Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

12

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16196

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/bruka-i-sramota-.....va/m3p5c4q

Vandali na delu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

dr Crnobrnja kaže,da su kolege Filipović i Vasić od arheologa iz EU dobile fotografije arheološkog blaga koje su pljačkaši stavili u ponudu na svom fejsbuk-profilu. One su pre prodaje predmeta objavljene u "Glasniku Srpskog arheološkog društva". Iako su na aukciji u Minhenu opljačkani nalazi stavljeni u promet sa falsifikovanim poreklom, Srbija može da traži njihov povraćaj jer je dokumentovano odakle oni zaista potiču - uveren je dr Crnobrnja.

Nažalost, još se ne zna gde su završili preistorijski predmeti koje su dr Vojisalv Filipović i dr Rastko Vasić takođe dokumentovali u "Glasniku Srpskog arheološkog društva": unikatni bronzani oklop koji su kriminalci pronašli u dolini Zapadne Morave, bronzani mač iz Grabovnice, masivne srebrne narukvice iz Kuzmina. Arheolozi podsećaju na podatak da je ovo najunosniji vid kriminala, rame uz rame sa trgovinom narkoticima i oružjem.
https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/albanci-.....2019-12-09
Primer za višestruku upotrebu antikviteta su novčići tajanstvenog plemena Deroni, koje je pronašao 2004. vranjski penzioner kopajući kanalizacioni odvod u dvorištu. Oksidirane kovanice su mu se, kako je docnije govorio, činile nevažnim pa ih je čak delio deci iz komšiluka. Za ovo otkriće je čuo lokalni trgovac antikvitetima i kupio od penzionera, kako je policijska istraga utvrdila, više od 40 komada za nekoliko stotina evra. Zatim ih je po višestruko višoj ceni preprodao numizmatičaru iz Bugarske, a ovaj je nastavio lanac prodaje. Kada se priča pročula, došli su arheolozi i pronašli ostatak riznice novca plemena Deroni kakav nigde ranije ni kasnije nije viđen. Međutim, danas se srebrnjaci prokrijumačareni iz Srbije na aukcijskim i "istorijskim" sajtovima često predstavljaju i kao "drevni bugarski" ili "praalbanski" novac.

- Velike aukcijske kuće su novčiće Derona, kada su im "oprane biografije", prodavale, u zavisnosti od stepena očuvanosti, od 6.000 do 38.000 evra po komadu. Ali nisu svi otišli u bogate zemlje EU. U saradnji sa kolegama saznali smo da se u Bugarskoj u privatnim kolekcijama nalazi još šest primeraka, a dva primerka su završila u Prištini, kao navodni nalazi iz okoline Bujanovca, kojima se dokazuje da su "Albanci narod najstariji" - navodi dr Crnobrnja.offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

У Лесковцу су срушени фасада и комплетна унутрашњост симбола града - Округлог павиљона Лесковачког сајма, у народу познатог под именом "Шајкача".

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....za-sajkacu

Замислимо да неки инвеститор преузме познату историјски вредну зграду Баухауса у Десауу архитекте Валтера Гропијуса, сруши фасаду и ентеријер прилагоди својој комерцијалној потреби? Наравно, у свакој држави која негује свест о култури, овако нешто мало је вероватно. Међутим, уништење архитектонског културног добра, чак и највишег формата, могуће је у Србији.

Архитектонска струка у Србији још једном је изгубила битку са "инвеститорским урбанизмом", овај пут оставши без јединственог, вредног културно-историјског дела. Нови шопинг центар краткорочно ће задовољити потребе грађана, а пре свега инвеститора, уз велику цену. Србија је изгубила вредно културно добро - монумент високоразвијене технологије и напредне архитектуре, које нас је сврстало у светску елиту. Још једном смо ради кратковидости и неразумевања појединаца лишени сведочанства свог историјског културног идентитета. Трагично је што је ово само један у низу сличних случајева.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

Опет порушена капија Вуковог родног села.Камионџија приколицом разбуцао улаз у центар Тршића.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....tar-Trsica

Капију је, још пре две деценије, даровао Зоран Митрић, власник познате фирме „Сафир“. Пре десетак година, како каже Митрић, „немаром возача из једне лозничке фирме, капија је порушена“.

- Све трошкове поправке и врађање у ваљано стање опет сам ја финансирао, а недавно сам успео да пронашем мајстора за шиндру, који је дошао и заменио је на крову капије – прича Митрић. - Не могу да схватим ову врсту бахатости. Имам утисак да би порушили и Вукову спомен кућу, али, срећом, она је добро увучена у двориште и удаљена од пута.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

ДА ће налог за рушење бесправно саграђеног видиковца на парцели археолошког налазишта у Винчи дозвати памети дивљег градитеља, понадали су се надлежни у Музеју града Београда. Ипак, не само што није почео да уклања објекат, већ брзопотезно уводи струју, поставља расвету и дограђује.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....SVETLjENjE

"Новости" су већ објавиле да је ванредно стање искористио "неимар" како би на падини археолошког локалитета бесправно подигао наткривен дрвени објекат за уживање у форми видиковца. Музеј града се по сазнању за овај "неимарски подухват" на заштићеном подручју обратио Републичком заводу за заштиту споменика, који је донео решење да се бесправни објекат уклони. Међутим, видиковац засад одолева, а власник очигледно покушава и да га осветли. Директорка Музеја је зато уверена да власник не намерава да га сруши и одустане од њега.

ОСИМ овог последњег случаја, дивља градња у овом крају није реткост, па се наслеђе уништава и испуштањем воде из базена на крају сезоне. Такође, комшије уништавају жардињере и испуштају канализациону воду у ископине.

И после нам криви масони,нато пакт,хашки трибунал,тајна друштва...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

Раскошни дворац у српском селу крије велике тајне: Изградио га чувени српски јунак Ратко Шопаловић, који је ослепео на Солунском фронту.

https://www.alo.rs/vesti/politika/raskosni-dvorac-.....2bexchange

У изградњу раскошног дворца, поред радника из Дубровника били су укључени и Раткови рођаци,који су за то били поштено плаћени, али су ипак након његове смрти тражили своја права и део куће. Како каже Гвозден, судски процес трајао је од 1973. до 2009. године и коначно је он постао једини власник дворца у Мачкату. Држава је ово здање прогласила за културно-историјско добро и сада се чека бар нека реакција надлежних како би се дворац отргнуо од зуба времена, али и заборава. Јер, српска историја и херојство уткани су у његове зидове.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

НАЈНОВИЈИ потез Бугарске академије наука у служби је подсећања на стару, Вуковом руком забележену, српску народну пословицу да вук длаку мења али ћуд никада. Ово није први пут да се тако нешто догађа, и Бугари нису једини који имају претензије на српски језик.

Овако лингвисти коментаришу потез Бугарске академије наука која је издала књигу у којој са говори о бугарском корену говора у крајевима од Дунава до Ђевђелије и од Копаоника до Тимока, Пчиња и Охрида, што представља директну претензију на српски језички простор. На ово је упозорило српско удружење из Скопља "Спона", које се обратило Одбору за стандардизацију српског језика САНУ апелом да помогне у заштити српског језика и идентитета на тим просторима.

- Нису Бугари једини, а они то раде у континуитету без обзира на то у каквим су политичким односима наше државе - каже за "Новости" др Срето Танасић, председник овог одбора.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....pski-jezik

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

Napisano: 27 Maj 2020 23:35

Краљева чесма у Лисичијем потоку, саграђена 1936. године, годинама запуштена и неодржавана, још чека уређење. Чесма посвећена убијеном краљу Александру оштећена је на неколико места. Укопана је у земљанокамени балкон, а прилаз је направљен од степеника у облику лука. Питка вода, у једном од три природна изворишта у Београду, извире из уста главе лава. Међутим, простор око изворишта које се налази недалеко од Белог двора, годинама је био невидљив и непроходан, због високе траве, корова и шибља.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....jordjevicu

Овде је у плану и подизање споменика у облику крста, који би био посвећен онима који су на овом месту стрељани у јесен 1944. године. Сада се, недалеко од чесме, налази крст на камену у спомен овим страдалницима.
- Нацрт овог пројекта је још 2009. године послат Комисији за споменике, али од тада се ништа није урадило - каже Цветковић.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

На данашњи дан 1809 године,погинуо је српски национални јунак Стеван Синђелић, ресавски војвода, испаливши из кубуре хитац у складиште муниције у шанцу на узвишењу Чегар код Ниша. Куршид паша,после битке је, да би застрашио Србе, наредио да се од глава погинулих устаника озида кула, која је добила назив Ћеле-кула. Првобитно су на њој биле 952 лобање, а сада је остало неколико десетина.
Питам се ,коме је и зашто пало на памет,да вади лобање из малтера?
Шта је градски завод за заштиту споменика у Нишу радио свих ових година,деценија?

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 444
 • Gde živiš: Karlmarksland

Прво што су по уласку на Косово и Метохију војници Кфора учинили у лето 1999. године било је да бодљикавом жицом, бункерима и рововима опашу српске манастире. НАТО је знао да од средњовековних храмова, без јаке страже, неће остати ни камен на камену.
Пет година касније управо то се догодило свим православним споменицима које Кфор није чувао. Албанци су их срушили и спалили, а свет је то гледао. Тај исти свет данас гледа албанске филмове у којима се жале да су им Срби украли историју, баштину и споменике културе. Исте оне који су једва спасени од ватре, рушења и минобацачких мина 2004. и 1999. године.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....-manastire

У најновијем филму, емитованом на албанском регионалном Топ-каналу, завапило се како су целокупну албанску прошлост зли Срби кривотворили, преправили и прилагодили својој историји. Осим што су упали на албански етнички простор, Срби су украли и албанске манастире Грачаницу, Богородицу Љевишку... Доказа су нашли море - све до једног у псеудоисторији, апокрифним књигама, измишљеним предањима и голим лажима.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 573 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 524 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, bato3, branko7, cikadeda, Cvetkovic, debeli2, doktor1964, Drug pukovnik, Duško, ekser222, Filip Marinković, GrM, Insan, Kos93, kovinacc, KS2, kunktator, Leonardo, madza, Marko Marković2, Milan A. Nikolic, milekNS, nenad812, ofbeyond, Overkill, pacika, Recce, Regrut Boskica, rodoljub2, rus1974, scimitar19, Sibin, sizif2, Sr.Stat., Srna2, voja64, vukdra, wolverined4, Zori, |_MeD_|