Britanija napusta EU!

7

Britanija napusta EU!

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1321
  • Gde živiš: Univerzum br.8

Slazem se sa napisanim i super je da si spomenu bivsu Jugoslaviju u tom kontekstu i krenuo bih od toga
Acid_Burn ::
Osim toga ne znam koliko je pozanto ali Jugoslaviji je nuđeno da postane pridružena članica EU i da se nastavi put koji je Ante Marković ucrtao. To je tada značilo bezcarisnki pristup EU tržištu,4.5 milijarde dolara i mnoge druge beneficije i sl.

Međutim naši i "njihovi" političari su rekli ne i sada se "trudimo" da uđemo u EU a kada su nam nudili nismo hteli i odabrali smo teži put.

Koga zanima: http://www.vreme.com/arhiva_html/454/5.html

ovde se ne slazem da su njihovi politicari rekli ne, vec su iskljucivo nasi to rekli i nismo odabrali tezi put, nego ja bih ga nazavao "glupljim" u skladu sa nasim poimanjem "realnosti" za svetske tokove.

Acid_Burn ::
Imamo ali zamisli sad Poljake koji treba da se odreknu svoje istorije i da sa Rusima žive u istoj državi.
Zašto pominjem Poljake? Zna se koliko je Poljaka stradalo od strane Rusa a i Poljaci i dan-danas uče decu u školi da su Rusi zlo....

Pa onda zamisli mi i Turska u istoj državi, da ne pričam o Hrvatskoj,Sloveniji itd itd...

Ne kažem da ne bi bilo moguće ali bi ta evropska vlada morala imati čeličnog lidera i vladu i praktično totalitarnu vladavinu da bi koliko toliko držala mir a znamo iz istorije kuda vode i kako završavaju totaliratni režimi...

Hajde ovako da krenem, Rusi nisu i nece dugo biti deo EU, tako da Poljaci mogu da ih mrze, ako hoce, mada znam da od toga ne moze nista dobro da izadje,a ostatatk Evrope... pa jeenostavno moramo da saradjujemo jer je to u svacijem interesu. I mi i Turci i mi i Albanci... zasto se ne ugledamo na Francucku i Nemacku. I oni su se dobrano mrzeli, pa sada saradjuju i imaju odlicne odnose. Znaci sve je samo u "usijanim" glavama.
Ovo za totalitarni rezim sto si napisao da je on jedino moguc, to je razmisljanje nas sa ovih prostora. Mi imamo tu matricu i ne mozemo da izadjemo iz nje. Ne slazem se sa ovim, jer EU moze da opstane i nekom drugom obliku a da bude funkcionalna tvorevina.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Daktilograf 21. veka
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 2766
  • Gde živiš: Apsurdistan

Neke stvari se uzimaju zdravo za gotovo. Jeste da je verovatnoća da će doći do raspada nekih država mala, ali opet se stanje te unije mora čuvati. Kina, Rusija i SAD ulažu svoje napore neprekidno, ma koliiko to delovalo malo ili da se nešto podrazumeva. I nikako ne bih potcenjivao razlike koje postoje u Americi u odnosu na EU. LA, NJ, Majami i recimo Alabama su sve priče za sebe. Čak jedan velegrad unutar neke države ima svoj ''jezik'' i podkulturu/e.

Istorija rata je jedna strana novčića. Postoji druga strana, koja govori o nenasilnoj razmeni ideja, DNK, znanja, robe, kulturnih i duhovnih vrednosti itd. Evropa bi tu mogla biti lider, gde bi se na prvom mestu izučavala pozitivna strana mešanja plemana i posle naroda, dok bi istorija ratova i promena izmišljenih granica postala sekundarna. Naravno da bi ovo uspelo neophodno je da se svi unutar EU slože, te da se razvije novi program kroz koji bi pozitivna strana došla više do izražaja. Nažalost Balkan je otišao u pojedinim glavama barem 200 godina unazad. Upravo je to bila velika prednost SAD u odnosu na Evropu. Doduše, ostale su žive mnoge ideje, znanja i vrednosti domorodaca, te su našle svoj put u njihov ustav i izmenjenom načinu života.

Rusi i Poljaci imaju dugu zajedničku ratnu istoriju, gde su upravo bili protivnici.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Russian_Wars
Pitanje nije da li bi Poljaci bili u istoj pričiu, nego Rusi s njima a da se ne pitaju o bitnim pitanjima.
https://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Lithuanian_Commonwealth



offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 11

Balkan je otišao unazad u 1918-u ,eventualno 1912-u.Ono što je trebalo uraditi 18-e urađeno je ,delimično,1995-e.

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1321
  • Gde živiš: Univerzum br.8

Evo jedne dobre analize koje su razlike, a koje su slicnosti izmedju GB i ex YU.
Tekst pod nazivom "Ujedinjeno Kraljevstvo nije naučilo lekciju Jugoslavije", mozete procitati na:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&.....id=1150239

Ono sto je zakljucak za sve koji insistiraju na nekom referendumu, jeste da ni jedan referendum ne moze da resenje na bilo koju situaciju u zemlji,kao i da je (referendum) često populistički alat koji omogućava demagozima da koriste politiku ozlojeđenosti na demokratski način.

Samo se pitam kada su USA imali neki referndum po nekom znacajnom pitanju, neka me neko podseti.

offline
  • Acid_Burn  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator foruma Zabava
  • Hellraiser
  • Demon to some. Angel to others
  • Pridružio: 07 Jan 2005
  • Poruke: 25503
  • Gde živiš: Beneath the Black Sky

vinted ::ovde se ne slazem da su njihovi politicari rekli ne, vec su iskljucivo nasi to rekli i


VREME ::Sedeli su sa nama, i Delor nam je objašnjavao šta su sve obezbedili samo da u Jugoslaviji ne dođe do rata. Rekao nam je da će, ako ostanemo u bilo kakvoj Jugoslaviji o kojoj možemo da se dogovorimo, takva država odmah postati pridruženi član EU. Obezbedili su bili i 4,5 milijardi dolara kao injekciju da se nastavi ono što je počeo Ante Marković. Na to je Milošević ponovio svoje - ili čvrsta federacija ili ništa. Tuđman je takođe digao dva prsta i rekao - ni za kakve milijarde dolara neću se odreći šanse da Hrvatska posle hiljadu godina bude samostalna država. Kada dve najveće republike imaju ovakve stavove, bilo je jasno da od dogovora nema ništa.

Kao što rekoh i naši i njihovi...

vinted ::zasto se ne ugledamo na Francucku i Nemacku

Ovo i ja stalno ponavljam...Francuska i Nemačka,Amerika i Japan...

vinted ::Ovo za totalitarni rezim sto si napisao da je on jedino moguc, to je razmisljanje nas sa ovih prostora. Mi imamo tu matricu i ne mozemo da izadjemo iz nje. Ne slazem se sa ovim, jer EU moze da opstane i nekom drugom obliku a da bude funkcionalna tvorevina.

Razmišljanje sa ovih prostora jer su ovde narodi ratoborni. Navikli su da ratom dobijaju i gube prava i teritorije i to se teško menja.

Sa druge strane pogledaj EU danas. Nema totalitarnog režima ali ona puca po šavovima. Zašto?
A pri tom nema nas,nema Turaka i sl...znači nešto ne štima.
Da li je decentralizacija vlasti loša ideja ili treba da postoji jedna država koja će da vodi Uniju to ostaje da se vidi...

victoria2 ::Balkan je otišao unazad u 1918-u ,eventualno 1912-u.Ono što je trebalo uraditi 18-e urađeno je ,delimično,1995-e.

Ako misliš na stvaranje Kraljevine SHS da.
To je bila jedna velika ako ne i najveća greška u našoj istoriji što smo dozvolili da nas gurnu u Jugoslaviju.

Jugoslavija nikada nije bila zdrava država.
Na stranu ekonomija i život u njoj kada je ispod površine ta tvorevina bila trula i opstajala samo zahvaljujući Titu.
Kada njega više nije bilo videli smo kako se to završilo da ne ulazim sada u to jer to nije tema.

vinted ::Samo se pitam kada su USA imali neki referndum po nekom znacajnom pitanju, neka me neko podseti.

Nemoj me držati za reč ali čini mi se da je legalizacija marihune sada skoro odborena na referendumu a kasnije su ostale države samo sledile tu odluku bez novih referenduma

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Stalno pominjete odnose Francuske i Nemačke, SAD i Japana, kao primere prevazilaženja istorijskih sukoba.
A zaboravljate da su i Nemačka i Japan de facto još uvek okupirane države, i da na tlu Nemačke i Japana još uvek stoje snage Velike Britanije (u Nemačkoj) i SAD (u Nemčkoj i Japanu). I Francuska je imala svoju okupacionu zonu u Nemačkoj posle 2. svetskog rata. O SSSR-u da i ne govorim. Dakle, mir između Nemaca i Francuza nije došao spontano, kroz čovekoljublje obe strane, već kao rezultat demilitarizacije i pacifikacije Nemačke, i pod jakim političkim i vojnim uticajem SAD.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 712

vinted ::
Hajde ovako da krenem, Rusi nisu i nece dugo biti deo EU, tako da Poljaci mogu da ih mrze, ako hoce, mada znam da od toga ne moze nista dobro da izadje,a ostatatk Evrope... pa jeenostavno moramo da saradjujemo jer je to u svacijem interesu. I mi i Turci i mi i Albanci... zasto se ne ugledamo na Francucku i Nemacku. I oni su se dobrano mrzeli, pa sada saradjuju i imaju odlicne odnose. Znaci sve je samo u "usijanim" glavama.
Ovo za totalitarni rezim sto si napisao da je on jedino moguc, to je razmisljanje nas sa ovih prostora. Mi imamo tu matricu i ne mozemo da izadjemo iz nje. Ne slazem se sa ovim, jer EU moze da opstane i nekom drugom obliku a da bude funkcionalna tvorevina.


-Није све тако једноставно...са које позиције кренути у преговоре...као поражен,победник,изјдначен...и која је сад позиција страна у преговорима...знаш неко би рекао да си ти сад рекао...да сарађујемо ми и ми(10мил турака порекла ''од нас'') и ми и ми(колико албанаца је албанизовано Срба) многе су ту нијансе и ко тврди тако дал је ''усијана глава'' или само другог мишљења...и ето највероватније се ти и тај не би сложили или неби признали супртна гледишта...ни око тога,а хоће се нешто друго,па ни историјске читане се немогу ускладити,а камоли нешто друго...па види само разлике у демографији у разним деловима...како би шта с тим...твој комшија који има петоро деце и ти рецимо једно...да ли има право на твоје две собе...итд...нема трећи светски...нуклеарна зима и кад се забораве нације и религије е онда ће преживели да нешто смисле можда боље...

-Јединство је само могуће ако су све неправде измирене и признате од свих,а то је могуће једино...ако се забораве,јер ако се несреди све...како да ти будеш сигуран да неће опет доћи до усијаних глава у супртном табору и понављања историје...ма гледај и само поделе у самим народима...и код нас и албанаца и турака...

-За Французе и Немце је све колега рекао...једни имају атомку,а други туђу чизму...ја ценим да Немци само зато и хоће са Французима...знају да на дуге стазе Французи ће бити увек иза њих
па да их дотле искористе за осамостаљење...

-Реци једну јаку државу која није тоталитарна...

vinted ::Inace Ameriku smo napravili mi Evropljani, nije je napravio niko drugi, nisu indijanci. Very Happy
ali oni su imali jednog Washingtona i ostalu plejadu izvrsnih predsednika.


Ми смо били поробљени...
А они су имали само...атлантик на једној и пацифик на другој страни и између голоруке Индијанце,па и њих једва за двеста година победише...док је сам Вашингтон хтео да одустане ко зна колико пута...па га враћали у живот што Французи што Холанђани што Шпанци и остали...

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 712

"Britanci nikada neće napustiti EU,sami ne mogu preživeti"

Citat:Kako kaže, Bregzit bi trebalo da se izbegne, jer ne vidi mogućnost da se ijedan premijer izbori s tim.

“Neće ostati nijedna zemlja ako mi napustimo EU. Ne vidim nijedan način na koji bi Britanija mogla da napusti Uniju i preživi“, rekao je on.

Markens je rekao da bi napuštanje Unije imalo katastrofalne posledice za državu.

“Nema političke volje da Škotska i Severna Irska ostanu u Britaniji ako ona napusti EU. Ne mislim da bi bilo koji premijer želeo da prolazi kroz raspad Velike Britanije“, dodao je on.


Britanija šokirana: Sve planirano "pada u vodu"

Citat:London -- Britanski ministar finansija Džordž Ozborn odustao je od planiranog pretvaranja budžetskog deficita u suficit u 2020. godini, izvestio je britanski Bi-Bi-Si.

I Branson otkazao posao od 3.500 radnih mesta

Citat:Milijarder i vlasnik Virdžina, Ričard Branson kaže da će "hiljade i hiljade" radnih mesta biti izgubljeno nakon Bregzita.


Mr. Green

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1321
  • Gde živiš: Univerzum br.8

Citat: Acid_Burn: Razmišljanje sa ovih prostora jer su ovde narodi ratoborni. Navikli su da ratom dobijaju i gube prava i teritorije i to se teško menja.
da li znas sta se desava u priroridi sa jedinkama ili grupama koje su na nesto navikle i to tesko menjanju? jednostavno nestaju. tako je isto i sa zemljama.

Citat: Acid_Burn: Sa druge strane pogledaj EU danas. Nema totalitarnog režima ali ona puca po šavovima. Zašto?
Tesko da EU "puca". Veruj mi da u toj EU nema nikavih naznaka da "pucaju", sem sto se kod nas vesti na taj nacin plasiraju, pa mnogi misle da je tako.

@SlobaBgd
Citat: Dakle, mir između Nemaca i Francuza nije došao spontano, kroz čovekoljublje obe strane, već kao rezultat demilitarizacije i pacifikacije Nemačke, i pod jakim političkim i vojnim uticajem SAD.
tacno je ovo Slobo, ali slazes li se da su pored ovoga morala da rade i ministarstava obrazovanja,kulture... da napisu zajednicku istoriju njihovi istoricari, da priblize Nemce Francuzima i obrnuto, a ne samo demilitarizacijom i pacifizacijom Moraju generacije i generacije da stasaju da preko knjiga,kulture, razmene studenata,ucenika i cega sve ne da bi se doslo na taj nivo.

Citat:nemezisx: Није све тако једноставно...са које позиције кренути у преговоре...као поражен,победник,изјдначен...и која је сад позиција страна у преговорима...знаш неко би рекао да си ти сад рекао...да сарађујемо ми и ми(10мил турака порекла ''од нас'') и ми и ми(колико албанаца је албанизовано Срба) многе су ту нијансе и ко тврди тако дал је ''усијана глава'' или само другог мишљења...и ето
jednostavno je ako imas volje i viziju. Sa koje pozicije da krenes? ako ne znas sa koje najbolje je da onda pitas par njih i uvazis njihovo misljenje, cak iako ti se ne svidja.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 712

vinted ::
jednostavno je ako imas volje i viziju. Sa koje pozicije da krenes? ako ne znas sa koje najbolje je da onda pitas par njih i uvazis njihovo misljenje, cak iako ti se ne svidja.


А ако су дијаметрално супртна...друже демагогија је леп спорт,али често у супротности са реалношћу...разумем ја шта хоћеш да кажеш и с те неке стране си у праву...ко хоће и може...али ''али'' је увек ту...говорећи са тренутног стања...сви морају све прихватити...то је неизоставан фактор...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1165 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 1122 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojcistv, Boris BM, botta, CikaKURE, comi_pfc, d bos, doktor1964, doom83, Dvojac005, galerija, HrcAk47, krkalon, Kubovac, kybonacci, Leonov, Luka Blažević, MB120mm, Mi lao shu, mik7, Mikulino, Milos82, milutin134, Mlav, mocnijogurt, mrav pesadinac, nemkea71, nikoladim, opt1, Parker, procesor, RJ, shone34, stegonosa, tomigun, Trpe Grozni, vlajkox, žeks62, 1107