Život pčela

41

Život pčela

Licno misljene i licni stav:

Nikad ne stavljam maticne resetke. Zasto bih sprecavao maticu da nosi jaja? Tamo gde ima mnogo ramova sa leglom, eto jakog drustva spremnog da iskoristi svaku pasu a evo sanse i za novi roj, zar ne? Zasto seci granu na kojoj sedimo?

No stvar je malo relativna, jer u mestu gde ja zivim i po metodi po kojoj pcelarim, a i u skladu sa kalendarom medobranja, naprosto maticne resetke su suvisne, jer, evo konkretno unazad 3 dana sam pocepao sva drustva na dva dela i napravio rojeve sa maticama koje sam proizvodim za svoje potrebe. Znaci cak sam matice naterao da jos vise nose jaja, jer sam im oduzeo prosecno 5-6 okvira sa leglom i na njihovo mesto dodao nove plodisne okvire.

Na LR kosnicama, oni koji koriste maticne resetke, uglavnom ih stavljaju iznad drugog nastavka, a koliko ja znam najbolje su od metala, tj. metalne zice, jer em su najdugotrajnije, em najmanje krzaju pcelama krila dok se provlace izmedju zica, za razliku od plasticnih, gde gotovo uvek ima onih pucni, koje ostecuju pcele.

Tekst Srđana Arsića o korišćenju matične rešetke -> OVDE

Takodje imas i ovde

bezbroj tekstova na Google-tu koji se doticu maticnih resetaka.

Izvini, neću više da ti se mešam u tvoj blog.

I'm over and out.

Pcelar pocetnik ::Izvini, neću više da ti se mešam u tvoj blog.

I'm over and out.

Mozda i bolje,
Nego da nastavim gde sam stao, a ha, stanje u kosnicama je po mom misljenju fino, polovini sam stavio treci nastavak, dok cu kod ostalih uskoro. Jedno drustvo je napelo sa maticnjacima (ima i nekoliko zatvorenih) pa se pitam da li je moguce da maticnjak ili ceo ram prebacim kod onog slabijeg (bolesnog) drustva, posto jos uvek maticnjaci zvrje prazni.
Bagrem ce za 5-6 dana a potom i livada i svega pomalo ali 99% cisto i bez ikakvog zagadjenja.
Pcelaru pocetniku: idealna lokacija za eko pcelarenje za hrabre.

@dejaboss

5-6 dana?! Gde ti drzis pcele?
Kao i prosle godine i ova nece biti dobra za bagrem, bar kod mene. Iako su pcele super pripremljene, vreme je zeznulo sve.

Evo kako je vaga radila:

- 11.05........ 200 grama
- 12.05........ 200
- 13.05........ 200
- 14.05........ 200
- 15.05........ 200
- 16.05........ 600
- 17.05........ 1700
- 18.05........ 2100

Danas neverujem da ce biti veci unos od 2-3 kg, i to je to. Bagrem je `anemican` i skoro prosao.

dejaboss ::
... Jedno drustvo je napelo sa maticnjacima (ima i nekoliko zatvorenih) pa se pitam da li je moguce da maticnjak ili ceo ram prebacim kod onog slabijeg (bolesnog) drustva, posto jos uvek maticnjaci zvrje prazni.


Ovako:
- izaberi ram sa 2 nalepsa (naoko) i velika zrela maticnjaka (pogledaj sliku ispod teksta), ako ih ima jos na tom ramu slobodno ih unisti, a i ne moras, svakako ce prva matica koja izadje "narediti" rusenje ostalih.
- bez stresanja pcela, znaci samo cetkom, ocisti pcele sa tog rama i dodaj ram losem drustvu u sredinu gnezda. Vodi strogo racuna da to uradis sa sto manje potresa rama i sto brze. Mozes komotno da tu staru maticu iz loseg drustva odstranis na sat-dva pre dodavanja rama sa maticnjacima (mislim da je trajno odstranis na sat-dva pre dodavanja maticnjaka)

dejaboss ::
Bagrem ce za 5-6 dana a potom i livada i svega pomalo ali 99% cisto i bez ikakvog zagadjenja.
Pcelaru pocetniku: idealna lokacija za eko pcelarenje za hrabre.


Super. Srecan sam da znam da jos nije sve zagadjeno i unisteno.

Nego, jos nesto. To drustvo koje proizvodi maticnjake ti je u nagonu za rojenje zar ne? Mozda bi trebao vestacki da ga izrojis da ti ne pobegne roj.


@NOLAN
"5-6 dana?! Gde ti drzis pcele?"

Brezovica, KiM, 1000m iznad nivoa mora. Zato vegetacija kasni 15-20 dana.

@ Goust

Uradicu kako kazes sa tim ramom, a ostale ramove sa maticnjacima u drustvu sa nagonom za rojenje cu ostaviti da odrade prirodno, pa i ako neki roj ode nek mu je srecan put (i prosle god mi je otiso) mozda cu ga naci u sumi kroz koju godinu. Inace pre trideset i kusur godina je moj otac na taj nacin poceo pcelatiti ( pronasao je drustvo u bukvi).
Koliko cesto i kako kontrolisati ova drustva sa tri tela (nastavka)?
Pozdrav ssa Sar planine.

@ dejaboss

Veduj mi prijatelju da ja ne bih pustao rojeve da odu, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog toga sto su bez pomoci coveka (na zalost) osudjene na propast. Prosto razroj ih sam, ako ne znas kako, slobodno reci, uputicu te, mada sam vec negde ovde pisao o pravljenju rojeva.

kako na skinem ovaj CDBurner pro.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1250 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 8 sakrivenih i 1197 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Apok, babaroga, bagor10, Bojan85, bojank, Bubimir, bufanje, cavatina, CrazyDiablo, darkangel, dejina811, flash12, GandorCC, Georgius, GORDI, goxin, ivicasimo, Kubovac, kybonacci, loon123, M1los, madza, mean_machine, Mercury, milenko crazy north, Milometer, moldway, nuke92, pein, procesor, radionica1, SR-3m, Srle993, Toper, vathra, vladaa012, vladulns, voja64, YugoSlav, zdrebac, zeo, zillbg