Pivo !

42

Pivo !

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Zavisi koliko jako pivo hoces , za 20lit piva treba oko 5kg slada.
WORT je naziv za onaj caj koji si dobio od zrna slada i od njega kuvanjem dobijas pivo.
Na kraju mozes od tog slada od koga si skuvao pivo da pravis testenine, hleb pizu i sl. odlicni su i vegeterijanski hamburgeri



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

А хмељ?
Колко њега иде?



offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Napisano: 30 Sep 2016 19:39

Hmmm hmelj?! Zavisi koji i i sta hoces koju vrstu piva.
Engleski bitter ili STOUT (crno pivo) nije aromatican ne dodaje se na kraju vec samo na 60 min i to 10-30gr zavisi od vrste koju koristis i koliko ona daje gorcinu.
Dok jako aromaticna najcesce americka piva kojima se dodaje hmelj i posle kuvanja u fermentacioni sud moze i 100-200gr da ode (pricam o barzi od 20lit / 20lit gotovog piva)

Dopuna: 30 Sep 2016 19:46

Imas da generalizujem 2 vrste piva ako gledamo potrosnju hmelja i odakle dolazi aroma.
Kod tamnih piva ukusi uglavnom dolaze od jecmenog slada, jer ima i njih razlicitih vrsta u zavisnosti od sorte i kasnije obrade do dobijanja slada.

Svetla piva uglavnom vise arome dobijaju od hmelja

Dopuna: 30 Sep 2016 19:54

youtube.com/watch?v=yGnEpJgUEQQ

slika govori 1000 reci

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

Загрејао си ме са овим...па морам још нешто да приупитам.

Ја би светло пиво. Значи око 30г и додам још рецимо 10 пред крај?

Него, шта се дешава ако дуже кувам јечмени слад? На пример сат и по?
Претпостављам да се слад претвара у шећер који треба после да проври и створи алкохол.
И који квасац иде? Неки селекциони или обичан суви?

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Napisano: 30 Sep 2016 20:10

Hahaha vidim jos ces da mi meljes slad :-)
Zavisi koji slad koristis , kod domacih i treba kuvati 70-90min jer smo na zacelju i sa sortama jecma i tehnologijom slada pa da ne bi pivo razvilo kupus aromu nas slad i treba kuvati duze.
Strani slad nema potrebe kuvati toliko jer ce da ti ispari pivo dobices manju kolicinu -a sa vise alkohola

Kvasac zavisi od vrste piva koju kuvas.
U BIPu 1lit kvasca kosta 80 din , a uvozni kvasci kostaju i do 10eu ampula dovoljna za 20lit piva.
Sredina su suvi kvasci za pivo, ne mesaj sa pivskim kvascem - kesica u SRB kosta od 250-500dinara

Dopuna: 30 Sep 2016 20:21

Ovo sa hmeljem shvati kao neki prosek kazem nije isto uzeti hmelj sa 3-4 AA ili sa 15-17 AA .
AA je skracenica za alfa kiseline koje unose gorcinu kod piva, jer kao sto vidis ako koristis tako hmelj mozes da dobiijes 5x gorcije pivo nego sto si hteo

Dopuna: 30 Sep 2016 20:23

Bezbolnije bi bilo da posetis nekoga u toku kuvanja, ili da neko iskusniji bude sa tobom tokom prvog kuvanja da ne ucis na tezi nacin

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

Да. Добро би било да прво видим уживо како се ради.
Зезнуто ово и са температуром. Јер чим се убаци слад, температура мора доста да падне.
А како ја да купим хмељ где пише колико АА киселина има?
Могао би можда и њиву да посејем хмеља...
Некако ми доста цака ту има.

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Pa nemoj da ocekujes da skuvas 1 turu i postanes brewmaster.
Kupi termometar najbolje onaj od oko 700din sa skalom za meso
imas i one kineske digitalne oko 500din ali oni su se lose pokazali. Temperatura padne za 3C kad dodas slad.
Kakva piva volis? Ako se resis mogu da ti pomognem sa receptom i sirovinama. Svako pakovanje hmelja ima na sebi koliko ima AA a i pre toga imas po tabelama i softveru. Neces da odes u prodavnicu i tamo biras hmelj

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

Сад немам кад. Ја сам "ракијаш" и имам још пуно казана да преврнем.
Можда за неки месец и пробам. Морам још да ти поставим бар 1000 питања пре него што лонац приставим.
Пробао бих са 20 литара, баш због вежбе, а и некако лакше за судове.

offline
  • svr 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 10 Dec 2010
  • Poruke: 25

Jos cemo ti i ja da pravimo viski i burbon.
prvi deo je kao proizvodnja piva a drugi deo je destilacija

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

http://www.mycity.rs/Ostalo/Rakija-2.html

Изволте на тему, да не кваримо пиво.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1288 korisnika na forumu :: 65 registrovanih, 10 sakrivenih i 1213 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Apok, Atomski čoban, babaroga, Ben Roj, bladesu, bojank, Boris Bosiljčić, Bubimir, cenejac111, DejanSt, delrey, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, Doca, Dorcolac, dragoljub11987, dule10savic, GandorCC, Georgius, havoc995, HogarStrashni, ikan, JimmyNapoli, kalens021, Karla, kokodakalo, Krusarac, Krvava Devetka, ksyyaj, kunktator, kybonacci, ljubacv, mačković, mercedesamg, milimoj, Miloskec, MiroslavD, mnn2, mrvica78, nebkv, nemkea71, nikoladim, oganj123, panonski mornar, panzerwaffe, Parker, pein, radionica1, Romibrat, ruso, sasa87, Sićko, SR-3m, Srky Boy, vathra, virked, wizzardone, Wrangler, YugoSlav, zdrebac