Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

28

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Шта рећи...

Кугла „Кладиво Краљевића Марка” вајара Јова Петијевића, постављена у Кнез Михаиловој улици у част предстојећих Олимпијских игара у Токију, после свега неколико дана „добила је ноге”. Ко је крадљивац који се дрзнуо да из главне градске штрафте изнесе кладиво тешко чак 150 килограма и како му је то успело, аутор не може ни да замисли, али, каже, злодело је било унапред најављено.

– Вече након што сам одгледао меч Новака Ђоковића, седео сам у соби и зазвонио је телефон, а особа која је разговарала на веома примитиван начин рекла ми је да ће куглу однети. Ујутру нисам могао да спавам па сам отишао да проверим. Нисам могао да верујем да је заиста нема и одмах сам по киши отишао да пријавим нестанак дела – објашњава Јовo Петијевић.

Коме је сметала кугла, пита се он. Шта је било спорно у делу које је изазивало велику пажњу пролазника, толико да је аутор чак видео дечака који се отргао из мајчине руке и пришао да куглу пољуби.

– Био је то поклон грађана Београда и мене као аутора Олимпијским играма....

http://www.politika.rs/scc/clanak/481448/Kuglu-tes.....-MihailoveRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Место погрома 10.000 људи у Зрењанину,некадашњи Концентрациони логор труне скривено иза катанца

Ово је својевремено био централни логор у Банату, смештен у старом Хелеровом млину. За време Другог светског рата у њему је било заточено, према проценама историчарке Наде Борош, више од 10.000 Срба, Јевреја и Рома, како мушкараца, тако и жена, чак и деце. И мушкарци и жене су одавде одвођени на стрељање.

После рата, пуне три године, ту су били затворени домаћи Немци.

Упркос овако бурној историји и огромном значају који има и за Војводину и за целу земљу, и упркос томе што је званично проглашен за заштићено културно добро, овај логор полако се круни, пропада и обрушава. Кроз жице на прозорима виде се некадашње ћелије, руиниране и одрпане. У комплекс не може да се уђе јер је закатанчен, а једина ознака из које се да наслутити какво страшно место се ту налазило јесте табла из 1961, на којој пише да је на овом месту од 1942. "било мучено и убијено око 5.000 родољуба."

https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/1008746/n.....tanca-fotooffline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Срамота

Три године од упловљавања подморнице 911 на Ушће

Урадили смо и пројекат уређења и избацили трошковник, што на питања пријатеља и знатижељника – кад то чују – изазива подсмех и коментаре је ли могуће да Министарство одбране не може да затвори трошковну ставку од 2,5 до три милиона динара или, како неки други кажу, да нема осећај шта би такав експонат значио у фундусу Војног музеја.
Кад би којим случајем шеф државе у пратњи министара силе прошетао Дунавским кејом и кроз врбово растиње у војном кругу на Ушћу угледао подморницу 911, те упитао пратиоце шта је то, дојучерашњи министар одбране сигурно би убедљивим гласом одговорио да је тај објекат довезен из Црне Горе у његовом мандату (2018), док актуелни министар не би вероватно имао ваљан одговор, јер је питање да ли му је ико од ближих сарадника и поменуо статус те гомиле гвожђа – у коју се нечињењем титулара (Министарство одбране) неумитно претвара тај високотехнолошки производ бивше државе, у чијем стварању је и Србија имала велики удео.

http://www.politika.rs/scc/clanak/481833/Pogledi/T.....11-na-Usce

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Можемо ли да замислимо да неки Грк, преко ноћи, сазида нешто на Акропољу. Сами грађани му не би дозволили ни да стави циглу

Ово се пита директорка Музеја Града Београда Јелена Медаковић, која за "Новости" сликовито описује "епидемију" дивље градње на првом архелошком локалитету винчанске културе - Белом брду.

А прича тече овако. Како би се од клизишта и отпадних вода из околних септичких јама заштитиo археолошки бисер, на коме је пре једног века Милоје Васић пронашао трагове високоразвијене, светски значајане културе касног каменог доба, Влада Србије, лани је, као трогодишњу, капиталну инвестицију определила више од три милиона евра (364.400.000 динара). Овај амбициозан пројекат, који је са пола милиона долара подржао и амбасадоров фонд САД, а чији је циљ да ту једнога дана настане у глобалним размерама значајни истраживачки центар, као и да се сам локалитет упише на Унескову листу светске културне баштине, још се суочава са различитим изазовима.

И док су са једне стране отпочеле припреме за процес експропријације - на терену су проценитељи, судски вештаци, који ће у разговору са грађанима, одредити вредност за првих седам парцела, да би их држава откупила, чиме би се зауставило клизиште - с друге, из правца Дунава, појавили су се нови проблеми, открива, за "Новости", Јелена Медаковић, директор Музеја града Београда, у чијем саставу је локалитет Бело брдо.

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1012007/vin.....-belo-brdo

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Култна пекара "Код три лава" на ћошку Будимске и Кнез Милетине улице, у којој су снимани "Отписани", где је снимана чувена сцена "меси меси неће ништа да ти шкоди ",већ годинама изгледа као да ће да се сваког тренутка распасти. На вратима стоји да је "локал у реновирању", међутим, ако провирите унутра дочекаће вас готово нереална сцена.

Недавно се на мрежама појавио снимак који подсећа да је једна од најстаријих пекара у Београду, која је ту још од 1912. године, сада препуштена пропадању „како би била срушена и како би на њеном месту инвеститор изградио стамбену зграду“.

https://nova.rs/magazin/lifestyle/obisli-smo-kultn.....an-prizor/

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Радови на археолошком налазишту у центру Беле Паланке без дозволе Завода

Да ће на простору заштићеног налазишта Ремизијана изникнути приватни објекат који се, како Јужне вести сазнају, гради без дозволе надлежног Завода за заштиту споменика, јављају читаоци који су забринути да ће до понедељка, када надлежне службе раде и могу да реагују, штета већ бити нанета.

Преко пута белопаланачке полиције кренули су радови на простору Античког утврђења, али уместо споменика културе у току су други грађевински радови.

То је археолошко налазиште, уписано у регистар археолошких налазишта, заштићен простор Ремезијане. Свети Никита Ремизијанси је одатле, где је сада Бела Паланка и где се деценијама ради на уништавању наслеђа. То је антички утврђени град из 3, 4. и 5. века где се сада на приватној парцели нешто гради. Заштићено је, у надлежности Завода за заштиту споменика Ниш. У процесу изградње дужни су да прибаве дозволу надлежног Завода.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Radovi-na-arhe.....da.sr.html

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Археолошка налазишта на мети вандала, постављене табле на локалитету Јеринин град

Хорде "дивљих копача", ловци на благо, опремљени метал - детекторима, не престају да пустоше археолошке локалитете у овом крају.
Осим пљачке и нелегалне трговине антиквитетима преко престижних аукцијских кућа широм Европе, штета коју својим рушилачким активностима наносе на заштићеним и културним добрима немерљива је. Како је вишеслојно утврђење "Јеринин град", на међи атара Старо Село и Доњи Мишевић, једно од најугроженијих археолошких налазишта под заштитом државе, на прилазу локалитету и у зони заштите испод утврђења постављене су две инфо-табле.

- Табле су постављене по инструкцијама полиције, на иницијативу градоначелника Јагодине Ратка Стевановића, уз несебичну помоћ представника Ловачког удружења "Црни врх" и ЈП "Стандард". Будући да садрже одреднице упозорења и забране недозвољених ископавања, чести изговор пљачкаша да нису знали да је у питању локалитет под заштитом, којим се, при хапшењу користе - више не стоји. Ово је само мали корак ка потпунијој заштити локалитета и већем присуству на терену свих чинилаца заштите - оцењује Смиљана Додић, музејски саветник у Завичајном музеју у Јагодини.

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1016501/muke.....rinin-grad

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2287
 • Gde živiš: Karlmarksland

Цариници су данас на Аеродрому "Никола Тесла" запленили уметничку слику чувеног српског сликара Паје Јовановића коју је један путник покушао да спаковану у пртљаг без пријављивања унесе у земљу.

Прекршај је откривен приликом контроле путника који су долетели из Беча. Један од путника из Београда (39) се по преузимању пртљага са карусела упутио ка излазу са аеродрома преко зеленог контролног пролаза намењеног путницима који немају ништа за царињење.

Након што је његов пртљаг детаљно прегледан испоставило се да се међу гардеробом и личним стварима налази и урамљена слика "Стражар" димензија 70x56 цм чувеног Паје Јовановића.

https://www.kurir.rs/crna-hronika/3730665/na-beogr.....jovanovica

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 346
 • Gde živiš: BG

На прву лопту, у духу назива, прво се помисли на изношење а не уношење, тачније враћање наше баштине.

Лично, мислим да у оваквим случајевима прописи не би смели да буду драстични. Уметничко дело значајно за Србију уноси се у земљу, дакле казнити?
Као када спортистима наплате царину на освојене медаље, пехаре...

Јесте прекршај, али такав "увоз" морао би да се друкчије регулише.

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1999

https://www.blic.rs/kultura/vesti/dva-dela-paje-jo.....iz/ryht22m

A ovo je naslov iz maja ove godine:

Citat:Na aukciji dela umetnika iz 19. veka čuvene bečke kuće "Doroteum", planiranoj za 7. jun ove godine, naći će se dva platna Paje Jovanovića (1859-1957), iz njegove orijentalne faze.

Reč je o slikama "Stražar", dimenzija 70 puta 60 centimenara, kao i još jednom ulju na platnu, znatno manjih dimenzija, 16 puta 12 centimetara, nazvanom "Albanski ratnik", pišu "Novosti".


GUZ - Glavom U Zid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 940 korisnika na forumu :: 76 registrovanih, 4 sakrivenih i 860 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, aboris, AK - 230, awathorn, bojank, Brada i Gibanica, BraneS, brundo65, cavatina, comi_pfc, Cranium, crnitrn, DejanSt, DonRumataEstorski, Dorcolac, draganl, Drug pukovnik, esx66, famoso, Gagi193, galijot, Georgius, goran.vvv, Griffon vulture, havoc995, HrcAk47, ikan, ILGromovnik, Istman, joca83, Joco Skljoco, JOntra, kairos, kaptain, Komentator, konstruktor, Koridor, krkalon, krlebgd77, kunktator, menges, mgolub, micke83, Mixelotti, Miškić, mkukoleca, mnn2, Neutral-M, Njemac, novator, ofbeyond, Outis, Panter, PEGIN, pein, prashinar, proleter373, radoznao, Ripanjac, rkekoke, Rocker, Shinobi, slonic_tonic, Srky Boy, stankolich, theNedjeljko, Toni, upitnik, Van, vobo, voja64, Vule, zalutalo prase, zogi036, zxstole, 1107