Život pčela

48

Život pčela

Da unesem malo trenutnog optimizma u ovojodisnje stradanije. Ukupno 67 novih matica je pronelo i jos 22 cekam od 100 presadjenih maticnjaka u nova drustva.

@ MedoNos

Na ovom principu bi uvek trebalo da su ti rasporedjeni ramovi sa leglom unutar kosnice LR




Ako budes cekao tu maticu da udje u nagon za rojenje moze da ti se desi ili da ti zbrise, ili da ni ne udje u nagon.

zdravo goust ja mozam da se pofalam deka uspela je operacija so spojuvanjeto i sega imam edno mnogu jako drustvo.falati pozdrav svima

E sad lepo pamet u glavu i posto si uspesno spojio pcele i kako kazes dobio mnogo jako drustvo, treba da razmisljas kako da od njega napravis i dobar roj.

Izbroj koliko ramova sa leglom imas u toj kosnici pa mi javi da ti objasnim kako ces najbolje napraviti novo drustvo. Istovremeno, vidi sta vas i kad ceka jos od pase u narenih 20ak dana da bismo mogli da pravovtremeno napravimo novo drustvo i prosetaj do svoji drugara pcelera i raspitaj se da li nemo ima drustava koja su usla u nagon za rojenje.

Cekam odgovore, naravno ako zelis da napravis nov roj.

Pozdrav svima.Da se prvo pretstavim ja sam iz Nisa i pocetnik sam u pcelarstvu.Pre 5-6 dana sam naselio 14 fararovih kosnica paketnim rojevima i drustva su ravnomerna a matice su se oslobodile,dodao sam im pogacu i savako vece sirup.Pa bih sada da pitam:
Dokle da ih prehranjujem sirupom?
Jedan manji deo roja se zakacio ispod jedne kosnice i ne ulazi u nju,pa me interesuje zasto?
Inace svaka pohvala za vas rad i ubuduce cu vas malo vise gnjaviti pitanjima.Pozdrav

1. Prihrana sirupom ide dok se ne pojavi neka malo bolja pasa u prirodi koja ce ti obezbediti zimnicu i dok ne izgradis svo potrebno sace. Prosto ne znam sta u Nisu i okolini sad ima od medonosnog bilja.
2. Ako je matica tog roja ciji deo visi u kosnici, nemoj da brines, i ostatk pcela ce uci, pre ili kasnije.

JA sam iz Nisa a pcelinjak ispod suve planine tako da kasni vegetacija i sada ce Lipa.Bilo kako bilo koliko shvatam nema stete ako i malo produzim davanje sirupa,zar ne?Hvala .

Nema stete naravno.

19 матица је примљено од додатих 20,тако да сам задовољан.Гоуст да ли окца на подњачи могу бити 2мм или морају бити 3мм.

Da, vrlo dobar uspeh prijema matica.

Bolje je ako su okca veca, jer tada i vece trunje propada a i varoa takodje lakse propada. Nemoj da te brine to sto mravi mogu da udju ako su okca veca, ako je to problem.

Nego da te pitam, kako ide placanje matica? Da li ti platis sve pa ti drzava refundira kasnije ili je modus drugaciji?

I jos nesto, pre par minuta sam saznao da ce zaprasivanje komaraca ove godine u Kikindi i okolini ici sa zemlje, tako da se iskreno nadam da trovanje pcela nece biti jako veliko.

Нашао сам повољно мрежу са окцима2мм,незнам јел то мало за подњачу али мислим да је за збег сасвим ок.
Што се тиче плаћања иде баш тако,прво платиш па ти они касније регресирају тј врате 400 дин по матици.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 758 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, Koridor, Miškić, opt1, slonic_tonic, vobo, yrraf