Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

11

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Околина "Марковог калета", једног од најстаријих споменика средњовековне културе у близини Врања, засута је отпадом.
https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....kod-Vranja

Пластичне флаше и кесе, животињски остаци, грађевински шут, папири, старо покућство и ко зна шта још, побацано на неколико дивљих депонија. У ближој околини градског језгра Врања, на деоници дугој само два километра, мајку природу "краси" низ дивљих депонија. Најновије сведочење о томе дао је филм снимљен изнад града под Пржаром.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vampire and philosopher
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 6032

amstel2 ::...

Да ли се ово односи на културна збивања попут фарме,задруге,парови итд.
Ta stoka bi preživela i crnu kugu...offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 06 Apr 2020 23:11

Најмања црква брвнара у нововарошком селу Кућани, посвећена празнику Рођења Богородице, једна је од најмањих сачуваних богомоља у Србији. Подигнута пре два и по века, у деценијама ропства под Турцима била је најснажније упориште духовног живота, сабирајући народ из села на десној обали Увца на молитве и договоре, уз лелујави пламен свеће испред олтара.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....-i-po-veka

Црква брвнара у Пети, крај гробља фамилија Грбића и Брковића, под заштитом је државе од 1948. године. Део црквеног мобилијара пренет је пре осам деценија у нову богомољу оближњег села Негбина. И даље се у припрати мале брвнаре налази камена посуда - агијазма у којој се чувала освећена богојављенска вода. Обликом је налик сродним посудама сачуваним у многим средњовековним, а нарочито храмовима из времена турске окупације.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Док је држава због кризе изазване епидемијом донела мере које ће помоћи привреди, истовремено је одлучила да додатно угрози егзистенцију уметника.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....ja-kulture

Секретаријат за културу Београда обавестио је подносиоце пријава на јавни конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у култури да конкурс неће реализовати. Исту одлуку донела је фондација "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе". Реаговала су удружења уметника, захтевајући хитно доношење мера подршке уметницима јер су средства у буџету за те програме већ издвојена, а ускраћивањем подршке, будућност културне сцене драматично постаје неизвесна.
Сетимо се да је и Модиљани својим цртежима плаћао дугове у кафани, сликама станарину, а његови пријатељи су једва скупили новац да га сахране. Недавно је његова слика продата за 157,2 милиона долара.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ево како озбиљне и одговорне власти решавају невоље са наслеђем.

Уз помоћ дизалице, 3. априла у Прагу је срушен споменик . Руски министар одбране Сергеј Шојгу 9. априла је написао писмо челнику чешке војске Лубомиру Метнару тражећи од њега да преда срушени споменик Москви. Праг је одбио да удовољи руској страни и рекао да ће споменик „вероватно бити премештен у такозвани Музеј XX века, подручје које су многе земље источне Европе одабрале да тамо сместе све непожељне споменике, уместо да их униште.

http://www.politika.rs/scc/clanak/452062/Moskva-be.....sred-Praga

Због овог последњег у низу чина вандализма, Владимир Путин је у уторак потписао закон о казненој одговорности за уништавање или оштећење споменика бранитељима домовине у Русији и иностранству. Закон се односи на споменике учесника Великог домовинског рата, који за све народе Русије и њихове потомке, без обзира на идеологију, етничку или верску припадност има посебно место у колективној меморији. Закон који је потписао Путин омогућава Истражном одбору Русије да поднесе кривичну пријаву за рушење споменика маршалу Коњеву у Прагу.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

НОВА Уредбa о ближим условима и начину доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина (ни случајно не мешати са "пензијама" што је нанело велику штету у јавности) поништила је својевремено нанету неправду уметницима, а отворила и пут ка решењу других проблема као што су питања самосталних уметника, националних институција, итд.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....os-kulturi

Упркос напорима Министарства културе ова ставка, која веома занима уметнике, јер њихово редовно пензионисање није чак ни извесно у нашем пензионом систему, иако њихово уметничко дело нација користи дуго и после њихове смрти, није сведена на 60 година, без обзира на редовну пензију. Тиме су неки чиниоци у Влади показали мањак афинитета према култури, јер нису се тако понели када су крајем прошле године ту ставку свели код спортиста са 40 година, без обзира на пензиони статус, на 35 година, а тиме су оставили простор за манипулације у јавности на релацији награда - пензија када је у питању култура. Зато репрезентативна удружења треба да се изборе да Влада Републике Србије измени не само ово, већ и свој целокупни став према култури.


Пошто је Зорица брунцлик(дала вишеструки допринос култури???) корисник "културне"националне пензије ,сад је ред на Кију (нису кола у питању) Коцкар,Луну и ...и...и тамо још неко,из чувене плејаде муза,које су под будним оком три харите стасавале у културном атељеу "Задругхајм",при ФДУ-и "Свети пинк",Шиманоберг,под управом декан Митровића "factotum" Жељка,подржани од прворођеног силног.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Опљачкан манастир у Бачком Петровом Селу.

https://www.alo.rs/vesti/hronika/kradja-manastir-sveti-teodor-tiron/303825/vest

Срећом,па је лопина ухапшена.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Сима Муфљуз и други задужбинари.
Задужбине у Крагујевцу су после рата национализоване и често остављене да пропадну.

http://www.politika.rs/scc/clanak/452106/Sima-Mufljuz-i-drugi-zaduzbinari

Симу Радуловића, обућара, нико није знао по имену, само по надимку – Муфљуз, пише у новинама књижевник Светислав М. Максимовић. „Ко год га је видео мислио је да је убоги сиромах. Надимак је добио зато што се од свих гребао било за чашицу ракије, било за дуван, а његов грош нико није видео... Оног дана кад је умро нико није зажалио... Па ипак, после извесног времена прочуло се не само да је Сима Муфљуз био богат човек, него и да је завештао цркви грдне паре, од чега ће бити изграђена звонара при Цркви Успења Пресвете Богородице, познатијој у Крагујевцу као Саборна или Нова црква.”

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 24 Apr 2020 20:47

На Венецијанском бијеналу архитектуре излажу најпознатији архитекти и бирои, међутим, Србија је изузетак. Нашу националну архитектуру представљали су до сада тек свршени студенти и непрофилисани млади архитекти.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....ana-struka

Због тешке и дуготрајне маргинализације, српску архитектуру у свету већ деценију заступају студенти, непрофилисани и незрели архитекти, а престижна национална признања добијају странци и непризнати домаћи архитекти. Премладим и још неизграђеним архитектима највишу част представљања нације, посебно на Бијеналу у Венецији, дају недовољно компетентни али веома утицајни архитектонски игноранти који седе у нашим институцијама културе.

Dopuna: 26 Apr 2020 2:13

Skywhaler ::Ta stoka bi preživela i crnu kugu...

Али можемо мало да припомогнемо куги. Zagrljaj
У последња 24 сата,онлајн петицију којом се тражи забрана снимања ријалити програма потписало је 30.000 грађана.
https://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/protiv-rijalitija-30.000-ljudi_1117855.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 414
 • Gde živiš: Karlmarksland

ЕВРОПА ностра, репрезентативна организација за очување културног наслеђа у Европи активна у више од 40 земаља, ставила је Београдску тврђаву на прво место Листе најугроженијих споменика културе Европе 2020. Одлука је образложена "штетним пројектом изградње жичаре "Калемегдан - Ушће", који би драстично угрозио интегритет и аутентичност овог културног добра од изузетног значаја".

Подручје Античког Сингидунума и Београдске тврђаве предмет је вишедеценијске девастације. Међутим, изненађује да у његовом уништењу учествује сама струка, и то њена елита. Недалеко од станице жичаре, саграђена је наметљива гвоздена пешачка пасарела Мрђана Бајића, Ричарда Дикона и академика САНУ Бранислава Митровића, директно "залепљена" у споменик културе Спољашњу Сава капију. Прекопута Малог степеништа Бранислав Реџић је противно здравом разуму пројектовао морбидну "кућу бункер", а на самом улазу у Калемегдан академик Милан Лојаница и унив. професор Владимир Лојаница пројектовали су несхватљиву гвоздену скаламерију шопинг-центра "Рајићева". У девастацији подручја Античког Сингидунума и Калемегдана опробао се и трећи академик САНУ Аустријанац Борис Подрека вулгарним пројектом стамбеног комплекса на историјски значајном простору наспрам Видин капије. У разарању Калемегдана придружио им се и сам Завод за заштиту споменика културе непримереним рестаурацијама.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....e-tvrdjave

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 623 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 593 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, _Petar, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, dozorni, Drug pukovnik, goxin, Konda2, Lieutenant, Marko Marković, Nebo_M, nebojsagogic, novator, pavle_pzs, pein, repac2, RJ, Roman, royst33, sprenger, Toni, VJ, Vlada1389, Vladko, zixmix, zlaya011