Naplaćivanje dugova u Hrvatskoj i BiH

Naplaćivanje dugova u Hrvatskoj i BiH

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2011
  • Poruke: 47

Firma u kojoj radim ima nekoliko velikih potraživanja od preduzeća iz Hrvatske i BiH, nakon svih naših napora, nismo uspeli da naplatimo ista. Iako mislim da ne može, bolje je da pitam nekog ko zna više o tome. Da li mogu firme iz Srbije da blokiraju račune firmi iz ovih zemalja preko Prinudne naplate ili nečeg sličnog?
Ako ne, zna li neko neki zakonski dozvoljen način za naplatu dugova od firmi u inostranstvu? Još jedno pitanje, kako mogu da vidim da li je račun neke firme u Hrvatskoj i BiH u blokadi, kao što kod nas ima na sajtu NBS onaj deo sa pretragom preduzeća u prinudnoj naplati?

Unapred zahvalan na vašoj pomoći i odgovorima!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Dec 2014
  • Poruke: 7

Jedini odgovor na ovo pitanje je - kontaktirajte centralne banke tih država i oni će vam pružiti sve informacije.
Takođe bi mogli da kontaktirate i Poresku upravu Srbije, oni bi morali da znaju odgovore na ova pitanja. Isti slučaj je i sa Ministarstvom privrede. Ukoliko ste član Privredne komore Beograda oni vam takođe mogu/moraju pružiti pomoć.



offline
  • Žan
  • Menadžment
  • Pridružio: 05 Mar 2016
  • Poruke: 18

Naplata dugova i u Hrvatskoj i u Bosni može da ide brzo i jednostavno. U obe države se uračunavaju zatezne kamate i sudski troškovi. U Hrvatskoj će naplata da bude brza i neproblematična ako imate dokaze narudžbe ili isporuke. Ako je u pitanju pravno lice ili fizičko lice, naplata se može izvršiti, ako nemaju da plate, na svoj njihovoj imovini, recimo na nekretninama, računima, akcijama, dionicama. Ako postoje svi dokumenti onda se u Hrvatskoj može obratiti notaru sa zahtjevom, a ako se ne zna sastaviti zahtjev, treba se obratiti prvo advokatu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 0 sakrivenih i 645 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, bojank, Bubimir, cenejac111, DPera, dragoljub11987, Ivica1102, Kenanjoz, krkalon, Kubovac, kybonacci, mikki jons, milenko crazy north, milos.cbr, Mixelotti, rovac, Srle993, vlad4, yrraf