Život pčela

16

Život pčela

Upomoc, goust i ostali. Ako neko moze da mi pomogne onda je to na ovom blogu. Smile
Ovako: treba da animiram (izmedju ostalog) pcelu koja hoda po nekoj povrsini.
Kako se krecu noge dok hoda?
Probala sam da nadjem neki video, ali nigde se ne vidi dobro sta se desava.

Snimicu ujutro pa cu ti poslati. Hoces odozdo ili odozgo snimak?

Ah da, mozda ti ovo posluzi http://www.youtube.com/watch?v=kuHwExDHBFU

Goust ti si kralj! Kralj pcela!
smešak

Pticija perspektiva je to sto mi treba

e moj tata voli pcele! hehehe

Kuc, kuc...

Ima li koga?

tui smo dejaboss

Ja se zabrinuo, jer inace posecujem i grupe na yahoo, i na zalost sve redje tamo idem jer se tamo vodi pravi rat i najmanje se diskutuje o pcelarstvu, dok je ovde manja posecenost ali verovatno veca korist za one koji ga posecuju jer imamo GOUST-a, koji je uvek spreman da pomogne savetima i prakticnim odgovorima.
E sad malo o trenutnoj situaciji na mom pcelinjaku:
Vrcao sam med iz 6 drustva i dobio sam oko 80kg. Toliko je bio gust da sam skoro svo sace ostetio zbog velike brzine rotiranja kako bih uspeo da izvrcam med. Kada sam pcelama vracao ramove (radi sredjivanja tj. skidanja ostalog meda) izazvao sam katastrofu na pcelinjaku ( na svu srecu bez velikih posledica).
Jos uvek nisam skinuo nastavke i pitao bih te za savet kako da sredim ramove za zazimljavanje i dali previse kasnim sa prihranom.
Hvala unapred.

Pa prosek ti i nije tako los u odnosu na mene. Sace posle vrcanja se vraca iskljucivo predvece, inace grabez ne gine. Ti si jeftino prosao, mogao si ostati bez pcela.
Ima jedan lek koji je 100% uspesan u svim stadijumima grabeza. Kupi ili nabavi negde litru-dve petroleuma - gasa za lampe petrolejke, ili kako ga vec zovete u vasem kraju i trajace ti godinama. Cim primetis pojavu grabeza (prepoznatljivo sakupljanje pcela tudjica kod svih mogucih otvora na napadnutoj kosnici), uzmi sundjer natopljen petroleumom i premazi celu kosnicu. Grabez u trenutku prestaje, s tim sto moras biti neko vreme prisutan na pcelinjaku da pozatvaras sve nebranjene otvore na napadnutoj kosnici i eventualno ponovo premazes kosnicu. Moras biti spreman i na to da ce pcele kradljivice krenuti u napad i na druge kosnice u neposrednoj blizini napadnute - premazane kosnice, ali to ne treba veliko da te brine, jer susedne kosnice , za razliku od napadnute, imaju vec dooobro pripremljenu odbranu. Za svaki slucaj namazi i njih, ako vidis da se napadacice sakupljaju u vecem broju.
Da ti budem iskren, ja nikad u jesen ne vracam sace na ciscenje. Jednostavno, sace dodajem u prolece, kada pcelama to nesto znaci i time ustedim dan, dva tri prihranu a to je 100 - 200 gr. secera po drustvu. Jbg, moras i tako da razmisljas i da ekonomises. Sa druge strane, pcelama je to melem u ranoj prolecnoj bespasi. Naravno, i u prolece moras da pazis kako dodajes i u koje doba dana to radis. Najbolje predvece.
Ako nisi previse uzeo od pcela, odnosno, ako nisi ispraznio kosnice, sve ce biti u redu. Sad je kasno za neko veliko preturanje po kosnicama. Proceni kolicinu meda kojom raspolazes u kosnici, tako sto ces uzeti u obzir da pun LR ram zatvorenog meda, sto bi rekli odozgo do dole, nosi oko 2300 gr meda. Vodi racuna da iznad gnezda, tj legla, imas oko 6-7 cm visoku mednu kapu. U svakom slucaju treba i da prihranis pcele. Npr, ja u kosnicu za koju procenim da ima oko 10-ak kg meda obavezno dam i oko 10 litara sirupa u razmeri 1:1.
E sad, da li ces skidati nastavke i drustva uzimljavati na ovaj ili onaj nacin, to moras sam da odlucis, jer to ce biti metod kojim pcelaris. Moje pcele zimuju na jednom nastavku + polunastavku tamo gde ih imama. Bez obzira kojim nacinom budes uzimljavao drustva, uradi uzimljavanje i skidanje ili premetanje nastavaka sto pre, jos juce Smile. Obavezno zapamti, gnezdo ne pretumbavaj.kasno je da one popravljaju bilo koju tvoju eventualnu gresku.

Sto se tice prijavljivanja na Yahoo, ja prob'o jos odavno i na kraju odustao, ne zbog svadja, nego mi je prosto komplikovan ulazak u taj zatvoreni krug.

Evo kako se situacija oko grabezi odvijala:
oko 17:30 sam kolicima odneo 3 (od ukupno 6) vrcanih nastavka, i lagano sam ih dodao. Kretavsi se sa drugom turom, 50-ak metara od pcelinjaka pcele su dojurile do mene isprovocirane mirisom meda, odmah sam svatio da su pcele napale one kosnice koje su dobile nastavke. Ostavio sam kolica i sa dimilicom pokusao da smirim stanje medjutim bez uspeha zatim sam odmah suzio otvore postavivsi letvice i kamencicima zatvorio ostavivsi samo prolaz za jednu pcelu. Nakon toga sam odlucio da i ostala tri nastavka dodam kako bi zadrzao pcele da ne izlecu i ne odlaze u kradju.
Situacija je jos uvek bila strasna na svim letima je bilo gomile pcela koje su pokusavale da udju pa sam krenuo da ih vodom rasteram (a takodje i dimom). Posle dva sata borbe situacija se smirila iako je veliki broj pcela bio na letima medjutim po mom zapazanju to su bile strazarice i izletnice koje su sporo ulazile zbog suzenog ulaza.
Mislim da sam u ovom slucaju napravio veliku gresku, ali na svu srecu nisam je platio a uz to sam zaradio veliko iskustvo.
Sto se tezine ramova tice merio sam nekoliko i njihova bruto tezina je iznosila od 2,5-4,2 kg dok je posle vrcanja iznosila od 0,4-0,7kg. od ukupnog broja ramova 90% ih je bilo skroz zaklopljeno a mali broj je bio sa malo otvorenog meda.
Sto se prihrane tice i ja planiram da im dam surupa (caj od kantariona ili majcine dusice i secera)po 7-8 litra po kosnici ali u 14 dana po 0,5l uz tretiranje nozemicinom, a nakon prihrane i stapicima protiv varoe.
Pozdrav

Moj predlog,cim otopli tretiraj protiv varoe jer je ima jako puno
a sto se tice hrane sipaj sirup u vecim kolicinama samo onim zajednicama za koje smatras da su bez hrane i to predvece.

Dopuna: 23 Sep 2007 14:20

Pozdrav svima,interesuje me kakvo je stanje kod vas na pcelinjacima pred zimu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 640 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 6 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bbogdan, DragoslavS, gasha, ladro, Milos82, S2M, SR-3m, suton, yufighter, zeo, zlaya011