Otvaranje laboratorije

Otvaranje laboratorije

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2014
  • Poruke: 9

Da li magistar bio-hemije moze da otvori svoju laboratoriju?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Ne znam da li ste posetili ovaj sajt, ali prilično detaljno piše o tome ko kakve zdravstvene delatnosti može registrovati.
http://www.preduzetnickiservis.rs/sr/uslovi-za-reg.....elatnosti/



offline
  • Pridružio: 28 Avg 2014
  • Poruke: 9

Ovde pise sve osim onoga sto me konkretno interesuje , a to je, da li osoba koja je zavrsila biohemiju na farmaceutskom fakultetu ima odgovarajucu strucnu spremu za otaranje laboratorije, dakle da li na to imaju pravo samo magistri farmacije ili imagistri biohemije?

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2318
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

U prvom postu si dao ''šture'' informacije, tako da je dobro da si išta dobio...Laughing (magistar biohemije, ni koji fakultet ni kakva laboratorija...ništa).

Sad je ipak malo drugačije...Znači magistar biohemije na farmaceutskom fakultetu, otvara neku laboratoriju...nečeg...

Haj'mo redom...
Prema pravilniku o obavljanju zdravstvenih delatnosti privatna praksa može se osnovati između ostalog kao laboratorija za medicinsku, odnosno kliničku biohemiju, mikrobiologiju, patohistologiju i laboratorija za zubnu tehniku. To su laboratorije koje se mogu otvoriti. Ja to tako razumem.

Ko može osnovati laboratoriju?
''Laboratoriju može osnovati zdravstveni radnik sa odgovarajućom višom, odnosno srednjom školskom spremom zdravstvene struke.'' (Ne vidim ja ovde da mora biti magistar biohemije ili magistar farmacije).

Koga moraš imati u toj laboratoriji?
''U laboratoriji: za medicinsku odnosno kliničku biohemiju - jednog diplomiranog farmaceuta - medicinskog biohemičara ili specijalistu iz odgovarajuće grane medicine, odnosno farmacije i jednog laboratorijskog tehničara sa višom odnosno srednjom školskom spremom; za mikrobiologiju i patohistologiju: jednog doktora medicine specijalistu iz odgovarajuće grane medicine i jednog laboratorijskog tehničara sa višom odnosno srednjom školskom spremom;''

Lično mislim da možeš otvoriti laboratoriju, a sadržina iste mora da bude upotpunjena ovim gore navedenim, odnosno propisan je kadar koji ta laboratorija mora da ima.

Naravno, to je moje mišljenje, a ti uvek sve možeš proveriti i u Poreskoj upravi, oni svakako imaju više informacija, a ti im svakako možeš dati detaljnije informacije o onome što želiš da otvoriš...
Ovde ti je Pravilnik http://www.zdravlje.gov.rs/tmpmz-admin/downloads/z.....tnosti.pdf

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 910 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 4 sakrivenih i 870 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, bankulen, Ben Roj, bojank, BSD, djo97, doktor1964, DPera, draggan, gorican, hyla, Karla, Krvava Devetka, Lazarus, m0nstrum_, Mi lao shu, mikrimaus, milenko crazy north, moldway, Motocar, nebkv, Nemanja.M, panzerwaffe, Parker, S1Mk3, Sir Budimir, slonic_tonic, sombrero, SR-3m, Srki94, Srle993, stalja, vaso1, Wrangler, zlaya011, šumar bk2