Pecurke

2

Pecurke

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

Uvek spremam pohovane pečurke, dinstane i pržene ili punjene. Nemam neku određenu meru, zavisi i od veličine šeširića koji se puni.

1. Pohovane - isečen šampinjone na deblje listiće, umočim ih u masu od jaja, brašna, soli, belog bibera (ponekad stavim i pivo) i ispržim u ulju. Uz to napravim neki umak, uglavnom ljut i to je to. Masa za pohovanje je slična kao i masa za palačinke.

2. Pržene ili dinstane - iseckam pečurke izdinstam ih na ulju, posolim, kada puste vodu i ona ispari i krenu da se prže, dodam seckan luk, neku bolju mesnatiju slaninu, začinim i na kraju umešam umućena jaja. Sve dobro izmešam i odlično je uz neku salatu - zelena je najbolja.

3. Punjene pečurke - skinem drščice, izdubim šeširiće kašičicom, izdubljeni deo iseckam i izdinstam sa lukom, jajima, slaninom (može da se stavi šta najviše volite), začinim taj nadev, posolim pečurke, pouljam, napunim i poređam u pleh i zapečem. Pred kraj, prelijem ih kiselom pavlakom i dopečem još malo.

Sve se ovo brzo sprema, jednostavno je a ukusno. Pečurka je ipak pečurka.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Setih se ove teme danas na pijaci na Zelenom vencu.
Kad jedna žena sa čudjenjem gleda u šumsko pile: onako, žuto narandžasto deluje joj otrovno Mr. Green
na pijaci ovih dana je kg oko 400 din al moze se nabavati i za dž, ako neko ide na pecanje jer raste kraj reka na listopadnom drveću.
Ja ga koristim odavno kad mu je sezona,

izgled u prirodi




podseća na belo meso i izgledom i kad se jede


Pre dinstanja ili pečenja potrebno ga je prvo prokuvati. Ja ga samo potopim neko vreme u vruću vodu.
Iseče se na kockice, izdinsta se luk, crni i beli, dodaju se kockice šumskog pileta, i dinstati, ako se nalije više vode moze se zgusnuti dodatkom brašna. Šumsko pile nije kao šampinjon i ne otpušta vodu kad se dinsta. Od začina moze se dodati biber, so, bosiljak, aleva, čili...
To je moj recept za spremanje, moguće su varijacije na tu temu..



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

I ja volim pečurke. Najčešće koristim bele i braon šampinjone i bukovače.

Od drške bukovače pravim čirbice, šeširiće pohujem, ili, sada kada izbegavam pohovanje, grilujem.
Od šampinjona sve pravim; od supice, potaž čorbice, pite, musake,, grilovanih, punjenih, sos...

Evo današnji ručak:

Od lepog parčeta junetine skuvala sam supu.
Meso iz supe sam iseckala na sitne kockice.
Dve glavice crnog luka iseckane sitno, prodinstala na ulju od koštica grožđa, dodala seckanu junetinu i šampinjone iseckane na listiće. Sve zajedno prodinstala, dooobro zabiberila šarenim biberom, posolila morskom solju, i na kraju dodala veliku kašiku pavlake.
Prilog: salata od kupusa začinjena morskom solju, biberom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.



offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

I jedno malo toplo predjelo sa šampinjonima. Zagrljaj

- 200 gr šampinjona
- oko 100 gr pečenice ili šunke
- dva praziluka
- so, mleveni biber
- 2 jaja
- ulje




Sve iseckati. Propržiti na ulju pečurke, kada tečnost koju puste malo ispari, dodati praziluk, kada se proprži, dodati pečenicu, začiniti i na kraju usuti umućena jaja i uz stalno mešanje produžiti sa prženjem dok jaja ne budu gotova i usitnjena u jelu.



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Musaka sa šampinjonima.
Spremljeno za rernu.
Biće preliveno jajetom i pavlakom.


offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

Neprimetna ::Musaka sa šampinjonima.
Spremljeno za rernu.
Biće preliveno jajetom i pavlakom.




Recept? Ne znam šta sve koristiš i kako? Wink

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Boki X ::
Recept? Ne znam šta sve koristiš i kako? Wink


Ne kuvam po receptima, nemam ga...
Način na koji radim ( mere odokativne):prodinstati na ulju sitno sečenu glavicu crnog luka i jedan beli deo praziluka( koristim od koštica grožđa)
Dodati mleveno meso, sve dinstati, začiniti morskom solju i biberom.

Posebno iseći šampinjone na listiće.
Prodinstati na luku listiće od šampinjoma ( vrlo kratko)

Redjati red šampinjona, red dinstanog mesa.
Peći u rerni i pred sam kraj pečenja zaliti umućenom pavlakom i jajetom.
Prijatno!

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Punjene pečurke

Za punjenje šeširića:
stabla pečurki sitno iseckati, dodati seckanog mladog luka, začine, parmezan ili kačkavalj, rendani, jednu kašiku ajvara, zdenku ili fete, malo maslinovog ulja i sjediniti. Ili jednstavno fil može biti i drugačiji.
Kapice prvo viljuškom umočiti u razmućeno jaje, zatim u prezlu ređati na pouljen pek papir, zatim ih napuniti odozgo premazati uljem ili puterom i zapeći u rerni.
Kapice treba da budu veće, odnosno birati veće pečurke, jer izgube dosta vode.





offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196



Mlečnice
Pre ubacivanja u rernu
Mlečnice koje se pre nego se stave u pouljeni pleh, uvaljaju sa obe strane u mešavinu:
malo običnog brašna, prezli, kukuruznog griza i brašna, začina c ili soli, biibera, i aleve paprike poulje se i odozgo pre nego se stave u rernu i tako se dinstaju dok ne porumene...Doda se malo i vode
Kaliraju iako nisu ko šampinjoni vodnjikave već ko piletina. Mlečnice nisu nežne pečurke, i gorkaste su, to im daje na egzotici.

Drugi recept je da se dinstaju kao što se dinsta šargarepa, samo je ćušpajz od mlečnica.

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Jedna od najukusnijih pečuraka....
Blagva, jajčarа ili kako je u kom kraju sve zovu..

Na pijaci je cena oko 2000 kg ko ide u pečurke može je dobiti za dž








Sos od blagve , inače se obično samo dinsta:.
Preukusno, bukvalno da se jede onom PVC kašičicom što se dobije uz šolju kafe😁🙃 da se što duže uživa u egzotičnom ukusu i izgledu blagve ..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1204 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 8 sakrivenih i 1143 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Alibaba1981, Apok, aramis s, babaroga, bagor10, Bobrock1, Boris Bosiljčić, ccoogg123, celik, cemix, Centauro, dankisha, darkstar101, dejina811, djordje92sm, dolinalima, Dorcolac, flash12, Georgius, GORDI, goxin, havoc995, ILGromovnik, ivicasimo, kikisp, Koridor, kybonacci, loon123, LUDI, mean_machine, mile23, milenko crazy north, mnn2, nenad81, nextyamb, ObelixSRB, opt1, panzerwaffe, Parker, pein, procesor, radionica1, Rogan33, S2M, Sančo, Sir Budimir, slonic_tonic, wizzardone, Zaledjeni, šumar bk2