Strudla

Strudla

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2005
  • Poruke: 671

Testo:
800 gr brasna
4 jajeta
limun
kvasac
1/2 l mleka

Kvasac potopiti u mleko sa malo secera i sacekati da odstoji.
U posudu s brasnom dodati ostali sastojke i zamesiti.
Ostaviti testo da odmara 1/2h, zatim ga razvuci [nikako rasklagijati] rucno.
Premazati dzemom od kajsija i preko njega orahe pomesane sa secerom.
Moze i sa makom [popariti mak sa mlekom i dodati, secer i vanilu].

Peci oko 1h na 200 stepeni. Kad je peceno iskljuciti rernu i ostaviti da se "tisti" jos pola sata.
Cekati 1-2h da se ohladi, i tek je onda seci.

Prijatno smešak



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Feb 2007
  • Poruke: 220
  • Gde živiš: Novi Sad

500 gr brasna
100gr margarina
kvasac
2dl mleka
1 jaje i 1 zumance

Ostaviti kvasac da nadodje u toplom mleku sa malo secera i zamuljati sa brasnom,margarinom i jajima. Ako treba jos mleka ili brasna dodati da ne bude lepljivo a ni pretvrdo. Ostaviti da nadodje pa razvuci oklagijom.
Fil: mak(popariti u mleku ), orasi(isto popareni), jabuke (sa seckanim orasima i grozdjem).
Uviti i premazati zumancetom a moze i onim preostalim belancetom.Ostaviti jos malo da naraste i peci na tisoj vatri oko 180-200 neam pojma kol'ko se pece svaki put to radim odokativno.KAd je peceno poprskati malo ladnom vodom i pokriti krpom da se ladne. Ostane dugo sveza i mekana. Njami njami



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Za štrudlu nemam recept, sve radim odokativno i po inspiraciji.

U vanglicu za mešenje prosejati brašno, dodati 2 kašičice soli, narendanu koricu limuna, 2-3 jajeta + jedno žumance, dodati kvasac koji je prethodno potopljen u toplom mleku sa 2 kašike šećera.
Rukom dobro uraditi testo uz dodavanje brašna. Testo treba da je meko ali da se ne lepi za prste.

Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti da odmara. Kada nareste premesiti ga jednom ili dva puta, zavisno koliko imate vremena i živaca.

Naraslo testo podeliti u 4 dela / od zamešene količine brašna koju ja koristim/. Svaki deo razviti u obliku kvadrata i premazivati filom. Premazano testo urolati i staviti na pleh prekrivren pek papirom. Premazati umućenim žumancetom i ostaviti da odstoji desetak minuta. Peći u zagreajnoj rerni na 200 stepeni C oko 45 minuta.

Fil:
Za naše potrebe pravim fil od 500 grama mlevenog maka, šećera po ukusu / da bude malo slađa/, mleka da se popari mak i šećer / da ne bude pregusto, ni retko/, dodam suvo grožđe, / sve malo prokuvam na umerenoj temparuri. Kada se prohladi dodam 3-4 kašike đžema i sok od limuna.

Prvo skuvam fil, tek kasnije mesim testo.
Prijatno.


offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307

Evo i moj recept
500gr brašna
2 dcl mleka
1 celo jaje 1 belance
2 kasikice šećera
Pola kasikice soli
1 kvasac
Umesiti testo i ostaviti da naraste ...
2 kasike masti umutiti dok ne postane kremasta,odstajalo testo podeliti na dva dela
Rasklagijati i premazati sa umucenom masti i posuti sa orasima ili makom
Odgore rolne premazati sa zumancetom...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1024 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 11 sakrivenih i 974 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, babaroga, bojank, bokisha253, Brana01, danilopu, doktor1964, drimer, Duh sa sekirom, dule10savic, elenemste, Excalibur13, FOX, galijot, Georgius, goxin, Ivica1102, Kubovac, Luka Blažević, Magistar78, mercedesamg, milos.cbr, Motocar, nemkea71, nextyamb, pacika, pein, procesor, royst33, sevenino, slonic_tonic, Steeeefan, stegonosa, trajkoni018, vlada035, Yugol33, YugoSlav, zdrebac