Život pčela

131

Život pčela

Mene zanima da li je sav sirup dostupan pčelama, ostane li išta u kesi? Pozdrav.

Gotovo sav sirup je dostupan pcelama sveto, mozda malo... koja kap... ne vise od supene kasike da ostane. Potpritisak, nadpritisak i jos nesto sto ne smem da napisem, jer necete verovati, utice na to da pcele izvuku sve. Probaj pa ces se uveriti...

Hvala puno, Sale, za detaljno objašnjenje

ПОШТОВАНИ ГОУСТ (С.Ч---ку.) радостан сам и срећан што сте после свега успешно пчеларили ове године. Као што је ваш метод нешто сам ија слично размиошљао о таквом пчеларењу јер сам велики број информација чуо и и видио сам у пракси и покупио од нашег заједничког пријатеља а мог пчеларског учитеља г.ЈАКШИЋА.

Пошто бих на пролеће да проширим пчелињак хтео сам да Вам напишем мој рад како би то урадио , па да и Ви то оцените дали ће то бити добро.

Имам 15 редовних кошњица + 5 којекакви и хтео бих да направим још 15 кошњица. Када би старо друштво имало довољан број рамова легла и када будем МИЛЕРОВИМ НАЧИНОМ НАПРАВИО ДОВОЉАН БРОЈ ЛЕПИХ И ЗДРАВИХ МАТИЧЊАКА . Правио бих овако ројеве.

Отворио бих старо друштво прегледао и извадио три рама затвореног легла и 1 рам меда .Празна места у том леглу попунио бих и ставио сатне основе за изградњу . Са рамова са затвореним леглом и медом стресао бих и четком полако и пажљиво очистио све пчеле (да небих морао да тражим матицу јер тражење одузима јако велико време) на то исто друштво ставио бих матичну решетку , на матичну решетку бих ставио празан наставак тада би у тај наставак ставио очишћене од пчела рамове са леглом и медом и цео наставак напаковао са здравим изграђеним саћем и сатним основама.
Када би то завршио затворио бих кошницу и све оставио до сутра.Да се пчелче смире и одомаће у додатом наставку за рој , јер тако се пчеле мање узнемиравају од вађења једног по једног рама у тражењу матице и бирању легла.Тако би урадио са свих 15 кошница. Сутра дан бих тај наставак скинуо са основне кошнице са свим припадајућим пчелама које су се попеле на она 3 рама легла и на мед, можда бих још мало натресао пчела . Наставак би ставио на подњачу (јер немам оне Ваше патент даске са летима да друштво остане на друштву ) и однео га на своје место у пчелињаку .Тако би урадио са сваким ројем , кад то завршим отворио би сваку кошницу са новим ројем и између рамова поставио по један леп и здрав матичњак . Још би на сатоноше ставио погачу коју сам правим по Вашем рецепту (она која се умеси као тесто за супу) јер не живим крај пчелињака и нисам сваки дан тамо да сипам сируп пчелама , тада би затворио тај нови рој и чекао две недеље какав је резултат мог рада . Још би им наточио доста воде у појило и ако стигнем одмах их запрашио пар пута митаком . Нешто сам слично ове године радио на 7 ројева само са нуклеосима и успело је 100% само кад сам пребацивао рамове из нуклеуса у редовну кошницу изгубио сам 2 матице (ВАЉДА СУ ОСТАЛЕ НА ДАСКАМА НУКЛЕУСА) па ћу сад пробати директно у наставак како сам описао можда буде мања штета и мање узнемиравање пчела . Поздрављам Вас .

svestenik ::ПОШТОВАНИ ГОУСТ (С.Ч---ку.) радостан сам и срећан што сте после свега успешно пчеларили ове године. Као што је ваш метод нешто сам ија слично размиошљао о таквом пчеларењу јер сам велики број информација чуо и и видио сам у пракси и покупио од нашег заједничког пријатеља а мог пчеларског учитеља г.ЈАКШИЋА.

Zahvaljujući njegovim idejama ali i svakako nekom svom iskustvu definitivno sam jako poboljšao svoj metod pčelarenja. Držite se njega jer čovek zna znanje.

svestenik ::Пошто бих на пролеће да проширим пчелињак хтео сам да Вам напишем мој рад како би то урадио , па да и Ви то оцените дали ће то бити добро.

Имам 15 редовних кошњица + 5 којекакви и хтео бих да направим још 15 кошњица. Када би старо друштво имало довољан број рамова легла и када будем МИЛЕРОВИМ НАЧИНОМ НАПРАВИО ДОВОЉАН БРОЈ ЛЕПИХ И ЗДРАВИХ МАТИЧЊАКА . Правио бих овако ројеве.


Ako ne čekate bagdemovu pašu, svakako bih sve zajednice što pre izjednačio, još u aprilu, jer tada cćete moći već u maju da izduplirate pčelinjak.. Ako pak imate bagremovu pašu, sve što radite, moraćete raditi posle cvetanja, s tim što morate da vodite računa da Vam matice u paši me budu izblokiranje, jer onda nećete imati dovoljno legla za razrojavanje.

svestenik ::Отворио бих старо друштво прегледао и извадио три рама затвореног легла и 1 рам меда .Празна места у том леглу попунио бих и ставио сатне основе за изградњу .
ne bi trebalo da stavljate više od jedne satne osnove, maksimalno dve u istom trenutku i nikako jeddnu do druge. Stavite pkodišno saće iz rezerve ili idealno žuto saće, to je bolje rešenje.

svestenik ::Са рамова са затвореним леглом и медом стресао бих и четком полако и пажљиво очистио све пчеле (да небих морао да тражим матицу јер тражење одузима јако велико време) на то исто друштво ставио бих матичну решетку , на матичну решетку бих ставио празан наставак тада би у тај наставак ставио очишћене од пчела рамове са леглом и медом и цео наставак напаковао са здравим изграђеним саћем и сатним основама.
Када би то завршио затворио бих кошницу и све оставио до сутра.Да се пчелче смире и одомаће у додатом наставку за рој , јер тако се пчеле мање узнемиравају од вађења једног по једног рама у тражењу матице и бирању легла.Тако би урадио са свих 15 кошница. Сутра дан бих тај наставак скинуо са основне кошнице са свим припадајућим пчелама које су се попеле на она 3 рама легла и на мед, можда бих још мало натресао пчела .


Ovim postupkom kada istresate još pčela poništavate efekat matičnih rešetaka jer ćete opet morati da tražite stare matice kako ih ne bi pretresli u rojeve.

svestenik ::Наставак би ставио на подњачу (јер немам оне Ваше патент даске са летима да друштво остане на друштву ) и однео га на своје место у пчелињаку .Тако би урадио са сваким ројем , кад то завршим отворио би сваку кошницу са новим ројем и између рамова поставио по један леп и здрав матичњак . Још би на сатоноше ставио погачу коју сам правим по Вашем рецепту (она која се умеси као тесто за супу) јер не живим крај пчелињака и нисам сваки дан тамо да сипам сируп пчелама , тада би затворио тај нови рој и чекао две недеље какав је резултат мог рада . Још би им наточио доста воде у појило и ако стигнем одмах их запрашио пар пута митаком . Нешто сам слично ове године радио на 7 ројева само са нуклеосима и успело је 100% само кад сам пребацивао рамове из нуклеуса у редовну кошницу изгубио сам 2 матице (ВАЉДА СУ ОСТАЛЕ НА ДАСКАМА НУКЛЕУСА) па ћу сад пробати директно у наставак како сам описао можда буде мања штета и мање узнемиравање пчела . Поздрављам Вас .

Ovim postupkom rešavate problem prisustva starih radilica i zasto vam je procenat prijema matičnjaka 100% uspešan i tu nemam šta da dodam sem da bih ja stavio šećerni sirup u najlon kesama, kako sam već gore opisao, kao prihranu rojevima a ne pogače.

Да Поштовани потпуно сте у свему у праву .Нарочито око оног натресања пчела после формирања роја (трба размишљати и радити ми бачвани кад радимо не размишљамо и обрнуто) .Хвала Вам што сте ме исправили да бих успео .Нема Багрема много по селу онако на окућницама и по шорићцима ,али има нешто мало код мене близу дивљег кестена око 50 великих стабала сађених 1946.г.Покушаћу да испоштујем све савете и норме колико ми услови и моја способност допуштају.СА захвалношћу поздрављам Вас.

Nova stranica na Facebook-u koja sluzi kao informator o kradjama košnica u Srbiji Pokradeni pčelinjaci - potrage

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%9.....D0%B0.html

Šansa za Srbiju - izvoz pčela, ne, još bolje, rentiranje srpskih pčela EU:>

Поштовани наишао сам на једно интересантно пчеларско писмо. Па Вас молим кад Ви будете имали времена да га са Вашим искуством прокоментаришете дали нам може бити овај метод од користи у Банату и Бачкој.Знате ја сам у стационару и скоро главна паша ми је сеоска липа а све остало цветање ми је пашни додатак , додатак који је ове године донео више него липа .

Како повећати приносе меда са ЛР кошницама Autor: Петар Драгојловић Datum postavljanja: 04.02.2011.
Помаже Бог! „ Ево једног предлога пчеларима како повећати принос меда са ЛР кошницом.
Сви знамо да стандардна ЛР кошница има 10 рамова у једном телу и да на тих 10 рамова имамо око 67 000 ћелија за залегање матице. Наша крањска врста медоносних пчела оптимални развој достиже са око 45 000 до 48 000 залежених пчела у плодишту, а пред главну пашу укупни број пчела у кошници требао би бити негде око 60 000 пчела. Ако у исто време пчеле запослимо и на изградњу саћа и на скупљање меда, чак и да дође до кратких кишних периода у мају, неће доћи до ројења пчела. ЛР кошница у јаким пашама, ако је пчелар у пролеће добро припремио друштво пред главну пашу, даје доста меда. Обично је у Србији прва главна паша багрем, са почетком негде око 6 или 7 маја. Код нас на Скадарском језеру багрем је прошле године почео да цвета 27. априла мада га у околини нема пуно и он не представља главну пашу већ жалфија и драча. Касније, у јулу месецу, код нас је велика паша барске нане. У јесен средња паша је приморски вресак и једна од врсте нана. Негде десет дана пред главну пашу пакујемо ЛР кошнице које смо подстицајно прихрањивали од појаве првог јачег полена у марту са топлим сирупом. ЛР кошнице су узимљене на два наставка, са укупно 20 рамова. Сируп има однос 50 % према 50 %, шећер - вода. Овако радимо ако има мало меда у кошницама на крају зиме. А ако има доста меда у залихама, тада треба пчелама давати сируп са 40 % шећера и 60 % воде, да би их надражили да отварају запечаћени мед у великим залихама кошнице и како би пчеле тако брзо ширили легло. Кошнице 10 дана пред главну пашу пакујемо на следећи начин. У плодишту оставимо 4 рама са отвореним леглом, па онда по рам са сатним основама са обе стране легла, и на крају два рама са медом поред сатних основа. То је значи укупно 8 рамова у плодишту. Уместо првог и десетог рама поставићемо у плодишту стиродур минималне ширине 3 цм, и тако ограничити простор матици да превише шири легло. На овај начин од ЛР десетке добићемо ЛР осмицу, која се све више шири у Америци јер су тамошњи пчелари схватили да матици ипак не треба дати сувише простора за залегање јер ће велико легло појести пуно меда и везати многе пчеле да га негују што ће смањити број излетница и приносе меда. Значи најважнија је мера и баланс у свему, па и у количини легла. Преко првог наставка поставићемо матичну решетку која мора бити исправно направљена да матица не пробије са леглом у други наставак. У другом наставку, изнад легла у првом, поставићемо 5 рамова са затвореним леглом. То је дакле укупно 9 рамова са леглом. Ако томе додамо плус она два рама из плодишта која ће матица брзо да залегне на новом саћу сатних основа, добићемо јако друштво. Матичну решетку нећемо дирати до краја пчеларске сезоне, све до последњих паша и паковања ЛР кошница за зиму. Код мене на Скадарском језеру матичну решетку скидам тек на самом крају септембра. У Србији је то обично много раније.
Овако са стиродуром (не стиропором кога пчеле лако изгризу) ограничено плодиште имаће довољно простора за одржавање јаког друштва током читаве пашне сезоне, а у исто време неће дозволити матици да прошири легло толико да легло поједе исувише меда, и веже за себе велики број неговатељица. Све ће то допринети да број излетница које скупљају мед буде већи а легло у мањем плодишту квалитетније одхрањено. Свеукупно, продужиће се неколико дана и живот тако излежених пчела из ограниченог плодишта, због добре исхране, а услед већег броја излетница, повећаће се и приноси меда.
Уколико наступе дуги кишни дани ројеви нагон се има гушити запошљавањем пчела. Треба и иначе, у сваком случају, брзо додати и трећи наставак и рамове са сатним основама додавати по потреби, са времена на време, ради сузбијања нагона за ројење.
Овакав начин пчеларења ће вам донети мање неизвесности у приносима са ЛР кошницом, јер ће и средње и слабије паше, а не само јаке, бити много боље искориштене.“С Богом.
Унапред Вам хвала на труду.

Zdravo svima. Pcelarim preko deset godina ali nikada nisam vadio mlec i pravio maticnjake. Interesuje me da li u starteru sme da bude otvorenog legla? Planiram da u bagremu razrojim kosnice, uzmem maticnjake od proverenog pcelara preko 5 km udaljenog, stavim maticnjake u bebi-oplodnjake (20-30 kom) iz kojih ce se kasnije matica vratiti u drustva (startere). u startere planiram ubaciti jentere (potpuno prirodne sa voskanim kapicama otprilike kao sto je goust objasnio na 50-toj strani) i drzati ih 72 sata uz prihranu i izvaditi za mlec a nekoliko ostaviti za matice za kolege pcelare. Zanima me da li moram da povadim sva otvorena legla iz startera sto bi mi naravno mnogo otezalo posao?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1184 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 1133 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, bobomicek, bokisha253, ccoogg123, cifra, comi_pfc, darkojbn, deLacy, doktor1964, DPera, dragoljub11987, dulleo, FOX, Georgius, Grah0, havoc995, hyla, ivica976, jackreacher011011, Karla, Krvava Devetka, laganini123, Lucije Kvint, Mercury, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, mkukoleca, opt1, ozzy, panzerwaffe, radoznao, raptorsi, Sirius, stalja, stankolich, Steeeefan, theNedjeljko, tomigun, Tores, vukovi, wizzardone, yrraf, zziko