Propadanje i zatiranje istorijske baštine

24

Propadanje i zatiranje istorijske baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Одложена изградња моста преко Ибра ка средњовековном Магличу.

Распон новог моста чија се вредност процењује на око осам милиона динара биће 70 метара, а ширина 1,3 метра. Према пројекту, имаће три носача у води и два на обалама Ибра, а градиће се комбинацијом асфалта, челика и бетона. Како сазнајемо, јавна набавка за изградњу биће расписана када Министарство финансија буде дало зелено зветло Канеларији за управљање јавним улагањима о трошењу предвиђених средстава. До тада ће средњовековна тврђава на десној обали Ибра, као културно-историјски споменик и атрактивна туристичка дестинација, остaти недоступна за посетиоце.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/975687/tvrdj.....glicu-fotoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Шпилерова кућа, једна од најстаријих и највреднијих барокних стилских кућа сачуваних у Војводини, изграђена је у периоду од 1693. до 1773. године, а назив јој је настао по њеном власнику из прве половине 20. века.
Међу многим оронулим грађевинским здањима, чију је обнову Завод за заштиту споменика културе (ЗЗСК) Града Новог Сада планирао за ову годину, налази се и чувена Шпилерова кућа у Петроварадину, барокни објекат из 17. века који је одлуком Владе Србије још пре осам година утврђен као споменик културе и део заштићене околине.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/977860/spile.....n-zasticenoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ова вест није нигде објављена пре годину и по дана.Мени да промакне таква вест,мало теже.Да ли је ово само врх леденог брега?Или ће и ово отићи у ад акта..

Обезбеђење које је припадало једној навијачкој групи, које је обезбеђивало Музеј примењене уметности, украло је из њега злато с краја 19. и почетка 20. века! Иако се пљачка збила још пре годину и по дана, не да нико није ухапшен, већ и дан-данас иста фирма за обезбеђење и даље „чува“ музеј. Shocked

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3650265/maja-g.....ula-ugovor

Министарство културе поседује један локал у Бетон хали, који није довршен, нити отворен.
У том локалу извршена је пљачка, без обзира на то што нема ништа у њему. То је локал који је у реновирању, додељен је музеју у Јагодини, наивна и маргинална уметност, и ту је украден потпуно нов лифт који кошта око 15.000-20.000 евра. Волшебно су угашене камере, а истраге као да никада није ни било. То се десило пре две године.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Споменик стрељаним родубљубима и прво обележје на месту некадашњег стратишта Бубањ, тзв. спомен-пирамида остала је без петокраке, која сломљена лежи поред споменика.

Звезда петокрака отпала је са ње и сада лежи поломљена на земљи, а засад није познато да ли је она сама отпала или ју је неко скинуо.

Председник општине Палилула којој припада спомен-парк Бубањ Братислав Вучковић каже да је највероватније у питању вандализам.

- Бубањ је на жалост необезбеђен, неосветљен и неограђен. У плану Палилуле је да аплицира за пројекте јавних радова и да на тај начин ангажујемо људе да уреде цео парк, не само део код Три песнице – рекао председник Општине Братислав Вучковић.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/978644/sloml.....-petokrake

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Шта ће сад бити с најстаријом хидроцентралом питају се ових дана Ужичани, изненађени оним што се дешава овом културном добру. Ту централу „Под градом” у Ужицу, саграђену 1900, као прву по Теслиним принципима наизменичних струја у овом делу Европе, обновио је и доградио ЕПС протеклих година (ти радови су 2020. завршени).

Али почетком овог месеца Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поништило је решење о грађевинској дозволи које је град за те послове издао, јер како се наводи у списима предмета, нема сагласности Завода за заштиту споменика културе у Краљеву на пројекат и документацију за извођење радова.

http://www.politika.rs/scc/clanak/475647/Kratki-spoj-oko-Teslinog-prvenca

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Је ли ово могуће?Шта се ја чудим .Није Шведска у питању.

Осумњиченог С. Ј. (60) из Београда, кога терете за тешку крађу из Музеја примењене уметности крајем јула и почетком августа 2019, на пљачку је приморало неколико чланова екипе Вељка Беливука, сазнаје Српски телеграф из извора блиског истрази. Читав товар баснословно вредних артефаката он је, како се сумња, изнео из музеја. Културно-историјска вредност украдених наруквица, прстења, медаљона, од којих неки воде порекло од династије Обреновић, непроцењива је.

С. Ј. је морао да из ове културне институције краде златни накит и друге вредне предмете и да их на тајној локацији у време које му кажу предаје Беливуковим сарадницима, међутим, то није спреман да каже пред тужиоцем у страху за сопствени живот и животе најмилијих јер је свестан за какве личности је радио прљави посао.

https://objektiv.rs/vest/570826/otkriveno-kako-je-....._ekipa_ukr

Један од посебно значајних предмета који се највероватније налази међу украденим благом је ташница од плетене златне жице, која је, према својевременом истраживању Артис центра, можда поклоњена супрузи цара Александра III и мајци последњег руског суверена Николаја II.

Списак предмета украдених из Музеја примењене уметности

1. Прстен са античком гемом, бронза, позлата, друга половина 14. века
2. Прстен са грбом, злато, крај 14, почетак 15. века, налаз из околине Јањева
3. Прстенса античком гемом, злато, гема трећи...
....
41.Бодеж месинг, челик, посребрено, бакелит, после 1918, Београд, Краљевина СХС

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Због нечијег незнања и непажње, али и грешке у систему,Милутин Бојић, истакнути српски песник, драмски писац, књижевни критичар, аутор "Плаве гробнице" практично остао без улице у Нишу .
Она је, због нечијег незнања, непажње и грешке у систему, најпре преименована, па дуплирана тако да постоји у две градске општине - Палилула и Пантелеј, да би напослетку једна од њих, на Палилули, понела назив нишког глумца Десимира Станојевића, а друга, у Пантелеју, остала заведена под именом "Милутин Бојовић", иако на таблама пише "Милутин Бојић". До када ће тако бити, чека се одоговор од надлежних.

На ову вест јуче је реаговао и писац Милован Витезовић, председник Удружења књижевника Србије.

- Учинићемо све да се та одлука промени и, ако је потребно ангажоваћемо, целокупну културну јавност. То је увреда и за "Плаву гробницу" и за Солунски фронт, али пре свега, увреда за књижевност - казао је Витезовић

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/977956/uv.....ulice-nisu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Крађа,овога пута из децембра 2016. године у Музеју Југославије.Пљачка је извршена од стране лица ангажованог на уговор о делу у фирми „Добергард“, заједно са „Добергард – плус“, која је обављала физичко –техничко обезбеђење овог Музеја.

Из предмета се види да је окривљени закључио споразум о признању кривичног дела тешке крађе и осуђен је правоснажном пресудом. Из пописа предмета утврђено је да је починилац кривичног дела отуђио личне предмете Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чашу са ликом Хајла Селасија. Фирма „Добергард“ је на основу учињене штете исплатила 3.250.607,16 динара на рачун Министарства финансија, Управе за трезор.

Та иста фирма је одговорна за крађу вредних предмета из збирке Музеја примењене уметности. Најгоре у целом случају,они још увек обезбеђују овај Музеј.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/979457/radn.....ma-kulture

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

И даље пропада кућа легендарног солунског ратника и извиђача Драгутина Матића.
Све се "врти" око процедура и сагласности а у међувремену кућа у селу Калетинцу подно Суве планине у којој нико не живи већ 50 година неумитно пропада иако је планирано да се претвори и музеј. Председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић тврди да ће тендер за њену реконструкцију "бити расписан у понедељак".

Фотографија руског новинара Самсона Чернова на којој је извиђач Драгутин Матић постала позната широм света и показује поносног и пркосног срског војника.
https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/979640/ob.....ina-matica

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2362
 • Gde živiš: Karlmarksland

Многи Грочани не знају да се на напуштеном плацу на почетку Улице 17. октобра налази Влајковићева кућа, културно добро из области народног градитељства. Објекат који је некада био дом капетана Грочанске нахије, а које је касније откупила породица Влајковић, данас је само ругло у центру чаршије.

Плац на којем се данас налазе само обриси некадашњег велелепног варошког дома, одмах поред главног пута, зарастао у растиње и шибље, које годинама нико није покосио. Од куће остали су само зидови и некадашња кровна конструкција која се урушила. Унутрашњост куће у којој се некада налазило шест просторија претворена је у депонију. Трем испред куће је потпуно девастиран, а подрум зарастао у коров.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/979997/vlaj.....17-oktobra

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 405 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 397 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, Battlehammer, ILGromovnik, Litostroton, oldtimer, Vlajman1957, wizzardone, yrraf