Tuđa večera...

1

Tuđa večera...

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2008
  • Poruke: 233

...nije "tajna večera", nego TUĐA.

Kad je moj brat, poslije sina dobio kćerku, gledala sam reakciju mog oca i bila iznenađena istom!

- Tata, zar je moguće da si ti primitivan čovjek, vidim da ti je krivo što je žensko?!

- Ma ne sine, nisi shvatila dobro, meni je žao što je žensko, jer mislim da je ženama puno teži život nego nama, muškarcima, ništa drugo, pa znaš koliko i kako volim tebe i kako nema razlike između tebe i brata u mojim očima...

- Znam, zbog toga se još više čudim...

- Kod nas se kaže "đevojka je tuđa večera", znaš li šta to znači, to znači da ulažeš sve, čitav život i emocije, odgajaš cvijet koji će završiti ko zna gdje, unaprijed znaš da je njena sudbina neizvjesna i da ćeš možda gledati sa strane kako pati, a nećeš biti u mogućnosti ništa da promijeniš, mi muškarci smo imali tu vojsku, tu prestaju sve naše traume, a žene imaju milion i jednu prepreku, naročito u našoj sredini...

Dugo već razmišljam o tome što mi je dosta davno rekao. Da nije iz njegovih usta, ne bih ni tren mislila o tome...

Nisam u feminističkom fazonu, nisam zastupnik teze da se najveća borba danas vodi između polova, ne pravim razliku između muškaraca i žena u postupcima i ponašanju...

Samo na glas razmišljam, srećna što nemam žensko dijete, koliko je moj otac u pravu...

Šta mislite o "tuđoj večeri"?

Znam da večera ni ne godi svima, znam da ćete reći da se neko i otrovao nekom "večerom" da je neko i umro od nje i zbog nje, ali generalno, malo je tužno i ima istine, zar ne?

Ja ne smem ovde da odgovaram. Banovaće me zbog seksističkih izjava... Mr. Green

Citat:- Ma ne sine, nisi shvatila dobro, meni je žao što je žensko, jer mislim da je ženama puno teži život nego nama, muškarcima, ništa drugo, pa znaš koliko i kako volim tebe i kako nema razlike između tebe i brata u mojim očima...


Tvoj otac je dao dobro objašnjenje, no, potkralo se nesvesno i nešto više - ovo "sine" u obraćanju. Pouzdano znam da je moj otac očekivao da ja budem konačno sin, posle dve kćeri. To mi je prilično odredilo život.
Mislim da je glavni problem na Balkanu što žene često moraju da preuzmu i mušku ulogu ("sinova"), stubova porodice i kuće. Kao da nije dovoljno zahtevno biti žena. A onda se tim istim ženama spočitava da su neženstvene.

Moj otac je prodao radio iz kuce (dubdzet nije bio dovoljno velik) da bi mogao slaviti kad sam se ja rodila. Cetvrto pa zensko. Ih!!! smešak

Ja vama ne mogu reci koliko volim sto sam zensko/cerka. A moja zahvalnost sto imam kcer je neizreciva. Meni je to kao dupli dobitak.
Ja na to ne gledam kao "tudju veceru". Ja na to gledam kao dar i cast sto mogu da joj budem majka. Ako i kada se uda, pa taj neko drugi bude bio pocastvovan njenim prisustvom i ljubavlju, on ce takodje da shvati koliko je sretan. A moja sreca nikada nece prestati. Moze samo da raste.

Samo odabrane imaju tu cast da budu cerke.

Zaljubljen

Žensko dete-tuđa kuća! Kažu u mom kraju.
Imam brata, ali od kada znam za sebe, za svog oca sam oduvek bila i ostala "sin"! "Nevena, sine", oduvek me je tako oslovljavao. Oduvek su oči očeva, ali i majki, uprte u muške potomke, kad bi bili iskreni, priznali bi to!
Ironija je u tome što nikada nisu shvatali da su ženska deca privrženija roditeljima od muške dece, u većini slučajeva, da ne upotrebim pleonazam: u velikoj većini!
Zaboravljaju činjenicu da ako su roditelji svog sina, nisu roditelji njegove supruge, a ona je bitan faktor koji vuče na svoju stranu i uspe te muške uzdanice da odvuče od njegovih roditelja, te oni postaju "odande odakle im je i supruga!" I tako u krug.
Ženska deca, te "tuđe večere" to stoički podnose, okreću glavu da ne vide foliranje roditelja kako je u pitanju isti odnos i prema kćeri i prema sinu.
Da, kako da ne! Toliko je isti da sam bila nebrojeno puta zgranuta razgovorima dve "prije" (majki muškarca i žene koji su bračni drugovi) na temu unučadi, gde prija-majka supruge kaže priji-majci supruga: "vaše unuče to i to...a naše unuče to i to.." Otelo se to i mojoj majci i bogami zabolelo me je! Pravdala mi se tvrdnjom da sam je pogrešno shvatila, te ona podjednako voli i mene i brata, te oboje smo njena krv i pod njenim srcem spavali, a kad je mojoj svekrvi rekla "vaše" i "naše" unuče, to je zato što moja deca žive u kući sa mojom svekrvom, a deca mog brata žive u kući sa mojom majkom. Eto, ispade da je u pitanju čist lapsus!
Dakle, zaključak:
Mi ženska deca, tuđe večere, tuđe kuće, pogrešno shvatamo svoje roditelje, ne vole oni više svoje muško potomstvo, produžetke loze i plemena, nosioce prezimena, nego eto, prave gramatičke greške i lapsuse, a i saosećaju sa nama, jer znaju da će nam u životu biti teže nego sinovima.
Jedna od mojih neispunjenih želja je da imam kći!

Eto, da ja to kažem ovde na forumu, biću seksista i popiću opomenu ili ban. Ali nikakve sankcije ne podnose svi ostali u državi... Nije to u redu, ne pravdam ja to, ali tako je! To je sveopšte i nema kazne za to, makar bilo i pogrešno. Reci to ovde i bićeš muška šovinistička svinja, jer širiš neku mržnju, neptrpeljivost, ponižavanje ili ne znam ni ja šta... A kad to majka izlaje pred kćeri, zaboli to kći, ali šta sad, Bože moj, idemo dalje... Opet da ponovim, ne propagiram takvo nešto. I kad tako nešto kažem, to je srkazam, ironija našeg društva, ismevanje takvih stavova, koji su na Balkanu jako izraženi.

Ženice moje, ma volem vas sve! Smile Poljubac

kao i uvijek napišem nešto što me trenutno okupira, bez namjere da načinjem neke opšte teme...

I ja sam srećna @Ella što sam "curica" nježnost i pažnju koju sam dobijala i dobijam od mojih roditelja i brata ne umijem da opišem, nego čisto onako, nekad razmišljam o rečenicama izgovorenim godinama unazad, bez veze...

@nevena nevene, ti i ja se oGlično slažemo...

@soreag, to "sine" je vrlo svjesno, ja potičem i živim u patrijarhalnoj sredini, to je još jedan u nizu dokaza koji mi je pružao moj otac da me ni u čemu ne razlikuje od brata, naprotiv...

@Panonijan, šta je bre Smile pričaj što ti je volja, ovo je moj blog i dozvoljeno je da kažeš što god hoćeš, znamo mi da ti voliš ženice...ko ih ne voli?

dva lica ::
@nevena nevene, ti i ja se oGlično slažemo...

Šta je pesnik hteo da kaže? Ono "G" me buni! Nije valda....? E, ako nije to, moram ti priznati: ti si jedna od osoba koja je razlog mog doseljenja u ovaj grad.

Dopuna: 09 Feb 2009 20:34

Nisam bila precizna: dopalo mi se sve što si napisala, a što sam do sada pročitala. Čitajući, pitala sam se kad sam ja to napisala, a da se ne sećam toga.

nevena nevene ::dva lica ::
@nevena nevene, ti i ja se oGlično slažemo...

Šta je pesnik hteo da kaže? Ono "G" me buni! Nije valda....? E, ako nije to, moram ti priznati: ti si jedna od osoba koja je razlog mog doseljenja u ovaj grad.

Dopuna: 09 Feb 2009 20:34

Nisam bila precizna: dopalo mi se sve što si napisala, a što sam do sada pročitala. Čitajući, pitala sam se kad sam ja to napisala, a da se ne sećam toga.


hahaha, pa upravo to, ono veliko G je bio pokušaj šale, take se šalim sa mojim prijateljima, i shvatila si, sporazumijevamo se ti i ja sa malo riječi... Zagrljaj

I baš mi je drago da si se doselila i odmah postala Građanin, ja sam dugo išla iz predgrađa do nekih boljih "kvartova" ... hvala ti, imala bih još puno da pišem, skoro kao scenario za film, e tu se već nadam da se nećeš prepoznati Zagrljaj

Samo kaži šta te interesuje: drama, satira, komedija, socialni žanr, triler, biraj, tu sam. Ishod drame se znao, svi su ga znali, znala bih i ja da nisu u pitanju bile osobe koje volim, ovako um nije mogao da prihvati činjenicu da će smrt pobediti i mene i moju bespoštednu borbu i neprihvatanje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1113 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 4 sakrivenih i 1073 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, Areal84, babaroga, Bobrock1, bokisha253, delrey, dushan, FOX, Georgius, Griffon vulture, hooraay, Karla, Koridor 11, Kriglord, Krvava Devetka, kybonacci, Lieutenant, Lošmi, Mercury, Milos ZA, milutin134, nebkv, Oscar, pein, procesor, raptorsi, ruger357, Srky Boy, Srle993, stegonosa, Tores, Trpe Grozni, Vladko, Webb, wolf431, yrraf