Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

18

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Спомен-дом посвећен Миловану Глишићу (1847-1908), једном од највећих српских писаца, зачетнику реалистичне приповетке, који је писао народним језиком, описујући живот и препознајући муке људи и сељака свог доба, у његовом родном Ваљеву потпуно је напуштен и запуштен, а на месту где му је била кућа сада су шума и шибље.
О њему се, прво, старала Месна заједница Градац, а потом је брига пренета на Матичну библиотеку "Љубомир Ненадовић". Већ дуго, међутим, на вратима спомен-дома је катанац, зграда је оронула...

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/929173/valj.....ikog-piscaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Уништавање историјског језгра Београда се наставља.
Уместо старог здања из 19. века, у Француској улици - комерцијални објекат.
У непосредном суседству некадашње куће Николе Пашића, у Француској улици на броју 19, планирана је изградња гарни хотела са четири звездице. Садашње здање, једноспратна кућа из 19. века са поткровљем, која је руинирана, а тренутно су се у њој, према незваничним сазнањима, настанили мигранти, биће срушена, а замениће је нови смештајни објекат, уз Пашићеву кућу.
- Највреднији и најзначајнији објекат у непоредној близини су кућа Николе Пашића у Француској на броју 21 и кућа Стевана Мокрањца у Достијевој 16 .
Иако објекат на чијем месту треба да буде подигнута грађевина припада историјском језгру Београда и планирано је очување, замениће га други објекат, савремене архитектуре.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/930413/hote.....ni-objekatoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Прва брука:
У Храму Свете Недеље у Софији српски и бугарски свештеници служили су литургију током које је обављен свечани чин пресвлачења одежде моштију српског Светог краља Милутина које почивају тамо у некој бугарској..
Друга брука:
Пресвучену одежду Светог краља Милутина старешини храма Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту протојереју Александру Нашпалићу предао је викар ...
Трећа брука:
Амбасадор Јовић и војни аташе Жељко Симић,су након преузимања одежде организовали пријем(читај журку) за свештенике и вернике који су у Софију дошли из више крајева Србије и Републике Српске.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drust.....-most.html

Амбасодоре Јовићу,мошти краља Милутина треба да се врате за Србију,
уместо што благосиљате почивање моштију највећег српског задужбинара у страној земљи,при томе је иста,била више пута крвни непријатељ нашег народа!Срамота!

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Инсталација коју чини 1.200 квадрадних метара филца направљеног од људске косе (за шта је било потребно ошишати око 240.000 људи), уз видео-документацију која је интегрални део поставке "Топлина", којом нас је Зоран Тодоровић представљао на 53. Бијеналу у Венцији, склоњена је са изложбе "Рефлексије нашег времена" у згради МСУ на Ушћу.

Ово дело чији је циљ да створи непријатну алузију на логорске погоне из времена Другог светског рата, протерано је из приземља да би уступило место - кафићу! То су у петак у одвојеним реакцијама на "Фејсбуку" обзнанили сам аутор "Топлине", али и члан УО ове институције Владислав Шћепановић. Како се могло прочитати у обе изјаве, реч је о "инокосној" одлуци в. д. директора Виктора Киша.Воли човек кафану,па то ти је...

- Место је добро за кафану, а кафанизација културе је задати општи правац, па у том смислу предстоји и скидање читавог петог спрата, јер човек планира постављање изложбе венчаница .

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/931075/kafi.....lozbe-uscu

И после су,за наше пропадање криви масони,неке ложе,ватикан,циа,миа,коцкар киа...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Каштел на Бисерном острву надомак Бечеја запуштен.
Дворац је полуукопан, на косом терену, те му је главна фасада једноспратна, а са задње стране се прилази директно спрату преко терасе на постаменту, док је испод приземље у виду сутерена.

- Главна фасада се састоји из плитког централног ризалита, оивиченог вертикално поређаним рељефним квадерима, који су и на осталим ивицама фасада. Кордонски венац одваја приземље и спрат. На фасади су у дубоком рељефу изведени на бочним платнима флорални и вегетабилни мотиви, а у централном ризалиту две главе коња и грб породице, којег више нема јер је после Другог светског рата замењен петокраком - објашњава Немања Карапанџић, кустос историчар Градског музеја у Бечеју.

Посебно место имао је огроман вински подрум, где је...
https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/931568/si.....a-zapusten

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

ДА су на мети лопова све чешће не само драгоцености већ и богато културно историјско наслеђе, показује и најновији пример крађе надгробних споменика уписаних у листу заштићених културних добара.
Како "Новости" сазнају, надомак Параћина пронађени су стари споменици и стећци од којих је за поједине утврђено да припадају некрополи на Рајачким пимницама.
- Имамо сазнања да је седам споменика са Рајачких пимница, а за остале ће се у сарадњи са стручњацима утврдити одакле потичу и да ли су неки од њих такође са истог подручја - сазнајемо из извора блиских истрази.

Старо Рајачко гробље на Белом брду изнад Рајца има око ....

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/932878/novos.....ici-stecci

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Српска кућа у центру Прага, затворена је у тишини, а да је глас о томе стигао у престоницу Србије тек годину и по касније.

Да је затворена није знао чак ни посланик Александар Чотрић, који је као председник Скупштинског одбора за дијаспору у то време присуствовао њеном отварању. Како нам је рекао, њега о томе нико није обавестио....(Како би вас слатко похапсио)...

Према неким тврдњама, власти Прага отказале су овај закуп јер простор није у потпуности коришћен за намене за које је издат. Чак постоје и спекулације да су просторије Српског центра издаване трећим лицима, за организовање догађаја који немају везе са темама због којих су добили кирију под повољнијим условима.

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/933291/no.....ike-ceskoj

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Из пера Слободана Малдинија
Кафанизација културе...

"Кафанизација" на маргинама последњих догађања у МСУ само је врх леденог брега. Изложба аквизиција МСУ остаће запамћена по приговору Колекције Трајковић - власника половине скулптуре Ђорђија Црнчевића, чија је копија без њихове сагласности представљена на изложби измешана са деловима оригинала.
Друга, инсталација Раше Тодосијевића "Фуксус пиано", његов поклон музеју, неспретно је постављена међу откупљена дела, штавише покрај стилски неупоредивог али богато плаћеног рада антагоног Миће Поповића. Уместо Рашиних оригиналних графичких прилога представљене су неауторизоване "фотографије фотографија". Међу упитним "аквизицијама" је и слика Душана Оташевића - ауторова реплика израђена по оригиналу изгубљеном у музеју.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/934207/dnev.....ja-kulture

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Aкадемик Милосав Тешић:Књижевност на удару

У последње време се та књижевност, која има своје име и презиме, своје место рођења, своју вишевековну традицију и високе естетичке домете, своди, у циљу њеног потпуног обезличења, под појмове регионална књижевност или регионалне књижевности. Такво ниподаштавање једне аутентичне књижевности резултат је прихватања неолибералне идеологије, коју светска финансијска олигархија, подређујући све - па и саму књижевност - својим диктатима и голим интересима, перфидно шири и насилнички намеће.

Отуд и коришћење вредносне инверзије у тумачењима догађаја из наше националне историје, што доводи до извођења трагикомичних закључака; отуд долази и до извргавања руглу националних митова; отуд и одбацивање ћирилице као основног националног писма; отуд и стварање у лексичком смислу неке врсте англосрпског језика ("англизам мејнстрим" је један од мноштва најсвежијих примера); отуд искључивање из школске лектире идентитетски битних и естетички вредних дела најзначајнијих српских писаца.
- Не искључујмо се из света, али сачувајмо самопоштовање и свој примарни идентитет, јер ми смо стари народ са својом особеном традицијом, историјом и културом - поручио је песник.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/934495/knji.....-smedereva

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1270
 • Gde živiš: Karlmarksland

Градска библиотека у Суботици је опасана жутом траком јер се одломио део конструкције једног од Атласа који држе балкон.
Иначе скулптуре Атласа датирају још из 1896. године и дело су вајара Телче Ендеа. Осим што имају вредне валарске особине, уживају и статус културног добра.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/935007/skulp.....i-subotici

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 486 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 0 sakrivenih i 485 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Sale.S