Na današnji dan

6

Na današnji dan

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1882 - Рођен је српски сликар Љубомир Ивановић, пионир српске графике. После студија на Државној академији у Минхену, био је професор Уметничке школе у Београду. У српском сликарству развио је цртеж од помоћне сликарске дисциплине до самосталног уметничког дела. Његови изванредни реалистички цртежи, с мотивима из разних крајева наше земље имају, уз уметничку, и изузетну документарну вредност. Израдио је две мапе линореза: "Стари Париз" и "Из наших крајева" и три албума цртежа оловком: "Из Јужне Србије", "Предели Шумадије и Јужне Србије" и "Југословенски
предели".Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1949 - Посмртни остаци Корнелија Станковића свечано су сахрањени у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, након што су пренети из Будимпеште, где је Станковић умро 1865. Станковић је оснивач новог националног правца у српској музици. Записивао је и хармонизовао српско црквено појање. Рођен је 1831. у древној породици будимских Срба. Школовао се у Араду, Сегедину, Пешти, а у Бечу је студирао композицију. У Сремским Карловцима проучавао је и бележио усменом традицијом сачувано српско црквено појање. Био је хоровођа Београдског певачког друштва. Допринео је да се за српску музику заинтересују страни композитори, посебно руски, укључујући Чајковског ("Српски марш", данас познат као "Словенски") и Николаја Римског-Корсакова ("Фантазија на српске теме"). Дела: "Православно црквено појање у српскога народа", шест свезака "Српских народних песама", које је хармонизовао за хор, за глас и клавир, или само за клавир.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1856. године умро је српски писац Јован Стерија Поповић, први српски комедиограф. После завршених студија права у Кежмарку у Словачкој (тада Горња Угарска), радио је као адвокат у родном Вршцу, потом је прешао у тадашњу Кнежевину Србију и постао професор права на Лицеју, прво у Крагујевцу па у Београду. Као начелник Министарства просвете Србије обавио је пионирски рад у организовању школства, покренуо иницијативу за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја. Израдио је и читав речник нове српске правно-филозофске терминологије, али га на жалост интелектуална јавност није прихватила. Учествовао је у организовању првог београдског театра који је отворен извођењем његове трагедије "Смрт Стефана Дечанског". У почетку је писао под утицајем Лукијана Мушицког и Милована Видаковића, али је "Романом без романа" напустио романтичарску и авантуристичку књижевност. Остала дела: комедије "Лажа и паралажа", "Покондирена тиква", "Зла жена", "Тврдица"(Кир-Јања), "Родољупци", збирка песама "Даворје". Написао је и један уџбеник реторике.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1855 - Умро је српски сликар и писац Димитрије Аврамовић, један од зачетника романтизма у српском сликарству. Студирао је на Уметничкој академији у Бечу, где је израдио портрет Вука Караџића. Украсио је зидове и иконостас Саборне цркве у Београду, цркве у Тополи, манастира у Врднику, портретисао је кнеза Михаила Обреновића, митрополита Петра, Симу Милутиновића Сарајлију. У Светој Гори је, према налогу Државног савета, преписивао повеље српских владара и копирао живописе и по повратку је објавио дело "Света Гора са стране вере, художества и повеснице", којим је стекао велике заслуге за српску историјску науку. Као публициста сарађивао је у часописима "Подунавка", "Седмица" и "Србски дневник".

1975. године умро је Иво Андрић, писац, добитник Нобелове награде за књижевност, члан Српске краљевске академије. Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу и докторирао историју у Грацу 1924. тезом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине". У Првом светском рату хапшен је и интерниран од стране аустроугарских власти. У међуратном периоду ради у дипломатији, био је амбасадор Краљевине Југославије у Берлину. У младости је писао песме ("Еx понто", "Немири", "Лирика"). Одликовао се ванредном чистотом језика и стилом, префињеним психолошким анализама. Дела: романи "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија", "Омер-паша Латас" (недовршен), збирке приповедака "Немирна година", "Жеђ", "Јелена, жена које нема", "Знакови", "Деца", "Кућа на осами", путописи и скице "Стазе, лица, предели", медитативна проза "Знакови поред пута".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1991 - Умро је српски писац Миодраг Булатовић, приповедач особеног стила. На светло дана изнео је тамну страну живота - настрано, злоћудно и опако. Пажњу читалаца, али и идеолошких чистунаца, привукао је већ првом збирком приповедака "Ðаволи долазе", објављеном 1955. Један је од најпревођенијих српских писаца. Остала дела: романи "Црвени петао лети према небу", "Херој на магарцу", "Рат је био бољи", "Људи са четири прста", "Петим прст", "Гулло, гулло", новеле "Вук и звоно", драма "Годо је дошао".

2009 - Умро је Егон Фекете, истакнути српски лингвиста, дугогодишњи сарадник Института за српски језик САНУ, професор на Филозофском факултету у Новом Саду. Бавио се лексикологијом и лексикографијом, историјом српског језика, ономастиком и савременим српским језиком. Дела: "Улога српских писаца друге половине XIX века у заснивању модерног књижевног језика", "О Речнику српскохрватског књижевног и народног језика САНУ", "Да ли су ћирилица и латиница национална писма?".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1912 - Рођена је Ана Бешлић,вајар и доајен српске скулпторске уметности. Рођена је код Бајмока у Бачкој,а Академију ликовних уметности завршила је 1949. у Београду. Била је сарадник мајсторске радионице Томе Росандића. Спадала је међу најзначајније српске (и југословенске) скулптуре и припадала генерацији вајара који се од педесетих издвајају по уметничкој радозналости и модерном сензибилитету ван традиционалних токова. Извела је велики број споменика и скулптура у слободном простору, а одржала је и велики број самосталних изложби и учествовала на бројним изложбама у земљи и иностранству. Део својих радова поклонила је граду Суботици.

2002 - Преминуо је српски позоришни и филмски глумац Данило-Бата Стојковић, који је остварио низ маестралних улога у позоришту и на филму, укључујући улоге у комадима "Професионалац", "Балкански шпијун" и "Урнебесна трагедија". У антологију српског филма спадају његове креације у филмовима "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг", "Балкански шпијун", "Чувар плаже у зимском периоду", "Варљиво лето '68.". Снимио је и више телевизијских драма и серија. Широку популарност стекао је ликом Бубулеје у телевизијској серији "Дипломци", а једног од највећих српских сликара друге половине 20. века Мићу Поповића инспирисао је да наслика серију слика с ликом Гвоздена.

2002 - Умро је српски историчар књижевности Јован Деретић, професор новије српске књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Објавио је двадесетак књига, укључујући "Историју српске књижевности". Остала дела: "Доситеј и његово доба", "Поетика Доситеја Обрадовића", "Огледи из народног песништва", "Српски роман 1800-1950", "Горски вијенац Петра Петровића Његоша", "Композиција Горског вијенца", "Кратка историја српске књижевности", "Етиде из српске средњевековне књижевности", "Поетика српске књижевности", "Културна историја Срба".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1847 - Рођен је српски композитор и пијанист Јован Пачу. Школовао се у родној Суботици, у Прагу и Пешти. Био је ученик Беџиха Сметане. Упоредо с музичким образовањем завршио је и медицину. Сматран је музичким виртуозом. Романтик, српски патриота, изразито салонски бидермајерски композитор. Бројне народне и грађанске мелодије хармонизовао је за хор и клавир. Био је и плодан публициста. Дела: "Chansonette serbe", "Без тебе драга", "Праг је ово милог српства", "Чуј Душане", "Светосавска песма

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

2008 - Преминуо је српски глумац Живојин Жика Миленковић. Позоришну каријеру започео је у родном Нишу, а наставио је у Београдском драмском позоришту, у којем је радио до пензионисања. Играо је у преко 150 позоришних представа, око 30 филмова и више од 300 телевизијских емисија.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

1815. године рођен је српски сликар и писац Димитрије Аврамовић, један од зачетника романтизма у српском сликарству. Студирао је на Уметничкој академији у Бечу, где је израдио одличан портрет Вука Караџића. Украсио је зидове и иконостас Саборне цркве у Београду, цркве у Тополи, манастира у Врднику, портретисао је кнеза Михаила Обреновића, митрополита Петра, Симу Милутиновића Сарајлију. У Светој Гори је, према налогу Државног савета, преписивао повеље српских владара и копирао живописе и по повратку је објавио дело "Света Гора са стране вере, художества и повеснице", којим је стекао велике заслуге за српску историјску науку. Као публициста сарађивао је у часописима "Подунавка", "Седмица" и "Србски дневник".

1993 - У Народној библиотеци Србије основана је "Задужбина Десанке Максимовић", неколико седмица после смрти српске књижевнице, с циљем да помаже објављивање и превођење на стране језике њених дела и да подстиче песничко стваралаштво.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1546
 • Gde živiš: Karlmarksland

2003 - Умро је Иво Кушанић, новинар, карикатуриста, сликар, један од најзапаженијих југословенских карикатуриста 20. века. Карикатуре је почео да објављује у "Јежу", где је добио прво запослење. Од 1962. до одласка у пензију 1988. радио је у "Политици" и "Илустрованој политици".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 366 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 362 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, havoc995, kolateralnasteta, Smd