Eurobasket (žene), Španija/Francuska 2021.

Eurobasket (žene), Španija/Francuska 2021.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

U Španiji i Francuskoj će od 17. do 27. juna biti održano 38. Evropsko prvenstvo za košarkašice.

Reprezentacija Srbije žrebom je raspoređena u grupu B sa selekcijama Italije, Crne Gore i Grčke, a satave ostalih grupa možete videti na sledećoj ilustraciji:



http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/n.....asket-2021

Pobednici grupa plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani timovi razigravati za plasman među osam najboljih. Grupa B u kojoj se nalazi naša reprezentacija, na prvom koraku ukršta se sa grupom A u kojoj su Španija, Belorusija, Švedska i Slovačka.

Srbija je na prethodnom Euro 2019. osvojila bronzanu medalju, pa su očekivanja i ovaj put sa razlogom visoka. Titulu brani jedan od domaćina prvenstva, Španija.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Reprezentacija Srbije otvorila je Eurobasket pobedom nad Italijom rezultatom 86:81, nakon produžetaka. U prvih 40 minuta bilo je 74:74.

Bio je to vrlo izjednačen meč u kojem je rival uglavnom diktirao dešavanja na terenu, a naše devojke se mučile da uhvate svoj ritam. Sredinom poslednjeg perioda na semaforu je bilo 68:58 za Italiju i delovalo je da bi čak i poraz manjom razlikom bio prihvatljiv u takvoj situaciji. Srbija je uspela da se vrati na -3, ali se još jednom ponovila situacija viđena tokom gotovo čitavog meča, da su Italijanke baš u takvim trenucima uspevale da ponovo povećaju prednost.

Ključni trenuci odigrali su se na manje od minut do kraja. Pri rezultatu 74:70 za Italiju, njihovo krilo Zandalasini promašila je oba slobodna bacanja. Za samo nekoliko sekundi prvo je realizovan napad, a odmah zatim i odličnom odbranom osvojena lopta za izjednačenje! Na petnaestak sekundi do kraja, imali smo čak i napad za pobedu, ali se ipak ušlo u produžetak.

Početak produžetka je još jednom ličio na prethodni tok meča - Italijanke su pogodile trojku. Ipak, na oko tri minuta do kraja Srbija prelazi u vođstvo, a do kraja pre svega sjajnom odbranom stiže do vredne pobede. Fanatstična partija Sonje Vasić sa 27 poena, 13 skokova, 7 asistencija i jednom blokadom koju je imala upravo u produžetku.

Naredni rival je Grčka, koja je prethodno u našoj grupi poražena od Crne Gore 70:55.



offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija je, očekivano, lako savladala Grčku rezultatom 85:51.

Iako su devojke bile na terenu svega 15 sati nakon duela sa Italijom, to im nije predstavljalo problem u duelu sa Grkinjama. Praktično, od samog početka videlo se kakav će biti ishod i jedino pitanje bilo je kojom će razlikom meč biti okončan, a na oko tri minuta do kraja bilo je i celih +40.

U drugom duelu u našoj grupi Italija je savladala Crnu Goru 77:61. Pred poslednje kolo prve faze, tabela grupe B izgleda ovako:



Srbija se prekosutra sastaje sa Crnom Gorom. U slučaju očekivanog trijumfa naša reprezentacija osvojila bi prvo mesto i direktno se plasirala u četvrtfinale, čime bi sebi obezbedila tri dana pauze pred nastavak takmičenja...

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Napisano: 20 Jun 2021 19:28

Očekivano, pobeda nad Crnom Gorom 87:75, ali bilo je to sve osim lakog trijumfa.

Borbene Crnogorke bolje su otvorile utakmicu i u jednom trenutku imale i +10. Tek sredinom druge četvrtine Srbija uspeva da preokrene rezultat i na poluvreme ode sa +6. U 3/4 naše devojke uspele su da ostvare i dvocifrenu prednost, ali rival je još jednom pokazao da se neće lako predati, pa je razlika u pojedinim trenucima iznosila svega poen. Tek u finišu, kada je Crna Gora pokušala da trojkama još jednom uhvati rezultatski priključak, Srbija je uspela da ostvari nedostižnu razliku.

Uglavnom, osnovni cilj prve faze ostvaren je... Srbija je zauzela prvo mesto u grupi B i direktno se plasirala u četvrtfinale, gde će se sastati sa boljim iz duela drugoplasiranog iz grupe A (pretpostavka je da će to biti Belorusija) i trećeplasiranog tima iz grupe B, a to je upravo današnji rival Crna Gora.

Dopuna: 21 Jun 2021 4:08

... pogrešno sam pretpostavio (ili će pre biti da nisam dobro video tabelu grupe A Embarassed ), pa će Srbija u četvrtfinalu igrati sa pobednikom duela u kojem se sastaju jedan od domaćina i aktuelni prvak Španija i reprezentacija Crne Gore...



... ironično, da nije bilo sjajnog preokreta i pobede u meču protiv Italije, Srbija bi kao drugoplasirana imala lakši put ka polufinalu... jedina prednost koju će naše devojke imati u duelu sa Španijom (uz svako poštovanje, mislim da Crna Gora nema čemu da se nada u meču sa Španijom) biće taj dan odmora više...

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Kako se i moglo očekivati, Španija je ubedljivo savladala Crnu Goru 78:51, pa će Srbija večeras u Valensiji imati težak ispit protiv domaćina i branioca titule.

U ostalim mečevima osmine finala:
Italija - Švedska 46:64
Bosna i Hercegovina - Hrvatska 80:69
Rusija - Slovenija 93:75

Evo i šeme završnice:

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija je, u možda najtežem meču na Euro 2021, težem možda i od onih koji slede, nakon produžetka savladala domaćina i još uvek aktuelnog prvaka Evrope Španiju rezultatom 71:64 (62:62) i plasirala se u polufinale!

Španija je u regularnih 40 minuta u većem delu utakmice bila tim koji je bio u vođstvu, ali ta prednost je samo u drugom periodu bilo značajnije izražena (25:17). Naše devojke su u nastavku uhvatile priključak, na poluvremenu bile samo dva poena u zaostatku, a u 3/4 uspele i da preokrenu rezultat. Ipak, poslednja četvrtina ličila je na prvo poluvreme, i Španija je ponovo preuzela igru u svoje ruke.

Ključni momento odigrali su se na nešto više od 100 sekundi do kraja kada je naturalizovana Amerikanka u dresu Srbije, plejmejker Ivon Anderson pogodila trojku i smanjila rezultat na 60:61. Do kraja, Srbija je još jednom poentirala preko kapitena Sonje Vasić i u finiš ušla sa prednošću 62:61. U vrlo diskutabilnoj situaciji, sudije su na samo sekund i po do kraja dodelile dva slobodna bacanja domaćinu. Realizovano je jedno i ušlo se u produžetak, u kojem je Srbija demonstrirala svoje najjače oružje otkako reprezentaciju predvodi Marina Maljković - igru u odbrani - ne dozvolivši Španiji u dodatnih pet minuta nijedan poen iz igre!



Sledi preko potreban odmor, a u polufinalu u subotu 26. juna u istom terminu kao i večeras protiv domaćina, rival će biti Belgija koja je savladala Rusiju 85:83...

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija je u finalu Eurobasketa 2021!

Nakon meča u grupi sa Italijom, a zatim i četvrtfinala sa braniocem titule i domaćinom Španijom, reprezentacija Srbije odigrala je još jedan dramatičan meč.

Srbija - Belgija 74:73

Nakon odličnog početka i samo dva dozvoljena poena rivalu u prvih pet minuta (13:2), Belgijanke su uspele da vežu četiri uzastopne trojke i potpuno se vrate u meč. Na poluvremenu je bilo 36:32 za Belgiju, koja je, iako uglavnom u vođstvu tokom drugog i trećeg perioda, ni u jednom trenutku nije imala prednost veću pd pet poena. U finišu 3/4 bilo je 55:50 za rivala, ali u tim trenucima i početkom poslednjeg perioda, Srbija serijom 8:0 prelazi u vođstvo i od tog trenutka praktično se igralo poen za poen, pri čemu nijedna ekipa nije uspevala da ostvari značajniju prednost. Tek na 70-ak sekundi pre kraja Srbija vodi 69:65 i tada kreće penal-završnica...

Srbija sa linije slobodnih bacanja zadržava vođstvo od tri do četiri poena, i na samo šest sekundi do kraja čini se da je sve rešeno - 74:70. Ipak, Belgija koja na ovom turniru nije bila među boljim reprezentacijama kada je u pitanju šut za tri poena, na nešto više od sekund do kraja pogađa svoju devetu trojku i rezultat je 74:73. Naše devojke izvode loptu i greše u dodavanju, jedna od najboljih igračica Belgije, Meseman šutira i pogađa! Ipak, pregled snimka pokazao je da nije uspela da uputi loptu pre isteka vremena...





Iako je, nesporno bilo grešaka u odbrani, ona se ponovo pokazala kao najjače oružje Srbije, pošto je upravo Meseman, kao drugi strelac Eurobasketa sa preko 20 poena po meču, za oko 35 minuta koje je provela sinoć na parketu, postigla svega osam poena. Srbija će se u borbi za zlatnu medalju, u reprizi finala sa Eurobasketa 2015 kada su naše devojke osvojle svoju jedinu titulu, sastati sa Francuskom kojoj će to biti peto uzastopno finale...



... večeras u 21:00...

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8491
  • Gde živiš: Esgaroth

Srbija je po drugi put postala evropski šampion!



U sjajno odigranom finalu, ekipa Marine Maljković gotovo da nije dozvolila Francuskoj ni njamanju nadu da može stići do zlata. Nakon teških mečeva u četvrtfinalu sa Španijom i polufinalu sa Belgijom, Srbija je u finalu od samog početka još jednom demonstrirala ono po čemu je napoznatija - snažna odbrana - zaustavivši najefikasniji tim Eurobasketa 2021 na samo 54 poena. Konačni rezultat 63:54 možda je mogao biti i ubedljiviji da nije bilo momenata u kojima bi se naše devojke opustile i dozvolile Francuskoj da serijom poena ublaži vođstvo Srbije koje je sredinom 3/4 iznosilo i +18 (46:28).

Kao dodatna ilustracija nadmoći naše reprezentacije može da posluži i činjenica da je Francuska sinoć vodila samo na startu utakmice 2:0, 5:2 i 7:5... od te sredine prvog perioda, prednost je prešla i do kraja ostala na strani Srbije. Trijumf Srbije dodatno je uvećala i Sonja Vasić koja je proglašena najkorisnijim igračem Eurobasketa...

Konačni poredak Eurobasketa 2021:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 5 sakrivenih i 895 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, cikadeda, Dimitrije Paunovic, Djordje29, DPera, dragoljub11987, ILGromovnik, Karla, Kriglord, Krvava Devetka, MilosKop, opt1, powSrb, raykan, slonic_tonic, sovanova95, styg