Život pčela

50

Život pčela

Kod nas se to zove čokanj, čokanica, komuša... ono sa čega se okruni kukuruz. Svugde ga ima, u dimlici se relativno lako zapali, dosta dugo dimi, dim nije jako smrdljiv, odnosno, pcele ga lako podnose. Jedina začkoljica je ta sto ne treba da stavljas poklopac na dimilicu jer ce se ugasiti, a kad je koristis, blago dunes preko nepoklopljene dimilica a povrh staonoša.Neki koriste stare krpe iako se to meni nesto ne dopada, a kažu da su najbolje one velike drvenaste gljive koje se mogu naci na trulim stablima drveta.



Upamti, sa dimom nikad ne preteruj, jer ti se može desiti da pčele još više razljutiš...

Хвала унапред за ово у вези матица,а што се тиче тих што чувају своје знање за себе то показује какви су људи пре свега.

Hehehe, plase se ljudi da ce im neko preoteti "njihov" med, pa zato kriju znanje, a nemaju pojma da meda ima za sve dosta. Ti kad odlucis da krenemo sa temom "Proizvodnja matica", slobodno reci, pa cemo polako , detalj po detalj, od pripreme startera pa do momenta kad je nova matica pronela. Negde sam vec pisao nesto malo o presadjivanju larvi, ali cini mi se vise uopsteno, no ovaj put korak po korak.

Када год ти одлучиш можемо почети,мени је то задовољство да учим нове ствари око пчела Laughing

Osnov svega je dobro izracunat raspored poslova, tj. kalendar. Posao oko proizvodnje matica presadjivanjem larvi, kada se izracuna "kalendar radova", ne predstavlja nikakav problem. Pricu cu ispricati onako kako ja radim svake godine, po datumima i zahvatima:

- Dan prvi (npr 25 april)

Formiranje startera

Odabrati jedno bolje drustvo, pronaci maticu i premestiti je u neki drugi sanduk (nukleus) zajedno sa ramom na kojem se ona nalazi (to bi trebao da bude ram sa otvorenim leglom). Uz ovaj ram u nukleus ubaci jos jedan ram sa otvorenim leglom iz drustva i sa jednog-dva rama natresi pcela u nukleus. Oko ta dva rama sa leglom i maticom stavi po jedan ram sa medom, nukleus zatvori i postavi ga negde na pcelinjaku gde ti je volja.
Iz obezmaticenog drustva (starter) povadi sve ramove sa otvorenim leglom i podeli drugim kosnicama, a iz njih u starter vrati ramove sa sto starijim zatvorenim leglom tako da nakon sredjivanja u starteru ostane 8 ramova zatvorenog legla i dva krajnja rama sa medom.
Kada si sve ovo pozavrsavao, starter zatvori i narednih 9 dana ne diraj.

- Dan 2 do 8 (do 3 maja)

Priprema rama sa maticnim caurama

Ram nosac maticnih caura izgleda kao na slici dole



Znaci, ja na ram nosac postavljam 39 maticnih caura. Zasto bas toliko? Pa davno sam negde procitao da se ne stavlja vise od 40 maticnih caura po starteru, pa mi je broj 39 iz cisto tehnickih razloga bio najpodesniji.

Kako izgleda kalup za livenje maticnih caura i koje su njegove dimenzije, kao i ostale pojedinosti oko rama pisacu sledeci put, malo sam umoran ... Istovremeno, ako ima pitanja, postavljaj odmah, kako ne bi dosao u mogucnost da nesto izostavis, ali te samo molim da pitas iskljucivo o onom sto sam vec napisao, ne unapred.

За сада ми је јасно,чекам следећи пут.

pozdrav svima. od svih tema koje su pokretane o kugi nije bilo skoro nista,ako je uopste bilo reci. svi se nesto stidimo ili plasimo toga tj. ovde u vranju je ima maltene na svakom koraku a ne vidim da se neko ozbiljnije bavi tim problemom. svi se ponasaju kao da je to vrhunska drzavna tajna,a drzava ,bar sto se tice kuge, ima jasne propise i bogami posteno i placa odstetu za zarazena drustva,normalno ako se uniste po propisima i pod nadzorom veterinara. e, sad sto se tice nas pcelara koji se pravimo da ovaj problem ne postoji,a postoji itekako, i mi trebamo da damo neki doprinos naporima drzave da nam ovaj problem bar ublazi. to cemo najbrze poceti da resavamo kada kolege pcelari kod kojih se pojavila kuga pocnu da se ponasaju u skladu sa zakonom, a to znaci da moraju da obaveste veterinara o pojavi bolesti u pcelinjaku. to sto ce se neki eventualno pravdati da ne mogu da dijagnostifikuju kugu i ostale bolesti ih ne oslobadja krivice. ni moralnu odgovornost ne treba zanemariti, bar pred decom i unucima. mada, ima nas svakakvih. interesuje me kakva su iskustva ostalih ucesnika na forumu

@ boban zaba

Na zalost, a ja bih pre rekao NA SRECU, stvarno namam nikakvih iskustava sa kugom, tako da bas nisam najbolji sagovornik na tu temu, a da prepisujem sa neta, hm, mislim da nema smisla...

Kalup za livenje maticnjaka pravi se od kruskovog drveta (procitah u knjizi kad sam trebao da ga napravim pre puno godina, ne pitah nikog zasto bas od kruske, jednostavno sam "postupio po naredjenju"). Evo crteza i dimenzija istog:





Procedura livenja maticnjaka je sledeca:

1. Vosak mora da bude idealno cist, iskljucivo od fus saca bez legla, ili od poklopcica sa zutog saca. Znacim nikako od saca sa leglom, niti od satnih osnova.

2. Cist vosak se otapa na pari, znaci u posudi koja je u dodiru sa plamenom se sipa voda, a u tu posudu se stavlja manja posuda sa voskom i to bez vode:



Vosak za maticnjake ne trena da vri, dovoljno je da bude tecan.

3. Sama procedura livenja maticnjaka izgleda ovako:
- kalup se par minuta drzi u hladnoj vodi, da malo upije vlagu
- zatim se na brzinu obrise krpom da spadne voda, kako ne bi pokvarile vodene kapi unutrasnji oblik maticnjaka
- kalup se do visine 1 cm umoci u otopljeni vosak i odmah izvadi i gurne u hladnu vodu
- obavezno se osusi malo krpom i umoci ponovo u vosak, ali ovaj put malo plice, koliko malo, hm mozda manje od milimetra, i odmah zatim ponovo u vodu
- procedura se ponovi jos jednom (vosak, voda, krpa) , eventualno 2 puta, svaki put malcice plice od prethodnog puta), u zavisnosti ako je vosak topliji ili hladniji. Znaci potaspanje u vosak ide 3-4 puta. Kada se poslednji put izvadi iz vode, izlivena maticna caura se oprezno skine sa kalupa i ostavlja u neku posudu, do konacne upotrebe.

Ja imam praksu, da nesto dublje zamocim kalup u vosak i kada caure izlepim na zbirni nosac maticnjaka, lepo zagrejanim ziletom ih poravnam, ali to je vec idealisanje ili cak mozda i igranje Embarassed Embarassed Mr. Green Mr. Green

4. Kada izlijem dovoljan broj maticnih caurica, pristupam njihovom lepljenju na zbirni nosac maticnjaka na sledeci nacin

- letvu (koju sam nazvao zbirni nosac maticnjaka) lenjirom razdelim na 14 jednakih delova i hemijskom olovkom izbelezim ta mesta
- na sredinu svake crte koja deli nosac zalepim vrucim voskom po jedan "pojedinacni drzac maticnjaka" (ukupno 13 komada)
- proceduru ponovim i sa preostalim zbirnim nosacima
- zatim pristupam lepljenju maticnih caura za pojedinacne drzace maticnjaka

Lepljenje vrsim obicnim plasticnim spricem tako sto u njega navucem vruceg voska i stavljam po jednu kap tecnog voska na mesta lepljenja i drzaca i caura. U slucaju da posumnjam da maticne caurice nisu dovoljno ucvrscene, oko njih opet spricem dolijem malo tecnog voska.

Po zavrsetku livenja i lepljenja nosace sa cauranma postavim na svoja mesta u ramu i odlozim negde gde se nece ostetiti do momenta presadjivanja larvi.

Није ми јасна величина калупа,је ли висина већа од 10мм,онда би значило да му је и ширина горе већа,или можда нема то везе а битне су само ове мере. Bebee Dol Embarassed

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 954 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 3 sakrivenih i 925 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, amaterSRB, Andrija357, Arahne, ccoogg123, dule10savic, FileFinder, kolle.the.kid, mikrimaus, mrav pesadinac, opt1, Parker, raptorsi, repac, RJ, rovac, S2M, Shinobi, theNedjeljko, Trpe Grozni, virked, Vlada1389, wolf431, YugoSlav, |_MeD_|