Život pčela

33

Život pčela

Da, sad mi je jasnije otkud tako malo pale varoe. Tretman ponovi jos namanje 3-4 puta ako si u mogucnosti. Ako sad dobro ocistis varou, bices miran par meseci. U sirup stavljaj lekove samo ako si siguran ili opravdano sumnjas na prisustvo bolesti. Antibiotike ni slucajno ne davaj pcelama. Neki daju oligovitaminske tablete rastopljene, ali ja ni to ne dajem.

Vezano za lekove u sirup, dacu im tri puta nozemici-n(d) za svaki slucaj. Inace ih prihranjujem sa nekih 250-300ml po drustvu i primecujem da jedno drustvo slabo "jede".
I dalje vlaga (na jednoj sam otvorio zadnji kraj zbega 1mm i tokom tretmana mitakom primetio kako dim kulja na tom otvoru, valjda ce to biti dobro privremeno resenje).
Ala su se juce obradovale kada je oko podneva granulo sunce, milina jedna gledati ih (mada mi nisu dozvolile vec su me par njih jurile desetak minuta).
Za ponovni tretman mitakom da li je pozeljno tretirati u nekom vremenskom rasponu?
Maslacak je krenuo a i sljiva (dzanarika) stidljivo cveta.

Model dimljenja koji ja primenjujem na svom pcelinjaku u jesen:

1 dan dimljenje, 2 i 3 pauza, 4 dan dimljenje, peti i sesti dan pauza sedmi dan dimljenje (6 tretmana)

model dimljenja u prolece je blazi, ako si to dobro uradio u jesen. Na pet dana mozda, a ako nisi ujesen dobro ocistio drustva od varoe, primeni gornji metod.

Jedini preparat kojim sam tretirao pcele jesu stapici (nemogu se setiti naziva) i to samo po jednom na jesen. Znaci prvi put tretiram protiv varoe u prolece (treca sezona bavljenja pcelarstvom). Bez obzira na sve primenicu tvoj nacin, ovoga puta blazi a sledeceg po potrebi.
Sto se stanja u kosnici tice ulice su pune, legla oko 7 rama, kada bih trebao razmisljati o dodavanju nastavka i kako bi to trebalo izvesti?

P.S. Goust; jednom si prilikom rekao da je luksuz imati vise ucitelja, ja sam to bukvalno shvatio.

Ma nije problem dejaboss, zato je ovaj blog i stvoren. Jedan pokojni , stari pcelar rekao je da su se pcelari samo u jednoj stvari slozili, a to e da prilaze kosnici iza leta, sve ostalo ... Smile Smile Posto si rekao da je pocela pasa kod tebe, naravno da mozes da stavljas nov nastavak (ako su pcele zimovale samo na jednom) i to na sledeci nacin:

Izvadi jedan ram sa leglom i pcelama iz sredine kosnice i na njegovo mesto ubaci ram sa satnom osnovom. Ram sa leglom postavi u drugi nastavak, a oko njega stavi plodisne ramove, ako imas, a ako ne, stavi sto idealnije izgradjeno zuto sace.

Pozdrav svima. Nov sam u ovoj prici sa pcelama i treba mi jedan savet za sada. Odlucio sam da pocnem sa cuvanjem pcela i dosta toga mi je mnogo jasnija od kako sam procitao ovaj blog. Jedna svar mi ipak nije jasna za sada. Posto hocu da kupim nove kosnice sa drustvima, dali je roj na 5 LR ramova (4 rama su leglo i 1 ram je med) roj ili drustvo? Dali ako ja to kupim mogu da vrcam med ove godine ili tek iduce? Za sada mi je ovo jedina nedoumica ali cim budem nabavio kosnice i pcele eto mene ponovo sa pitanjima.

Roj ili drustvo su dve reci istog znacenja, i ja ih tako i upotrebljavam, s tim sto se rec roj upotrebljava i kad visi na grani a rec drustvo se u tom slucaju ne koristi. Neko ce poceti da poseze za definicjama, ja nisam sklon tome. Jednostavno obe reci upotrebljavam ne vodeci racuna posebno.

Roj na 5 ramova jeste drustvo (eto vidis Smile ) ali malo drustvo, sa kojim ces se muciti cele godine i gotovo da neces imati nikakvog prihoda od njega. Kupi drustvo na 10 ramova, jeste duplo skuplje, ali uz dobar rad od tog drustva ces dobiti punu kolicinu meda i plus roj koji ce stici da se spremi za zimu.

Da li mi moze neko reci koliko kosta drustvo u LR nastavku? tj. svih 10 ramova od toga 8 leglo u ovom momentu. Imao sam dosta gubitaka prosle zime pa bih nesto dokupio.

Dopuna: 12 Apr 2008 14:08

Zaboravio sam da pitam . Koliko vredi ova kombinacija koju sam naveo? Koliko da platim?

Drustvo na deset ramova LR sa 6-7 ramova ploda i 3-4 rama hrane i lanjskom maticom kosta 50 evra. No, stvar je pogodbe, ponude i potraznje odnosno, od koga kupujes. Ako kupujes rojeve proizvedene za prodaju to je ta cena, a ako kupujes od nekog ko ne zeli vise da se bavi pcelarstvom (ili je npr. pcelar umro phi, phi , phi daleko bilo) onda za te pare mozes da dobijes komplet kosnicu sa pcelama. To su ti orijentiri.

Гоуст,ево за тебе два питања?
колика је цена пакетног роја код тебе,и где има да се купе селекционисане матице?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 830 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 2 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, Dovla, Milometer, nenad81, pera12345, slonic_tonic