Život pčela

7

Život pčela

Zna li neko kolika je cena maticne mleci kod nas?I gde moze da se proda ako je neko proizvodi? Zagrljaj

Kod nas u Pirotu kajsija vec uveliko cveta, a pocinje i dzanarika. Znam da u vreme cvetanja dzanarike pcele brzo izvlace sace, ali ne znam da li da stavim nekoliko ramova ili ceo nastavak. Trenutno se kosnica sastoji iz dva nastavka. Gde treba da stavim ram ( ramove ili nastavak) sa satnom osnovom u gornjem ili donjem nastavku, u sredini nastavka ili ...

@ TASAHAIR ,

nikad ne stavljaj puno satnih osnova na gradnju u rano prolece, jer postoji mogucnost da se vreme promeni, pa onda eto belaja. Ako je dzanarika dobro pocela da cveta, stavi samo jednu satnu osnovu u sred legla, ali isprati malo vremensku prognozu. To je prva osnova koja se gradi i ona mora da bude brzo i efikasno izgradjena i zato je stavljas u sred gnezda. Cim vidis da je osnova izgradjena i da je matica polozila jaja u novo sace, mozes da dodas sledeci okvir na gradnju, ali ovog puta iza poslednjeg okvira sa plodom i prvog okvira sa hranom. Da bi napravio mesta za dodavanje osnova, izbacujes iz kosnice prazno ili osteceno ili crno sace. Naravno , ono sto ne valja, treba da pretopis.
U rano prolece ne smemo preterivati sa osnovama. Tek kasnije, kada pocne da cveta bagrem, odnosno kad jutra prestanu da budu hladna, moci ces da stavljas vise od jedne osnove, jer bolje je vise puta i uznemiriti drustvo pri dodavanju osnova, nego da samo jednom leglo zahladni.

@ Gandalf ,

veceras cu ti dati odgovor za koje pare se prodaje maticni mlec, samo ti mogu reci da je prilicno skup.

Dopuna: 14 Mar 2007 17:17

Jedna bocica mleca velicine bocice penicilina kosta 600,00 (sest stotina) dinara u maloprodaji. Ako mislis da zaradjujes ove pare, moras sama da razradis trziste i da ga prodajes.

Ok hvala.Hvala sto uvek odgovaras na moja pitanja.

Izvestaj sa pcelarnika:
Stanje drustava je po mom misljenju veoma dobro, meda ima sasvim dovoljno, unos polena je takodje veoma dobar (leska), legla ima na 4 rama, takodje i po neko trutovsko (moj prijatelj i iskusniji pcelar kaze "veselo drustvo"). Nisam primetio prisustvo varoe ali je u jednoj kosnici na podnjaci bilo par larvi (verovatno posledica krecnog legla). Podnjace sam ocistio i blago opiljio vatrom, a kao naredni korak planiram nadrazajno prihranjivanje (200-300 ml po drustvu 10 dana) uz dodatak nozemicin kapi (po 10 kapi na 3 dana). takodje planiram da umesto starog (skoro crnog) saca ubacim ono koje mi je ostalo od uginulog drustva (grabez).
Inace zbog geografskog polozaja i nadmorske visine (800m) vegetacija ovde dosta kasni tako da se za nedelju dana ocekuje cvetanje dzanarike.
pozdrav svim pcelarima i ljubiteljima pcelarstva.
P.S. molim za komentare ili preporuke kako bih izbegao moguce greske.

dejaboss ::... "veselo drustvo"...

Pravi odgovor za stanje koje si nam ovde opisao. Very Happy


Iako nisi primetio prisustvo Varoe, obavezno pcele tretiraj nekim lekom, jer tog zla uvek ima u kosnicama. Nacin na koji se pcele tretiraju sam vec opisivao.
Sto se tice lecenja pcela protiv nozeme, ja nisam pristalica nepotrebnog ulaska hemije u kosnicu. Ako si primetio da je bilo proliva (tragovi "kake" na sacu i unutrasnjim drvenim delovima sanduka), onda bi trebalo da pcele lecis, a ako toga nema, zasto bi davao lek, pogotovo sto sad ide lepo vreme, pa ce pcele normalno opstiti sa prirodom i nece imati problema sa zadrzavanjem izmeta u crevima.

Goust i ja sam pobornik sto manjeg koriscenja raznoraznih preparata, i retko cujem da dva pcelara preporucu isti preparat. E pa od milion mogucih necu koristiti ni jedan ( osim kad moram), inace u jednom drustvu sam na podnjaci zateko desetak "kula" koje su, pretpostavljam posledica nozemze. Cujem da se u nekim podrucjima pojavila najteza bolest americka kuga, ima li neke preventive ili leka?
Najavljuje se i neko zahladjenje ( kod mene mozda i sneg), sta uraditi ukoliko do toga dodje?
kao sto sam rekao mlad sam pcelar, pa vas molim da mi se ne smejete za neku PROVALU u mojim postovima jer su mnogi termini za mene strani i izazivaju konfuziju.

Goust, "kule od izmeta" a velicina im je bila kao pcela. Sto se utopljivaca tice koristim stiropol kojeg ne planiram da sklanjam jer ce i leti koristiti kao izolator od visokih temperatura.
sto se tice ove opake bolesti cuo sam da je "bila" prisutna na oko 10ak km od mog pcelinjaka i nadam se da moje pcele nece doci u kontakt.
Cesto se spominju pojilice na pcelinjaku pa neznam sta da radim jer oko pcelinjaka ima dosta vode (100m ogroman izvor, 40m reka, 20m mali izvorcic itd), mada shvatam prednosti svestan sam i obaveze da stalno odrzavam pojilicu cistom i urednom bez prekida u snabdevanju vodom, te se nadam da su i ovi resursi dovoljno bilizu i odgovarajuci.
sto se varijacija temperature tice kod mene je veoma surova danju 15C a nocu -2-3C, pa se desava da vec u 17:00 pcele koje nisu stigle do kosnice umrtve na travi ili kamenu. I jos jedno pitanje, gde nalazis ove fotke. Uskoro cu postaviti nekoliko slika sa mog malog pcelinjaka.
Do sledeceg pisanja..

dejaboss ::Goust, "kule od izmeta" a velicina im je bila kao pcela.

Sa ovim opisom jeste nozema i treba da drustvo tretiras protiv proliva.

dejaboss ::Sto se utopljivaca tice koristim stiropol kojeg ne planiram da sklanjam jer ce i leti koristiti kao izolator od visokih temperatura.

Ne bi bilo lose da ispod stiropora stavis i koji list novine, jer stiropor nije hidroskopan, odnosno slabije upija visak vode, pa ces putem novina resiti problem viska vlage u sanduku.

dejaboss ::sto se tice ove opake bolesti cuo sam da je "bila" prisutna na oko 10ak km od mog pcelinjaka i nadam se da moje pcele nece doci u kontakt.

Uh, ovo je blizu. Budi vrlo oprezan i s vremena na vreme proveri leglo na nacin kao sto vidis na slici gore. Nemoj da zalis da ubijes 10-ak larvi prilikom pregleda, kako bi bio siguran da nisi zakacio bolest. Reci mi od kad kruzi ta prica da je bilo kuge na 10-ad km od tebe?

dejaboss ::Cesto se spominju pojilice na pcelinjaku pa neznam sta da radim jer oko pcelinjaka ima dosta vode (100m ogroman izvor, 40m reka, 20m mali izvorcic itd), mada shvatam prednosti svestan sam i obaveze da stalno odrzavam pojilicu cistom i urednom bez prekida u snabdevanju vodom, te se nadam da su i ovi resursi dovoljno bilizu i odgovarajuci.

Nemoj da ti je tesko da odrzavas pojilicu na samom pcelinjaku.

dejaboss ::sto se varijacija temperature tice kod mene je veoma surova danju 15C a nocu -2-3C, pa se desava da vec u 17:00 pcele koje nisu stigle do kosnice umrtve na travi ili kamenu.

Tu ne mozes nista veliko da ucinis, to je priroda i to nemoj da te puno uzbudjuje. Malo pcela strada na taj nacin.

dejaboss ::I jos jedno pitanje, gde nalazis ove fotke. Uskoro cu postaviti nekoliko slika sa mog malog pcelinjaka.

Pun je internet ovih i ovakvih slicica. Imam i ja lepu kolekciju fotografija, pa stavljam po potrebi ove ili one. Dao si mi jednu ideju. Mogli bismo ovde na MC-u da otvorimo foto-temu "Moj pcelinjak" ili tako nesto pa da onda kacimo lepe slike

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 742 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 2 sakrivenih i 687 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Batinas, bigfoot, Bokiboks, Bubimir, djboj, dushan, Excalibur13, flash12, FOX, galerija, Georgius, Hans Gajger, Instruktor 1223, Kibice, Krvava Devetka, ksyyaj, Kubovac, kybonacci, laki_bb, Leonov, LUDI, MaksicZoran, Mi lao shu, mikrimaus, Milometer, milutin134, miodrag, mnn2, moldway, MrNo, NoOneEver Dreams, oganj123, pein, powSrb, repac, rovac, sevenino, Simon simonović, stalja, Stanlio, stegonosa, Sumadija34, Trpe Grozni, virked, W123, wizzardone, ZetaMan, |_MeD_|, Živković, 79693