Procitali ste skorije i zelite da preporucite?

45

Procitali ste skorije i zelite da preporucite?

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2005
 • Poruke: 2673
 • Gde živiš: u pokretu...

justejn gorder. knjiga zamak u pirinejima. jako, jako lepa.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17399
 • Gde živiš: I ja se pitam...

''Južno od granice, zapadno od sunca''. Napisao ju je Haruki Murakami. Kod nas ju je izdala ''Geopoetika'',a prevela je sa japanskog jezika Nataša Tomić. Ne ispuštam tu knjigu iz ruku. Kad je pročitam po drugi put, eto prikaza...offline
 • helada 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2012
 • Poruke: 2

Procitala sam roman Klovn koji je objavila izdavacka kuca Evro giunti od Branka Miloradovica. Odusevljena sam. Prvi put citam nesto od njega i sada jurim dve knjige koje je ranije objavio. Sada sam iz iste edicije uzela roman prodata od Marije Gojkovic. Obecava. Preporuka.

offline
 • $elena 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2011
 • Poruke: 572

Dosta sam čitala ovih dana.

1. "Kad padne noć", H.Murakami
Stilski - to je storilajn.
Oporo vođena radnja ispunjena detaljno opisanim postupcima likova koji se susreću, ali uprkos susretima ostaju dosledni svojoj nesreći i svojim izborima.
Priča o noći bez sna i o snu bez jave.

Rado bih rekla kako tu knjigu ne preporučujem jer je teška, naporna, spora i opora, ali ... mislim da je takva upravo zbog teme koju pisac obrađuje.

2. "Južno od granice - zapadno od sunca" H. Murakami
Definitivno je zauzela posebno mesto u mom unutrašnjem svetu.
To je najbliskija od svih meni bliskih knjiga, pa o njoj ne bih preterano pisala .
Stil sasvim različit od prethodno navedenog.
Ni po čemu sličan.
Tema : ljubav ...
Htedoh da napišem - ali ne sasvim obična ljubav -pa sam zastala i upita se:
"Postoji li sasvim obična ljubav ?"
Južno od granice je Meksiko. Istočno od sunca je Sibir....a kakve to veze ima sa Šimamoto - prosudite sami Wink

3. "Norveška šuma", H. Murakami
Do sada ste već zaključili da sam potpuno zavedena od strane gospodina dotičnog Murakamija Wink
Mnogi bi rekli da on ništa nije uradio po tom pitanju.
Međutim ... Ono što me fascinira u liku i delu tog, u drkosti bolno iskrenog ,ekscentrika je što ne robuje formi i što ne robuje stilu.
Murakami je potentan u najširem smislu .
Piše raznovrsno, poigravajući se sa stilom, ali nikako ne potcenjujući dubinu ljudske saosećajnosti i žestinu patnje likova čiji je veran i dosledan pratilac.

Ovde ću stati sa Murakamijem.
Za sada.
U avgustu sam još pročitala "Otmenost ježa" i mislim da je izuzetno vredna i važna literatura koja se pomno prati sa crvenom olovčicom u ruci.
Crvenom - ni jednom drugom Very Happy
"Lovac na Zmajeve", "Hiljadu čudesnih sunaca" - toplo ih preporučujem... ali o njima ću pisati drugi put.

U nove literarne pohode - sa srećom Ziveli

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

$elena ::Međutim ... Ono što me fascinira u liku i delu tog, u drkosti bolno iskrenog ,ekscentrika je što ne robuje formi i što ne robuje stilu.
Murakami je potentan u najširem smislu .
Piše raznovrsno, poigravajući se sa stilom, ali nikako ne potcenjujući dubinu ljudske saosećajnosti i žestinu patnje likova čiji je veran i dosledan pratilac.

Eto, a meni se čini da su baš sve njegove knjige koje sam pročitala pisane na istu foru, istim stilom. Confused
http://www.incidentalcomics.com/2012/06/haruki-murakami-bingo.html

Ne znam, dopadljiv je, ali meni u vezi njega nešto baš smeta. Najjednostavnije rečeno, imam stalno utisak da mu je draži McCartney od Lennona. Razz


A el čitao neko Rjua Murakamija? Nešto njegovo da preporuči?

offline
 • $elena 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2011
 • Poruke: 572

Napisano: 15 Sep 2012 9:32

jelkica7 ::
Eto, a meni se čini da su baš sve njegove knjige koje sam pročitala pisane na istu foru, istim stilom. Confused
http://www.incidentalcomics.com/2012/06/haruki-murakami-bingo.html

Ne znam, dopadljiv je, ali meni u vezi njega nešto baš smeta. Najjednostavnije rečeno, imam stalno utisak da mu je draži McCartney od Lennona. Razz


A el čitao neko Rjua Murakamija? Nešto njegovo da preporuči?


Rjua Murakamija nisam čitala.

Čitala si "Južno od granice, zapadno od sunca" i nije ti bliska,duboka, čak bolno iskrena ?
Može biti da smo posve različite.

Pročitala sam ovu "Bingo listu" čiji je link u prethodnom postu.
Zanimljiva je Very Happy
Navedeno je dvadeset pet tema...motiva.
Meni se, ipak, čini da H.Murakami obrađuje samo jednu.
Ljubav !
Ljubav ili nedostatak ljubavi u njegovim romanima uzrokuje patnju, čežnju, otuđenost, usamljenost, budne noći, samoubistvo, prevaru, izdaju, sećanje, agoniju, lutanja...lutanja...lutanja...
Pa, ipak i meni u vezi njega nešto baš smeta.
Smeta me što me nemilosrdno baca sa jednog na drugi kraj mene same, potpuno zanemarujući moju nespremnost za dubine.

Dopuna: 16 Sep 2012 14:40

Sirius ::''Južno od granice, zapadno od sunca''. Napisao ju je Haruki Murakami. Kod nas ju je izdala ''Geopoetika'',a prevela je sa japanskog jezika Nataša Tomić. Ne ispuštam tu knjigu iz ruku. Kad je pročitam po drugi put, eto prikaza...

Je l` gotov prikaz koji si obećao 28.08 ? Very Happy

Dopuna: 16 Sep 2012 15:36

O "nevaljaloj devojčici"

Koliko često se zapitate gde je, šta radi i šta se desilo sa vašom ljubavlju iz detinjstva?
Koliko često ste poželeli da je ta ljubav ostala večna?
Da li ste se usudili da pomislite da ljubav moze biti potisnuta zarad materijalnog dobra i želje za uspehom u društvu ?
Koliko duboko je materijalizam ukorenjen u ljudima ?
Da li upravo materijalizmu stremimo celog života i koja je cena koju za to plaćamo ?
Šta je ono čemu se na kraju vraćamo ?
Kome se na kraju vraćamo ?
Nekome ? Nečemu ? Sebi ?
Koliko često se dva ljudska života ukrste i isprepletu sa najstrašnijim porocima savremenog društva ?
“ Avanture nevaljale devojčice” je potresan roman u kom Mario Vargas Ljosa obrađuje nekoliko tema: ljubav i potrebu za istom, ambicioznost jedinke u materijalnom svetu, politička i društvena previranja u Evropi i Južnoj Americi. Glavni likovi se godinama traže kako po svetu tako i u međusobnim nedoumicama i raskoracima između sopstvenih želja i mogućnosti. Rikardo nije preterano ambiciozan, ali je željan ljubavi i mirnog porodičnog života. Najveća želja mu je da se dočepa Pariza. Čileankica, sa druge strane, gazi preko svega, pa i sebe same da bi ispunila svoje ambicije i postigla materijalnu sigurnost u isto vreme bežeći od prepuštanja iskrenim emocijama, iako je to ono što u dubini duše i sama želi. U prvi mah Čileankica, ili bilo koja druga njena verzija pod nekim od mnogobrojnih imena, deluje iritantno, hladno i proračunato.Međutim, kako odmičete sa čitanjem knjige nemoguće je ne osetiti razumevanje za njenu želju za mestom pod suncem. Svi likovi u romanu, sem Japanca, sve vreme beže od svoje prošlosti i od svoje domovine.
Mario Vargas Ljosa u romanu "Avanture nevaljale devojčice" obuhvata naizgled očiglednu, univerzalnu temu – ljubav i daje joj nestalno obličje, sasvim svemogući lik, koji jurnjavom po svetu i istrajnošću kroz dugi niz godina ispoljava svoje glavne odlike: večnost i vanprostornost, onu, već spomenutu univerzalnost koja će je učiniti pristupačnom i nepromenjenom u svakom trenutku, a opet, nedovoljno pitomom. Kontrastom između dva glavna lika (beskrupulozna, divlja Čileankica i blesavi, beskrajno zaljubljeni Rikardo, čija je ljubav sveža i nepohabana), uz propratne detalje, odlična zapažanja o prostoru, ljupko zadiranje u sitnice sa, gotovo dečjom radoznalošću, ukazuje na prazninu života u sukobu sa čudesnim vrtlogom prisustva voljene osobe (zločinitelja ili dobročinitelja). Roman je ispunjen brojnim opaskama o kulturi, političkim dešavanjima, koje su iskazane pomalo nemaštovitim stilom, bez vrcavog humora koji očarava čitaoca. Ljosa koristi arhetipske situacije kako bi dočarao poroke ljudske prirode: beskonačnu, neutoljivu, sebičnu glad i čežnju za neuhvatljivim, za demonom koji će nas navesti da žudimo za onim što nam izmiče – treperavim, svetlucavim tragom poruge.
Citat:
Koji su najjači utisci? Oni koji ostaju dugo posle čitanja. Negde između realnog i fiktivnog, u svetu komičnog i (nekad) tragičnog, nejasno i neuhvatljivo tinja još jedna priča o ljubavi u Ljosinom romanu.
Brojna pitanja otvaraju se pred čitaocem kada zatvori poslednju stranicu. Nepredvidiv zaplet koji prati svako poglavlje ne ostavlja vremena da se misli i da se osećanja slegnu. Kakav god da je stav prema “nevaljaloj devojčici”, takva sudbina nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a gotovo po pravilu budi nezaslužene simpatije. Rikardova ljubav pruža nadu u iskonske vrednosti, ali istovremeno i sumnju u spoj želja i mogućnosti. Ostaje večita dilema šta je to prava ljubav, gde je granica između žudnje i opsesije, na šta je sve čovek spreman dok ide ka zacrtanom cilju.
Mnoge devojke i žene ponekad žele da se nađu u “nevaljaloj devojčici”. I dok se to u jednom trenutku može učiniti zanimljivim i privlačnim, ipak ne može nadomestiti sjaj u oku, drhtaj u glasu, osmeh na licu kada se dve iskrene duše sretnu, a ruka ostane u ruci. Sva bogatstva, raskoš i sjaj na kraju se gase, a sećamo se samo onih trenutaka kada smo bili spokojno srećni. “Nevaljala devojčica” samo je na tren bila zadovoljna u kratkom snu, nesvesna da je žrtva svojih čežnji, da je ona iskorišćena, da nije uspela da iskoristi druge.

U rečenici kojom se završava roman, neposramljena, a ipak svesna ispraznosti života koji je vodila, kaže: “Priznaj, bar, da sam ti dala temu za roman. Zar ne, dobri dečko?”


offline
 • Pridružio: 25 Feb 2012
 • Poruke: 157
 • Gde živiš: Valjevo

Jeza- Megi Stivoter
O knjizi
Hladnoća
Grejs je provela godine posmatrajući vukove iza svoje kuće.
Jedan žutooki vuk, njen vuk, uzvraća joj pogled. Čini joj se kao da se odavno poznaju ali ne zna zbog čega.

Vrelina
Sem živi dvostrukim životom. Kada je vuk, uvek tiho prati Grejs, devojku koju voli. Ali svake godine, kada se zakratko pretvori u čoveka, nema hrabrosti da joj priđe... Barem je tako bilo do sada.

Jeza
Grejs i Sem nisu želeli da priznaju svoju ljubav, ali kada se ona obznani ne može se poreći. Sem mora da se bori kako bi ostao čovek, a Grejs da ga zadrži, čak i kada to znači da se moraju suočiti sa ožiljcima prošlosti, krhkom sadašnjicom i nemogućom budućnošću.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10537

Dositej Obradović - Život i priključenija
Knjiga me je oduševila. Prepuna je lepih, zanimljivih i poučnih rečenica prosvetiteljskog duha. Svakako je preporučujem svima koji je još nisu, ali i onima koji je jesu pročitali.

offline
 • lnenad  Male
 • Stručni saradnik
  Web
 • Nenad
 • Arhitetak
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 2860
 • Gde živiš: Bijeljina

Ko voli naucnu fantastiku i moze da cita Engleski ja mu uveliko preporucujem knjige iz serije Lorien Legacies. Predobre knjige puna dinamike, ja prosto ne mogu da prestanem da citam Smile

offline
 • $elena 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2011
 • Poruke: 572

Dok sam čitala preporuku Kaivmair, setih se da sam pre dve godine pročitala "Svetu knjigu vukodlaka" , Viktora Peljevina.
Delo je lako, nabijeno erotikom i strašću, a istovremeno cinično i zajedljivo.
Pisac, zapravo, opisuje "razvojni put" demonskog bića nižeg reda.
Glavni lik je lisica A.Huli, a kroz knjigu je prati vuk Aleksandar koji, pred širokim narodnim masama, uzima ljudsko obličje.
Paljevin se ruga lažnom snobizmu, ispraznosti komunikacije i iluzijama današnjice...

„Nečistom" biću, lisici A Huli, koja ima onoliko godina koliko Nabokovljeva Lolita ima dana, prazninu pojavnog sveta neko vreme ispunjava zgodni vuk Aleksandar, „vukodlak s epoletama".

Da li je neko pročitao i da li preporučuje ?
http://www.laguna.rs/zn446_zanimljivost_pedeset_ni.....aguna.html

Još je nisam kupila, a u dilemi sam da li ili ... Bebee Dol

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 909 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 1 sakriven i 864 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Andrija357, beowl, Cirkon, dragon986, drejk, Georgius, havoc995, Ilija Grubor, Joja, kovinacc, kuntalo, MB120mm, Megapurpletv, mercedesamg, mfranjic, mikodjinovic, Milan A. Nikolic, milan.bor291, mladen.zovko, Mlav, mnn2, Nebo_M, nemkea71, ninareflex, nuke92, Oluj2.1, royst33, sakota79, shaja1, shone34, Sirius, sizif, slonic_tonic, Snorks, Stephanos, theNedjeljko, uruk, Vlada1389, vlvl, VP3987, wolf1