Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

31

Propadanje i zatiranje istorijske Baštine

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Потрага стручњака за остацима древног Сингидунума на локацији Студентски трг одлаже се већ неколико пута

Археолошка истраживања на Студентском тргу, прво најављена за пролеће, па одложена за лето - још увек нису почела.
Да би стручњаци Археолошког института, који је изабран на тендеру за обављање овог захтевног посла, кренули са радом, потребно је изместити саобраћај из овог дела градског језгра, што се још није догодило.

Пројектом је предвиђено да археолози раде на Студентском тргу испред зграда од броја 1 до 13 и на окретници тролејбуса, на простору од око 200 квадрата.

Док буду трајали радови, мрежа тролејбуса биће померена ка Васиној улици, а надлежни су најавили да неће бити већих измена саобраћаја и да је вредност радова 41,5 милиона динара.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1028040/arh.....oliko-puta

Управо од археолошких ископина зависи да ли ће на том месту бити музеј или подземна гаража.
Ако испод Студентског трга не буде било никаквих древних остатака из римског Сингидунума, на овом простору почеће градња подземне гараже. Планирано је да на три подземна нивоа буде места за око 700 аутомобила.


Ајд у десет марки,да неће ништа да нађу... GUZ - Glavom U ZidRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1904

Oni se oko te garaže bakću već nekoliko godina, uvek isti problem jedni povuci drugi potegni, verovatno će biti baš tako, neće biti ništa ispod i prevagnuće garaža...offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Земља Србија,општина Нова Варош ,насеље Радоиња

Кад нема цигле и камена за темељ,може да послужи и надгробни споменик,стела, ципуса и жртвеник из 2.века нове ере.Ко те пита,циљ средство не бира.


Културно богатство са археолошких локалитета у општини Нова Варош годинама без заштите

Последњи је час да се преко десетак римских надгробних споменика - стела, ципуса и жртвеника, које скривају трава и шибље на неколико некропола у општини Нова Варош - сачува од нехата и немара, заштити и конзервира, јер су велико културно богатство, остаци народне традиционалне културе у периоду од 2. до 4. века нове ере.

Овај апел општинским властима упутила је пре осам година мр Љиљана Мандић, археолог и саветник Музеја из Ужица, која је са документаристом Зораном Домановићем обилазила значајна налазишта у оквиру пројеката "Античко наслеђе југозападне Србије".

Уследило је тада неколико разговора у Општини да се нађе дом за споменичко наслеђе. Најпре је помињан пројекат лапидаријума у Радоињи, месту са, како је подсећала Мандић, дугом духовном традицијом и познатом античком некрополом. Објекат би био у облику римског атријума (централног дворишта), од сличних материјала као из тог периода. Овде би, на једном месту, били сакупљени и изложени надгробни споменици, наравно уз уређење прилаза и осветљење, али и могућности за друге поставке....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/1029471/spo.....ez-zastite

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Пропада Руска соба у Белој Цркви

Недавно сам с друштвом „Кајмакчалан”, које се брине о српским гробљима из Првог светског рата, посетила Белу Цркву. Поред бројних знаменитости, обишли смо и Руску собу у дому породице Владимира Николајевича Кастељанова, који је власник и колекционар предмета царских кадета од пре непуних 100 година. Све је лепо и јединствено, али су услови чувања ових вредности лоши и експонати пропадају.

Музеј Беле Цркве се реновира, па се питам да ли је и ова спомен-соба узета у обзир.

Молим све људе који су у могућности да помогну да се спасе ово благо.

Драгица Мишковић,
Нови Београд

https://www.politika.rs/scc/clanak/486660/Propada-Ruska-soba-u-Beloj-Crkvi

Иначе,Руска Соба је музеј посвећен руским имигрантима и кадетима у Белој Цркви.

После Октобарске револуције у Русији, а по одлуци и људском гесту Краља Александра I Карађорђевића који је пружио уточиште свима онима који су мигрирали из Русије, око 75,000 Руса нашло се у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
Од 1920 године у Белу Цркву долазе наставни заводи и школске установе, као сто су девојачки Марински Донској Институт еваукуисан из Кавоцеркеска, затим Кримски Кадетски Корпус који 1929 године прелази из Сарајева у Белу Цркву. Заједно они чине Први Руски Кадетски Корпус именом Великог Књаза Констатина Констатиновича.
Краће време у Белој Цркви налазио се и Николајевско Кавалеријско училиште из Петрограда.
У том периоду у Белој Цркви живело је преко 2,000 руских избеглица који су основали руску колонију и своје судбине везали за овај град.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Кућа Катића, споменик културе који пропада
Зграда с двориштем у Трстенику, припада типу моравске куће с примесама оријенталног стила, а куповали су је такозвани инвеститори и продавали кад не би добили дозволу за градњу у дворишту.

Несхватљива је небрига надлежних институција у држави, тачније оних који раде у тим установама...

https://www.politika.rs/scc/clanak/486754/Kuca-Kat.....ji-propada

Кућа је у краћем периоду, кажу мештани, имала улогу галерије, док је двориште често представљало „сликарски атеље под ведрим небом” у време одржавања ликовних колонија. Подрум куће и већи део дворишта преласком у власништво „инвеститора” били су једно време претворени у ресторан националне кухиње.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17868
 • Gde živiš: I ja se pitam...

У Пожаревцу је један тротоар поред железничке станице био поплочан надгробним плочама немачких војника који су погинули или умрли од болести у Првом светском рату (''Немачко гробље''). Све до седамдесетих година тај тротоар је тако изгледао да нико није посебно загледао по чему гази. Онда су га асфалтирали, бар да се не виде трагови написа...
Нисам љубитељ Немаца, далеко им лепа кућа, али ако они нису знали да поштују наше жртве (мада су Немци у Првом светском рату то умели), хајде да ми будемо цивилизовани.
Иначе, то гробље никад није обновљено, на његовом месту подигнуте су куглана и тениски терени...који данас зарастају у коров. Не да им се...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Цариници су у сарадњи са полицијом на граничном прелазу Батровци спречили приликом изласка из земље покушај кријумчарења неколико уметничких слика, међу којима су се нашле и две потписане именима чувених сликара Винсента ван Гога и Пјера Бонара.

„Да ли је реч о копијама или оригиналима биће предмет даље истраге, али је важно да су захваљујући раду граничних служби, те слике сада задржане док се не утврди њихова аутентичност и порекло”, наводи се у саопштењу Управе царина.

https://www.politika.rs/scc/clanak/486972/Golfer-p.....era-Bonara

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Вандали порушили изложбу у Академском парку
Непознате особе, највероватније у ноћи између уторка и среде, срушиле поставку „Изложба о изложбама” посвећену 120. годишњици Етнографског музеја.

Четири огромна метална постамента на којима jе поставка на отвореном „Изложба о изложбама” посвећена 120. годишњици Етнографског музеја у Академском парку порушили су вандали, највероватније у ноћи између уторка и среде. За сада непознате особе изврнуле су металне конструкције тешке између 150 и 200 килограма и направиле ршум у парку. Ко је и зашто то урадио надамо се да ће утврдити полиција чији су инспектори извршили увиђај.

- Да су табле срушене у делу парка који се налази близу римских терми и музеја приметили су наши запослени. Ником није јасно зашто је то урађено ...

https://www.politika.rs/scc/clanak/487361/Vandali-.....skom-parku

Ни Фројду не би било јасно....

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Меморијални комплекс у Јајинцима представља културно добро и као такав је заштићен законом.
Међутим,ко мари за закон и културу..

Битно је имати леп тен.Нека девојка се сунча поред Централног споменика жртвама фашизма.Дивно...

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1034807/skandal-jajinci-suncanje

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2044
 • Gde živiš: Karlmarksland

Више од 100 група пустоши Србију - Царски прстен и Брозов сат у рукама стране архео-мафије

Србија је због свог невероватног археолошког блага постала мека за криминалне групе Shocked које нелегално ископавају и тргују опљачканим старинама, утврдио је један од водећих светских стручњака за трафикинг културне баштине, др Семјуел Ендру Харди.

https://www.novosti.rs/c/vesti/drustvo/1035479/nov.....afije-foto

Овај правник и археолог годинама прати комуникације археолошке мафије Југоисточне Европе, а резултате је објавио у научном раду под именом "Није незаконито ако те нико не види".

Он је открио 107 "дивљих" археолошких група из којих континуирано нуде робу на веб-тржишту. Они нису обични "војници" археолошке мафије, већ њени нижи шефови који регрутују, снабдевају опремом и обучавају "детектораше", теренске трагаче на најнижем нивоу криминалне лествице. Дивљи копачи и трговци старинама из Србије имају и 26 онлајн заједница, форума и страница на "Фејсбуку" и "Инстаграму", где размењују искуства, тргују опремом и налазима и дају упутства за заобилажење закона, наводи др Харди.

Каже "Србија је због свог невероватног археолошког блага постала мека за криминалне групе..." GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid
Није Србија мека због ископина и старина,већ због корумпираних службеника,неспособних политичара и гледалаца задруге.То је главни узрок и разлог!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 615 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BasCelik, BraneS, cavatina, comi991, Ctrl x, Cufo, dragoljub11987, flash12, hyla, ILGromovnik, Joja, Jovan Nenad, Korisnik038, Libertas, MarKhan, mushroom, nightwish, Ognjen D., Oluj2.1, Rakenica, Raptor1, rovac, S2M, Snorks, Srki94, Tas011, VJ