Život pčela

4

Život pčela

@ drndara

Pcela radilica zivi u rasponu od 2-3 nedelje do 6 meseci, u zavisnosti od pasnih uslova i godisnjeg doba.

@ quost
Dadan-Blatovim kosnicama pcelarim.Hvala za recept.Inace ja sam ona a ne on-al' nema veze.Pozdrav

@ Gandalf

Onda sasvim slobodno mozes da primenis sve sto sam ti rekao u vezi vrcanja meda, i oprosti za gresku na relaciji ona/on Shocked Confused . Stvarno nisam mogao da skontam da li si z ili m.

Sve sto te interesuje, slobodno pitaj. Wink

@goust:
Nemam pojma o pčelama, ali sam ovde 'upao' iz znatiželje; ćale najboljeg druga se bavi pčelarstvom, pa, rekoh, da pogledam. Svaka čast za iscrpne informacije - zavoleo sam sve ovo...

Sad, glavni razlog pisanja ovog post-a je moja jednostavna želja da dodam nešto o anafilaksi:
to je stanje hitnosti, rezultovano abnormalnim i spontanim (brzim) alergijskim odgovorom na supstancu na koju je telo postalo jako osetno. Ishodi su - otok, svrab, mučnina i povraćanje, oticanje ustiju i jezika, kao i disajnih puteva => sve to u tolikom obuhvatu da neretko nastaju opstrukcija (gušenje), nagli pad krvnog pritiska, čak i trenutna smrt; u ekstremnom obliku, ovo stanje naziva se 'anafilaktički šok'; uobičajeni uzroci javljanja su - kikiriki, lateks, ubod pčela i osa; sad, tretiranje ('lečenje', bezmalo precizniji izraz) ili nega stanja mora biti odmah izvedena (ili što pre je to moguće) - u njega su uključeni: injekcija adrenalina (tj. epinefrina), priključivanje na kiseonik, uz poželjnu podršku za sužene disajne puteve (vestački respirator), intravensko ubrizgivanje tečnosti (infuzija) i kortikosteroida (ima anti-inflamatorni efekat -> protiv upale, infekcije, osipa), kao i antihistamina (slična funkcija kortikosteroidima, samo što ima opijatno, umirujuće dejstvo - dovodi do umora, zamagljenja vida, lošije koordinacije mišića, drhtanja => sve ovo je trenutno). Ali, naravno, nećete, maltene, ni osetiti dejstvo ovih lekova ako/kad već doživite anafilaktični šok - oni vam samo mogu pomoći. P.S. Impliciram na to da, koliko god strašno zvučale ove procedure, one nisu takve; uostalom, ogroman je broj ljudi koji će radije 'stisnuti zube' zarad stabilizovanja svog stanja/preživljavanja...

da li ima ovde neko ozbiljan ko bi mi objasnio sistem pcelarenja lr kosnicom

Dopuna: 22 Sep 2006 18:40

da li je dovoljno jedno telo lr kosnice plodiste

UDOVICKI ::da li ima ovde neko ozbiljan ko bi mi objasnio sistem pcelarenja lr kosnicom

Dopuna: 22 Sep 2006 18:40

da li je dovoljno jedno telo lr kosnice plodiste


Shocked Shocked

Da li se ti to salis, pa mi smo ovde svi mrtvi ozbiljni :Q LOL


E sad salu na stranu, da ti lepo odgovorim na postavljeno pitanje.

1. NIJE DOVOLJNO u prolecnom i letnjem periodu, odnosno, kada pcele krenu u intenzivan razvoj, ponekad se u kosnici moze naci i (u zavisnosti od kvaliteta saca) 12-14 ramova sa leglom.

2. DOVOLJNO JE pocev od septembra do aprila, znaci u periodu kada se pcele pripremaju za zimu (tada ima 3-5 ramova ploda), zatim u toku zime kada ploda gotovo da i nema, ili ga uopste nema) i u ranijem prolecnom razvoju (dok matica ne pocne sa intenzivnim polaganjem jaja)

Kako ces videti u prolece kada je vreme za prosirivanje plodista ramovima u drugom nastavku? Jednostavno. Cim se stvore uslovi (znaci cim krene iole ozbiljniji unos nektara u kosnicu, u Banatu je to vreme cvetanja ranijih vrsta voca > ringlov=ringlota=prskulja=dzanarika) pocni da dodajes u plodiste satne osnove za gradnju. Kada je osnova izgradjena, dodaj novu i tako sve dok traje pasa. U jednom momentu ces u plodistu imati 8 ramova ploda, i tu se posao nikako ne zavrsava. U stvari, tek pocinje. Od osam ramova ploda u prvom (donjem) nastavku, slobodno izvadi dva sa otvorenim leglom i prebaci ih u sredinu drugog nastavka, a oko njih stavi bar po jedan ran vec izgradjenog saca. Na mestu izvadjeniih ramova sa leglom u prvom nastavku, dodaj dve osnove. Cim i one buudu izgradjene, postupak ponovi (dal sa jednim ili dva rama, to moras sam da procenis, u zavisnosti od pase i spoljne temperature. UPAMTI: ako pasa stane, stace i gradnja saca. Ne dodavaj jnove osnove, sve dok se one koje su vec u kosnici ne izgrade u celosti.

po dogovoru sa autorom ovog bloga, hteo sam javno da postavim par početničkih pitanja vezanih za uzgoj pčela. nadam se da nisam jedini koji se interesuje za ovo.

1. pošto bih krenuo sa tek možda jednom ili dve košnice, interesuje koje bi košnice bile nabolje rešenje za početak. znači, nikakva seoba na bogatije paše, nego samo da im na placu nadjem zgodno mesto i da tu polako učim uz rad.

2. znam da mi je potrebna dimilica, pčelarski šešir i neka vrsta rukavica, zar ne? da li je potrebno imati još nešto od te osnovne opreme, neki poseban alat za rukovanje ramovima ili slično? znam i da im treba napraviti pojilicu s vodom negde blizu košnice, zar ne?

3. kako doći do matice ili te početne grupe pčela - ili već kako se to zove?

4. nemam predstavu o tome koliko bi jedna košnica trebalo da košta. koje su okvirne cifre? na par mesta na netu sam našao nacrte za izradu košnica, ali pošto ne znam sa kojom bih počeo nisam mnogo obratio pažnju okojim nacrtima se radi.

5. znam da je glavna pretnja ta ozloglašena varoa. koliko je ona česta? od čega zavisi njena učestalost pojavljivanja?

itd, itd...

@ robilad

Pitanja su ti sasvim na mestu. Svi smo mi nekad bili početnici u ovom poslu i sve nas su iste dileme mučile, upravo kao tebe sada. Pre nego što krenem taksativno da ti odgovaram na postavljena pitanja, postaviću ti samo jedno pitanje: Da li te je ikad u životu bocnula pčela ili osa i da li si zbog toga morao da odes kod lekara? Ne moraš javno da odgovoriš, ali pre nego što se uputiš u pčelarske vode, treba da znaš da li si alergičan ili ne. Pošto je u ovom blogu bilo dosta priče o alergiji, savetujem ti da pročitaš, pa ako si alergičan, da znaš kako da se pripremiš za eventualni ubod pčele, koji će pre ili kasnije neminovno doći.
Sad da se vratimo na postavljena pitanja:

1. Optimalan broj za započinjanje baljenja pčelarstvom je 4-5 košnica. Naravno nije preduslov, ali bi bilo dobro, ako finansije dozvole. Pošto si postavio konkretno pitanje da li je moguće krenuti sa jednom ili dve košnice, odgovor je MOŽEŠ. Nema nekog početničkog tipa košnice. Na našim terenima najviše su u upotrebi sledeći tipovi košnica: Langstrot-Rutova (LR), Dadan-Blatova (DB) i Fararova (ovo su košnice sa neograničenom zapreminom) kao i Pološka i Alberti-Žnidaršičeva (AŽ) (ovo su košnice sa ograničenom zapreminom).
U najvećem usponu je upotreba LR i DB košnica, a pošto sam ja jedan od pčelara koji koriste LR košnice, najiskrenije ti preporučujem upravo ovaj tip, jer obično oni koji krenu i zavole ovaj posao, polako se proširuju, pa hteo ne hteo, počneš da po malo razmišljaš o seobi, o nekom dodatnom izvoru prihoda.... Ja sam isprva želeo 2-3 košnice, pa desetak, pa...., tako da bez obzira kako razmišljaš u ovom trenutku, uzmi LR sanduke. Što se tiče određivanja mesta na placu, evo ti nekoliko stvari koje moraju biti ispunjene da bi pčele radile normalno i u zdravo:
1. Leta (otvori na košnici kroz koje pčele opšte sa okolinom) košnica treba da budu okrenuta u rasponu jugoistok - jugozapad),
2. Pčelinjak se postavlja u neku zavetrinu (prirodnu ili veštačku), ali da se u toku leta nalaze u šarenoj hladovini (nikako debeli 'lad), znači voćnjak i sl.,
3. Ne postavljati pčelinjak blizu štala, svinjaca, đubrišta i smetlišta
4. Ne postavljati pčelinjak na "prometnom" mestu na placu, nego se potruditi da im obezbediš mir,
5. Kada pčelinjak postavljaš, moraš pripaziti da ne smetaš komšijama.

Ovo što sam ti nabrojao deluje dosta zahtevno, ali veruj mi, oko iskusnog pčelara bi u minuti našlo pogodno mesto na tvom placu i zato nemoj da se uplašiš oko izbora mesta. Nije to tako opasno.

2. Od alata ti treba sledeće:
- pčelarska kapa (240,00 din) ili jakna (400,00 din)
- dimilica (od 400,00 do 800,00 din)
- pčelarski (američki) nož (oko 200,00 din., ovo ne kupuj, možeš i sam da napraviš za 5 minuta),
- rukavica imaš više vrsta, ja dok sam ih koristio, kupovao sam one žute gumene, ali sam odavno prestao da ih koristim. Kožne rukavice su negde oko 300,00 dinara
- viljuška za otklapanje saća je oko 100 - 200,00 dinara zavisno od kvaliteta izrade,
- jedan mali trafo od 12 volti (može i punjač za akumulator) za armiranje satnih osnova,
- ručna bušilica za ramove (obična čelična igla sa polugom 400,00 din)
- četka za skidanje pčela sa rama je oko 200,00 dinara i
- vrcaljka za med (8000,00 - 12000,00 din).

Naravno, ako imas malo "majstorskog duha", većinu ovih stvari možeš i sam da napraviš ili da zamoliš nekog prijatelja da ti pomogne. Vrcaljku za med nemoj kupovati (ako nemaš para) bar prvih par godina, nju će ti svaki komšija pčelar rado pozajmiti.
Za rad sa LR košnicama ne treba ti nikakav alat za rukovanje ramovima, osim pčelarskog noža.
Pojilica ne mora da bude ništa posebno, možeš da isečeš auto-gumu na pola i evo ti pojilice. Moje pčele idu po vodu na fontanu u dvorištu. Jedino što moraš da vodiš računa da pojilica bude čista i sa svežom vodom. E da, ako imaš neku plastičnu pojilicu za piliće, eto ti rešenja.

3. Kako doći do ROJA? Najbolje je da ga kupiš od nekog poznatog proizvođača rojeva. Ja sam malo podaleko od tebe, da bi ti se isplatilo da za dva roja prelaziš 200-300 km. Cene rojeva variraju od prodavca do prodavca, ali se kreću u sledećem opsegu:
- roj na 10 ramova košta od 40 do 50 evra,
- roj na 5 ramova košta od 20 do 25 evra.
Ovo UPAMTI: Rojevi se kupuju u aprilu mesecu pa negde do polovine maja. Zašto ti ovo kažem? Jedino u tom slučaju ćeš iste godine taj roj koji kupiš moći da podigneš na veličinu društva i od njega iste godine da izvrcaš punu količinu meda. Sve ostalo je mnogo manje isplativo i sigurno. I jedna preporuka, KUPI roj na 10 ramova, bolje ti je.

Roj sa ramovima ti može i pokloniti neki prijatelj pčelar. Takođe ga možeš uloviti u periodu maj - jul kao izrojeno društvo, ali ti onda treba puno posla da ga pripremiš za zimu.

4. Nova LR košnica košta od 35 do 45 evra, u zavisnosti od kvaliteta i dodatne opreme, kao i od samog proizvođača. Da ti pomognem u računici: Ako kupuješ sve novo, jedna košnica sa pšelama te košta oko 100 evra (uračunate i satne osnove - table voska, boja za košnicu i okovi, znači tutto completto). Nemoj da te ova cena obeshrabri, pošto jedna košnica, uz pristojno održavanje može da traje i 20-30 godina, a sve pare koje uložiš, ako je godina iole normalna, moraju se vratiti istog leta plus nekih 20 procenata zarade. Hehehehe, a sledeće godine nema velikih ulaganja...
Ako hoćeš sam da praviš košnice, mogu negde potražiti i nacrte, pa da ti ih dam. Znaj, najbolje košnice se prave od lipove ili jelove daske, a može dobro da posluži i topolova daska.

5. Varoa Jacobsoni, je krpelj koji "pije" krv pčelama i pčelinjim larvama i tako ih trajno osakaćuje. Svaka košnica je zaražena varoom, tako da o ucestalosti ne vredi ni govoriti. Jednostavno, varou ima svaka kosnica. Razvoj varoe je uslovljen rayvojem pčelinjeg legla, tj, što je više legla ima i više varoe. Na našu sreću, danas raspolažemo čitavim spektrom lekova i preparata za suzbijanje ove pošasti i što je još bolje, lekovi nisu uopšte skupi. Pčelinja zajednica se tretira u određenim vremenskim periodima, tako da se uvek održava na nekom razumnom nivou, koji bitno ne narušava rad pčela.

itd, itd, itd .... SLOBODNO pitaj dalje.

U kosnici " RODNA VOJA " koja ima trenutno dva nastavka ima oko 5 kg meda. Roj sam uhvatio, skinuo sa grane, pocetkom jula. Prihranjivao sam cak i vise nego dovoljno, misleci da ce kosnica biti puna meda za zimu, kad ono ... Koliko pcela treba da budu u ovoj kosnici da bi uspesno prezivele? Da li da ih uzimim na jedan ili dva nastavka?

@ TASAHAIR

Ono sto ti se sad nalazi u kosnici, ni za zivu glavu ne preturaj, nego ostavi raspored onakav kakvog su ga pcele napravile. Ako zelis da skines jedan nastavak, strogo povedi racuna da gnezdo postavis doslovno onako kako si ga zatekao. Ako ti je gnezdo u gornjem nastavku, onda nemoj dirati ama bas nista.
Sa 5 kg meda , bez tvoje pomoci, pcele nece prezimiti. Sad ti je kasno da bilo cim prihranjujes pcele, osim mednim pogacama. Znaci, ako sam dobro shvatio, ti si pocetnik i imas samo taj jedan roj? Ako je tako, preporucujem ti da kupis secerno-medne pogace u najblizem udruzenju pcelara, ako su ti proizvodjaci pogaca daleko. Bez obzira koliki je roj (naravno, samo da nije saka pcela), u toku zime neces potrositi vise od 3-5 kg pogaca, zajedno sa tih 5 kg meda koje kazes da imas u kosnici. Naravno sa ovom kolicinom hrane ces se dovuci negde do kraja februara, a cim se vreme bar malo stabilizuje, kreni sa tecnom prihranom (voda i secer u razmeri 1:1), koju ne treba kuvati, nego samo u toploj vodi rastvoriti secer. Pre davanja sirupa pcelama sacekaj da se sirup ohladi. U zavisnosti od jacine roja, prvih par puta daj sto vecu kolicinu sirupa, kako bi u slucaju pada temperature, pcele izvesno vreme mogle da opstanu bez tvoje pomoci. Predlazem ti da prvi put sipas pola litra sirupa u hranilicu, pa ces na osnovu vremena za koje sirup bude iznet, moci da procenis koliko ces sipati dalje. Pri prvom davanju, obavezno malo sirupa prospi preko pcela, kako bi ih sto brze povukao na hranilicu.
Ne mislim da te plasim ili hrabrim, ali kolicina pcela u kosnici nije garancija da ce drustvo prezimeti ili ne. Meni se dosta puta desavalo da mi stradaju super jaka drustva, a da prezime rojici na 3-4 okvira u LR kosnici. Sa kosnicom tipa Rodna Voja nisam imao direktnog kontakta u radu, a li sto se dimenzija ramova tice nije mnogo velika razlika u odnosu na LR, i to bi ti bio odgovor vezan za kolicinu pcela koje su neophodne za ulazak u zimu.
Da rezimiramo, prihranjuj pogacama do februara, zatim nastavi sirupom, obezbedi pcelama mir i ocedan teren bez jakih vetrova, osiguraj ih od drugih zivotinja, prvenstveno od upada miseva, rovcica i ptica, i nema razloga da drustvo ne prezimi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 765 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 760 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, MilosKop, Nemanja.M, simazr, yrraf