Novi Sad - Novosadska firma Ibis, koja se bavi proizvodnjom heljdinog brašna i drugih proizvoda od heljde prema Belka tehnologiji, zapocela je pregovore s firmama iz Italije, Austrije i Australije o prodaji licence za ove proizvode.
Kako je rekao vlasnik i direktor Ibisa Stevan Šerban, ova kompanija je pre tri godine od jednog našeg inovatora otkupila licencu za proizvode od heljde i, posle pocetne promocije, sada je u obavezi da autoru od ove, pa u narednih deset godina isplati 3,4 miliona evra.
Rec je o potpuno novom tehnološkom postupku kojim se svojstva heljde, koja je i inace lekovita biljka, poboljšavaju i za 50 odsto.
- U prilici smo da osim zdrave hrane i sirovinske baze prodamo i naše znanje - rekao je Šerban, uz napomenu da autor novog tehnološkog postupka, iz redova tehnoloških strucnjaka, još uvek želi da ostane anoniman.
Ibis heljdu gaji na 100 hektara, a verovatno ce s kooperantima ugovoriti uzgoj na još 50 hektara i osim brašna proizvodi gotove namenske smeše, smrznuta testa, podloge za pice i druge. Proizvodnja ove kompanije odvija se pod zašticenom robnom markom Belka i poslovnim partnerima nudi kupovinu gotovih proizvoda, ali i licence i gotovih smeša.
Potpredsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipovic kaže da je ovo primer hrabrog i odvažnog projekta, odlucnih ljudi koji su spremni da se uhvate ukoštac s izazovima van uobicajenog puta u proizvodnji hrane. On je podsetio da je heljda bila gotovo zaboravljena biljka, ali se sve više uzgaja u Evropi i svetu, posebno zbog toga što je rec o lekovitoj i zdravoj hrani, jer ova biljka ne trpi pesticide i herbicide.
|