Major Gavrilovic 1915 . Beograd

1

Major Gavrilovic 1915 . Beograd

offline
 • Pridružio: 21 Sep 2006
 • Poruke: 188

Da se ne zaboravi :

"Dragutin Gavrilović

U ODBRANU BEOGRADA

Junaci!

Tačno u tri časa neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj!

Živeo Beograd!

*
* *

Beograd je 1915. godine, posle očajne borbe i junačke odbrane, septembra meseca već počeo da posrće i da se kloni padu. Septembra 24. izvršen je još poslednji kontranapad na neprijatelja. Toga dana stigla su odbrani Beograda dva voda sa komandantom majorom Dragutinom Gavrilovićem. Sakupivši oko sebe oficire i vojnike, kao i delove već rasutih jedinica (žandarmerijskih četa i sremskog odreda) zagrmeo je major Gavrilović punim glasom izrekavši navedenu besedu, beseda je imala mađijski uticaj; borba je bila očajna i retko koji vojnik trećeg bataljona da je preživeo taj dan. Sve je otišlo u smrt, a sam major Gavrilović je u tim borbama odlikovan smrtonosnim ranama.

* * *

Dragutin Gavrilović (1882 - 1945) pukovnik jugoslovenske vojske, koji se istakao u odbrani Beograda 1915. godine, kada je većina njegovih vojnika poginula, a i on sam je bio teško ranjen."

Kakvo je Vase vidjenje ovog govora u ova vremena savremene vojne nauke i posebno - najnovije vojne doktrine ?
Da li Vam se cini da nema mesta ovakvim "besedama" u eri nejnovijih vojno-tehnickih dogadjanja oko nas ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Ovaj govor, uz par drugih iz prvog SR, spadaju u klasike govora komandanata koji su sa svojim jedinicama osuđivani na smrt da bi sekupilo vreme i time spasilo mnogo više života. Takvi govori su postojali tada, postoje i sada a postojaće i u budućnosti. Jednostavno, takce situacije su ono što se dešavalo i dešavaće se. Bezobzira da li je u pitanju profesionalna ili regrutna armija. I jedna i druga imaju neki tip indokktrinacije, samo je pitanje koji pristup se bira pri tome. I da li neko brani zemlu ili napada neku drugu.

Čist primer toga može da se vidi u avijaciji. Svaki pilot je profesionalac. Nema izuzetka. Ako si upoznat sa savremenim načinima obuke pilota, kao što je npr. kanadski program NFCT, videćeš kad sabereš ceo broj časova i dana da obuka traje negde oko 140-150 dana (4-5 meseci) sa oko 250 sati naleta. Treba dodati prethodnu elekciju kanditata i kasnije doobuku za borbeni avion na kome će se leteti. Bez obzira na to obuka ukupno traje 4 godine kod svih zemalja. Razlog je indoktrinacija piilota da bi bili sposobni da odrade svoj posao kako treba. To je i u ostatku vojske. Čak i takvi profesionalci kao što su ameri idu u rat sa jednim uverenjem: da oni brane demokratiju i njihov način života, da gde god da ratuju oni donose mir, blagostanje i da su im oni tamo prijatelji, a da oni obaraju diktatore.

Dakle, ukratko, imaju ti govori svoj smisao i razlog postojanja. Diže se moral, sprema jedinica za gadne trenutke, a obično takve jedinice sa svojim komandantima uđu u istoriju. Nema veze koliki je tehnološki napredak, koliko god napadač napreduje u tehnologiji toliko i branilac unapređuje svoju protivtaktiku i na kraju se dođe do ovakvih situacija i govora. I zato će se i dalje pominjati takve situacije i govori. Mi samo možemo da se divimo takvim ljudima koji su spremni da daju svoj život da bi drugi imali veće šanse da prežive.offline
 • Pridružio: 27 Avg 2005
 • Poruke: 161

@vasiljevic,
normalni piloti nisu kamikaze, i nisu izbrisani iz spiska ljudstva.Imaju padobrane,katapulte, i kada je avion pogodjen, mirno se spuste sa K obrokom i jedu cokoladu, i posle jos snime filmove o njima.Major Gavrilovic nije imao katapult, i nije imao nikakav izbor.Komandant odbrane beograda je bio general zivkovic, koji je naredio majoru da brani bg.Ovaj je mogao da kaze ne, i da bude streljan, ili da izvrsi naredjenje, pa sto mu bog da.U medjuvremenu, decki iz komande, kralj i diplomate, su napravili prestolnicu u Nisu, a diplomatski klub je bio u "beloj kafani".
Stvar nema veze sa vojnom doktrinom, nego sa vremenom i ondasnjim srpskim mentalitetom.U prvom svetskom ratu srbija je bila okupirana, ali nije potpisala kapitulaciju, u drugome, situacije se malo promenila, a kasnije se jos malo promenila.....

offline
 • Pridružio: 04 Feb 2005
 • Poruke: 36
 • Gde živiš: Nis

Mislim da u danasnjem vremenu nema takvih Heroja,tadasnje vreme i na-
in izucavanja ratovanja povezan sa mentalitetom jednog naroda cinili su i
cinice neraskidivu celinu,da nije tako ne bi ostali upisani u istoriju jednog naroda da se pamte i izucavaju kao temelji jednog slobodarskog naroda.
OK sve je to u redu sto navodis Vasiljevicu ali ja mislim da je poruka trebala da bude ne zaboravimo takve ljude i sta su ucinili da se mi njih
secamo ovo sto je rekao major Dragutin Gavrilovic i dan danas ko cuje
ove reci je ponosan na ovakvog heroja.

offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Tipična zamena teza i prebacivanje ogovornosti na drugoga... brljotina vladajuće elite se i u tom slučaju svalila na leđa naroda, a diplomatska katastrofa je prevedena u herojski čin požrtvovanih branilaca. Vladajuća elita je odgovorna za ono što se dešava čitavoj držvi. Ovo je tačno pogotovo u slučaju ustavnih monarhija. Može se raspravljati o tome šta jeste a šta nije bilo u njihovoj moći, ali zbog načina na koji je zapetljana cela kriza oko početka prvog svetskog rata ne može se reći da Srpska vladajuća elita nije bila bez odgovornosti u svemu tome. Major Gavrilović je jednostavno mali čovek koji se zadesio u groznoj situaciji i u njoj se poneo najbolje što je mogao, njemu svaka čast. Međutim ovakve stvari se previše često zloupotrebljavaju u cilju ponavljanja iste zamene teza. Tumačenje kako je brvi svetski rat bio rat za opstanak srpske nacije je bezobrano pojednostavljivanje stvari. To je u najboljem slučaju bio rat za opstanak srpske države, ili još gore samo kuće Karađorđevića, što nikako nije i Srpska nacija. Zbog toga se uvek naježim od ovakvih stvari. Možemo biti ponosni na ovakvog heroja, ali nikako ni na one koji su ga u tu situaciju doveli.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17867
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Stane, bogu hvala da naidjem na još jednog ''jeretika'' koji se ne vozi na ladji francuskoj, ne ide tamo daleko, itd, itd. Prava, istorijska istina, koju si ti odlično protumačio je upravo to: Srbija je neprezno, nepromišljeno i avanturistički uvučena u Prvi svetski rat! Na taj način unazadjena je više nego pobedjene sile. To smo bar videli u istoriji.
Da ne idem u offtopic, preporučujem svakome da pročita literaturu o slučaju Alferda Redla, visokog obaveštajnog oficira Auostrougarske, o kome je snjimljen i odličan film sa Karlom Marijom Brandauerom. tako će najbolje imati uvid u vojnu ulogu Srbije i njene početne ratne uspehe.
U tom ratu poginula je ili od bolesti i isrcrpljenosti izgubljena svaka druga muška glava! Srpskom narodu nametnut je suicidni mentalni model u kome je bolje i časnije poginuti nego živeti Potpuno se slažem u proceni individualnog herojskog čina majora Gavrilovića - drugo mu nije ni preostalo. Setimo se kako je prošao posle Prvog svetskog rata - ne baš kao majka Gavrila Principa koja je prosila po Beogradu, ali ni izbliza nije dobio mesto u struci kakvo je dobio u istoriji retorike.
Stane, ako dozvoljavaš malu digresiju koja dodatno osvetljava ovaj čin: u svim vojskama sveta ima heroja - bilo ih je i u Wermahtu, Kriegsmarine, Luftwafe, kao što je bilo ratnih zločinaca u pobedničkim vojskama (setite se ličnog Staljinovog naredjenja da se streljaju zarobljeni vojnici 362. nemačke grenadirske divizije zbog vešanja Zoje Kosmodjemjanskaje) ali istoriju pišu pobednici, a pobedjenima ostaje latinska izreka kao uteha :''Vae victis'' - teško pobedjenima...

offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Ma pobednici i pobeđeni, tumačenje naše istorije je uvek i bilo krajnje neobjektivno i skoro isključivu u službi dnevne politike. E sad što se dnevna politika menja pa je jedan sloj Obrenovićevska drugi Karađorđevićevska a treći i četvrti ovo skorije... Za objektivne procene izgleda da moramo da se obraćamo strancima.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17867
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ne bismo bili prvi i ne bi nam ništa bilo. Prvu istoriju Engleske napisao je Italijan, po narudžbini (v. Kostić :''Šekspirov život i svet'').

offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Imam na tu temu da preporučim odličnu knjigu, Poslednje Evropsko Leto od Dejvida Fromkina. To je naučnopopularna knjiga koja perfektno analizira uzroke prvog svetskog rata, povod za rat, i tok diplomatije od atentata u Sarajevu sve do prvih ratnih dejstava.

Ne koncentriše se previše na Srbiju ali deo posvećen njoj je zapanjujuć. On iznosi tezu da je Apis pomogao Mladobosance u njihovim pripremama atentata, ali da ni sam nije verovao da su oni u stanju da u svojoj nameri uspeju. Kaže da je on verovatno očekivao da će doći samo do velikog diplomatskog skandala koji bi eventualno doveo do pada Pašićeve vlade. Između ove dvojice postojao je veliki sukob već godinama.

Zanimljiv je i deo koji objašnjava kako su Austrijski i Nemački ciljevi u ratu bili u mnogo čemu suprotni. On kaže da je ta razlika u interesima i poremetila njihovu vojnu saradnju i na kraju u dobroj meri i kumovala njihovom slomu u ratu.

Takođe je i zanimljiv deo koji opisuje stanje u Velikoj Britaniji pred sam početak rata. Britanci su se po njemu, u tom trenutku mnogo više plašili građanskog ra ta u Irskoj nego bilo čega na kontinentu. Da se čak naslutiti da je jedan od razloga njihovog konačnog mešanja bio i skretanje pažnje sopstvene nacije sa unutrašnjih problema na spoljašnje... itd itd.

Zanimljiva knjiga u svakom slučaju. Nisam siguran da li postoji srpski prevod.

http://www.amazon.com/Europes-Last-Summer-Started-Great/dp/0375411569

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

@Dwollner:

Nijedan normalan pilot nije kamikaza. Ali da oni poleću da obave posao i kad znaju da će poginuti to stoji. To se videlo i ovde za vreme NATO bombardoovanja. Tada su piloti poletali na neispravnim avionima i išli da presretnu najmodernije lovce F15 i F16. I ginuli. Da, pilot ima izbacivo sedište ali ono nije garant da će se preživeti pogodak aviona. Znaš, aviion može da eksplodira i u vazduhu pre nego što se pilot katapultira. I tada niko nije mogao da sttrelja pilote ako su odbili da polete. Jednostavno svi su bili svesni činjenice kakva je situacija. Dakle sve se na kraju svede na indoktrinaciju pilota koji lete, tj na snagu njihovog ubeđenja da ono što rade je ispravno i da se za to vredi žrtvovati.

@djakon
Nisam napisao da treba da ih pamtimo i da ih na zaboravljamo jer smatram da se takve stvari podrazumevaju u svakoj normalnoj državi, a mi to valjda jesmo. I lično verujem da takvih ljudi, običnih, ima i danas u ovoj zemlji i da bi to odradili na isti način kao i Major Gavrilović tada.

@ Stane:

Ja nisam ekspert za istoriju, čak vojnu istoriju znam znatno bolje od ove. Ono malo što znam je da je tada doneta odluka vlade koja je jedina bila ispravna i moguća. Sve ostalo je vodilo ka nestanku države za koju su se generacije pre toga borile. Da li je vlada tu nešto zabrljala? Pa i sam kažeš da ne, Apis je podržao ljude iz Mlade Bosne na svoju ruku. I sam si to rekao. A Prvi svetski rat se pretvori u ono što ti negiraš, borbu za opstanak srpskog naroda. I to doslovno. Ako neznaš idi pa se raspitaj po bibliotekama pa vidi šta su tada radili kulturni Austrougarski vojnici po Srbiji kada su ušli. Imaš li ikakve garancije koje će reći da se to ne bi desilo da se pristalo na sve što su tražili? Ne. Možda svoje uverenje, ali garancije ne. Sa druge strane vrlo je prepotentno da se iznose takvi stavovi i ocene koje ti daješ ovde. Ti živiš sada a ne u ono vreme, neznaš kako je bilo razmišljanje naroda tada, njihova uverenja i sl. Sve što možeš da uradiš je ono što se i radi u istoriji: da konstatuješ događaje i da ih navedeš. I objasniš ako imaš argumente i dokaze za te stavove.
Ista stvar stoji i za naše "tumačenje" istorije. Istorija se piše od strane istoričara koji žive u jednom narodu i pišu istoriju jednog naroda kroz vekove. I naravno u istoriji se navode svetle tačke i vremena, pre nego loša. U ljudskoj psihi je da se piše tako, još od vremena nastanka Biblije, a i pre. Voleo bi da mi pokažeš istoriju jednog naroda u kojoj piše: Nije trebalo to, trebalo je to... Uradili smo to i to i nije trebalo... Mi smo glupaci koji... To možda bi bilo u tvojoj istoriji ali u ovoj ne. Istoriju pišu pobednici i ona se menja i prilagođava tokom vremena tome. Šta ako negde u budućnosti se desi da se promeni ponovo izgled Balkana kroz neki rat, pa opet dobijemo neku drugu Jugoslaviju? Tada će neki ljudi koji su danas heroji da se proglase budalama i kriminalcima. Ovo je jedan od scenarija. I nemoj da idemo po tome da neće više biti rata, rata je uvek bilo i biće. Pa iako se tebi i meni to ne sviđa.

Usput, jedno pitanje: Zašto je ova tema prebačena iz dela o vojsci u deo o istoriji? Da bi se ovako vodila jer u delu vojska ne može da se piše na ovakav način? Ovo je čisto vojno pitanje i na takav način ga je definisao i onaj koji je i postavio ovu temu, i ona je trebala da ostane tamo gde je i počela svoj život. Da je taj neko hteo da se o njoj priča u Istoriji tamo bi je i stavio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 471 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 465 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: kovac9mm, Miskohd, raskoljnikov, Simon simonović, virked