Život pčela

36

Život pčela

Milemkovic ::A to za podatke.Te podatke imas samo ti u celom svetu i niko vise!!
Pa da je tako jeftino,a sto ne kupis negde eko-med? AAA!?
Batice nije ti lepo rekao Goust,eko med podrazumeva da nema u precniko od 30KM fabrika puteva itd.nema satnih osnova,nema lekova,nema tretiranje varoe nicijm osim Timolom,nema zstite kosnica farbama.itd.

Kada svega nabrojanog nema zar to direktno ne utiče na smanjenje troškova?

Milemkovic ::To znaci kosnice ti traju 7-8 puta krace jer nemas hemisku zastitu
I ja sam to primetio pa sam postavio pitanje.

Milemkovic ::to znaci gubici pcela su ti 1000 puta veci jer nema Mitak-a
Ne mora da znači.

Milemkovic ::to znaci da nemas satne osnove i treba ti 200 puta vise vremana da ti pcele sve izgrade pa tek da imaju u sta da pune med,i tako svake godine.
Ne sporim ali kod eko pčelarstva poenta i nije u kvantitetu već u kvalitetu.

Milemkovic ::I sve to da nema nicega na 30km
Nisko frekventnih puteva ima ali industrije nema u tom prečniku mada to nije plus pošto znam da aero zagađenje može da se podigne u atmosferu negde jakooooo daleko i da se spusti na lokaciju gde planiram pčelinjak.

kontkod.hr/ekomed/clanak01.html

Zanimljiv tekst, hvala.

Citat:Na kraju recimo i nešto o dobrim stranama ekološkog pčelarenja. Radost i zadovoljstvo ekološkog pčelara da proizvodi med i druge pčelinje proizvode bez antibiotika, teških metala i drugih štetnih primjesa, te da može kupcima ponuditi nešto bolje, zdravije, novije što je u razvijenim zemljama Europe već u velikoj mjeri prihvaćeno. Za kvalitetu i ćistoću svojih proizvoda ekološki pčelar ne mora brinuti, jer nakon svih kontrola i analiza njegov prozvod je siguran i zdrav za upotrebu. I ono što je najvažnije ekološki pčelar mora svoje proizvode deklarirati i takove staviti u promet, a svakome svome kupcu može osobno pokazati svu dokumentaciju iz koje je vidljivo što je zapakirano.
Ovaj tekst koji je boldovan gotovo potpuno opisuje moj ključni motiv bavljenja eko pčelarstvom, novac je sekundaran.

Pcelar pocetnik :: Radost i zadovoljstvo ekološkog pčelara da proizvodi med i druge pčelinje proizvode bez antibiotika, teških metala i drugih štetnih primjesa, te da može kupcima ponuditi nešto bolje, zdravije, novije što je u razvijenim zemljama Europe već u velikoj mjeri prihvaćeno.

Ovakkvo razmisljanje kakvo si prezentovao je sasvim u redu kod pcelara koji nema nameru da ostvari materijalnu korist, nego zeli da ima kvalitetan proizvod, kojim ce moci da se dici. Dobro prouci sve, od nacina pravljenja kosnica (bez upotrebe eksera) preko neuzicenih ramova pa do vrcaljke i ambalaze za med, pa ako i dalje to zelis, kreni... U svakom slucaju voleo bih da nam se javis sa rezultatima kada prica zazivi.

Nekako mi je ova prica oko "eko" svega i svacega trula a narocito oko meda. A zasto moj med nevalja ili koju to primesu ima a koju taj eko med nece imati.
I ja sam pocetnik i ne razumem puno stvari ali totalni pocetnik da se bavi necim sto profesionalcu predstavlja poteskoce...hmmm neznam ali...?
Moj savet nauci ti prvo klasicno pcelarenje pa se onda preorjentisi jer u suprotnom tesko da ces nesto proizvesti a narocito ne eko.
Izvini na skepticnosti.

Okrenuo sam ramove onom slabom drustvu i pregledao ga pazljivo i stanje je da opet ima problema sa krecnim leglom, ima malo bolju brojnost medjutin 2-3 ulice prazne 5 rama legla ali i nekoliko izgradjenih maticnjaka (mozda pcele nisu zadovoljne maticom) koje nisam dirao.

I ona tema vezana za kosnice bese bas naporna i mislim da bi doticna gospoda trebala potraziti drugu lokaciju za prezentaciju (reklamu) svojih dostignuca i inovacija.

Pozdrav sa Sare.

Драго ми је да овај блог наставља са радом,него какво је стање са багремом,колико сам успео да приметим,негде већ цвета а негде неће још 5-6 дана.
Гоуст,идеш ли ти негде на багрем или имаш неки багремар у близини.
Пчелар почетник,
Мој савет ти је да прво пробаш да пчелариш нормално,па ако ти се допадне да почнеш еко-пчеларити.
Позната ми је прича о мађарским пчеларима који су приликом уласка у ЕУ,која им је сервирала своје захтеве за мед,јако лоше прошли.
Углавном ако си одлучио само напред.

dejaboss ::Nekako mi je ova prica oko "eko" svega i svacega trula a narocito oko meda. A zasto moj med nevalja ili koju to primesu ima a koju taj eko med nece imati.
Dobro de, nomoj da si tako isključiv. Niko ne kaže da tvoj med ne valja ali je fakat da se danas primenjuju razna hemiska sredstva u pčelarstvu, normalna je pojava da se stavljaju novine u košnicu a one su pune olova i teških metala, satne osnove koje sadrže svašta u sebi, sele se košnice na zemljište gde je intezivna poljoprivredna proizvodnja što podrazumeva kontaminiranost zemljišta i biljaka.... U hrani koja se danas može naći u regularnoj prodaji ima svega i svačega a između ostalog mnoštvo dodataka koji imaju oznaku E oni nisu baš korisni za naš organizam, svakom je jasno šta su cigarete ali to ne smeta da ih ima u slobodnoj prodaji....

Vidite ljudi, mene zbilja ne zanima pravna regulativa EU jer ja ne živim u EU (nekada sam tamo živeo ali sada ne) niti imam nameru da tamo plasiram med. Cilj mi je da proizvedem što je više moguće kvalitetniji med te da ga ponudim lokalnom stanovništvu po maltene istim cenama kao i svi ostali pčelari. Nije bitan profit već da se omogući ljudima da zbilja dobiju ''medicinu u tegli'', nadam se da sam sada otklonio mnoge nedorečenosti.

Drago mi je što je blog ponovo otključan.

@ krcun

Trenutno sam na pasi uljane repce (naravno nisam se selio nigde, poljoprivredno preduzece je sejalo, a i u susednoj rumuniji je ima oko 30-40 Ha, i mogu ti reci da je prinos poprilicni dobar. Mozda bude i nesto za vrcanje, ali o tom po tom. Na zalost pre desetak dana, kada je repica pocela da cveta, komsije rumuni su je tretirali protiv buba, i poprilicno smo stradali, ali oporavljaju se pcele (toliko o EU i njihovim propisima o zabrani prskanja biljaka u cvetu Evil or Very Mad Evil or Very Mad )

Na bagrem ne idem nigde, na zalost. Prosto nemam materijalnih mogucnosti da odem, a ovde ga ima taman koliko kosnica toliko stabala Crying or Very sad . No, posto nema bagrema, ne trebaju mi jake pcele, pokusacu da to nadomestim proizvodnjom i prodajom rojeva.

dejaboss ::...Okrenuo sam ramove onom slabom drustvu i pregledao ga pazljivo i stanje je da opet ima problema sa krecnim leglom, ima malo bolju brojnost medjutin 2-3 ulice prazne 5 rama legla ali i nekoliko izgradjenih maticnjaka (mozda pcele nisu zadovoljne maticom) koje nisam dirao...

Ocigledno je da ti je drustvo uslo u proces koji se zove "tiha zamena matice". Ovaj proces nije nista novo niti nepoznato u pcelarskoj praksi, i po knjigama se vrlo cesto moze pronaci da su matice iz tihe zamene daleko najkvalitetnije. Sad, budi malo oprezan (pokusaj da obelezis staru maticu, ako imas cime, a ako ne, skrati joj makazama jedno krilo) i cim ustanovis da se nova matica izlegla, ne diraj jedno 15 dana nista da ne bi uznemirio drustvo. Posle toga proveri stanje i pokusaj da se uveris da su obe matice tu i da nose, zatim staru ukloni. Nemoj da je zalis, jer ona ne valja ni svojoj zajednici, pa zasto bi tebi valjala. Svakako su joj dani odbrojani, ti ces samo ubrzati proces i eventualno sacuvati mladu maticu od borbe sa starom.

Штета што немаш багрем.Ја планирам сутра да селим у Бач,јер је багрем већ почео да бели.
Што се тиче репице,прскају против репичиног сјајника,и ако ниси у договору са власником њиве страдају пчеле.
Као овде....pcelinjak.com/

Sve vas pozdravlja amater,pcelar.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 836 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, Koridor, MB120mm, Penzula, Shilok, Vlajman1957