Rastin kuvar

Rastin kuvar

offline
  • PHP developer
  • Pridružio: 22 Mar 2006
  • Poruke: 3747
  • Gde živiš: 127.0.0.1

Recepti koje sam isprobao, cisto da imam sve na jednom mestu Smile

Testa:
1. Pletenice sa kobasicom

Pletenice sa kobasicom

Sastojci:

* pakovanje svezeg kvasca (preporuka)
* 100 ml vode (za kvasac)
* 250ml mlakog mleka
* 250ml ulja
* 150ml mlake vode (za testo)
* 1 kg brasna
* 2 kasicice soli
* 500 g tankih rostiljskih kobasica

Paznja:

Navedene kolicine su za 24 pletenice, sto je (bar kod mene) 2 pleha, odnosno 1 tura pecenja (posto mogu da pecem 2 istovremeno).

Priprema:

U 100 ml vode dodati prstohvat secera i prstohvat brasna, izmrviti kvasac, malo promesati i ostaviti na toplom mestu da nadodje. Ja solju sa svim tim stavim na ringlu, okrenem na 2 ili 3 i ostavim da nadodje.

Dok kvasac naraste - iseci kobacice na duzinu od otprilike 8 cm i prepoloviti po duzini. Za ovu kolicinu testa treba otprilike 24 komada.

Otprilike 700 grama brasna sipati u posudu, dodati mlako mleko, ulje, vodu, so i nadosli kvasac. Zamesiti testo, ne nesto preterano jako, bitno je samo da se sve promesa. Nakon toga, dodavati ostatak brasna pomalo uz mesenje. Po potrebi i malo ulja, ako testo pocne da se lepi.

Testo podeliti u cetiri dela (bez cekanja da nadodje), i razvuci jedan po jedan deo tanko gledajuci da oblik bude sto blizi pravougaoniku. Visak odseci, ja koristim onaj tocak "noz" za picu. Zatim podeliti taj pravougaonik na veci broj manjih kvadrata, otprilike 10x10 cm. Ukljuciti rernu da se zgreje, na maksimalnu temperaturu (posle smanjiti na 200 stepeni, kad se ubaci pleh).

Sad ide zanimljiv deo: svaki od kvadrata zaseci sa bocnih strana do trecine, na otprilike 1.5 - 2 cm razmaka. Na sredisnji, nezasecen deo staviti kobasicu, tako da bude malo odmaknuta od donje strane (dok sa gornje ima malo veceg razmaka). Sa suprotne (gornje) strane poceti sa "pletenjem": uzeti jedan odsecen deo sa desna i pod uglom od 30-ak stepeni ga prebaciti preko kobasice, zatim jedan sa leve strane pod istim uglom, pa jedan sa desne i tako do kraja. Poslednja dva saviti malo ka unutrasnjosti da se ne bi odvojili prilikom pecenja.

Naredjati u pleh sa malo vecim razmakom jer ce narasti prilikom pecenja. Ja ih redjam "u formatu" 2x6, ovako nekako:

-----------------
[] [] [] [] [] []
[] [] [] [] [] []
-----------------


Ponovljati dok god ima testa. Smanjiti rernu na 200 i peci dok se ne ispeku. Nemam pojma koliko vremena, odokativno ocenjujem kad je gotovo.

Motanje i konacan rezultat:



Obratiti paznju na cinjenicu da u pozadini zena pije kafu sa drugaricom, dok nas dvojica spremamo Smile

Recept ti je odličan, i kiflice izgledaju savršeno.

Kada budeš ponovo pravio kiflice, probaj da testo malo duže mesiš rukom, da se dobro uradi, nakon toga ga pusti da odmori barem pola sata. To je osnov da kiselo testo bude vazdušasto i meko.
Ne mogu se oteti utisku da ti je testo tvrdo.
I još jedna sugestija; voda/ mleko za narastanje kvasca treba da je mlaka.
Imao si sreću da nisi 'sprljio' kvasac zagrevajući ga na ringli dok narasta.

Sve pohvale za recept.

Rasta dobro izgledaju nema šta, sad kakav je ukus ne mogu da sudim ali na oko su odlične Smile

Nije da nisam zalazio u kuhinju neko vreme, nego nisam pravio nista vredno pomena. Do danas Smile

Cufte u paradajz sosu

Sastojci:

* 500 g sitno mlevene junetine
* 500 g svezih (ne dimljenih!) rostiljskih kobasica
* 1/2 kasicice belog luka u prahu
* 2 kasicice soli
* 1 kasicica mlevenog bibera
* 1 solja prezli
* 1/2 solje mleka
* 2 jaja
* persun po ukusu
* 360 g paradajz pirea
* domaci sok od paradajza ili tomatelo
* kackavalj

Priprema:

1. Prvo ide kackavalj. Naseckati na kockice, osnove oko 1.5 - 2 cm, naredjati na tanjir i staviti u zamrzivac. Sto ranije to bolje.

2. Kobasice "otvoriti" - ukloniti crevo - i pomesati sa junetinom. Dodati beli luk, so, biber, prezle, mleko, jaja i persun (najbolje bi bilo svezi) i sve to lepo pomesati.

3. Pripremiti posudu za pecenje - ja sam koristio emajlirani pekac. Nasuti paradajz pire i ravnomerno rasporediti po dnu.

4. Glavni deo - cufte. Emprijiskom metodom utvrditi kolike trebaju da budu uzimanjem odokativne kolicine mesa, zatim staviti kockicu smrznutog kackavalja u sredinu i oblikovati u cufte (meni je od ove kolicine ispalo 14 komada, taman koliko staje u pekac) i redjati. Kad se sve naredjaju, nasuti paradajza tako da cufte vire oko 1-2 cm.

5. Pecenje: rernu prethodno zagrejati na 250 stepeni, posle (izvesnog vremena, nisam gledao na sat) smanjiti na 200. Peci poklopljeno oko sat vremena.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 785 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 779 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: MilosKop, opt1, S-lash, Sumadija34, zziko