Višnje

1

Višnje

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Napisano: 11 Jun 2013 6:46

Sezona višanja je.
Napisaću kako na najbolji način pripremiti zimnicu od višanja.
I neki klačić.

Bistri sok od višanja.

3kg višanja dobro izgnječiti rukama, preliti sa 7l vrele vode, dodati 5 limuntusa, ostaviti da prenoći.
Procediti sok kroz gazu, dodati šećera po ukusu ( oko 0,8 kg ), prokuvati,/ ako planirate sok za duže stajanje, dodati konzervans/, nasuti u ciste flaše i tako vrele boce prekriti ćebetom. Ostaviti da se ohladi.
Sok je osvežavajući.Prelep.

Sirup od višanja

3kg višanja
5 limunutusa
2.5 litra vode
Sutradan procediti, na litru soka dodati 1kg šećera.
Ovaj sok se ne kuva, ali ja ga obavezno zagrejem do tačke ključanja.
Sipati u flaše.

Kompot od višanja

U čiste i suve tegle poređati višnje / ne prepuniti teglu/. Na svaku teglu staviti 4 kašike šećera, nekoliko zrnaca konzervansa, naliti vodom do vrha tegle, dobro zavrnuti poklopac.

Dno šire šerpe prekrti kuhinjskim krpama, poredjati tegle, naliti vode i lagano zagrevati vodu u šerpi.
Zagrejati samo da voda ' struji', održavati istu temperaturu i uraditi pasterizaciju.
Najbolji način da se proveri da li je kompot skuvan je da se jedna tegla izvadi iz šerpe, okrene se i kada se višnje u tegli kružno pokreću, znak je da je kompot kuvan.
Ostaviti da se tegle ohlade u vodi u kojoj su se kuvale.Ovim načinom se uspešno uradi pasterizacija.

Baklava od višanja
Očišćenje višnje
Čaša 2 dl kiselog mleka
čaša ulja
1 1/2 čaša šećera
3 cela jajeta
1 prašak za pecivo
Pakovanje tankih kora za pitu

Izmutiti kiselo mleko, ulje, šećer, jaja i prašak za pecivo.
U podmazan pleh, ređati kore, svaku koru premazati filom.
kada se utroši polovina kora, dodati očišćenje vinje, prekriti površinu kore i nastaviti prekrivanjem preostalim korama.
Izmeju svake kore mazati fil.
Kada se utroše sve kore, baklavu iseći, staviti da se peče.

1 1/2 čašu / od jogurta/ šećera, prokuvati u 3-4 dl vode, dodati sok od 1 limuna.
Vrelim sirupom preliti baklavu i dopeći još malo.

Brzi kolač sa višnjama

1 jogurt
1 1/2 čaša od jogurta ulja
2 čaše šećera
2 1/2 čaše brašna
4 jajeta
prašak za pecivo
Mikserom umutiti sve sastojke.
Sipati u pleh za pečenje, odgore poredjati višnje. Ispeći kolač.
Prijatno!

Dopuna: 11 Jun 2013 13:33

Sirup od višanja na drugi način

2kg višanja sa peteljkama i košticama, 100 listova, 4 litre vode, prokuvati 15'. Propasirati, dodati 4kg šećera, 6 limuntusa, 1 konzervans.
Ponovo prokuvati, sipati u flaše, pritrpati ćebetom.Kada se ohladi, odložiti na tamno mesto.

Ovaj sirup je specifičnog ukusa. Odličan je.

Priprema višanja za zimu


Najjednostavniji način ostavljanja višanja za zimu je zamrzavanje.
Zamrznute višnje mogu da se koriste za kuvanje sokova / po navedenim receptima/ i u toku zime.
Lično, nikada ne koristim zamrznute višnje za sokove, sve odradim u sezoni sa svežim višnjama.

Zamrzavanje višanja
Najpraktičnije zamrzavanje višanja je u flašama od kisele vode.
Ne prlja se zamrzivač, i samo je otapanje višanja je vrlo praktično.

Višnje u teglama

5kg višanja očistiti od koštica, dodati 1 konzervans i dobro izmešati rukama.
Ostaviti da prenoće uz povremeno blago mešanje.
Puniti tegle višnjama i naliti sokom koji su pustile u toku noći.
Zatvoriti tegle original poklopcima. Vodoiti računa da poklopac dobro naleže na teglu.
Višnje ostavljene na ovaj način su uvek sveže, pripremljene za sve vrste kolača i sos.


Višnjevača

U staklenu flašu stavljati sveže višnje.
Uvek stavljam 2/3 flaše višanja.
Sipati šećer /šolja od bele kafe/
Nasuti domaće rakije.
Odložiti na tamno mesto. Flaše povremeno protresati da se šećer istopi.

Višnjevaču pravim na dva načina.
Prvi način:u flašu staviti višnje očišćene od peteljki, dodati šećer i rakiju.
Drugi način:u flašu staviti višnje sa peteljkama i pomalo višnjinog lista, dodati šećer i rakiju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Aco  Male
  • Moderator foruma
  • Aleksandar
  • Pridružio: 12 Maj 2006
  • Poruke: 16823
  • Gde živiš: /home/aco

Uh višnjevaču mama prvi kod mene super je, ali napiti se od nje je zlo Mr. Green



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Napisano: 11 Jun 2013 22:02

Kašasti sok od višanja

Recept za ovaj sok je univerzalan. Osnova i način pripreme je isti, samo se menja sezonsko voće koje daje ukus soku.

Osnova soka je jabuka.

Očistiti 5 kg jabuka, iseckati, naliti vodom da ogrezne u vodi i skuvati
1kg šargarepe očistiti, naliti vodom i skuvati
2kg višanja naliti vodom i skuvati.
Kuvano voće izmutiti blenderom, dodati 15 l vode, 8 limuntusa, 1 konzervans i šećera 2- 2,5 kg/ po ukusu/. Prokuvati.
Vruć sok sipati u pripremljene i suve flaše.
Flaše dobro zatvoriti, prekriti ćebetom i ostaviti da se ohladi.
Na ovaj način imaćete 23-24 litre odličnog kašastog soka.

Sok može da se pravi kada je sezona jabuka.
Za ovaj sok mogu da se upotrebe višnje iz zamrzivača.

Dopuna: 14 Jun 2013 21:34

Sladoled od višanja

120gr. šlag krema od vanile ulupati sa 2dl mleka

U drugu posudu izmešati 2 pavlake sa 300 grama šećera /umesto pavlake može i 2 kisela mleka/

Spojiti obe mase, dodati očišćene i ocedjene višnje, blago izmešati sladoled i sipati u posude.
Zamrznuti.

Uživajte uz ovu osvežavajuću poslasticu.
Prijatno!

offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

Baš gledam temu i vidim da nema pite od višanja smešak
Dakle, drage coolinarke, okačite kako spremate pitu od višanja smešak

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2012
  • Poruke: 2138

Kod mene se danas spremao sok od višanja. Kako je dobar! Smajli

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

ilovephp ::Kod mene se danas spremao sok od višanja. Kako je dobar! Smajli

A recept?

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2012
  • Poruke: 2138

Neprimetna ::ilovephp ::Kod mene se danas spremao sok od višanja. Kako je dobar! Smajli

A recept?


Nisam ga ja spremao, da jesam bio bi i recept. Inače ovih dana višnje se kod mene koriste na sve moguće načine Mr. Green Ziveli

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Recepti su u gornjim postovima.
Na slici kompot od višanja, od trešanja, sirup od višanja, bistri sok nije na slici/'pritrpan' je Mr. Green /.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12392

Moji su napravili džem.. od višanja.
Dobar je ali više "vuče" na slatko kada je ukus u pitanju.
Pravili su ove godine i sok a prethodne sirup.

Ukoliko iščupam recept za džem, jer mi se čini da ga nema, okačiću.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4073

Bilo bi lepo, Srki, da se priuključiš temi sa receptima.
Ne pravim više džemove.Ni slatko.
Višnja je puna soka, nezahvalna je za džem, treba je dugo kuvati te promeni ukus.

Sa džemfiksom 3:1 se spremi odličan džem za nekoliko minuta. Odličnog je ukusa, mirisa, izgleda. Koliko je tu hemije, ne smem ni da pomislim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1193 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 1148 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, ajo baba, Andrija357, ArchaBasha, Asparagus, bojank, BSD, cifra, doktor1964, draganca, draggan, GenZee, gorican, HogarStrashni, HrcAk47, Ivica1102, Krusarac, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, Magistar78, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, mkukoleca, moldway, nemkea71, oldtimer, opt1, Outis, panzerwaffe, Parker, Romibrat, stalja, Velizar, Webb, YugoSlav