Sto ovde ima lazova

Sto ovde ima lazova

offline
  • Pridružio: 15 Okt 2007
  • Poruke: 1
  • Gde živiš: ni na nebu ni na zemlji

Nigde nema toliko lazova kao u Becu.Sedim kod kuce jer mi nije drzava jos dozvolila da radim i cekam tu "spasonosnu " vizu sa dozvolom za rad.Pitam se sta da radim.Ako iole malo bolje poznajes jezik mozes da uspes jedino kao predradnica u nekoj firmi za odrzavanje gde ce ostale radnice,a vecinom su zene da ti se klanjaju,jer si ti sefica veca od svih sefova i gazdi.Lazu te za posao,lazu za stan,lazu u banci,lazu u magistratu,lazu u prodavnici,lazu kod lekara ma sve je ovde jedna velika reklama i nista nije bolje nego kod nas.Kod nas je bar moguce da vecinu poslova uradis a da ne moras za to da platis.Ovde se sve placa,pa cak je jedan apsurdan zakon koji mi je upao u oci da ako nagazis g...o od kojekakvih domacih zivotinja,kojih je inace grad prepun(toliko o cistoci),ne smes da gazis dalje da se ne raznosi ....Ako te kuce ujede jednom to nije nista,mora vise puta da te ujede,precizirano je koliko puta,ne znam tacno ,tek onda mozes da tuzis gazdu i slicno.U banci mi kazu da ne mogu da otvorim racun zato sto ne radim.Ja sam inace bankarski sluzbenik bila i to je stvarno apsurd.Pa svako moze da otvori racun u bilo kojoj banci,samo je pitanje koja je vrsta racuna.U magistratu me smatraju za debila i usporeninjezikom i tihim tonom mi objasnjavaju da moja cerka ustvari ne postoji iako ona postoji zato sto su mi izgubili njenu vizu....i tako dalje.

Knjiga za izbegavati pre bilo kakvog posla s Austrijskom birokratijom: "Proces" od F. Kafke

Nisam s Austrijancima imao posla ali su mi Švajcarci poznati dobro... Glavna razlika u odnosu na Srbiju je da u svom gradu u Srbiji bar mogu da uvatim vezu za sve što mi treba. :-)

Svako ko ume da komunicira sa ljudima na pravi nacin uvek dodje do cilja.Mislim na onu da lepa rec i gvozdena vrata otvara.Mene su kao znak dobrodoslice poslali na kurs da ucim nemacki sa zenama iz drugih drzava koje su prvo morale da se opismene pa tek onda na pocnu da uce jezik.Mislim prvenstveno na one zene iz one drzave sto nas je 500 godina da ne kazem sta.E onda kada su doticne koje imaju 4,5,6...deteta i za to primaju decji dodatak pa ne moraju da rade ali zato moraju da nose 100 kila zlata na sebi a da smrde kao bube,nauce slova onda krece ucenje.To je bilo mucenje za mene,a posebno sto nas uciteljica gleda isto i sto moramo da crtamo lice sa ocima i usima i onda na sebi da to pokazujemo i da se svi zajedno smejemo kako smo pogodile sta je to.Ode mi recenica nadugacko.Kurs se zove "Mama uci nemacki", a za to vreme ti neka studentkinja naduvana cuva dete,strasno.

Tja. svaka država, ima neka svoja pravila. Kad provedeš ceo život u jednom sistemu treba ti posle vremena da naučiš pravila nekog drugog. I to ne mislim ono komunizam/kapitaliza, nego na svakodnevne stvari. Finska i Švajcarska, dve države u kojima sam živeo po neku godiu, razlikuju se ko nebo i zemlja po mnogim ovakvim stvarima.

Ovaj kurs plaća država ili ti iz svog džepa?

Ja placam a drzava mi se smeje sa besplatnim bonom za ucenje jezika koji nijedna skola ne zeli da primi.

Jbt!?! 8-(

Al što onda taj kurs?

Ako kurs kosta 200 eur drzava mi placa pola,a ako kurs kosta 190 eur onda nista jer je bon u vrednosti od 100 eur i cena kursa mora da bude upola veca.Ma to i nije toliko strasno to je bio moj pocetak,sada je malo lakse jer sam narucila iz Beograda PONS-ove udzbenike i CD-ove i ucim sama.Samo nemacki bez konverzacije i to nemacki koji se govori u Becu je malo teze skapirati.

Sada su nasli nacin kako da jos vise zarade pare,pa svake godine moras da vadis novu vizu-karticu ili cip kartu kako je ovde zovu.To je veliki trosak za jednu cetvoroclanu porodicu,jer ta cip-karta kosta 100 eur puta 4.Ako si ovde duze od 5 godina onda eventualno mozes da dobijes karticu na 2 godine.Pa zar to nije legalna kradja.

Razumem te potpuno, mene Finska viza košta 75 evra svake godine. Plus mi još moja država uzme 50 evra za podnošenje molbe za odlaganje vojske i još 50 evra da mi izdaju rešenje o odlaganju (kad ga ministarstvo, generalštab, šta ti ja znam) odobri... elem suma sumarum 175 jura ja častim ove dve države svake godine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 3 sakrivenih i 892 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bankulen, Ben Roj, bojank, BSD, cikadeda, doktor1964, DPera, draggan, DragoslavS, gorican, ivicasimo, Krvava Devetka, kybonacci, Lazarus, m0nstrum_, Mi lao shu, mikrimaus, moldway, Motocar, Nemanja.M, nemkea71, panzerwaffe, Parker, Sir Budimir, slonic_tonic, sombrero, SR-3m, Srki94, Srle993, tubular, vaso1, wizzardone, Wrangler, šumar bk2