Život pčela

8

Život pčela

Hvala puno na ovim informacijama, takodje podrzavam tvoju ideju i spreman sam da dam pun doprinos u vezi materijala (obici cu kamerom sve moje drugare i njihove pcelinjake), pa da onda imamo i nesto vise od slova i brojki.
pozdrav

Imao sam 3 zajednice prije par dana na pregledu zajednica ustanovio sam u dvije košnice samo trutovska legla.
Šta se desilo, gdje sam falio ?

Malo si dao podataka, ali cu se potruditi da ti odgovorim.

Postoji dve mogucnosti da u prolece nadjes samo trutovsko leglo:

1. Ako je matica prisutna u kosnici, onda je jednostavno istrosila spermatozoide u semenoj kesi i sada nosi samo neoplodjena jaja tj trutovsko leglo, ili je doslo do nekog fizickog ostecenja

2. Matice nema u kosnici (stradala iz ko zna kog razloga) i pcele radilice su odabrale jednu grupu radilica (ova pojava se zove LAZNE MATICE) koje su pocele da hrane mlecom kako bi ove pocele da nose jaja. Medjutim, problem je u tome sto pcele radilice mogu da nose samo jedan izvestan broj jaja i to na zalost samo neoplodjenih (trutovskih). Kako ovo prepoznajemo? Pcele u kosnici jako zazuje kad se kosnica otvori i ne prekidaju nikako sa jakim zujanjem. Istovremeno dizu zadnji deo tela u vis i ispustaju feromon kako bi eventualno privukle neku maticu sebi (jalov posao, pogotovo u ovo doba godine), dok lazne matice bez ikakvog reda "seju jaja" po sacu, tako da se u jednoj celiji moze naci i po desetak jaja.

Gde je tvoja greska u ovom tesko je reci. Ja cu nabrojati nekoliko mogucih gresaka, mada postoji sansa da ti u stvari i nisi nigde pogresio:

- stara, dotrajala matica, koja je ili uginula ili se potrosila,
- mlada, ali na zalost lose proizvedena i oparena matica, mozda ostecena jesenas, mozda zatrovana ako si preterao sa lecenjem protiv varoe, mozda je trebala da se pari , a napolju je bilo duze vreme nepovoljno, pa se nije dovoljno puta parila, mozda je jos u maticnjaku povredjena ili prehladjena
- mozda su matice stradale u toku zime od gladi zajedno sa delom pcela...

Upravo se i meni desio ovakav slucaj kod 3 drustva, medjutim posto je to kod mene samo 3% gubitaka, ja mogu da kazem da sam vrlo zadovoljan sto se zimskih gubitaka tice.

Resenje za nastali problem je da spojis sva ta tri drustva u jedno kako bi spasao preostale pcele od sigurne propasti. Znam da je ovo vrlo bolno za pcelare, polazim od sebe i meni nista nije gore nego da praznim sanduk, ali brzo ces nadoknaditi stetu ako sad spojis pcele.

Bili mi mogli objasnit kako da spojim preostala društva u jedno društvo ?

Naravno, vrlo je jednostavno, samo reci kojim tipom kosnica pcelaris, pa cu ti dati detaljno objasnjenje.

Pčelarim LR košnicama,HVALA

Ovako,


1. Sucaj kada je matica neispravna, ali prisutna u drustvu:

Ako si nasao neispravnu maticu u kosnici, nju obavezno zgnjecis i bacis podalje od kosnice, milosti nema, jer je ona ta zbog koje ce sve biti unisteno, ako je ostavis u zivotu.
Ispravno drustvo sa dobrom maticom ne pomeras sa mesta. Sa njega skines krov i hranilicu ili sta vec imas, tako da se vide ramovi. Preko ramova stavis jedan list novine koja prekriva kompletan nastavak odozgo, a zatim na nekoliko mesta pcelarskim nozem ili srafcigerom izbusis stavljenu novinu i preko nje stavis obeznmaticeni roj sa nastavkom i pripadajucim sacem. Ako ti je taj neispravni roj bio na dva nastavka pre spajanja ga sabijes na jedan nastavak (10 okvira).

2. Slucaj kada su u pitanju lazne matice:

Iz kosnice sa laznim maticama povadis sve ramove sa sacem i pcelama, a praznu kosnicu zatvoris (u njoj ne sme da ostane ni jedan ram saca i leto ostavljas otvoreno). Ramove sa sacem i pcelama koje si izvadio iz kosnice, odnesi nekoliko metara dalje i sve pcele stresi na travu, a sace odnesi sa pcelinjaka. Nemoj da te brine nista, jer ovim potezom ces unistiti samo lazne matice. Pcele koje se vrate u kosnicu ostavi da prenoce bez saca, pa ih sutra spoji sa valjanim drustvom preko novinske hartije, na identican nacin kako sam vec gore opisao, samo nemoj vracati sace.


Za oba slucaja vazi da za dan dva mozes da ponovis spajanje i sa drugim losim rojem, bez bojazni od tuce ili ubijanja matice. Ovaj nacin spajanja pcela (preko novina) uvek primenjuj i ne brini da ces nesto pogresiti. Ja sam u 20 godina svog pcelarskog staza ovako spajao desetine i desetine drustava i nikad nisam imao kiks.

Ako nesto nisam dovoljno jasno napisao, slobodno pitaj.

Puno HVALA na iscrpnom odgovoru.

Goust, kako razrojavas drustva? Da li imas iskustva sa, ... hm ..., "duplo zamrezenom pregradom (Snelgrove board)? U koje vreme razrojavas drustva?

Inace, odlican blog, svaka cast na entuzijazmu! Pozdrav!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 846 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 788 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alexandar-1973, antonije64, Buzdovan, CikaKURE, comi_pfc, darios, Dimitrije Paunovic, dozorni, dragoljub11987, FileFinder, flash12, FOX, goxin, ikan, jackreacher011011, Karla, Koridor, Krvava Devetka, kuntalo, Litostroton, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mikrimaus, milutin134, Mlav, mnn2, nebojsag, nemkea71, ObelixSRB, Oscar, rajkoplje, Rakenica, RJ, royst33, sevenino, Sirius, SlaKoj, SR-3m, suton, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, VP6919, vukdra, zeo, šumar bk2