Jabukovo sirće, hrana i lek - spravljanje kod kuće

Jabukovo sirće, hrana i lek - spravljanje kod kuće

offline
  • Pridružio: 17 Jun 2008
  • Poruke: 178

Jabukovo sirće zbog niza svojih izuzetnih karakteristika i dobrobiti za zdravlje ovde sigurno zaslužuje svoju, zasebnu temu. Osim zbog priče koliko je zdravo, ono ovde treba da bude i zbog činjenice da može da se pravi u sopstvenoj, kućnoj izvedbi, tako da bi razmena iskustava i pitanja o recepturi i finesama spravljanja mnoge ohrabrila da jabukovo sirće sami proizvedu (u krajnjoj liniji - ne zaviseći od onog sirćeta koje se nudi po samoposlugama, sa diskutabilnim deklaracijama na bocama o svojoj prirodnosti).

Bilo bi dobro da na forumu postoji deo koji se zove npr. "zdrava hrana", ili "prirodna ishrana, recepture i saveti", ili nešto slično tome, pa da ova tema ide u okviru tog foruma. Pošto nema ničeg adekvatnijeg, stavljam temu jabukovog sirćeta pod "kulinarstvo", jer je to po nazivu najpribližnije, ali, opet, daleko od odgovarajućeg. Onaj drugi sličan forum ("ishrana, trening, teretana") još manje je prikladan za temu o jabukovom sirćetu.

Postoje zaista brojni linkovi, na kojima se mogu dobiti informacije o fenomenalnom uticaju prirodnog jabukovog sirćeta na zdravlje, odnosno brojni načini konzumiranja i u kombinaciji sa drugim sastojcima i biljkama. No, lako ćemo sa linkovima. Prevashodno mi je bila želja da pokrenem ovu temu, a dalje ... Nadam se da će se još poneko priključiti. Hajde, tek da u tom pogledu ne ostane baš bez ičega - pomenuću samo kombinaciju jabukovog sirćeta i meda, koja je em jednostavna, em dostupna, em, kako mnogi kažu, "univerzalni lek".

Takođe su brojni i oni linkovi koji se tiču načina spravljanja sirćeta od neprskanih jabuka. Taj deo je možda i zanimljiviji, jer pravljenje sirćeta, koliko god delovalo jednostavno, opet ima svoje finese i uvek se može nešto novo naučiti. Pride, saveti o pravljenju jabukovog sirćeta uglavnom se razlikuju, makar po nekom od elemenata, pa to poziv na diskusiju i razmenu iskustava, mišljenja ili pitanja čini još "dinamičnijim" i opravdanijim.

Što se recepta za pravljenje jabukovog sirćeta tiče, ako bih hteo najmanje opširno da kažem, onda bih rekao ovako:
Nekoliko kilograma neprskanih jabuka se opere, očisti od peteljki, truleži i tvrdih delova, zatim se "materijal" što više usitni (ili ako se može samelje, izblendira), malo se pošećeri, a onda se stavi u posudu (burence, najboloje drveno, ili ko šta ima), nalije se vodom, 1/5 do 1/4 u odnosu na masu jabuka, pa se otvor posude prekrije krpom, da ulazi-izlazi vazduh, ali ne i insekti. Na potrebnoj temperaturii, između 20 i 30 stepeni, dešava se vrenje. Masa se svakodnevno meša, jednom ili dvaput, jer jabuke idu na površinu, postaju poluvlažne i bez mešanja bi se ubuđale. Već za 2-3 dana počne da se oseća miris sirćeta. Vrenje traje par nedelja (na višoj temperaturi je brže, na nižoj sporije). Kad jabučni materijal padne na dno (tj. na površini ostane tečni deo) vrenje se završava. Treba ostaviti još nedelju dana da odstoji. Na površini tečnosti se formira beličasta gljiva koju pažljivo treba skinuti, ukloniti. Zatim masu treba dobro procediti kroz gustu tkaninu-gazu-filter. Potom uliti sirće u spremne, čiste staklene boce (spremiti i zatvarače od plute). Nadalje je postupak sličan kao sa vinom. Pretače se s vremena na vreme, kako bi se "proizvod" sasvim izbistrio. Treba da ostane žućkasta, bistra tečnost, dobro zatvorena u staklenim bocama sa čepovima od plute. Ostaviti da stoji na tamnom i svežem mestu (najbolje podrum). Ako se pravilno napravi i skladišti rok trajanja je neograničen. Dobijeno jabukovo sirće naravno može da se konzumira i u ovoj prvoj fazi, ali što duže odleži to će biti još kvalitetnije. Barem deo boca valja odvojiti, da sirće odleži godinu ili dve, a ako se ima strpljenja - i duže.
Ziveli
Napominjem da su moja iskustva nevelika, ali su dovoljna makar za načinjanje priče. I sam imam izvesne dileme kad je reč o postupku spravljanja. Ako ima iskusnih znalaca, dobrodošli su. Opet naglašavam, nije mi bila želja da na zadatu temu održim predavanje, već da se začne diskusija, jer njeni direktni i indirektni odjeci svakako mogu da budu od koristi za jedan značajan broj ljudi i njihovo zdravlje.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 672 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 5 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., aramis s, Drug pukovnik, ekser222, MegaVLAdaR, Miloš Popadić, mnn2, NoOneEver Dreams, ostoja, S-lash, sizif, sombrero, stug, suton, VaRvArI 85, virked, zoranis