Život pčela

12

Život pčela

Morao sam ovo da podelim sa vama, sveze, od danas, sa mog pcelinjaka slike. Ovako izgleda sace sa pcelinjim leglom, a maticu cete prepoznati i sami.

Negovateljice i larve




Matica polaze jaja:

Trazi praznu celiju saca



Priprema za polaganje jajeta



Uraaa, postala sam mama

Svaka cast Goust na ovim fotkama. Naravno lako je slikati, treba mnogo raditi da bi se imalo sto i slikati.

Htedoh te pitati nesto na temu proizvodnje otrova, gde se moze naci uredjaj, nacin rada, opasnosti po okolinu (citao sam nesto o tome da pcele postaju veoma agresivne), inace ovo interesuje mog prijatelja koji me je navuko na pcelarstvo.

Inace popodne planiram da drustvima dodam nastavke (jednoj sam vec dodao pre 10 dana).

dejaboss ::... Htedoh te pitati nesto na temu proizvodnje otrova, gde se moze naci uredjaj, nacin rada, opasnosti po okolinu (citao sam nesto o tome da pcele postaju veoma agresivne), inace ovo interesuje mog prijatelja koji me je navuko na pcelarstvo.

Inace popodne planiram da drustvima dodam nastavke (jednoj sam vec dodao pre 10 dana).


Nisam se bavio sakupljanjem otrova. Negde sam u literaturi jos poodavno naisao da oduzimanje otrova pcelama drasticno skracuje zivot, i odmah sam prestao da razmisljam o tome, tako da u ovom delu nisam bas nabolji sagovornik.

Ja danas pocinjem da dodajem nastavke, jer su drustva dostigla osam punih ramova ploda, tako da vise osnove nemam gde da dodajem.

Zdravo svima ( ako ima nekog, posto se nista ne desava).
Verovatno ste veoma zauzeti obavezama na pcelinjacima.
sto se mog pcelinjaka tice stanje je solidno jer je vec mesec dana cveca u izobilju: dzanarika, potom tresnja i visnja, jabuka; maslacak i jos puno toga sto daje jednu dobru bazu za dobar razvitak drustva i solidan unos polena i nektara. Drustva se dobro razvijaju medjutim kod jednog je veoma izrazen problem krecnog legla, na cijem se letu svakodnevno primecuje po najmanje desetak larvi koje pcele izbacuju. ovo drustvo je takodje veoma nenapredno sto je posledica ove bolesti .
Goust molim te za savet sta uciniti tj kako leciti ovo drustvo?
POZDRAV.

dejaboss ::Zdravo svima ( ako ima nekog, posto se nista ne desava).
Verovatno ste veoma zauzeti obavezama na pcelinjacima.
sto se mog pcelinjaka tice stanje je solidno jer je vec mesec dana cveca u izobilju: dzanarika, potom tresnja i visnja, jabuka; maslacak i jos puno toga sto daje jednu dobru bazu za dobar razvitak drustva i solidan unos polena i nektara. Drustva se dobro razvijaju medjutim kod jednog je veoma izrazen problem krecnog legla, na cijem se letu svakodnevno primecuje po najmanje desetak larvi koje pcele izbacuju. ovo drustvo je takodje veoma nenapredno sto je posledica ove bolesti .
Goust molim te za savet sta uciniti tj kako leciti ovo drustvo?
POZDRAV.



@ dejaboss
Naravno da nas ima, samo je posao pritisnuo zestoko, pa se nesto nema vremena za velika pisanija.

Kada si "raportirao" stanje na svom pcelinjaku proslog puta, ja jednostavno nisam smeo da bilo sta napisem, kako ne bih baksuzirao. Evo sad moje pricice, malo u reci malo u slici.

Stanje na pcelinjaku je vise nego dobro. Nikad, ali bukvalno nikad nisam imao jaka drustva kao sto su sad. Obicno, kada sam vrsio pripreme za proizvodnju novih rojeva ni u jednom drustvu nisam imao vise od 8 ramova sa plodom, odnosno najbolja drustva su imala 8 ramova, dok sad, gotovo 10 dana pre odvajanja rojeva, nema ni jedne kosnice ispod 10 okvira , u pravom smislu te reci, sa plodom.

Pogledajte slike od pre par dana i uporedite ih sa prethodnim stanjem na pcelinjaku. Mnostvo drustava je vec na trecem nastavku, ne racunajuci uvek porisutni polunastavak.






A sad, da se necim malo i pohvalim. Vrcali smo med prethodnog cetvrtka i petka. Med od uljane repice po prvi put se "zazeleneo-zazuteo" u teglama. Uljana repica je dala rod kao nikad do sad , ja sam imao gotovo 7kg po kosnici izvrcanog meda, iako zbog uzgajanja rojeva nisam zeleo da se selim na pasu, pa mi je najbliza parcela bila daleko gotovo 3 kilometra, dok su moje kolege koje su selile na pasu imale dosta veci prosek, gotovo 10 kg po sanduku. Kako izgleda med od uljane repice? Zelenkaste je boje jakog ukusa i prijatnog mirisa, izuzetno se brzo kristalise, ova tegla sa leve strane je vrcana i natocena u cetvrtak, a evo je vec danas, cetiri dana kasnije, sve je ukristalisano. Cisto radi uporedjivanja, sa desne strane fotografije je lanjski suncokretov med:

Toliko je sve islo dobro, da nisam ni jednu pogacu initi kap sirupa dao za prihranu. NEVEROVATNO, ALI ISTINITO Cool


Ranije zapocete pripreme za proizvodnju novih matica (citaj rojeva) vec su odradjene, tako da smo u subotu presadili 156 larvi u cetiri startera, koja ce u kasnijejoj fazi preci u uzgajivacka drustva. Procenat uspesnosti presadjenih larvi je bezmalo 88%, odnosno uspelo je 137 komada. Evo na fotkama kako to danas izgleda u jednom strateru:


Ja dosao danas da pregledam i prebrojim uspesnost presadjivanja larvi


Starter danas


Pogled na unutrasnjost startera, sve je prepuno pcela.


Trenutak istine. smešak


brojanje uspelih presadjivanja


Pcele radilice na novim, jos otvorenim maticnjacima, hrane buduce matice mlecom i greju ih.


Alat za presadjivanje larvi (levo je obicna, a desno kineska igla za presadjivanje larvi)

Znaci, ono sto sam vam u prethodnim postovima objasnjavao recima, sad imate ponesto i u slikama.

@ dejaboss
Postavio si pitanje oko nacina prevazilazenja problema sa krecnim leglom. Ako ce te nesto utesiti, imam i ja jedno drustvo sa kojim muku mucim, evo slika kako to izgleda:



Sta god sam pokusavao, sve se na kraju svodilo na pricu "zameni maticu i zameni sace". Medjutim, kada zamenis ovo dvoje, zamenio si ceo roj, pa prema tome, pusti ga da se samo cisti koliko moze, a ti mu pomozi tako sto ces sto cesce (svaka 2-3 dana) ocistiti podnjacu. Nekako sam sebi utuvio u glavu da se krecno leglo pojavljuje kada pcele nisu u stanju ida pokriju leglo zbog naglog sirenja istog, pa valjda dolazi do zahladjivanja larvi. Vremenom, u toku leta, kada su noci toplije, drustvo na kraju uspe da se izbori sa ovom nesrecom, a ako ne uspe, nego permanentno propada, jednostavno ga rasformiraj.

Jos nesto, moderatori i admini su se zainteresovali za ovu nasu temu, hoce da je prebace u "Zivotinjski svet". Ni sam ne znam koliko je to pravi potez, jer tema jeste preozbiljna za blogove, ali zato blogove posecuje mnogo vise nasih sugradjana nego forum "Zivotinjski svet", a meni je cilj upravo bio da sa pcelarenjem upoznam upravo one koji nikada u zivotu nisu imali prestavu sta je to i kako se radi. Zanima me vase misljenje o ovom?

Skupo placena greska

Prilikom pregleda startera potkrao mi se jedan prinudni maticnjak. Pogledajte rezultat ovog previda:


slika od 07.05.2007
37 uspesno presadjenih larvi, maticnjaci zapoceti, ma milina jedna bila!



slika od danas 10.05.2007
GENOCID, mlada matica iz prinudnog maticnjaka, koji je ostao na volseban nacin sakriven, izlegla se i "naredila" rusenje presadjenih maticnjaka. Posledice se vide. Ostalo je svega 7 komada, i to slucajno, posto sam ja naisao i pozeleo da pogledam lepotu od 37 komada. Da nisam naisao jos sat-dva, ne bi ostao ni jedan.


Evo mlade matice "ubice", koja je stetu napravila. Ne, nisam je ubio, iako nije nesto krupna. Prebacio sam je u jedan nukleus, pa cu je propratiti, da vidim kakva ce na kraju biti.

Sta sad ovo znaci? Znaci da sam se vratio na pocetak proizvodnog ciklusa kod ovog startera-uzgajivackog drustva. Kako sanirati posledice? Jednostavno. Sve iz pocetka, lij caure pa ih lepi na letvice, presadjuj larve....

No kako u svakom zlu ima i neceg dobrog, sada sam imao vremena da sve polako izfotografisem. Evo pogledajte kako se presadjuju larve radilica u maticnjake, tj evo kako izgleda proizvodnja matica:


Polako pregledam sace i trazim larve odgovarajuce starosti (3 dana racunajuci od dana polaganja jajeta, ili gledano od dana izleganja larve jedan dan)


Pocetak presadjivanja



Presadjivanje kineskom iglom za presadjivanje larvi


Presadjivanje obicnom iglom za presadjivanje larvi


Vostana maticna caura u koju se presadjuje larva.


Ubacivanje letvica sa presadjenim larvama u maticni okvir, koji se odmah po zavrsenom presadjivanju ubacuje u starter drustvo, i to bi bilo to otprilike.

Pozdrav svim pcelarima,krecno leglo probajte tretirati belim lukom,prosle godine sam imao problema i sa lukom sam resio.pozdrav svima i jos nesto blog je super samo tako nastavite

Hm. @ krcun-e

Ovaj tvoj predlog sa belim lukom ima smisla znajuci kakva su njegova svojstva. Daj recept, ili sta vec, da pokusam i ja.

Pozdra SVIMA,ja sam stavljao luk na satonose,tj,od mladog belog luka one peruske,i pomoglo je.Neki pcelari stavljaju u sirup po malo soka od belog luka...
U svakom slucaju bolje je od nistatina istatijaznam cega vec...pozdrav

Dobrodosao Krcune,
kada sam pre 10-ak dana cistio podnjacu drustva koje ima probleme sa krecnim leglom, bila je gomila larvi na podnjaci ( casa od 2dl), nakon nedelju dana par larvi, medjutim primecuje se poneka uginula larva u sacu. Cini mi se da se drustvo polako oporavlja i uskoro ce traziti i "treci sprat". Probacu sa perom belog luka da im pomognem da se sto pre izlece a mozda cu kasnije i kombinacuju sirup+sok belog luka jer mi je i jedan stariji pcelar to preporucio.
" goust" hvala ti na ovim detaljnim postupcima u slici i recju o presadjivanju. Sigurno ce mi koristiti kad "porastem".
Inace bagrem ce kod mene procvetati za koji dan Very Happy , brda su prekrivena majcinom dusicom koja je u punom cvetu a i livada ce uskoro.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 715 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Bubimir, havoc995, milenko crazy north, Ognjen D.