Život pčela

34

Život pčela

1. Ne prodajem paketne rojeve
2. Proizvodjaci matica koji se reklamiraju u listu "Pcelar":
- "Pcelarstvo" Arsic Rekovac
- "Pcelica" Kraljevo
- "Pcelarska farma "Jevtic" Oparic
- "Medoprodukt" OD Vranje (Stubal, Bujanovac, Devca, Vladicin han
- "Apicentar" DOO Beograd (prof.dr. Jovan Kulincevic)

Да видео сам то,али ми је све некако далеко,а да ми шаљу поузећем нисам баш сигуран.

Ma imas Post expres. Stize za nekoliko sati, a to su ljudi sa iskustvom, koli znaju kako da pripreme matice za transport (hrana, negovateljice i sl.).

Juce sam pregledao drustva, dodao vecini nastavke (veoma se dobro razvijaju) a imam i jedno drustvo koje mi nije bas najjasnije jer ima sve uslove za dobar razvoj ali ga nesto sprecava. Ono ima cetiri rama legla ali u zadnji deo ramova ( udaljeniji od leta), nema izrazen problem sa varoom a i vlaga je proslost, takodje i hrane ima poprilicno.
Jos uvek cvetaju sljive ,tresnje i maslacak a jabuke i kruske (divlje ogromna stabla) sada krecu. Bagrem, bog zna kada ce.
Pozdrav.

Ovako, to drustvo koje zaostaje, ocigledno zaostaje zato sto je lose zimovalo, i ocigledan je primer da leglo ne treba da bude u zadnjem delu kosnice. No, da ne bih pametovao previse, koliko vec sutra izokreci svaki drugi ram sa leglom za 180 stepeni, tako da ti leglo po polozaju u kosnici tj. po ramovima ide napred-nazad. Ako procenis da imas dovoljno pcela da pokriju uzmi jos jedan ram zatvorenog legla iz neke jace kosnice i dodaj ga u sredinu. Ne zali i ne boj se , jer sve su to tvoje pcele u krajnjoj liniji. Ako za nekoliko dana ( u zavisnosti od starosti dodatog legla) ne vidis osetno poboljsanje, problem se suzava na losu maticu koju ces trebati da zamenis u toku sezone. Jos povedi racuna da ti to drustvo ne ostane gladno, i eventualno obrati paznju na pojavu bolesti.

Cuo sam za ruske košnice "Mete" ali ne znam ni sad koje su njihove mere, kada sam konstruisao košnicu Rodna Voja cilj mi je bio da omogućim pčelinjoj zajednici da bude uvek u kontaktu sa hranom, da joj medna kapa bude viša i da se pčelinja zajednica oseća sigrnije čak i sa manjom količinom hrane. Zatim da može da se vrši izmena pčela iz hladnijih ulica preko ukrštenih ramova sa onima iz toplijih ulica koje u normalnim uslovima uvek zahvataju 2 ukrštena nastavka. Isto tako cilj mi je bio da stvorim topliju košnicu od Američkih košnica LR,DB, AŽ, itd koja neće gubiti temperaturu, zatim košnicu koja će imati daleko poviljniju RV vlažnost, jer te američke košnice koje su hladnije(možda su pravljene samo za Kaliforniju) i koje nemaju prečnik imaju "smrtnu vlažnost" gde je relativna vlažnost od 100% i ona opasno skraćuje pčelama život (nedavno je o tome pisao Mirko Vilus mislim da se tako zove pčelar iz Trstenika , mislim da je i predavač, i on navodi na osnovu istraživanja koje je, ne znam da li on radio utvrđeno da se zimskim pčelama skraćuje život čak za jednu trećinu) . Posebno mi je bilo važno da imam košnicu sa jednom vrstom ramova, da ne moram kao sa LR praviti petoramne i šestoramne nukleuze, nego da mi jedan nastavak bude i rojnjača u koju hvatam roj i nukleuz i normalna košnica kad na prvi nastavak dodam još jedan. Danas ne postoji ni jedna opština u Srbiji gde nema košnica "Rodna Voja" i ne znam šta to znači nije standardna.
Bilo mi je izuzetno važno da košnica bude desetoramna da bi imala odgovarajuću širinu da je nebi prevrtali vetrovi kao osmoramne Alpske košnice, a kod njih da bi se zadivoljila potreba za saćem trebala bi da bude visoka jedan i po metar a ona široka osam ramova, pa je utežu sajlama i konopima (ne znam, ali meni je to smešno).
U prioritet važnosti stavio sam i prečnik pčelinjeg gnezda da bih vratio pčelinjoj zajednici mogućnost kontrole nad maticom da bi pčele kao i u prirodi mogle da brzo i lako izblokiraju maticu te da mogu u potpunosti da iskorišćavaju i slabije paše koje, pčelinje zajednice u američkim košnicama bez "pravilnog desetoramnog" prečnika ni ne osete.
Samo da napomenem da sada ili tačnije 20. Aprila pokazano komšijama pčelarima pre tri dana Brežančiću, Veskovu i Jeliću, imam košnica sa 30 ramova pčela i 19 ramova legla u tri nastavka. To je ono što omogućava trostruko ukrštanje i prečnik.
Isto tako važno mi je bilo da saće u ramu ne bude visoko i široko jer mi se prilikom transporta LR košnica u toplim letnjim noćima dešavalo kidanje saća pa bi odozgo iz medišta procurio med po pčelama i ramovima sa leglom, gde bi došlo do dodatnog uznemirenja pčela, podizanja temperature i gušenja kompletnih zajednica. Nikakve žice u ramu tu ne pomažu kad kamion u putu naiđe na rupu.
Znači radio sam košnicu koja će da zadovolji potrebe svih uslova života pčelinje zajednice na prvom mestu, ali i da bude jedinstvena, drugačija od svih do sada "koje sam poznavao" i da bude laka za rad , gde ne treba prevešavati ramove, okretati ih za 180%, zatim vršiti štetnu zamenu nastavaka radi navodnog proširenja legla, ili opet štetno spuštanje mednih nastavaka radi navodnog održavanja radnog raspoloženja pčelinje zajednice, itd. itd. itd.
I još da kažem želeo sam da sve nedostatke kod postojećih sistema košnica neutrališem i stvaranjem nove košnice, jednom za sva vremena zaboravim, te da stvorim košnicu koja ide ispred vremena i ispred potreba pčelinje zajednice.
I još moram da kažem želeo sam da bude tako savršena i superiorna košnica koja će vremenom sve prethodne koje su pravile nesagledive štete pčelinjim zajednicama i pčelarima "da baci u zaborav".
Molim samo sve pčelare i koji pčelare i koji ne pčelare sa Rodnom Vojom da joj pronađu nedostatak. Osim onog "nije standardna", nijedan pronalazak kad se pronađe nije standardan makar da je neophodan i neuporedivo bolji od svih prethodnih rešenja.

"Čudotvorni prirodni lek protiv varoe", nije baš lepo da govorim od kojih se biljaka ne sprema, ali "čisto malo radi hlađenja" moram da kažem "opet" moj lek nije iz prepisivačke industrije i nema majčine dušice, timijana, pelina, matičnjaka i biljka čija je osnovna baza timol. Osnovna biljka nikada nije korištena do sada ni u kakve svrhe i pomaže ili povećava dejstvo drugih biljaka koje se nalaze u leku, gde imamo 14 različitih prirodnih insekticida. Samo "Zavod za intelektualnu svojinu" u Beogradu zna sve tajne ovog leka.
Nažalost, pčelara i pčela, imam velikih problema u otpočinjanju proizvodnje ovog leka.

Rodna Voja nije skuplja od ostalih košnica i lako je stolari izrađuju, jednostavni rv ramovi su daleko lakši za proizvodnju i nema kao kod drugih ramova mnoštva falceva. Isto tako sa velikim prednostima (životno značajnim za pčelinju zajednicu) u odnosu na druga rešenja ima konstruisan krov pa posebno funkcionalnu i jednostavnu drugačiju od svih do sada hranilicu-zbeg i podnjaču koja je sigurno drugačija, jednostavna i prihvatljiva sa svim svojim detaljima za potrebe pčela, transporta i svih drugih uslova pčelarenja.
Kornice Rodna Voja ne morate kupiti od mene, možete ih i sami proizvesti ili da vam ih napravi neko drugi ali naravno samnom se o tome trebate prethodno dogovoriti. Valjda, ne znam, da li je pošteno da ja od toga nemam nikakvu korist.
Za vrlo malu naknadu pobeći ćete iz kamenog doba, zaboraviti na američke kamene sekire i ići ćete vekovima ispred ili daleko, daleko, tamo daleko, daleko ispred svih.

Sve Vas puno pozdravljam.

@ Kosnice sa precnikom
Svi mi imamo pravo da se ljutimo ako je neko drugi patentirao nesto sto je MOZDA neko drugi osmislio, ali nemamo prava da bilokoga za bilo sta osudjujemo. Ako je tebi patentni zavod overio pronalazak, svi nasi komentari na tu temu su suvisni. Nego, obeca ti meni neke lekove za varou (procitao sam tekst u celini i znam da si imao problema oko proizvodnje) pa od njih za sad nema nista. Kad se mogu nadati tome ili da se ja vratim mitaku?

Rodna Voja je rođena još 1997 godine i na Pajića salašu pokraj Novog Miloševa prvi put naseljena pčelama. Tada nije bilo interneta i dostupnosti informacijama pa sam tek posle ispitivnja od nekoliko godina mislim krajem dvehiljadite rešio da proverim na tadašnjem Institutu za intelektualnu svojinu U Beogradu da li već u svetu slučajno ne postoji slična košnica. Nakon detaljne provere svih objavljenih patenata odlučio sam da svoj pronalazak prijavim. Posle svih pretraga od skoro mesec dana stručnjaci sa instituta su mi overili pronalazak.
Koliko mi je poznato košnica Rože Delona originalna ne može da se ukršta isto kao ni košnica "Mete" ali znam da su posle mog pronalaska izvršene dorade na toj Alpskoj košnici kako bi i ona mogla da se ukršta. Ali i pored toga ona nema ram niži od 20cm ili niži od površine zimskog klubea. Za košnicu Mete isto sam čuo da ne može da se ukršta i da je rođena posle mog rešenja. Čak i mnogo posle prijave Rodne Voje u Ženevi gde je dobila svoj internacionalni broj pronalaska i svoj "bar kod".
Sve je dodatno prilagođavano mojim rešenjima.
Ali opet "sve neuspešno jer je prepis i nije original".
Da je bilo malo više razumevanja naše bi košnice već preplavile svet, ali nažalost ja se još uvek ne bavim proizvodnjom košnica. I nemate nigde mogućnost da ih kupite.
Ono što ste pisali u vezi nekih poprečnih ukrštanja i "Vaših" novih rešenja i poprečnih postavljanja niskih ramova u desetoramne košnice.
Taj sam patent prijavio kao "Prelaz nastavak".
I on je originalan i overen na institutu u Beogradu 2001. godine.
Trebalo bi samo da znate da se patentom štiti novo tehničko i praktično rešenje a ne promena dimenzija ili novi proizvod drugih dimenzija. To onda nije patentno rešenje nego neki drugi "model".
Sad već opisuju na internetu neke mikro-nastavke "nova rešenja" koji su ništa drugo nego niža kopija-falcifikat mojih "prelaz nastavaka".
Upotreba bilo kojih poprečnih nižih nastavaka i ramova u desetoramnim košnicama već je patentom zaštićena i bilo koja promena dimenzija Vam je samo gubljenje vremena. I ta moja rešenja vi slobodno možete, jel da ? da besplatno dajete da se proizvode.
Čisto malo radi "DUŠE" moram da napomenem, ja još uvek vozim zastavu 101 staru 25 godina. "SRPSKI PRONALAZAČ" sa 4 prijavljena patenta.
I još 3-4 bih ovog momenta mogao prijaviti, samo da me društvo isto kao i vi malo bolje razume i "stimuliše".

Ćuveni pronalazač Tesla nije nažalost imao ženu i decu i na kraju svi znamo kako je završio sve radi "duše" dok je naš ponovo pronalazač Pupin pametno iskoristio svoje izume.
Da ne bih opisivao prednosti moje košnice u odnosu na Alpsku i neku za mene još uvek nepoznatu rusku "mete" navesti ću vam samo da je rusko Pčelovodstvo još pre 3 godine objavilo tekst o košnicama Rodna Voja kao najsavremenijim košnicama sa prednostima u odnosu na sve do sada viđene košnice.
Pre mesec dana tražili su od mene da im potpišem odobrenje za objavljivanje mojih rešenja u narednih 5 godina. Uz pomoć jedne drage bivše profesorke ruskog jezika potpisao sam im odobrenje i poslao za Moskvu.

O viđenju svetskog pčelarstva iz ugla američkih pčelara ili neuspešnih pojedinaca koji možda ne razumeju dovoljno život i potrebe pčelinje zajednice, mislim da je suvišno raspravljati i razgovarati.
Dajte neki tekst od njihovih uspešnih pčelara. Samo nemojte o upotrebi antibiotika koji su kod njih dozvoljeni za upotrebu. Zato im se sve to "savršeno uspešno" i događa. Ako su danas bogatiji od nas to nikako ne znači da su njihovi pčelari pametniji i da treba da nam drže filozofske pridike. Dajte da vidimo njihove ideje i njihova rešenja .

I molim Vas dragi kolega Atagora sva moja rešenja su overena i postavljena na moj sajt i uvek ih možete videti a kad Vi prijavite i dobijete overu nekog pronalaska, što bi me jako obradovalo, bez obzira od bilo koga da dolazi, onda možemo da dalje raspravljamo o abstraktnosti i suštini pronalaska ili novog rešenja. Ne terajte me da nepotrebno trošim dragoceno vreme.
Unapred Vam se na tome zahvaljujem.
Pišite o mojim košnicama i njihovim eventualnim nedostatcima a ne o meni, mojoj moralnosti, duši itd. Ja sam običan čovek i ako mi budete tražili nedostatke naći ćete ih brzo kao i kod svih drugih.
Postoje plaćeni stručnjaci na nivou država zaduženi za prava intelektualne svojine. A to nismo ni Vi ni ja. I još jednom Vas molim da se toga manemo.

Goust, i sad ti mogu spremiti nekoliko lekića koji su malo ružni i u fazi raspadanja posle neuspešne probne proizvodnje. Trebao bih uložiti najmanje vrednost pčelinjaka od preko 100 košnica u opremu i infrastrukturu pa da normalno startujem. Zasad je sve to mukotrpno.

Sve Vas puno pozdravljam.

Dopuna: 25 Apr 2008 0:45

Dopuna, matične rešetke se mogu kupiti i proizvodi ih Sretić Voja iz Niša tel 018 265 910 ili mob. 063 456 214. Vrcaljke isto sva ostala opema je ista. I da, satne osnove imate kod Karolji Lasla u Bečeju, i tamo uvek imate peko 100 kg. osnova u zalihi i zalihe se stalno popunjavaju, znam da je već više tona takvih osnova mere Rodna Voja ili 170 puta 340 mm prodano. I kod svih drugih proizvožača možete ih poručiti i dobiti. A znam da neka pčelarska udruženja npr. Udruženje pčelara Kikinda ima stalno na lageru osnove za rv ramove.
I ne mogu se složiti da ja "znam" da ovo nema nigde da se kupi.
Molim za malo više korektnosti.
Pozdrav.

Jasno je kao dan da uvodjenje novih standarda iziskuje korenite izmene u alatima i repromaterijalu. No, to su stvari sa kojima ce se susretati oni koji budu pozeleli da rade sa kosnicama RV. Ja sam u svojim tekstovima vec rekao sta znaci pcelariti sa kosnicom "koju niko nema" i sa koliko ce se problema ljudi sretati radeci takvom kosnicom. Slobodna volja svakog od nas jeste da prihvati ili odbije ovaj standard. Proizvodnja osnova nije problem, njih placamo po kilogramu, a dimenzije mozemo i sami zahtevati, to proizvodjacima osnova ne predstavlja nikakvu poteskocu koliko ja znam.
Nemoj da mislis da pokusavam da stanem u odbranu ovog tipa kosnice, naprosto taj izbor treba prepustiti onima koji zele da rade sa njima.

E sad, neko moje licno razmisljanje o plasticnim osnovama. Odmah da kazem, nisam imao priliku cak ni da ih vidim uzivo, a kamoli da pokusam da radim sa njima, nego cu pokusati sa svohg stanovista da "glasno razmisljam":
1. Mozda je dobra, jer u njoj nema tragova otrova, pocev od herbicida, pa do mitaka.
2. Mozda je dobra, jer ce uvodjenjem plastike mnogo manje voska biti troseno na pcelarstvo, a sav prinos ce se okrenuti u druge industrijske grane
3. Mozda je losa, jer ce verovatno, u nekoj masovnoj proizvodnji smanjiti cenu sirovog voska na trzistu, a to nama pcelarima bas nesto i ne odgovara, gledano sa aspekta proizvodnje i prodaje sirovog voska.
4. Mozda je losa, jer ko zna kakve moguce oksidacije plastike mogu umanjiti kvalitet meda, pa cak i dovesti do nekih bolesti ili cak genetskih promena na pcelama....

Mogao bih nabrajati jos puno toga za i protiv, ali da ipak sacekamo nekog ko ima iskustva sa plasticnom osnovama.

Niko nama nije kriv sto mi nismo patentirali nesto, nego smo to smatrali za opste dobro. No, mislim da to ne treba da nas puno brine. Naprosto, na taj njegov patent uvek mozemo nesto dograditi ili mu nesto oduzeti a da se u sustini ne menjamo funkcije i time bismo uvek mogli izbeci placanje patentnog prava. Na kraju krajeva, ako bas i ne zelimo da mu placamo bilo sta uvek imamo izbor drugog tipa sanduka, za kog ne placamo nikom nista. Placamo li mi patent za LR, DB ili bilo poji drugi tip sanduka? Ja jos nikom nisam platio nista niti sam cuo da je iko to platio. Da li su te kosnice zasticene patentnim pravom? Ne znam, ali da tu moze nesto da se zaradi mislim da bi ameri odavno to patentirali, jer oni bi i mami svojoj prodali sve sto mogu da prodaju.

@ Kosnice sa precnikom

Jedno prosto pitanje. Da li ti naplacujes koriscenje tvog patenta i da li nameravas da to ikada uradis. Ako moze odgovor u jednoj recenici.
Za lekove ti ne zameram sto cutis, jer cute i svi ostali proizvodjaci, pa zasto bi ti bas sve poklonio.

Citat:...Ja za pocetnike imam samo jedan savet.Razmisljajte svojom glavom , citajte i obrazujte se sto vise i SAMI svojom glavom i zdravim razumom donosite odluke.I imajte na umu da je komercijalno pcelarstvo razlicito od hobi pcelarstva ili pcelarenja iz ljubavi prema zivotu.

Drago mi je da delimo isto misljenje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1047 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 5 sakrivenih i 1000 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Ben Roj, bojcistv, Bokiboks, Boris BM, BORUTUS, cavatina, cifra, CikaKURE, dane007, darkangel, darkojbn, debeli, dragon986, dushan, FOX, Frunze, gasha, ikan, kikisp, kybonacci, magna86, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milutin134, Mixelotti, mocnijogurt, mrav pesadinac, procesor, shone34, Stanlio, Sumadija34, suton, Trpe Grozni, vathra, Vlada1389, wizzardone, x9, ZetaMan, šumar bk2