Android FAQ - Pitanja, problemi, odgovori

1

Android FAQ - Pitanja, problemi, odgovori

offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

Ova tema je namenjena za česte probleme, pitanja, kao i rešenja i odgovore na te probleme i pitanja.
Kako instalirati i obrisati aplikacije koristeći Market aplikaciju koja je instalirana na telefonu


Arrow Pokrenite Market aplikaciju iz menija sa aplikacijama.

Arrow Možete odabrati jednu od sledećih opcija: Apps, Games, My Apps (My Downloads), ili Search, u zavisnosti od toga šta želite. Nakon ovoga dobićete listu aplikacija ili igrica iz koje možete odabrati neku.

Arrow Možete takođe tražiti i neku specifičnu aplikaciju i pritom ćete dobiti listu aplikacija sa opisom i ocenom.

Arrow Odaberite aplikaciju koja vam se dopada i dobićete više detalja o njoj, kao što su broj download-ova i lista komentara sa ocenama.

Arrow Da biste je instalirali samo pritisnite Install dugme na dnu ekrana (ili u gornjem desnom uglu na novijoj verziji Marketa).

Arrow Na sledećem ekranu dobićete više informacija o aplikaciji, kao što su resursi telefona kojima će aplikacija pristupati.

Arrow Da biste završili sa instalaciom samo pritisnite dugme Finish (ili OK u gornjem desnom uglu na novijoj verziji Marketa).Ručno pokretanje instalacije APK fajla sa SD kartice telefona


Arrow Omogućite u telefonu Settings > Applications > Unknown Sources

Arrow Kopirajte APK fajl na SD karticu.

Arrow Tapnite na konkretni APK fajl i tapnite na InstallBrisanje aplikacija


Arrow Otvorite meni sa aplikacijama.

Arrow Odaberite Settings i idite na stavku Applications.

Arrow Dalje, kliknite na Manage.

Arrow Prikazaće Vam se lista aplikacija koje imate instalirane na telefonu.

Arrow Odaberite aplikaciju koju želite da obrišete. Pojaviće se ekran sa više infornacija i mogućih operacija sa aplikacijom.

Arrow Pre brisanja aplikacije preporučujemo da obrišete keš aplikacije kao i podatke koje ista smešta na sd karticu. Ovo možete uraditi pritiskom na dugmiće Clear Cache i Clear Data.

Arrow Na kraju, pritisnite dugme Uninstall i aplikacija će biti trajno uklonjena sa Vašeg telefona.Kako postaviti ikonicu na desktop


Arrow Ući u Meni, doći do ikonice koju želimo da postavimo na desktop, zadržimo prstom duže na nju, kada nam se pojavi Desktop, izaberemo mesto gde želimo da postavimo Ikonicu i pustimo prst. Promenu položaja ikonice radimo na isti način. Zadržimo duže prstom na njoj i pomerimo je na novo mesto.

Arrow Na desktopu ići na MENU pa na Add (može i zadržati duže prstom na prazno mesto), Shortcut i izaberemo aplikaciju koju želimo da postavimo na Desktop.Kako postaviti widget na desktop


Arrow Na desktopu ići na MENU - ADD - Widgets. Tu izaberemo odredjenu Wigdet aplikaciju koju želimo da postavimo na desktop.

Arrow Zadržimo duže prstom - pa na ADD - Widget.Kako isključiti mobilni internet


Arrow Potrebno je da odete u Settings - Wireless & Networks - Mobile networks i isključite opciju Data Enabled. Tada je mobilni internet putem ugašen.Kako isključiti sinhronizacije


Arrow Potrebno je da odete u Settings - Account & Sync.

Arrow Isključite obe opcije - -Background data i Auto-Sync.

Arrow Isključivanjem prve opcije, Background data vaše aplikacije neće moći da koriste internet sve dok ponovo ne aktivirate opciju.

Arrow Isključivanjem druge opcije, Auto-sync vaše aplikacije neće automatski korsititi internet dok god vi to ne zatražite pokretanjem aplikacije.

Arrow Background data - uključite - Auto-sync - isključiteKako sinhronizovati kontakte sa Facebook-om


Arrow Potrebna vam je Facebook for Android Aplikacija - link

Arrow Kada instalirate Facebook na vaš telefon, povežite se na internet, pokrenite Facebook aplikaciju. Pri prvom pokretanju, aplikacija će vas upitati za sinhronizaciju vaših kontakata (ako se opcija ne pojavi, idite na Menu - Options pa na dnu opcija imate Sync Contacts).

Možete izabrati opcije:

- Sinhronizacija sa svim kontaktima

- Sinhronizacija sa postojećim kontaktima

- Bez sinhronizacije

Arrow Izaberite opciju (Preporučujem opciju Sync All, Sinhronizacija svih kontakata ako ste prvi put instalirali Facebook) Sync all i Done. Sačekajte da se operacija završi pa izadjite iz aplikacije.


Arrow Idite u Settings - Accounts & Sync pa na Add account. Izaberite Facebook, popunite korisničko ime i šifru. Sada imate Facebook nalog kroz kojeg se vrši sinhronizacija vaših kontakata.Kako instalirati novu tastaturu


- Preuzmite željenu tastaturu i instalirajte
- Kada se završi instaliranje, potrebno je otići u Settings - Language & Keyboard pa pod Keyboard options aktivirati instaliranu tastaturu
- Sada je potrebno postaviti datu tastaturu kao glavnu. Izadjite iz podešavanja i udjite u poruke, Nova poruka.
- Na mesto upisa primaoca ili upisa teksta poruke zadržite prst dok vam ne izadje meni Edit text. Izaberite Input method i izaberite Srpska tastatura.Kako instalirati IGO


Arrow Prebacite apk fajl na SD karticu vašeg uređaja.

Arrow Započnite instalaciju aplikacije tako što ćete nekim File Managerom pronaći prethodno kopirani fajl na kartici i pokrenuti ga.

Arrow Tokom instalacije aplikacija na SD kartici napravi folder iGO i u njemu osnovne foldere u kojima čuva mape, jezike, poi

Arrow Kada je instalacija gotova, sledi prebacivanje mapa i drugih fajlova u odgovarajuće foldere na memorijskoj kartici. Najnovije mape i prateći sadržaj takođe možete pronaći na internetu.

Arrow Nakon što ste prebacili mape koje želite na memorijsku karticu u odgovarajući folder, pokrenite samu aplikaciju iz menija.Kako postaviti melodiju za pozive


Arrow U telefonu idite na Settings - Sound - Phone ringtone i izaberite odgovarajuću melodiju koju želiteKako isključiti duple notifikacije za SMS


Exclamation Preuzeli ste aplikaciju za SMS melodije i stižu vam duple notifikacije, od orginalne i preuzete aplikacije.Odradite ovo da bi ste prekinuli dupla obaveštenja.

Arrow Pokrenite originalnu Messages aplikaciju

Arrow Tapnite Menu taster i idite u Settings

Arrow Isključite Notifications u Notification settings sekcijiFoce close aplikacija


Arrow Događa vam se da aplikacije prekidaju iznanada rad ( force close ) evo šta treba uraditi da bi aplikacije radile kako trebaju, i nemaju prekide u radu.


[1] Putem Sistema

Arrow Idite u Settings - Application - Manage application - All, pronađite problematičnu aplikaciju, izaberite je i tapnite na Clear data pod Storage opcijama, i Clear cache pod Cache opcijama.


[2] Putem CWM - a

Arrow Idite na Wipe Dalvik cacheWI - FI problem ( Obtaining IP Address)


Arrow Hoćete da se povežete na neku wi - fi mrežu, ali non stop se vrti Obtaining IP Address i nikako da se konektuje, onda treba ovo odraditi.

Arrow Preuzeti aplikaciju Wifi Static - link

Arrow Otvorite aplikaciju i otkačite Auto switch i Show visual prompt ukoliko već nije.

Arrow Skrolujte skroz dole i idite Add configuration.

Popunite na sledeći način:
 IP address - 192.168.1.x
    Gateway - 192.168.1.1
    Netmask - 255.255.255.0
    DNS1 - 8.8.4.4


Arrow Zatim idite Add access point i napišite SSID i BSSID vaše mreže.

Arrow Umesto x stavite neki broj. (najbolje bi bilo od 2 do 20).

Arrow Ponovite ovaj korak sa popunjavanjem nekoliko puta, samo umesto x stavite neki drugi broj.

Arrow Ubuduće kada se budete konektovali na vašu mrežu koju ste definisali ovim programom, telefon će sam pronaći slobodnu IP Adresu i uštedeti vam čačkanje i podešavanje koje dugo traje svaki put. Umesto x napišite neki broj. Najbolje bi bilo od 2 do 20.Vraćanje izbrisanih podataka sa memorijske kartice


Arrow Obrisali ste slučajno vama važne podatke sa memorijske kartice, i čupate kosu sa glave, i ne znate šta da uradite, evo rešenja. Smile

Arrow Preuzmite PC Inspector File Recovery - link

Kako odraditi Factory reset


Arrow U telefonu idite na Settings - Privacy - Factory data reset

Arrow Vraća telefon u prvobitno stanje kada je kupljen. Briše se sve: muzika, slike, sms, imenik, kalendar, sa memorijske kartice ništa, na njoj sve ostaje, pa je poželjno odraditi backup.Podešavanje datuma i sata


Arrow U telefonu idite na Settings - Date - Time odčekirajte opciju Automatic da bi mogli podesiti datum i vreme. Sada tapnite na Set date ( podešavanje datuma ) tapnite na Set time ( podešavanje sata )

Arrow Čekirajte opciju Use 24 - hour format i kada ste podesili sve čekirajte opciju Automatic po želji.Biranje tastature i jezika


Arrow U telefonu idite na Seetings - Language - Keyboard - Select local i izaberite jezik koji želite

Arrow U telefonu idite Seetings - Language Keyboard - Keyboard seetings i izaberite tastaturu koju želite.Nand backup


Arrow Nand backup je tip flash memorije koja se koristi za internu memoriju.
Interna memorija sadrži nekoliko particija:
 Boot
Recovery
System
Data
Cache
Radio


Arrow Sve particije se smeštaju u po jedan Img file

Arrow Boot particija se sastoji od nekoliko elemenata, od kojih je jedan i kernel.

Arrow Kernel je jezgro i pokretač operativnog sistema u kome se nalaze svi potrebni drajveri, podešavanja raznih “uređaja” itd.

Arrow Custom Kerneli se uglavnom prave na osnovu zvaničnog kernela koji je proizvođač napravio. Developeri ga budže, podešavaju, optimizuju, dodaju nove stvari, izbacuju nepotrebne itd. Ostatak boot particije je uglavnom zadužen za iniciranje i podizanje ostalih delova sistema.

Arrow Recovery particija u sebi sadrži software koji vrši osnovne funkcije potrebne za instalaciju, backup, formatiranje.

Arrow System particija je najveći deo interne memorije telefona. Ovde su svi folderi i fajlovi koji su potrebni za rad nekog operativnog sistema.

Arrow DATA particija je particija gde se smeštaju sve aplikacije, njihova podešavanja i baza podataka.

Arrow Cache particija je particija na koju se smeštaju svi privremeni fajlovi koje aplikacije i sistem koriste prilikom rada.Tipovi Custom ROM-ova


Arrow Custom ROM - ovi dolaze u dva oblika. U obliku instalacije i u obliku update-a.

Arrow Puna instalacija sadrži Boot particiju koja uključuje Kernel, može a i ne mora Recovery particiju, System particiju i Data particiju.

Arrow Prilikom instaliranja ROM-a poželjno je uraditi brisanje Wipe data i cache particije, pošto neki ROM-ovi pri instalaciji ne brišu postojeće podatke, pa tako može doći do problema, jer neke aplikacije koje rade na npr. Sense ROMu prave probleme na AOSP ROM - ovima poput Cyanogen-a.

Arrow Apdejt u sebi sadrži samo izmenjene fajlove u ROMu, pa tako zauzima mnogo manje. Ukoliko su menjani neki bitniji delovi sistema, tj. sistemske aplikacije, poželjno je obrisati Cache particiju, a DATA particiju samo ukoliko kasnije dođe do problema.

Arrow Data i Cache particije se brišu i prilikom resetovanja sistema na fabrička podešavanja. Data particija sadrži samo aplikacije koje ručno vi instalirate, sve sistemske aplikacije se nalaze na sistemskoj particiji, tako da ako wipe-ujete data particiju i Cache, to vam je isto kao da ste resetovali ROM na “fabrička podešavanja.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Još malo Android terminologije, ako se pitate kako se ti toolbarovi zovu:


Notification Bar (Status Bar)Action BarContextual Action Bar

Navigation BarMore Info:
http://developer.android.com/design/patterns/new.htmloffline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

Izvanredno objašnjenje. Smile

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

Znate li šta je SafeStrap?

SafeStrap omogućava instaliranje više sistema na Android uređaju. Znači, iako bootloader može biti zaključan, SafeStrap "vadi stvar" - moguće je odabrati sistem koji želite bootovati.

Na primer, kao jedna od Boot opcija se može ostaviti stock ROM, a kao druga neki Custom ROM.

Diskusija: http://www.mycity.rs/viewtopic.php?t=152754#p1614988

offline
 • Pridružio: 24 Apr 2016
 • Poruke: 1

Zasto nemogu sliku sa oznakom dsc0000004 da prebacim na fotkica.com

offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

svetozar.vidan77 ::Zasto nemogu sliku sa oznakom dsc0000004 da prebacim na fotkica.com

Ne razumem? Obijasni?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 13392
 • Gde živiš: Z-moon

svetozar.vidan77 ::Zasto nemogu sliku sa oznakom dsc0000004 da prebacim na fotkica.com
Zato što joj nedostaje ekstenzija ( verovatno .jpg ).

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2016
 • Poruke: 2

Danas sam nosila telefon u servis jer ima problem sa punjenjem. Nisu hteli da mi uvaze garanciju jer je pri pregledu ispalo da je CURRENT BINARY: CUSTOM i SYSTEM STATUS: CUSTOM i da je bio u neovlascenom servisu. Medjutim, moj telefon je popravljan samo kod njih, pre par meseci, nije bio ni u kakvom servisu, ali nisu znali/hteli da mi objasne kako sam onda ja mogla da predjem na taj neovlasceni sistem ili sta vec.

Da li neko zna kako mogu da resim ovaj problem? Vratim na fabricki ili sta vec?

offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

Djidji777 ::Danas sam nosila telefon u servis jer ima problem sa punjenjem. Nisu hteli da mi uvaze garanciju jer je pri pregledu ispalo da je CURRENT BINARY: CUSTOM i SYSTEM STATUS: CUSTOM i da je bio u neovlascenom servisu. Medjutim, moj telefon je popravljan samo kod njih, pre par meseci, nije bio ni u kakvom servisu, ali nisu znali/hteli da mi objasne kako sam onda ja mogla da predjem na taj neovlasceni sistem ili sta vec.

Da li neko zna kako mogu da resim ovaj problem? Vratim na fabricki ili sta vec?


Pozdrav.

Koji telefon je u pitanju?

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2016
 • Poruke: 2

Samsung S3 Neo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 846 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 794 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, babaroga, Battlehammer, Ben Roj, cavatina, dankisha, djboj, DPera, esx66, GandorCC, GenZee, Goran 0000, goxin, Griffon vulture, hatman, hologram, hyla, ksyyaj, Kubovac, Leonov, Mcdado, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, nemkea71, NoOneEver Dreams, ostoja, Rakenica, raketaš, raptorsi, Ripanjac, royst33, Shinobi, Srle993, stegonosa, TheBeastOfMG, tubular, vaso1, Vatreni Zmaj, VJ, vladulns, wizzardone, YugoSlav, Zerajic, šumar bk2, 1107