Yoga kao sport

2

Yoga kao sport

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2005
  • Poruke: 2673
  • Gde živiš: u pokretu...

pre mesec dana otprilike sam krenula na casove joge - dugo sam htela, a sve mi nesto bilo daleko, nezgodni termini zbog posla, itd.
i onda mi se 'namestilo' da bukvalno preko puta moje zgrade krenu sa casovima pa sam krenula Smile
pre toga sam bas bas dosta citala i istrazivala na temu, ali sam se nekako bojala da krenem. bila sam na nekih 6-7 casova do sada, imam po 2 puta nedeljno, i jedino sto mogu da kazem je da je fenomenalno i da bih jogu preporucila svakome. cak i onima koji rade npr vezbe u teretani ili neku vrstu aerobika, da kombinuju sa ovim.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Jul 2005
  • Poruke: 3097
  • Gde živiš: "Daleko od Negdje"

"Joga nije samo gimnastika.

Joga nije samo fizicki trening.

Joga nije samo nacin za kontrolu sopstvene tezine.

Joga nije samo tehnika za ublazavanje stresa.

Joga nije samo meditacija.

Joga nije samo "huktanje i duvanje" u svrhu odgovarajuce kontrole daha.

Joga nije samo nacin da poboljsate i odrzite svoje zdravlje.

Joga nije samo duhovna tradicija iz Indije."

Nesto sto sam nasla na netu a da je na nasem jeziku. : U susret jogi

http://www.mikroknjiga.rs/Knjige/JON/01_JON.pdf



offline
  • Dusan  Male
  • SuperModerator
  • Supermoderator opštih foruma
  • Pridružio: 26 Jul 2006
  • Poruke: 11118

I da dodam na Ellin post: Joga je sve to navedeno i malo više od toga... Joga je način života, filosofija...

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Naleteh na dobar sajt http://www.hathayogalesson.com/ sa prakticnim savetima.
Pokusavala sam da saznam da li u Nisu postoji neki dobar ucitelj joge, ali vecina ponuda koje sam videla su previse.. hm.. "sektaske"

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2005
  • Poruke: 2673
  • Gde živiš: u pokretu...

lep clanak o jogi na b92 zivot - novo doba

http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?nav_id=298744

@Limit - to sto kazes da su sektaske, mozes li da m pokazes neke od tih ponuda nekako - jer oni cesto zamotavaju vezbe u pricu, ali samo vezbanje ne mora da podrazumeva da bilo sta osim toga imas obavezu da radis.

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Yap... Ja sam samo 1 trening gledao (Hatha Yoga to bese). U pocetku sam imao jako lose misljenje o svemu tome medjutim tada sam tek kretao da se fizicki aktiviram (pre nesto vise od godinu dana) pa nisam ni znao da to moze zaista nesto da ucini za coveka. Zapanjen sam koliko je dobro medjutim takodje sam primetio da je yoga totalno svestrana u smislu asana (ako to mogu ovako reci). Sednes u lotus, rasiris ruke u visini ramena i eto ti vezbe (doduse ja vezbe bez pokreta ne volim ali svakom svoje jel?). Primetio sam i da yoga insistira na laganim udisajima "na stomak" sto je strasno mocna stvar (kada sam prvi put , prilikom jedne od meditacija, probao ovo nisam mogao da poverujem kako opusta). Ovog leta cu imati priliku da ucim yogu i iskoristicu je. Ja imam problema sa lumbalnim delom kicme pa bi mi ovako nesto znacilo za istezanje (treniram kapoeru i tamo ojacavam ledja mnogoooo ali se samim tim i ledja zatezu pa ovakve vezbe znace).

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2005
  • Poruke: 901

http://www.rastko.org.rs/rastko/delo/12009

natrapah na ovaj tekst...

Dopuna: 10 Sep 2008 20:50

"...Yoga, za razliku od drugih sistema vežbanja, afirmiše sazrevanje i otvaranje na svim nivoima. Ona je bila, jeste i biće IN u svim dobima, a posebno danas, kada nam je duboko preispitivanje i korekcija celokupnog pristupa najpotrebnije. Sa yogom se naša perspektiva menja iz „Ja to ne mogu“ u „Osećam se sposobnim za sve“ ili „Ja mogu sve“. Tako da nema više potrebe da se držimo svoje udobne zone, ili „sigurice“, i da samo mislimo na to kako da preživimo.
(...)

Drugim rečima, umesto spektatora ili autsajdera moraćemo da budemo vatreni učesnik u izazovima koje nam život nudi. Jer, povećanja životna energija plus koncentracija i etičnost jesu stvarna moć da se uradi bilo šta – ako treba i planine da se pomere – na putu do samoostvarenja.

(...)

Perspektiva „Ništa me ne ograničava“ jeste više unutrašnji osećaj da je sve moguće. To je stanje hrabrosti dok smo otvoreni na sve mogućnosti. To ne znači da smo prevazišli strahove, već sposobnost da uspostavimo pravi odnos sa emociom straha. Ako znamo da koreni skoro svih ograničenja, pa i straha, leže u psihi, onda, samim tim, možemo da odahnemo, i strpljivo sačekamo da yoga transformiše svu tu neintegrisanu mentalnu građu. Na kraju, ima li šta atraktivnije u životu nego pravljenje nemogućeg mogućim?

(...)

Sada, moć yoge je takva da i zombija podigne iz mrtvih. Prema tome, kada se bavimo yogom, treba da imamo u vidu da to nije igračka za rekreaciju, već vrlo moćna alatka za transformaciju mraka u svetlo. Da budem iskren, ko ne želi da se menja, ko nije voljan da izadje van okvira svoje sigurne zone – to je svakako znak njegove slabosti – bolje da se odluči za neki iz repertoara fitnes programa. Uistinu, yoga je za one smele ljude koji se ne plaše da osete strah od promene i neizvesnosti, dok napuštaju svoju čauru. Šta još da kažem – yoga stvarno deluje."

odavde:
http://www.b92.net/zivot/zdravlje_i_lepota.php?yyy....._id=317642

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 827 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, MilosKop, Shilok