Kokteli - recepti i tehnike pravljenja

5

Kokteli - recepti i tehnike pravljenja

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@cvelle

Koliko se secam, zivis u Nisu i imas manje od 18 godina... Zbog godina nije dozvoljeno da ti se prodaju alkoholna pica. A Nis sam posetio svega jednom u zivotu i to pre nego sto sam se interesovao za koktele, tako da ne znam gde mozes da posaljes starijeg druga da ti kupi likere Very Happy . U bolje opremljenim samoposlugama i supermarketima imaju sigurno gro toga. Ako navratis do Beograda, preporucujem kiosk na uglu ulica 27. marta i Starine Novaka, ispod Tasmajdana, odmah pored visoke, bele zgrade "INEX"-a. Kod njih sam uvek nalazio sta god mi je bilo potrebno...

Ako budes mogao da biras, biraj likere firme "Marie Brizard", definitivno su najpovoljniji koji kod nas mogu da se nadju...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Okt 2005
  • Poruke: 1235
  • Gde živiš: Shta je bilo?!

ne zivim u nisu, nego u bg-u Smile thanks za adresu iskoristicu je definitivno Smile a to sto imam 18 god....sta reci Mr. Green



offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

vajna me je zamolila da dam par recepata sa rumom a da nisu Cuba Libre Smile Damama ne mogu da kazem ne, stoga evo "par" recepata:

Almeria

0.3 dl likera od kafe "Kahlua"
0.5 dl ruma
1 belance

Sejker do pola napuniti lomljenim ledom (najlakse je kako sam opisao u jednoj 'lekciji' - stavite kocke leda u cistu suvu krpu, umotate i zveknete par puta tuckom za meso) i sipati sve sastojke. Dobro promuckati i procediti u koktelsku casu. Kao ukras moze par zrnaca "neskafe" odgore, ali ne preterujte!


GO! Juice

0.3 dl soka od ananasa
0.3 dl Ruma (najbolje "Malibu")
0.3 dl vodke

U vecu koktelsku casu sipati dosta leda i preliti ga ovim sastojcima redom kako su napisani. Lagano izmesati, staviti slamke, eventualno ubaciti krisku ananasa i sluziti. PAZNJA: Ukusno, slatko, ali udara u glavu!


Immaculata

0.2 dl Amareto likera (liker sa ukusom badema)
1 kasicica soka od limuna
0.2 dl soka od lajma (zelenog limuna)
0.5 dl svetlog ruma
pola kasicice prah secera

Sejker do pola napunite kockama leda, sipajte sve sastojke, dobro promuckajte i procedite u koktelsku casu.


Jamajkanski Jo-Jo

U tambler (casu za viski) staviti dve kocke leda i sipati jednake kolicine Ruma i likera Tia Maria (po 0.3 dl npr.). Ne mesati.


Planter's Punch

Ovo je mozda jedan od najpoznatijih koktela na bazi ruma posle Cuba Libre. Svi veci koktel barovi ga imaju na meniju (ili bi trebalo)

0.5 dl Ruma
0.3 dl soka od pomorandze
0.3 dl soka od grejpfruta
0.3 dl soka od lajma (zelenog limuna)
"splash" Grenadine sirupa (sirup od nane ili nara; "splash' znaci da se tek malo doda, "da bucne")

Sejker do pola napuniti ledom, sipati sve sastojke i izmuckati. Procediti u neku dekorativnu casu (visoku koktelsku, Margarita ili slicnu), poprskati rumom odozgo. Na cackalicu (plasticnu! ako nemate, drvena mora da bude ona iz kesice, sterilna, bez mentol vrhova, da nije pokupila mirise - ovo vazi uvek kada se u koktel ubacuje voce na cackalici) nabosti koktel visnju i 1/4 kriske pomorandze i ubaciti u koktel.

Dopuna: 01 Feb 2006 7:59

Inace, kad smo vec kod ruma, da kazem nesto i o njemu.

Rum je pice spravljeno od destilisanog fermentisanog soka secerne trske, trscanog sirupa i melase. Ostavlja se da odstoji u bacvama od kojih pokupi vrlo malo boje.

Cist rum je bezbojan, cesto se kao takav i distribuira (svetli rum). Naravno, mnogo poznatiji (i po mnogima mnogo ukusniji) je tamni rum, na koji se i misli kad se kaze rec "rum". Za dobijanje tamnog ruma u cist rum se dodaje karamela.

Proizvodi se u Australiji, Indiji, na Reunion ostrvima, ali naravno, najpoznatiji i najskuplji su oni sa Kariba.

Najpoznatije marke ruma su:

1. Bacardi, i to Svetli (Light), sa limunom i tamni (151). Takodje i Bacardi Solera 1873, jedan od najskupljih rumova.
2. Malibu - rum sa aromom kokosa
3. Captain Morgan's
4. Appleton Estates
5. Barbados svetli rum
6. Havana Club

offline
  • vajna  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 30 Nov 2005
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: under the sea

E Beast ti si najbolji , recepti izgledaju krajnje primamljivo ,sada cu da ih spravim ,a onda cu da ih kusam!!!
HVALA!!!!!!!!!!

Dopuna: 01 Feb 2006 17:34

Sta po tvom misljenju treba da se nade na ponudi koktela u jednom lokalu (mada sam svijesna da je to krajnje subjektivno ) ali recimo tvoje misljenje??

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Nema na cemu i drugi put... Smile

vajna :: Sta po tvom misljenju treba da se nade na ponudi koktela u jednom lokalu (mada sam svijesna da je to krajnje subjektivno ) ali recimo tvoje misljenje??

Ovo je pitanje koje zahteva jako opsiran odgovor, tako da cu se potruditi da ne smorim... Smile

Polazim od pretpostavke da si takvo pitanje postavila da bi saznala kakvu listu koktela da napravisu u nekom buducem lokalu koji zelis/nameravas da otvoris.

Prvo i najosnovnije je - utvrditi kakav tip lokala zelis. Restoran, kafe, poslasticarnica, pab, pivnica, ili koktel bar. Ova odluka ide uporedo sa zeljom/planom koju vrstu "publike" (musterija) zelis da ugoscujes. Naravno da su mladi na prvom mestu, mladi najvise zude za provodom... Ali kojom vrstom provoda... Neci da davim o ovome, ali samo da napomenem da bi lista koktela za razlicite tipove lokala morala da bude razlicita.

Pretpostavcu dalje da nije u pitanju restoran, vec mesto tipa pub-a, pivnice ili koktel bara, znaci mesto gde ce se osim za stolom, pice sluziti i za sankom, ali i gostima koji stoje. Za takva mesta generalno lista koktela zavisi od nivoa usluge. Sigurno da bi u lokalu koji pretenduje da dobije naziv 'elitni' (paznja! NE "fensi", nego bas "elitni"), koji puca visoko i zeli samo proverenu publiku koja zna sta hoce i pritom se ne folira, na listi moralo da bude vise standardnih i svetski priznatih mesavina uz nekolicinu specificnih, par specijaliteta kuce i naravno barmenovih "signature koktela". Ako je u pitanju mesto okrenuto srednjoj klasi (a najcesce je to slucaj), onda lista moze da sadrzi popularne koktele koji ne moraju biti standrardni, moze da ima mnogo vise slobode u njegovom sastavljanju... Jer da se ne lazemo - bar 70% onih koji narucuju koktele to rade samo da bi probali kako to izgleda, da bi bili fensi ili da bi na trenutak bili 'elita' barem u svojoj glavi... Zvuci porazavajuce grubo, ali tako je. Na kraju ako mesto pretenduje da bude kafanskog tipa, lokalni 'bircuz', kokteli nisu ni potrebni na meniju... Tu se skupljaju oni kojima nije bitno STA vec KOLIKO ce popiti...

Na kraju cu samo da nabrojim imena koktela po grupama koje sam pomenuo u prethodnom pasusu:

1. Standardne, svetski poznate mesavine

Ovde ne sme biti improvizacije, vec se koriste iskljucivo sastojci koji su u originalnom receptu navedeni, nema kompromisa.

Martini (suvi, obicni, slatki)
Vodka - Martini (ako se ne kaze drugacije, to NIJE onaj Dzejms Bondov)
Cosmopolitan
Manhattan
Singapore Sling
Margarita
Screwdriver
Bloody Merry
B-52
Kamikaze
Mojito
Long Island Ice Tea
John Collins, Tom Collins i sl. "Collins" varijacije
Amaretto Sour
Pina Colada
Cuba Libre
Planter's Punch
Hot Toddy
Frozen Daiquiri (i varijacije na temu Daiquiri)
Blue Hawaiian
Bellini
Mai Tai
Between the Sheets
50-50
Boomerang

Ovo je ono sto sam se setio iz glave... Sigurno sam neke standarde zaboravio, nisam bio za barom sigurno 4 godine... Naravno, barmen mora biti spreman da u svakom trenutku napravi nestandardnu mesavinu po zelji musterije...

Pored ovih koktela, tu su sve vrste Frapea i Fizova (prvi su sa mlekom i vocem, drugi sa jajetom) koje musteriji mogu da padnu na pamet!

2. Popularni nestandardni kokteli

Ovde dolaze na red svi oni kokteli koje ljudi hoce da piju jer su za njih culi od drugih, i sl. Ovi kokteli se razlikuju od bara do bara i moze se lako desiti da ni u jednom nemaju isti ukus, ali ni ime! Zato navodim samo one cija su imena bar standardna, a kojih mogu da se setim:

Sex on the Beach
James Bond varijanta Vodka-Martini
Flaming Saddles
Malibu Sunset

Naravno, ima ih neuporedivo vise, ali jednostavno ne mogu sad da se setim...

3. Bezalkoholni kokteli

Bar tri-cetiri koktela bez alkohola moraju da se nalaze na listi, jer ima ljudi koji ne piju (ne zele ili ne smeju), a zele da popiju nesto interesantno. U pitanju su uglavnom mesavine sokova i sirupa, voca i eventualno jaja i mleka.

4. Klasicne ne-koktelske mesavine

Ovoj grupi pripadaju sve one mesavine koje se NE nazivaju koktelima, i nisu priznate kao kokteli, vec samo kao mesavine alkohola i bezalkoholnog pica: Kampari-djus, Kampari-kola, Dzin-tonik, Vodka-tonik, Rum-kola, Submarine (casica tekile potopljena u kriglu piva), itd. Namerno nisam pomenuo Djus-vodku, jer ona jeste priznata kao koktel i naziva se Odvrtac ili Screwdriver.


Uf... Nadam se da nisam smorio... Dosta za danas Smile

offline
  • Pridružio: 06 Apr 2005
  • Poruke: 1023

Posto me ova tema poprilicno zanima a sad sam nabasao na nju da i ja nesto napisem i pitam Smile
Pice koje vrlo cesto pijem i zbog kojeg me konobari po raznim lokalima gledaju cudno (neznam zasto) je vermut (sladak) vodka obavezno sa ledom (kad je pice toplije nema tako prijatan ukus) a ponekad u njega ide i guarana. mislim da se mesa 0.5 vermut + 0.3 vodka
bum tekila ili kako god da se zvalo pice
jedna doza tekile u "pelinkovac" casi i svepsa otprilike pola case. Prekrijes rukom lupis o sto i eksiras.

Posto se dosta pisalo o apsintu, koji je onaj orginalan nacin pijenja apsinta. mislim na ono sa kasicicom secerom zapalis secer...kako to tacno ide?
@MoscowBeast
nisam imao prilike da pijem nesto puno MaliBU-a pa nisam ni kontao da je rum. pio sam ga jednom u miksu sa mlekom pa me zanima jel postoji tako neki koktel?

Jel moze par koktela zanimljivog (sarenog) izgleda?
I malo objasnjenje koja se pica sa kojim picima u istoj casi nece pomesati ako se ne potrudis Smile mislim kontam da ako sipas prvo gust liker a preko njega vodku da se nece pomesati ali...

Jel si imao prilike mozda da mesas kokosov liker (ili neki liker bele boje) sa apsintom ili nekim picem plavicasto, zelene boje. Kontam da bi imalo vrlo lep izgled npr nekog mora sa pesko ili tako nesto Smile neznam za ukus.

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Puno pitanja odjednom... Shocked Very Happy 'Ajmo redom...

1. Pice koje pijes bi bio sweet vodka-martini. Mesavina sa Guaranom nije standardna i cesta.

2. "Bum tekila" je neki lokalni naziv pretpostavljam. Pelinkovac je nase loklano pice, takvo nesto se ne prodaje po svetu. Najbliza zamena bi bio recimo "Jaegermeister". Postoji varijanta "Jeger"+tekila, zove se "Harley Davidson" isto se eksira...

3. "Originalan" nacin pijenja "absinta" ne postoji. "Tradicionalan" je ovaj: na casu sa 0.3dl "absinta" stavi se supljikava kasicica u kojoj je kocka secera. Preko secera se lagano sipa ledena voda... Ona topi secer i kaplje kroz kasicicu u "absint", a mesanjem sa vodom absint postaje belicast, pa se pojavljuje tzv. "lush" ("louche") efekat. Kad se sav secer istopi i iscuri u casu, kasika se skloni i pije se pice. Kolicinski odnos je otrilike voda:"absint"=5:1... Dobije se slatka i jako razredjena mesavina ("Absint" moze da ima i 70% alkohola, tako da ova varijanta razblazivanja nije na odmet)...

4. Kombinacija "Malibu" ruma i mleka nije tako cesta, ali se pojavljuje. Doduse nikada samo ta dva sastojka. Najprostiji koktel je kad se u to sve doda i liker od kafe "Kahlua" - to je tzv. "Karipska pita od kokosa" (tako se zove na sajtu, sumnjam da je u pitanju standardno ime. Smile )

5. Sarenih koktela je mnogo. Pravljenje istih sam vec objasnio u 'lekcijama' ranije. Najcesci i najpoznatiji je "B52".

Medjusobno se sva pica mesaju, cak i bez mnogo muke, tako da uvek moras da se potrudis da razdvojis slojeve. Naravno ona cija je specificna tezina veca ce lakse da se izdvoje na dno, a ona 'laksa' na vrh, ali to se nece desiti uvek, narocito ne ako bucnes jedno pice u drugo. Da bi se izdvojili slojevi, pica moraju da se sipaju polagano, najbolje preko kasicice koja samo dodruje kornju povrsinu prethodnog sloja. Gusca pica su krem - likeri (tipa Kahlua, likeri od cokolade i sl.) i na primer slatka pavlaka; pica srednje gustine su slatki likeri (tipa Bayley's, Cherry Brandy i sl.); pica male specificne tezine su bistra pica, zestine i sl. (Vodka, dzin, "Triple-Sec" liker i njegova varijanta "Curacao" (cita se "kiraso", postoji u svim bojama, ne samo kao plav), itd.). Igranjem sa ovim mozes da dobijes te slojevite koktele o kojima pricas.

6. Moj signature koktel je "Oblak u bermudama" (imas recept na pocetku teme) u kome se sipa slatka pavlaka u vec izmesan koktel koji sadrzi plavi "kiraso"... Pavlaka potone na dno i izgleda kao oblak na plavom nebu... Kazu ljudi da je ukusan Very Happy Inace, ako naprskas vodu u "absint" dobices taj efekat o kome pricas - to je jedna od specificnih osobina "absinta".

offline
  • vajna  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 30 Nov 2005
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: under the sea

Bila sam bez neta par dana pa bih samo da ti se zahvalim na ovim vise nego korisnim sugestijama,
THANKS!!!!
p.s tvoji komentari su krajnje edukativne prirode pa ne vidim razlog zasto mislis da smaras??

offline
  • Ivan Kušaković
  • Pridružio: 11 Feb 2006
  • Poruke: 116

Evo dve moje kreacije, hrabri nek isprobaju... Mr. Green

[Wintertaz passion]
Jedna Cocktail casa, 4-6 kocki leda, 0.03 votke, 2/3 kvalitetnog soka od narandze, 0.03 borovnice/grenadina, 0.03 likera od kokosa.
Redom kao sto je napisano sipati sastojke, a borovnicu/grenadin polako sipati uz ivice case kako bi se dobio gradient efekat, odn. efekat postepenog prelivanja boja.
Na kraju dodati liker od kokosa koji bi trebao da napravi u casi efekat pahuljica, dok bi veci deo pao na dno case i predstavljao sneg.

Koktel idealan za zimske uslove i utopljavanje vase voljene devojke.

Za zenke (da nam pravite):

Bannana's Punchok [Madness]
1 banana
1/4 unucheta ruma
1 jaje
supena kashika secera
pola sholje mleka

Sve dobro umutiti da se napravi pena odozgo. Posuti cokoladom i servirati.

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Cestitke za Wintertaz Passion! Zvuci ok, verovatno izgleda jos bolje. Preporucujem Grenadine sirup, mislim da ce ukus biti lepsi nego sa borovnicom (mislim da si isto mislio na sirup?)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 444 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 0 sakrivenih i 430 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bigfoot, Bubimir, darkojbn, DrugiREI, Istman, krkalon, Marko Marković, Milos82, suton, vladaa012, yrraf, zziko, 1107