Život pčela

32

Život pčela

Citat:Prevelika vlaga u kosnioci je signal da si u strahu da pcele ne stradaju zbog zime "hermeticki zatvorio sve otvore na kosnici (ne mislim na leto) ne vodeci brigu o ventilaciji nego o utopljavanju.
U pravu si medjutim nisam ja nista zatvarao takvu sam kosnicu kupio, jedini otvor osim leta je otvor na zbegu gde pcele prolaze do hranilice (10x1cm) koji mi jedino sluzi za ventilaciju. Ovo sto ti imas prvi put vidim, pola zbega ti je zican tako da tek sad kapiram potrebu da se stavljaju novine, koje kod mene (slobodno mogu reci) nicemu ne sluze.
Danas krecem sa prihranom.
Da li koristis i sta protiv varoe u prolece?

Ovaj (i na bazi ovog) tip hranilice mi se pokazao kao najefikasniji i toplo ga preporucujem. Mozes da dajes sirup bez direktnog kontakta sa pcelama, mozes uvek da pogledas sta se sa pcelama desava, da dodas pogacu, ventilacija je dobra... Prepravi postojece ili napravi nove ovakve hranilice i videces da se neces pokajati
Najverovatnije da cu i ja danas nastaviti sa prihranom.

Cim se malo ustali toplije vreme nadimicu pcele Mitakom (amitrazom) jedno 2-3 puta i to pre pocetka cvetana uljane repice i bagrema, u stvari za koji dan. Posle bagrea, ako ga bude, kontrolno cu nadimiti pcele negde pocetkom juna.

Колика су ти окца на тој мрежици,и знаш ла можда колика иду на жичану подњачу?

Okca su 3mm, a ista takva idu i na podnjacu.

@qoust

Hvala za slike! Inace ja sam iz Sokobanje.

Danas sam kupio Mitak kapi a dobio sam i neke papirice na kojima trebam nakapati 3-4 kapi i zapaliti. Kako da tretiram, da li da ubacim na leto i gurnem na sredinu podnjace ili drugacije i u kom delu dana da tretiram.
Pcelar koji mi je prodao pcele prestao je sa pcelarenjem i nudi mi sav materijal i kosnice ili kako kaze zapalice sve. Da li da prihvatim "poklon"?

Papirice po duzini presavij u obliku latinicnog slova V za sve kosnice, jer jedino tako savijeni listici gore kako treba. Zatim nakapaj Mitak 3-4 kapi (ako je i 5 nece nista skoditi) sacekaj da se tecnost dobro razlije po papiricima i zatim mozes da pristupis paljenju. Sagorevanje se najbolje moze kontrolisati vrbovom ili nekom drugom tankom pravom grancicom duzine 30-40cm koja se na jednom kraju zareze uzduz po sredini oko 1 cm i u nju se uvuce papiric pre paljenja. Zatim papiric upalis i gurnes grancicu sa papiricem kroz leto bar jedno 15 cm od leta unutar kosnice. U slucaju da papiric nije izgoreo, zapali ga ponovo i oprezno uguraj u kosnicu. Ako imas vise kosnica, najbolje je da imas pripremljeno 10ak grancica, a ako imas nekoliko kosnica dovoljno je 2-3 grancice. Najbolji rezultati se postizu uvece, nakon zavrsenog izleta pcela, mada mozes i rano ujutro...

Vodi racuna da je Mitak otrov III kategorije i pazi da ne udises dim, pazi da obavezno operes ruke posle rada sa njim, nemoj pusiti (ako si pusac) sve dotle dok ne zavrsis posao sa Mitakom. Obavezno vodi racuna da ne dajes Mitak na najmanje 15-20 dana pre pase.

Poklonu se u zube ne gleda. Ne uzimaj opremu samo ako je taj pcelar na svom pcelinjaku imao americku trulez. Sve ostalo se da dezinfikovati, popraviti i urediti (postao sam silom prilika pravi "strucnjak" u reparaciji kosnica, u toku prosle i ove godine popravio sam preko 50 kompletnih kosnica)

goust ::
Obavezno vodi racuna da ne dajes Mitak na najmanje 15-20 dana pre pase.

tretirao sam ih po tvojoj instrukciji, i u jednom drustvu sam na podnjaci stavio novine na kojoj je sutradan bilo 5-6 varoa (neke su jos uvek mrdale nogama).
A da li mogu da ih prihranjujem?

Nesto mi je malo varoe palo, a pogotovo sto kazes da si je video samo u jednom drustvu. U koje doba sutradan si to gledao?

Naravno da mozes i TREBA da pocnes sa prihranom.

Tretirao sam preksinoc, a samo sam u jednom drustvu postavio hartiju, nakon desetak minuta sam proverio i video samo jednu otpalu varou a hartiju vratio natrag. Sinoc sam opet kontrolisao doneo hartiju kuci i na sveci (nemamo struje vec dva dana) pazljivo gledao i kao sto rekoh 5-6. Medjutim radi se o proslogodisnjem roju (koje verovatno nije imalo puno legla i naravno ne velikih problema sa varoom), verovatno je kod drugih kosnica situacija losija tj. broj opalih varoa veci. Trebao sam vrsiti kontrolu opadanja varoe i u drugim kosnicama kako bih imao bolje info o situaciji i tim drustvima.
Da li bih mozda i kasnije bilo neophodno ili dobrodoslo tretiranje protiv varoe i cime, i trebam li nesto dodati u sirup (protiv nozemoze npr.)?
pozz

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 859 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 4 sakrivenih i 848 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bubimir, Lazarus, mnn2, VJ, yrraf, zziko