Smartov almanah softvera – Leto 2003

Smartov almanah softvera – Leto 2003

offline
  • Puky  Male
  • Scottish rebel
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 5815
  • Gde živiš: u Zmajevom gnjezdu

Angažujte besplatni softver da radi za vas! Instalirajte besplatne i funkcionalne probne programe i upoznajte ih čitajući uputstva za njihovo korišćenje!


"Smartov almanah softvera – Leto 2003" je izdanje kakvo do sada niste imali prilike da nabavite. Naša ideja je bila da premostimo jedan jaz. Sada, kad smo napravili ovo izdanje, znamo da smo uspeli u tome, verovatno prvi put na domaćoj izdavačkoj sceni u oblasti računarstva.

O kakvom jazu je reč?

Na jednoj strani se nalazi široko rasprostranjena ponuda kvalitetnog, a besplatnog ili jeftinog softvera. Da biste ga koristili, morate prvo da saznate o njemu, potom da ga pronađete negde na Internetu, a tek onda da mu se sami posvetite da biste ovladali njime. Niko vam neće dati kratki kurs iz, recimo, primene programa za katalogizaciju digitalnih fotografija ili vam objasniti kako da se otarasite neželjene elektronske pošte bez njenog preuzimanja. Dakle, da biste došli do takvih rešenja, morate utrošiti neracionalno veliku količinu vremena.

Na drugoj strani postoji mnogo naslova o stručnoj primeni komercijalnih, često skupih programa. Pa čak i kad kupite takvu knjigu, čitate prevode sa engleskog o radu u tim programima, a da vas se neke pojedinosti uopšte ne tiču, dok druge probleme još uvek niste rešili. Među svim tim naslovima, nećete pronaći ni najmanju knjižicu koja objašnjava, recimo, kako da narežete CD sa video zapisom rođendana vašeg deteta, ali tako da ga možete gledati na TV ekranu pomoću DVD plejera.

Mogu li se te dve strane približiti jedna drugoj?

Čak i kad kupite neki časopis sa CD-om, najviše što možete dobiti kao referencu o nekom besplatnom programu je jedan pasus sa opisom njegove namene: iza toga ste opet prepušteni sami sebi. A opet, kod nas malo kome pada na pamet da informatička literatura ne mora da se bavi samo komercijalnim softverom da bi bila tražena, niti mora da se posvećuje uskoj specijalizaciji da bi bila korisna. Treba misliti i na "obične" korisnike!

Premostili smo jaz.

Pripremili smo izdanje koje se obraća upravo onima koji se prepoznaju u prethodnim navodima. A takvih je najviše: personalni računari se već više od petnaest godina useljavaju u naše domove i nije nam potrebna fakultetska diploma da bismo ih koristili. Potrebno je samo vreme: a ono je uvek dragoceno. Zato ćete na jednom mestu pronaći ono što i inače tražite: program određene namene i objašnjenje za njegovo korišćenje.

Pomnožite to sa sedamdeset, i dobićete Smartov almanah softvera.

Smartov almanah softvera čine:

· CD sa preko 70 popularnih programa u besplatnim i probnim verzijama. Na CD-u ćete pronaći funkcionalni HTML interfejs sa navigacijom do softvera po grupama i sa dodatnim objašnjenjima i referencama.
· detaljna uputstva za upotrebu svih programa na CD-u u knjizi. Na oko 400 stranica knjige, pronaći ćete detaljna i ilustrovana uputstva za upotrebu programa na CD-u, razvrstana u dvanaest kategorija primene. Sadržaj je pisan razumljivim jezikom i u duhu aktuelne lokalizacije softvera, pa je primeren svim nivoima poznavanja računarske tehnologije.
Da bismo vam olakšali potragu za željenim tipom programa, sadržaj smo podelili u više kategorija:

· opšti korisnički programi – upravljanje datotekama, snimanje CD-ova, razne namenske baze, arhiveri, namenski čitači elektronskih dokumenata, itd;
· multimedija – obrada i pregled video i audio materijala, kreiranje namenskih sadržaja;
· antivirusna zaštita i kontrola – antivirusni skeneri i monitori sistema, firewall zaštita, namenski čistači virusa;
· rad na Internetu – programi za Web, FTP, kontrolu e-pošte, daljinsku kontrolu računara i direktnu komunikaciju putem Interneta;
· grafika i DTP – obrada fotografija, Web grafika, namenske alatke za pripremu elektronskih publikacija;
· programi za poslovnu upotrebu – office paketi (tekst procesor, tabelarni proračuni, prezentacije), konverteri kodnih rasporeda, čitači office dokumenata, itd.
· platforma za programiranje – besplatno razvojno okruženje za razvoj Windows aplikacija u programskim jezicima C++ i Pascal i paket za pripremu profesionalnih instalacija;
· sistemske alatke – oporavak diska, održavanje registratora, opšta restauracija sistema;
· dopune Windowsa – osvežavanja sistemskih sadržaja i dopune funkcija platforme
· knjige za profesionalce – priprema za ispit CompTIA A+
· i mnogi drugi sadržaji za kućne i poslovne korisnike računara.

Svi programi na CD-u pripadaju kategoriji freeware (besplatni programi) ili shareware (programi sa besplatnim probnim korišćenjem) i potpuno su funkcionalni kao osnovno ili dopunsko rešenje u mnogim primenama personalnog računara. Pri izboru, posebno je vođeno računa o širokoj i univerzalnoj funkcionalnosti primene računara: mnogi od ponuđenih programa su neophodni kao dodatak "golom" Windowsu da biste mogli da izvedete razne operacije na računaru (npr. antivirusna zaštita, prebacivanje video materijala sa VHS trake na video CD izrada elektronskih dokumenata u univerzalno čitljivom obliku, katalogizacija CD kolekcija i fotoalbuma, programiranje u Windowsu i izrada instalacionih sadržaja, itd).

Zbog tih osobina, Smartov almanah softvera je naročito prikladan za kupce računara i početnike u svetu njihove primene. Ali, mislili smo i na iskusne korisnike čije vreme je dragoceno. Ukoliko niste spremni da provedete mnogo vremena u samostalnom istraživanju osobina programa raznih vrsta, a imate potrebe za njihovim korišćenjem, prateća uputstva će vas brzo uputiti na pravi put efikasnog korišćenja. Pritom ćete koristiti najaktuelnija rešenja iz oblasti koja vas interesuje.

Ali, to nije sve: da biste optimalno ovladali tehnologijom primene nekog programa, dobićete i sve informacije koje osiguravaju razumevanje postupka. Recimo, znate li koje su optimalne dimenzije slike kada digitalizujete video snimak sa dečijeg rođendana? Znate li šta je preduslov za valjanu fotomontažu od dve digitalne fotografije? Da li vam je jasno zbog čega antivirusni programi nisu dovoljna zaštita dok surfujete Internetom? U Smartovom almanahu softvera pronaći ćete ove, ali i mnoge druge odgovore na svoja pitanja.

Mislili smo i na one koji su odabrali računarstvo kao životni poziv. U Smartovom almanahu softvera pronaćićete i poseban poklon: to su knjige u elektronskom obliku namenjene pripremi i proveri znanja pred polaganje stručnih ispita po sistemu CompTIA A+. Uz pomoć tih knjiga, možete dobiti doživotni sertifikat koji vas ističe kao dokazanog profesionalca u oblasti projektovanja i održavanja računara i održavanja operativnog sistema.

Kao posebnu poslasticu, pripremili smo za vas SMART REANIMATOR, skup alatki koji je novost u ponudi. Ukoliko je instalacija operativnog sistema na vašem računaru zaražena virusom, oštećena je ili, prosto, još uvek niste instalirali nijedan operativni sistem na tek sklopljeni računar, svim strukturama možete pristupiti tako što ćete pokrenuti sistem sa Smartovog CD-a! Kada to učinite, dobićete bateriju funkcionalnih alata:

· provera rada delova računara;
· oporavak sistema od virusa;
· čuvanje rezervne kopije sadržaja diska i oporavak u slučaju havarije;
· povraćaj zaboravljenih lozinki
· i mnogi drugi alati.

I to nije sve! Potpuno funkcionalno i besplatno okruženje FreeDOS omogućuje vam da brzo dovedete svoj računar u potpuno operativno stanje pre nego što instalirate neki od komercijalnih operativnih sistema!

Smartov almanah softvera je pripremljen u formatu primerenom za laku upotrebu i po popularnoj ceni koja je svima dostupna. Glavnu vrednost almanaha ne čini to što ćete na jednom mestu pronaći veliki broj besplatnih programa (za čije preuzimanje sa Interneta bi vam trebalo više novca nego što ovo izdanje košta), nego to što uz pomoć pratećih uputstava imate priliku da veoma brzo ovladate njihovom praktičnom primenom.

Ako želite da vaš računar postane maksimalno iskorišćen, a cenite svoje vreme, "Smartov almanah softvera – Leto 2003" je rešenje za vas.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • AxeZ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 3989
  • Gde živiš: Novi Sad, Vojvodina

FreeDOS....dzizs



offline
  • Puky  Male
  • Scottish rebel
  • Pridružio: 18 Apr 2003
  • Poruke: 5815
  • Gde živiš: u Zmajevom gnjezdu

Knjiga jos nije izasla jer se pojavio monetarni problem. Trebalo bi da izadje pocetkom septembra u izdanju PC-Press-a.

Cuce se.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1160 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 1114 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, Andrija357, antonije64, Belac91, bojcistv, Buzdovan, cenejac111, CikaKURE, comi_pfc, d bos, debeli, FOX, galerija, Georgius, hologram, krkalon, ladro, ljuba, Lucije Kvint, mercedesamg, Mi lao shu, MikeHammer, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, Milos82, Parker, repac, rodoljub, sasa87, stalja, Stanlio, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, vladetije, zapclink, |_MeD_|