Za sve nas koji smo rođeni i živeli u njegovo vreme

1

Za sve nas koji smo rođeni i živeli u njegovo vreme

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Supermoderator vojnih foruma
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 9491
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Nisam Titoista i neki veliki jugonostalgičar ali spot me oduševio - svaka čast autoru - vratio me u detinjstvo i lepe dane mladosti...

http://www.youtube.com/watch?v=oUaXuMTaG0I&NR

O Josipu Brozu objavljeno je kod nas, i u svetu, vise od 900 knjiga, i ostao je neresena zagonetka, slucaj za analizu. Ovaj cudesni sagovornik Satane, ziveo je dovoljno dugo da pomrsi konce citavoj plejadi izuzetnih licnosti svoga doba i, konacno, da kao perfidni intrigant porusi sve vrednosti jednog pokolenja, gradeci mit i kult o sebi. Covek kome nikada nije bilo moguce utvrditi datum rodjenja ( dan kada se pojavila na svet ova cudesna balkanska Sfinga ), sam je, u svojim autobiografijama, odredjivao uvek iznova, kao dan rodjenja: 1. maj, zatim 23. april, pa 12. cak i 5. i 7. mart, da bi konacno ustalio termin 7.maj, a rodjendan mu je slavila mladost ove zemlje kao u pocast faraonu: 25. maj-Dan mladosti! Jer kod njega je sve zagonetno, cak i dan smrti. Objavljeno je da je umro konacno 4. maja 1980. godine, u 15 casova i 5 minuta, dok neki imaju hrabrosti da tvrde da je to samo datum zvanicnog saopstenja da je diktator umro, ali ne i dan njegove smrti koja se dogodila cak pet dana ranije?
Sahranjen je uz nevidjene pocasti, 8. maja. Napominjem da je na sahrani ove zagonetke naseg veka bilo prisutno 206 delegacija sveta, a medju njima 138 sefova drzava! Neka ne zali sto se rodio, i sta je sve radio. Narod koji je mrzeo najvise na svetu, podigao mu je "Kucu cveca" na Dedinju. Ima li vece ironije? To je slucaj za kolektivnu psihijatrijsku i sociolosku analizu!

Ovo je samo delic citata iz knjige- dokumenta (730 strana), Momcila Jokica, TAJNI DOSIJE JOSIP BROZ.

Knjiga je izuzetna, i preporucujem je svima onima, koji imaju interesovanja za ovakve teme.

A ipak, kažu, bila su to lepa vremena. Bar bolja od ovih današnjih...

Da, ja sam 1980. imao 21. godinu, ali sta bi bilo, recimo, da je Jugoslavija krenula drugim putem 1945. godine. Siguran sam da bi sve drugacije bilo, mozda bi bili ove godine predsedavajuci EU.

Eto dokaza da je ostavio zagonetke za rešavanje i posle smrti. Ja sam te '80. godine imao 7 godina, ali se sećam da su ljudi tada bili drugačiji a da je naša zemlja bila priznata svuda u svetu. Kasnije se ispostavilo da je sve to bilo na staklenim nogama, a da su noge bilo upravo on.

Negdje su me pitali sta bih voljela da vratim iz proslosti,rekla sam: Samo Tita,sve ostalo bi se automatski rijesilo i vratilo......

U potpunosti se slazem sa ivkaiva,jer smo skoro isto godiste i mogu da dodam da imam skoro sve Titove knjige,i vec se tu pisalo o tome neznam gde ali ponavljam ko nije ziveo u njegovo vreme tesko moze preko nekog da sazna kako je to,samo pretpostavke jer nije svima bilo isto,ali crveni pasos je bio svuda prolaznica, e sada tu bi mogla da padne diskusija do mile volje,meni je bilo lepo a nadam se i vecini ostalih gradjana tadasnje Jugoslavije

ivkaiva ::O Josipu Brozu objavljeno je kod nas, i u svetu, vise od 900 knjiga, i ostao je neresena zagonetka, slucaj za analizu. Ovaj cudesni sagovornik Satane, ziveo je dovoljno dugo da pomrsi konce citavoj plejadi izuzetnih licnosti svoga doba i, konacno, da kao perfidni intrigant porusi sve vrednosti jednog pokolenja, gradeci mit i kult o sebi. Covek kome nikada nije bilo moguce utvrditi datum rodjenja ( dan kada se pojavila na svet ova cudesna balkanska Sfinga ), sam je, u svojim autobiografijama, odredjivao uvek iznova, kao dan rodjenja: 1. maj, zatim 23. april, pa 12. cak i 5. i 7. mart, da bi konacno ustalio termin 7.maj, a rodjendan mu je slavila mladost ove zemlje kao u pocast faraonu: 25. maj-Dan mladosti! Jer kod njega je sve zagonetno, cak i dan smrti. Objavljeno je da je umro konacno 4. maja 1980. godine, u 15 casova i 5 minuta, dok neki imaju hrabrosti da tvrde da je to samo datum zvanicnog saopstenja da je diktator umro, ali ne i dan njegove smrti koja se dogodila cak pet dana ranije?
Sahranjen je uz nevidjene pocasti, 8. maja. Napominjem da je na sahrani ove zagonetke naseg veka bilo prisutno 206 delegacija sveta, a medju njima 138 sefova drzava! Neka ne zali sto se rodio, i sta je sve radio. Narod koji je mrzeo najvise na svetu, podigao mu je "Kucu cveca" na Dedinju. Ima li vece ironije? To je slucaj za kolektivnu psihijatrijsku i sociolosku analizu!

Ovo je samo delic citata iz knjige- dokumenta (730 strana), Momcila Jokica, TAJNI DOSIJE JOSIP BROZ.

Knjiga je izuzetna, i preporucujem je svima onima, koji imaju interesovanja za ovakve teme.


Nikad je ne bih procitala......danas svako moze pisati gluposti,i lazi.

@bjezi tamo
Knjiga je prepuna arhivske gradje i autenticnih dokumenata, do koje je autor dosao dugogodisnjim istrazivanjem. No, nemam nameru da te ubedjujem.

Samo oni koji su živeli u njegovo vreme mogu da kažu da li je bilo lepo ili ne! Meni, lično, je bilo lepo. Crveni pasoš je imao prodju svuda u svetu. Nigde nas nisu gledali kao gradjane trećeg sveta, a njegovo ime su svi u svetu znali.

Ali (uvek to ali), uveo je samoupravljanje. Kobajagi sve je društvena imovina i svi koji rade vlasnici su svojih preduzeća. Ma, kako da ne. Rade za svoju platu (koja nije bila ni malo mala, obzirom da smo najmanje radili, a najviše bili plaćeni)!

Bilo mi je lepo detinjstvo u njegovoj zemlji, ali bi mi, trenutno, više prijalo da smo predsedavajući EU! (kakva kontradikcija)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1008 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 7 sakrivenih i 960 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, aramis s, BlekMen, Boris90, Brana01, bufanje, dmdr, draganca, Dukelander, FOX, Frunze, ivan979, kairos, Kibice, Kubovac, kybonacci, ladro, laurusri, ljuba, M1los, manda87, Marko.anticc, menges, mihajlo.hrin, milenko crazy north, Motocar, nemkea71, opt1, sasa87, sickmouse, sombrero, Steeeefan, VJ, voja64, YU-UKI, zdrebac, Zerajic, zillbg, Čivi, 79693