Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

13

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ово лудило је пробило све границе и оквире...
Чувена збирка велике српске песникиње искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разред гимназије. Комисија сматра да се збирка Десанке Максимовић не уклапа у "оквир епохе"

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%BC%D0%B0

Чланови комисије Завода дуго су разговарали о најзрелијој збирци поезије велике песникиње, "Тражим помиловање", и закључили да се "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе, те да постоји бојазан да би и ученици погрешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај". Ипак, разматрајући захтев Задужбине, предложили су да се збирка нађе у програму за први разред гимназије, уз закључак да би "на овај начин збирка нашла своје право место као одјек књижевне епохе средњег века".Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Црни дани се надвили над нама...
У Пљевљима продају црквену воденицу стару 500 година.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%BD%D0%B0

Осамнаест одборника коалиције " И рођена мајка је на продају", усвојило одлуку о продаји дела земљишта и старе воденице старе 500 година која припада Манастиру Св. Тројице из 16. векаoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

После одлуке Савета Европе поводом прошлогодишње жалбе грађана на градњу луксузног хотела у центру Атине који је заклонио поглед на Акропољ, његов власник мораће да сруши последња два спрата зграде. Иако се у економској кризи Грчка бори за сваку инвестицију, упорни Атињани добили су битку против моћног и бескрупулозног инвеститора, успели да спрече ову неприхватљиву градњу и натерали га да поштује градска урбанистичка правила.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....ko-nasilje

У исто време када Атињани славе победу над урбанистичким насиљем, у Београду је представљен пројекат стамбено-пословног комплекса на делу Блока 12 на Новом Београду, шире познатог као Ју бизнис центар.
Циљ аутора пројекта није постизање квалитета становања, већ искључиво остварење комерцијалног интереса инвеститора. А да би га омогућили, на делу плаца величине само око 7.000 квадрата предложили су градњу чак три куле висине по 100 метара! Постављене уз ивицу блока оријентисану према Дунаву, оне заклањају, гуше и деградирају квалитет живота, посебно у осталим зградама ниже спратности у унутрашњости комплекса. Познато је да на цену некретнине утиче поглед. Овим правилом руководили су се и планери несрећног Београда на води, због чега су вишеспратнице саграђене на самој обали заклониле поглед на реку половини старог центра престонице, а град остао без своје карактеристичне, вековима стваране панораме. Према "принципу јачег", којег подржавају архитекти насилници, београдске обале освајају високи објекти, док они нижи парадоксално остају у залеђу, без икаквог погледа и осунчаности.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ђаци нам знају више страних, него српских речи.
Избацивање дубровачке књижевности из школских програма значило би oдрицање од аутора чија су се дела одвајкада изучавала као део српске писане речи.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....prisvajaju

Академик Вуксановић истиче да је према доступним списковима из школског програма склоњено педесетак наслова:

- Док списак читамо, доиста није јасно да ли је то позната освета понављача или зла намера. Сви смо обавезни да указујемо где је легло изругивања српском језику и књижевности на том језику. Нису склоњени само Гундулић и Десанка. Именик је дуг, а поступак неук.

Неопходно је утврдити да ли је реч о неспоразуму, а потом протрести цео систем српске просвећености, сматра Вуксановић:

- За полуписменост школованог дела нашег света нису криви комисија и завод који комисију саставља. Кривица је заједничка. Међу нама огромном брзином расте број људи који знају више страних него српских речи. Није писмен ко зна где се ставља тачка већ онај ко има јасну мисао испред стављене тачке. Језик се учи читањем добрих књига. То је темељ учености. Ко то не зна остао је без прве цигле у својој кући.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Прелепљен мурал покојном Небојши Глоговцу у Ужицу, више га нема.
Мурал који се налазио у Улици Момчила Тешића у Ужицу, посвећен нашем преминулом глумцу Небојши Глоговцу, прелепљен је данас рекламом пољопривредних производа.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....0%BA%D0%BE

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Без хитне финансијске помоћи надлежних, прети нам и потпуни престанак рада, каже Јасна Димитријевић
"Коларац" је систем вредности, културна историја, део живота генерација које су ту одрастале и образовале се, као публика, уметници, научници... "Коларац" је установа од националног значаја и заштићени споменик културе. Наша концертна дворана има посебно место на културној мапи града, она је синоним за релевантну музичку историју Београда, Србије и Европе.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....1%9A%D0%B0

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

ОТВОРЕНО ПИСМО АСОЦИЈАЦИЈЕ СРПСКИХ АРХИТЕКАТА
чији је потписник група 11 познатих српских архитеката и вајара
Отворено писмо упућено је:
Кабинету Председника Републике Србије,
Синоду Српске Православне цркве,
Градоначелнику града Београда,
Старешини Храма Светога Саве у Београду

УПОЗОРЕЊЕ О УГРОЖЕНОСТИ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА НА ТРГУ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У БЕОГРАДУ

Храм Светог Саве и трг испред њега налазе се на најистакнутијем вису београдског Врачарског платоа. Тај простор и објекти око Храма су од изузетног значаја, као духовна вертикала и извор идентитета српског народа. Они су један од симбола Београда, па по свом значају представљају јавни интерес грађана Србије.

Као такав, простор Врачарског платоа заслужује максималну пажњу свих институција, духовних, културних, образовних, уметничких, а посебно политичких и стручних инжењерских, које су одговорне за јавни простор и живот у њему. Оне носе, свака у свом домену, одговорност за досадашње урбанистичке промашаје и будућу успешну реализацију и функционисање овог јавног простора.

Заветни Храм српског народа гради се са прекидима деценијама, за време промене три друштвена система, стално се суочавајући са беспарицом и импровизованим решењима. Из тих разлога су током градње настале многе грешке и искушења. Данас се налазимо пред завршетком унутрашњег уређења Храма, али је уређење околине остало незавршено и нефункционално. За постизање трајног и задовољавајућег решења потребно мобилисати све интелектуалне и стручне снаге Србије.

Искуства и традиција градње Заветних Храмова у свету обавезују нас да поштујемо функционалне и урбанистичке потребе ове врсте грађевина. Функција тргова испред њих је окупљање великог броја верника и грађана. Трг је и канонски неопходан, јер представља отворену припрату храма. Навешћемо неколико сличних тргова у свету: Трг Христа Спаситеља у Москви који може да прими 600-800 хиљада посетилаца, Трг Светог Петра у Риму има капацитет да прихвати више од милион присутних верника, а Трг Христовог Васкресења у Подгорици прима више од 200 хиљада посетилаца. Бројни слични тргови у свету првенствено обезбеђују функционалност, безбедност и монументалност Храма и околног простора. Сетимо се испраћаја Патријарха Павла и Зорана Ђинђића и посете председника Путина, током којих се показало да је површина трга на Врачарском платоу недовољна, претесна.

Амбијент трга на Врачарском платоу пружа далеко веће могућности од оних које смо до данас користили. За уређење тог простора организовано је неколико конкурса, на којима су представљена бројна решења. Изворно решење проф. арх. Александра Дерока и проф. арх. Богдана Несторовића из 1926. предвидело је градњу објеката духовног и културног садржаја. У то време још увек није постојала зграда данашње Народне библиотеке која је саграђена у времену када ни Храм ни трг нису били у фокусу власти. На будућем тргу могу се добити значајне корисне површине намењене потребама Патријаршије, а посебно за садржаје културе града Београда.

Међу урбанистичким решењима Светосавског платоа израђеним протеклих деценија истичемо она познатих српских аутора проф. арх. Михајла Митровића и арх. Марија Јобста. Они су тргу испред Храма припојили зелене површине Парка Милутина Миланковића испред Метеоролошке станице и Дечје клинике, са широком пешачком површином изграђеном преко дела Булевара ослобођења, који је денивелисан у односу на пешачки плато. Спуштање булевара у односу на површину трга омогућиће изградњу две гараже већег капацитета, за потребе Клиничко болничког центра и посетилаца Храма Светога Саве. Новопројектовани трг испред Храма има манифестациони карактер са зеленилом по ободу и Алејом српских великана, док је простор испред Метеоролошке станице озелењен, у функцији дечје игре и разоноде. Овом урбанистичком замисли задовољене су све потребне функције на атрактивној туристичкој тачки Београда.

Постојеће решење Врачарског платоа проф. арх. Владимира Мацуре и арх. Ђорђа Бобића недовољно ангажује простор трга, једнострано се бавећи задовољењем потреба становника Врачара, занемарујући његов духовно-црквени карактер.

Недавно представљено ново урбанистичко решење проф. арх. Бранислава Митровића и проф. арх. Дејана Миљковића, којим доминира идеја садње "шуме" на тргу, непримерено је простору испред нашег Заветног Храма. Вештачки сађена "шума" већим делом заклања визуру на прочеље Храма и ускраћује тргу драгоцени простор испред њега, који је функционално неопходан за окупљање великог броја посетилаца приликом црквених и других манифестација. На тај начин аутори претварају ово духовно седиште у профани простор градског парка, дубоко деградирајући његов историјски, симболички и друштвени значај.

Наша генерација може се сматрати срећном јер се пред њеним очима, из вишедеценијских рушевина, довршава монументални стожер наше духовности. Због тога нам је дужност да пружимо максималан допринос његовом завршетку, али и уређењу амбијента трга и околине, да у пуном сјају пренесемо будућим генерацијама највећи симбол светосавског наслеђа.

Зато, предлажемо да се одустане од реализације пројекта "шуме" на тргу испред Храма Светог Саве и да се вредност урбанистичког уређења ове за српску духовност најзначајне локације провери путем итернационалног или домаћег јавног КОНКУРСА.

У Београду, 17.06.2020.
арх. Слободан Драговић
проф. Миодраг Живковић, вајар
арх. Милош Станковић
проф. арх. Зоран Булајић
арх. Слободан Малдини
проф. арх. Александар Радојевић
проф. др арх. Петар Арсић
др Драган Раденовић, вајар
проф. арх. Димитрије Младеновић
проф. арх. Александар Стјепановић
проф. арх. Светислав Личина

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Контроверзна приватизација некадашњег "Авала филма" полако добија епилог, кроз израду планских документа, који ће створити услове за комерцијалну изградњу и утрживање ексклузивног земљишта у Кошутњаку. Сумње да је циљ приватизације био развој филмског центра полако се обистињују, пошто је нови план детаљне регулације за "Филмски град" примарно орјентисан на пренамену шумског и неизграђеног земљишта и његову ефектну урбанизацију.

https://nova.rs/drustvo/seku-30-hektara-sume-na-ko.....-kompleks/

Национална стратегија за развој културе предвидела је обнављање “Филмског града” као пројекта од националног значаја, где остали садржаји треба да употпуне и подрже развој примарне функције. У обухват плана узето је 87 хектара земљишта, на коме се поред “Авала филма” налазе још и Архив кинотеке, комплекс Радио Телевизије Србије, комплекс Факултета спорта и физичког васпитања, Хала спортова Жарково и Црква св. Луке.

Како су све остале функције остале једнако димензионисане, укључујуци све потенцијално комплементарне садржаје, јасно је да је циљ овог плана пренамена и урбанизација градске шуме, а не заштита културног наслеђа или развој филмске индустрије.

Ако имамо у виду да је простор испуњен вредним биотопима, старим стаблима ретких примерака и да је фактички део споменика природе, онда посебно изненађује овако бахат и бескрупулозан приступ планирању. Према овој регулацији 70% укупног зеленила биће претворено у стамбене блокове и вишеспратнице.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

"Златну палету" бацају у заборав! Протест дела чланова УЛУС-а .Део чланова УЛУС најављује протест због изостављања признања "Пролећне изложбе”. Кнежевић: Укидањем награда показано незнање, непоштовање традиције и самовоља.

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....ova-ULUS-a

ПРИЗНАЊА која УЛУС додељује већ 60 година - "Златна палета", "Златна игла" и "Златно длето" изостале су са овогодишње "Пролећне изложбе", одржане у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић", а додељена је награда само најбољем раду на поставци - перформансу Владимира Бјеличића "Разоткривена природа или Приче о биљкама и радницима". Код дела чланства то је изазвало велики револт, па ће до краја недеље, због нарушавања ове традиције, али и других пропуста, како кажу, званично упутити протест управи.

- УЛУС је прошле године обележио 100 година постојања и крајем године на скупштини је изабрано ново руководство које је обећавало тектонске помаке - каже, за "Новости", Драгана Кнежевић, члан сликарске секције, једна од шездесетак и више незадовољних, спремних да целу ствар рашчисте на суду части, међу којима су и добитници укинутих признања. - Прве катастрофалне промене су се догодиле на управо завршеној "Пролећној изложби".

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1432
 • Gde živiš: Karlmarksland

Душан Ковачевић: Не бих прихватио место министра културе. Овде никада није било довољно пара ни довољно разумевања .

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0.....azumevanja

КАДА је владика дошао у једно село и упитао црквењака зашто не звоне звона кад он долази, црквењак му је одговорио: "Ваше преосвештенство, за то постоје три разлога, а први је - ми немамо звона." Ова прича-анегдота Стевана Сремца је права метафора за све разговоре и нагађања о томе када ће се пандемија зауставити и када ћемо се вратити нормалном животу. Први разлог зашто немамо прави одговор на то је што још не знамо која је то болест, а свих осталих десет разлога уопште није битно. Сада смо сви заустављени у времену ишчекивања и надања да ће нам неко будуће време донети нешто боље - каже наш легендарни драмски писац, академик Душан Ковачевић.

- После петооктобарских промена добио сам понуду од премијера Зорана Ђинђића да будем министар културе. Захвалио сам му се, и онда ме је он питао шта мислим, ко би могао да буде добар за то место. Одговорио сам: "Хајде, сачекај мало да видим кога највише мрзим, па ћу да ти јавим". У том тренутку, те 2000. године, култура је била озбиљна социјална установа, и место министра би било као да сте управник болнице у коју треба да дође хиљаду људи који су тешко болесни. Та понуда се поновила још једном, и опет сам је одбио, јер је ресор Министарства културе углавном социјална институција. Са првом цифром која у државном буџету износи нула, па онда још нешто, култура може само да вегетира. А могло би доста тога да се уради ако би тај број прешао један одсто издвајања пара из буџета - истиче Ковачевић.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 586 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 551 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, dac, dule10savic, Faki-Valjevo, goxin, havoc995, helen1, kaptain, kljift, kuntalo, kybonacci, Lord Nem, Lošmi, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, nebkv, nuke92, obozo, pedja2506, Recce, sakota79, sombrero, tanakadzo, Viceroy, virked, Vlada1389, VladaKG1980, znaisha, zodiac94