Deleted due to privacy issues

1

Deleted due to privacy issues

offline
  • Pridružio: 09 Avg 2006
  • Poruke: 393

Deleted due to privacy issues

Ciste gluposti...
Ima i pametnih i glupih plavusa... a ti vicevi... ne znam ni sam....
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2004/11/10/srpski/SV04110902.shtml

Deleted due to privacy issues

Mozda zvuci apsurdno ali Skandinavija je isto pretrpana vicevima o plavusama. Very Happy
Dakle, globalni fenomen.

Deleted due to privacy issues


Lifestyle
: Dejanka Stepanović


Kao sto ne treba suditi o knjizi prema izgledu korica, parfem na osnovu bocice, film na osnovu naslova, tako ne treba suditi ni po boji kose osobe koja je nosi (muskarci pazljivo sudite o tome).

Kad smo vec kod toga ne postoji nijedan naucni dokaz da zene prirodno svetle kose nisu podjednako inteligentne kao brinete, na primer, ali cuveni stereotip o glupim plavusama tvrdoglavo nastavlja da zivi.

Muskarcima je uvek lakse da plavusu prihvate kao lezernu i rasterecenu, a debeljucu kao veselu osobu. Otkrica pokazuju da razni stereotipi, od boje kose do velicine grudi imaju znacajan uticaj na percepciju zena u drustvu. Mozda se plavuse stvarno bolje zabavljaju u zivotu ali im to nije od velike pomociu poslu. U jednom istrazivanju, od poslodavaca zatrazeno je da pregledaju profesionalne biografije uz prilozene fotografije zena koje su se prijavile za posao racunovodje (pazite posao racunovodje a ne poslovne pratnje :-)). Osim sto su brinete dobile vise glasova u odnosu na crvenokose i plavuse, predlozen je i znatno veci iznos za njihovu platu. Ove razlike u bojama kose bile su dovoljan razlog za kreiranje stereotipa.

Istorijski gledano, crvenokose su bile predmet divljenja u Grckoj i
Italiji, glorifikovane u poeziji Stare Grcke i cest izvor inspiracije slikara, narocito Ticijana. Ipak u drugim delovima Evrope crvenokose zene izazivale su nepoverenje cak su bile zrtve osuda i progona. U 16 i 17 veku crvena boja kose bila je dovoljan dokaz vesticijeg posla (gle koja slucajnost i ja sam crvenokosa Smile). Ali su i zene "vrele krvi" delimicno i zbog "vatrene " boje kose (i sa ovim stereotipom se slazem :-)), divlje i vrlo seksi. Istorijski gledano idealan muskarac na tlu Evrope bio je visok, crne kose i zgodnog tela.

Plavuse - "pozitivna devijacija". Plavusama se cesto pripisuje decija nevinost, seksi i zabavne zene, komunikativne, sklone zabavi i naravno, da ih ne krasi visok IQ. Da je ovo tipican primer stereotipa navodim primer:
-Princeza Dijana - nevina plavusa
-Pamela Anderson - plava seks bomba
-Merilin Monro - tipican primer plavuse koja se jednostavno prepustila stereotipu i vladala se u skladu sa ocekivanjima okoline

Toliko o stereotipu sto se tice boje kose a razmislite malo i o drugim karakternim osobinama. Na primer kako delite misljenja o osobama sa kratkom/dugackom kosom, debeli/mrsavi ljudi, lepi/ruzni, velike/male grudi...itd.

Svrstajte sebe u neke odovih kategorija i shvaticete sta ljudi misle o vama. Stereotip je cudo, uglavnom ima negativnu konotaciju, zbog diskriminacija zasnovanih na pogresnim pretpostavkama. Ponekad stereotipi mogu da budu stetni i da naruse nasu percepciju i moc rasudjivanja. Svakako ne bih zelela da me smatraju vesticom (crvena kosa), neinteligentna (dugacka tamna povremeno kovrdzava kosa), "halo efekat" (lepa), lenja, sebicna, nesposobna (debela), manje kompetentna, nemoralna, neumerena (velike grudi)...itd.
Muskarci!!!
Zene!!!
Pamet u glavu, stereotip napolje! Ipak sudite o osobi tek kad je
upoznate, bice lepse i vama i njoj.


i amerika je prepuna sa istim! Wink

Deleted due to privacy issues

life
E, nek si ti meni živa, zdrava i PLAVA!
Pozdravlja te jedna crnka (bivša, ali još uvek ne plava, teško mi to polazi za rukom) Zagrljaj

ali ona koliko ja znam nije plava! Smile
Mi iz nase gimnazije koje smo na forumu nismo plavuse! Mi smo crnke! Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1103 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 1061 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, Apok, Areal84, Bobrock1, bozo13, Brana01, darkangel, dmdr, dragoljub11987, DragoslavS, Georgius, goxin, ILGromovnik, Karla, Komentator, kovinacc, Kubovac, kybonacci, ljuba, milanovic, Milometer, Mlav, oldtimer, ostoja, procesor, simazr, Srle993, taz1cl, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, VJ, Vlad000, Vlada78, vladaa012, vladulns