Sosovi i umaci

1

Sosovi i umaci

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Limit, opet ja dosadna!

LJUTI NAMAZ

Potrebno je: 300 gr mladog sira, 3-4 ljute papričice,, šoljica ulja.

Papričice što sitnije iseckati, pa ih pomešati sa izdrobljenim mladim sirom. Zatim, uz stalno mešanje, dodavati ulje, da se dobije kremasta masa. Poslužiti uz prepečen hleb, ili kao dodatak mesu sa roštilja.

NEKUVAN SOS

Potrebno je: 300 gr rena, 250 gr cvekle, malo soli, sirćeta i šećera.

Koren rena očistiti, sitno istrugati, preliti sa malo tople vode i ostaviti u poklopljenom sudu da stoji pola sata. Cveklu očistiti i istrugati nešto krupnijoj trenici, dodati ren, začiniti solju, sirćetom i šećerom, sve dobro izmešati.
Služiti uz baren krompir, kuvano ili pečeno meso.

UMAK OD BELOG LUKA

Potrebno je: 100 gr praziluka, 1-2 kašike putera, 50 gr belog luka, 2 dl slatke pavlake, 5 cl belog vinaa, beli biber, so, ½ limuna.

Na puteru propržite praziluk, dodajte iseckani beli luk, pa zalijte vinom i pavlakom. Kuvajte do željene gustine, posolite, pobiberite i zakiselite limunovim sokom. Propasirajte umak, i služite uz pečeno ili bareno meso.

ENGLESKI UMAK SA NANOM

Potrebno je: 60 gr svežeg lista nane, 2 dl vinskog sirćeta, kašičica-dve šećera u prahu, so, biber.

Pažljivo operite nanu i iseckajte je vrlo sitno. Pristavite sirće, posolite ga i dodajte sveže samleven biber i šećer. Čim provri, sipajte nanu i maknite sa vatre. Odmah poslužite, najbolje uz pečenu jagnjetinu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Idi na vrh
offline
  • Fej  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Mar 2004
  • Poruke: 1293

Uh, to je ono sto meni treba.
Svaki sos spasi cak i pomiju od rucka. Dobro, ne bas pomiju, al u svakom slucaju rucak koji opako upropastis. Very Happy



Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Biće još ovih dana!

Sve za spasilačku službu!

Dopuna: 31 Okt 2006 10:42

Evo ga stižeee


BELI SOS ZA PILETINU
Potrebno je: 150 gr pilećeg mesa, 2 dl mleka, 2 kašike brašna, 15 ml ulja, so i 2 kuvana krompira.

Piletinu skuvati u slanoj vodi. Propržiti brašno bez masnoće, preliti supom u kojoj je kuvana piletina, mešajući da se ne zgrudva. Dodati mleko, ulje, malo soli. Posle 10-tak minuta spustiti komadiće piletine i kuvati dok se ne zgusne. Služiti uz kuvan krompir.


AILLOLI ili AIOLI

Potrebno je: 6 čenova belog luka, 2 žumanca, malo soli, malo sveže mlevenog bibera, 3 dl maslinovog ulja, malo limunovog soka i vina.

Zgnječite beli luk, dodajte žumanca i pomalo dolivajte ulje, kao kad pravite majonez. Neprekidno mešajte. Posolite, pobiberite, zakiselite, ali ne preterujte sa začinima, jer se mora osećati beli luk. Služite uz kuvanu ribu, povrće ili meso, a umak inače potiče iz Provance.

ITALIJANSKI SOS OD PARADAJZA

Potrebno je: 1,5 kg paradajza, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, 1 lovorov list, peršunov list, 5 listića bosiljka, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, malo šećera.

Očistite paradajz i kuvajte sa seckanim crnim i belim lukom, dok se ne raspadne. Dodajte peršun. Umak mora da bude gust. Protisnite ga i začinite solju, biberom i uljem. Treba ga kuvati oko 45 minuta. Služiti uz masnije meso.

PAPRENI UMAK

Potrebno je: 1 luk, 1 šargarepa, 1 kašika ulja, 40 gr brašna, 40 gr putera,, 3 kašike vinskog sirćeta, 1 dl belog vina, 3 kašike supe od kocke, peršun , majčina dušica, lovor, so i sveže mleveni biber.

Vrlo sitno iseckajte luk, šargarepu i peršun, propržite na ulju, dodajte začinske biljke i još malo proprćite. Nalijte vinom i supom. Neka kuva dok se količina ne smanji na pola. Procedite. Od putera i brašna napravite zapršku, dodajte procedjeni umak i još malo prokuvajte. Posolite i dobro pobiberite. Umak služiti uz govedinu, divljač, jagnjetinu.

Idi na vrh
offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304

Evo jedan moj sos...sto ga ja obozavam mmm

1 manja glavica sitno seckanog crnog luka http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=47173
izdinstati ...
dok se luk dinsta uzeti 1 kiselu pavlaku,1 kasiku (veliku) senfa i jedno zumance,to sve zajedno izmesati ...
2dc domace supe sipati u dinstan luk i dodati pavlaku sa senfom i vegete po ukusu,i sve to lepo da se krcka 5 minuta.
Inace ovaj sos koristim uz svinj. snicle koje prelivam sa ovim sosom.

Idi na vrh
offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

SPANSKI SOS

potrebno je:
•60 gr margarina ili 3 kasike ulja
•50 gr sampinjona
•40 gr brasna
•1 kasika vegete
•1 kokica govedje supe
•2 kasike slatke pavlake
•sok od 1/2limuna
•biber

Na masnoci izdinstajte na listice isecene sampinjone. Dodajte brasno, vegetu, govedju supu (od jedne kocke). Sve to izmesajte i ostavite da prokuvava 10-15 minuta. Na kraju dodajte limunov sok, pavlaku i biber. Posluzite kao sos uz pecena mesna jela.


NEKUVANI ZELENI SOS

2 kuvana zumanca
pola tube majoneza
casa kisele pavlake
vezica persuna

Kuvana zumanca izdrobiti kasikom, a zatim dobro umutiti sa majonezom, kiselom pavlakom i sitno isjeckanim persunom. Sluziti uz vruc kuvan krompir i neko meso.

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

Znam samo paradajz sos i sos od mirodjije da pravim.

Ima ovde finih soseeevva Smile hvala vam. Preskocicu ljute, ostale cu probati, narocito od life.


Nego, koristite vegetu?
Ne znaaate da nije zdraaaava? Smile
Ja umesto nje koristim mesavinu susenog povrca, odlicna je.

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

ZELENI SOS

Potrebno je: 3 jaja, po 2 veze peršuna, praziluk, 1 veza mirodjije, malo spanaća, 1 mala glavica crnog luka, 1 čaša jogurta, 300 gr pavlake, 200 gr krem sira, malo soli, bibera, 3-4 kašike limunovog soka, malo aleve paprike.

Tvrdo skuvati jaja, oljuštiti ih i sitno iseckati. U medjuvremenu prokuvati sav zeleniš, ocediti, pa sitno iseckati na listiće. Očistiti luk i takodje ga sitno iseckati. Penasto umutiti jogurt, pavlaku i sir, dodati po ukusu začine, pa izmešati u finu zelenu masu.

SOS OD MIRODJIJE

Potrebno je: malo ulja, 3 kašike brašna, pola šolje mleka, vezica mirodjije, vegeta.

Na ulju propržiti brašno, pazeći da ne potamni, a zatim naliti mleko i tople vode. Po potrebi kuvati pet minuta, a zatim dodati sitno iseckanu mirodjiju, kašiku vegete i soli po ukusu. Uz neprestano mešanje kuvati još 15 minuta. Po potrebi dolivati malo tople vode. Služiti uz baren krompir ili faširane šnicle.

TATARSKI UMAK

Potrebno je: 4 jaja, 3 dl ulja, 1 kašičica vinskog sirćeta ili limunovog soka, kašičica senfa, so, biber, 3 kašike seckanog začinskog bilja (peršunov list, vlasac itd.), 2 kisela krastavca.

Jaja tvrdo skuvati, pa žumanca ispasirati, a belanca baciti ili pojesti. Umešajte žumanca sa senfom u glatku masu, dodajte po malo ulja, kao za majonez. Na kraju dodajte so, biber, začinsko bilje i sitno seckane kisele krastavce. Služiti uz pohovanu ribu, sir, kuvanu ribu, školjke, hladna pečenja.

AFRIČKI UMAK

Potrebno je: 100 gr luka, 2 paradajza, 2 zelene paprike, 1 čen belog luka, vezica peršunovog lista, listić lovora, majčina dušica, 30 gr putera, 30 gr brašna, 2 dl supe, 1 dl belog vina, so, aleva paprika, 2-3 kašike ulja.

Na ulju propržite iseckani luk da postane staklast, dodajte paprike i paradajz iseckane na kockice. Posolite, dodajte biber, papriku i začinske biljke i sitno seckan beli luk. Kuvajte 10 minuta uz dolivanje vina. Posebno napravite zapršku od putera i brašna, zalijte supom i dodajte umak, koji mora biti dobro začinjen, naročito paprikom. Poslužite uz toplo ili hladno meso.

UMAK OD SENFA

Potrebno je: 250 gr majoneza, čaša vina, 50 gr estragon senfa, sok od jednog limuna, šećer, biber, so.

U majonez dodati vino, senf i sok od limuna, sve dobro izmešati, začiniti biberom, solju i šećerom.

Idi na vrh
offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

@ all

Treba mi mala pomoc. Posto nisam ovde rodjena (NS), bila sam na rucku sa drustvom u nekom restoranu i jedan prijatelj je porucio crveni sos, naravno paradajz, koji nisam nikad pre jela. Na moju konstataciju da je predivan, svi su mi prokomentarisali kako im to mame kuci stalno prave uz rucak. Pa ako neko zna tacno kako se to pravi, eto neka napise ovde Smile

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

bla bla

Evo kako ga ja pravim:

Na maslinovom ulju, propržim dva cela čena belog luka, koji posle izvadim. Napravim tanku zapršku, koju nalijem paradajzom i kuvam do željene gustine. Obavezno dodam origano kao začin.
Ponekad, posle belog luka, na ulju prodinstam jednu manju glavicu narendanog crnog luka.
Ali to su samo varijacije na temu paradajz sosa!

Uostalom, imaš gore u mom postu, italijanski sos od paradajza, pa probaj!

Prijatno!

Idi na vrh
offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304

bla bla ::@ all

Treba mi mala pomoc. Posto nisam ovde rodjena (NS), bila sam na rucku sa drustvom u nekom restoranu i jedan prijatelj je porucio crveni sos, naravno paradajz, koji nisam nikad pre jela. Na moju konstataciju da je predivan, svi su mi prokomentarisali kako im to mame kuci stalno prave uz rucak. Pa ako neko zna tacno kako se to pravi, eto neka napise ovde Smile


Ja pravim ovaj sos koji sluzim kao dodatak kuvanom mesu

1 kasika masti ili ulja 2-3 kasike
1-2 kasike brasna
brasno prorziti na masnoci da dobije zutu boju,
zatim dodati 1 dc kuvanog paradajza,
1 dc vode
so,secer
po ukusu i kuvati 5-7 minuta minuta do zeljene gustine...


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 561 korisnika na forumu :: 82 registrovanih, 2 sakrivenih i 477 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1311 - dana 15 Nov 2012 21:40

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 11neco11, _Sale, acotv, aljosa7, Andrija357, angelika, ante mpt, anunaki, arzak, asdfjklc, At - Pui, Bane san, beowl, black venom, Boris BM, cedaveljas, CHARLIE JA., chica, Chuck Norris, Dadan79, darios, deki99, deks2, Dicus, djonsule, Djordje Colovic, dr_Bora, Dragan Mačak Damljanović, drimer, Dukelander, Ehinacea, higuy, i.senica, idefix, ikan, ivance95, ivica976, kiboree, kiklop, kvcali, Ljilja Hnovi, lolovoz, majorgaspar, Mala Truba, Markobg, MB120mm, MiG-29M2, mikrimaus, milan.s, milanmi87, mile09, MiroslavD, morando, MrNo, mvcom, nemezisx, ninareflex, OvojeSrbija, paokjowanpfc, Pera Ždera, pilac, proka89, ray ban11, respekt, Ričard, Rogi, Rufilances, Sass Drake, Skywhaler, slipknot1, Srky Boy, su27, suton, USSVoyager, Vlada30, Vojin Groza, Yuhuuuuuu, zixmix, zixo, zmajognjeniivan, |_MeD_|, Žan Klod vam dam
Siguran hosting