Subverzija u kulturi

7

Subverzija u kulturi

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Upravo duže vreme me drži činjenica da ne treba držati u sebi taj otrov zvani stvarnost, a ne može da se izbegne jer takva kakva je tu je u okruženju, i niko se sa istom ne bakće.
A bežanje od svega toga je bežanje od odgovornosti, za bakćanje sa raznim stvarima osim institucija koje bi se bavile s time potrebno je i energije, konstruktivne, pozitivne i snage..


Mislim toliko raznih nelogičnosti, nebuloza, svega i svačega, bljak, više..

Klinci obožavaju takve sadržaje, to je neka nova vrsta humora koja je mladima zarazna, bilo je toga i ranije. Pa niko nije bio toliko hipnotisan...Dobro nije bilo toliko ni medija ni informacija ni načina plasiranja sadržaja...
Pa i ranije su bili npr. Rokeri s Moravu, pre njih neko drugi, posle njih je isto al ovo sad je preterano sa svih strana-epidemija, i kvalitetni saržaji ne mogu da dođu do izražaja, kome je zanimljiva nauka, obrzovni program kao nekad što je bio Mali i Veliki program, Opstanak itd..
Osim tog Baka Praseta ima ih još
Evo Tebra Loko, Kafe Zale, Zadrugari, burgijaju mozak mladih pa niko ih ne dira recimo...
I moji klilac i ostali pa i stariji ih prate. Ja uvek kažem oni su svoju školu završili koliko su hteli pa mogu da se krevelje i zabavljaju se na taj način. A deca gube svoje vreme na sadržaje koji nisu edukativni, iz kojih ništa ne mogu naučiti.
Onda kad prođe i njihovo vreme kao što je prošlo i vreme brekdensa, tetrisa, sege, itd. Onda će se pitati gde je zapelo, u slučaju da ovo društvo krene jednom uzlaznom putanjom. I ovde i u svetu.

Nema autorititeta, ni kod kuće ni u školi.

Nekad su zulufi, packe bili vaspitna kazna danas je to nasilje. Pa dobiješ kritiku i šamar od nastavnika, onda dođeš kući pa zbog iste stvari dobiješ i od roditelja.

I izrasle normalne generacije vrednih, i radnih poštenih ljudi...

Za decu treba vreme i živaca da se vaspitavaju, a to je nemoguće kad po ceo dan rade. Njima se treba posvetiti. Prvo u kući pa škola, i prava i zdrava osnova. Ne razni dušebrižnici.
Ne može neka država iz EU bolje znati od sopstvene države mentalitet svog naroda i naraštaja.

Ne može dete da zna šta je dobro a šta nije tako malo, za to je potrebno životno iskustvo.
Drugo je dete ispoštovati, reći mu da je u pravu, izviniti mu se, kad je u pravu, a kad nije dati mu argumentovanu kritiku, usmeriti ga...
Sve sami pobrkani lončići..Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ево решења,за све грађевине,које би инвеститори радо порушили,зарад још неког динара...
Зграда основне школе Лагена у округу Хуангпу стара 85 година, подигнута је са земље и пресељена помоц́у новоразвијене "машине за ходање", која се састоји од скоро 200 мобилних носача, које је развила компанија "Шанхај еволушн шифт".

https://www.youtube.com/watch?v=Gwu4ovaSiQY&feature=emb_logo

Сад би манастир Грачаница ваљевска био отворен за вернике,а не под водом.offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Valjevska Gračanica ima višegodišnji problem ni kriva ni dužna.
E sad ironija života je samo po sebi, još kad dve krajnjosti sklopimo u jednu rečenicu: Beograd na vodi, Gračanica pod vodom..

Ima ih još; jutros u jutarnjem na jednoj TV, pričaju o postavci, modnoj postavci u Muzeju savremene umetosti. Oko čega se vrši polemika:
da je kao takva izložba koja ne treba da bude izložena u tom muzeju, a koji je decenijama stajao kao fikus kraj ušća nerentabilan, već da ta izložba, treba da se pomeri u drugi objekat u okviru muzeja. Moda po nekima ne spada u vrstu umetnosti. Ispada zaslužuje izložbeni prostor al nedovoljno.
Mi toliko imamo dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti da treba da se prepiremo da li vrata muzeja otvoriti nekoj izložbi ili ne, do koje je tačke sve vulgarizovano...?!

Još jedna nelogičnost godinama unazad do danas. O Jovanki Broz, još za života, napisana je knjiga, i ne samo jedna, snima se i film o njoj.
A do kraja života, što joj je i uticalo na kvalitet istog, živela je u vili koja je oronula, puna memle i vlage, hladnoće, skromno, bez uslova, usamnjena.
Danas je ta vila renovirana i u nju bi trebalo, kako mediji kažu, da se useli premijerka.

A vila je trebala da se renovira, restauira nameštaj i pretvori u muzej, ustvari.....

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::
Ima ih još; jutros u jutarnjem na jednoj TV, pričaju o postavci, modnoj postavci u Muzeju savremene umetosti. Oko čega se vrši polemika:
da je kao takva izložba koja ne treba da bude izložena u tom muzeju, a koji je decenijama stajao kao fikus kraj ušća nerentabilan, već da ta izložba, treba da se pomeri u drugi objekat u okviru muzeja. Moda po nekima ne spada u vrstu umetnosti. Ispada zaslužuje izložbeni prostor al nedovoljno.
Mi toliko imamo dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti da treba da se prepiremo da li vrata muzeja otvoriti nekoj izložbi ili ne, do koje je tačke sve vulgarizovano...?!


Извињење Виктора Киша Тодоровићу .Каже,да га кустоси нису обавестили.Значи он је необавештен Bebee Dol
После буре која је у се јавности покренула због уклањања рада "Топлина" из приземља Музеја савремене уметности, који ће уступити место кафићу, односно због уклањања дела са поставке "Рефлексије нашег времена", са петог нивоа зграде на Ушћу, због предстојеће изложбе венчаница Жан Пола Готјеа, током викенда се поново огласио в. д. дирекора Виктор Киш.

Он се, како преноси Танјуг, извинио Тодоровићу и осталим ....

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/931513/zata.....todorovicu

Ја и даље тврдим,да је реч извини обично средство за испирање уста!
Хм, за овакве би ипак отворио директну линију 555-333...

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Маја Гојковић,министар културе, затражила информацију о ревизији фондова институција културе.

Она је упутила допис свим институцијама културе чији је оснивач Република Србија са молбом да доставе информацију о ревизији фондова како би се утврдило тачно стање културне баштине Републике Србије.

Такође je упутила молбу и Секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Аутономне покрајине Војводине, као и градовима и општинама на територији Републике Србије да институцијама културе чији су оснивачи доставе исти захтев о информацији у вези са ревизијом фондова.

Како се наводи у саопштењу Министарства културе и информисања, циљ ових активности је да се после више година утврди тачно стање фондова институција културе на целој територији Републике Србије.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politik.....ndovi.html

Надам се,да се ово односи и на наша представништва у иностранству,амбасаде и конзулате,и да се коначно утврди,шта се десило са оних 150-60 уметничких слика,које су нестале.
И наравно ,слике из скупштине за време 5 октобра,затим предузећа која су поседовала значајан број дела,а нестала пре приватизације,затим уметнине из Шилерове улице...

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Citat:циљ ових активности је да се после више година утврди тачно стање фондова институција културе на целој територији Републике Србије.

Popis stanja na kraju godine. Mr. Green
Pošto do sad nije bilo priče da se to radilo u okviru Ministarstva ili primopredaje, sasvim je logičan potez. Nešto što se treba raditi svake godine. Kao i plan rada i ulaganja za svaku oblast.
Videćemo šta će biti na osnovu svega toga...

Samo da se čovek nada da će više raditi na popularizaciji kulture, medijski, najviše i ustanova kulture. Kao što se može primetiti, ko hoće, iako se o tome ne priča preko medija, jer nisu informacije o kojima se može tračaraiti i ćaskati uz kafu, dešava se dosta toga. Naročito kad su u pitanju izložbene postavke i arheološka otkrića i rad na njima... Smajli

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Primer za razmišljanje kao simbol stanja u oblasti kultrure:


Не дамо -Коларац-!


Citat:Задужбина Илије М. Коларца. Стоји као изазов и опомена овом времену. Има и данас богатих људи, али би требало да се присете свог великог претходника, који је своју отаџбину ценио и знао шта значи култура. Однос према Задужбини Илије М. Коларца је мерило односа према култури или некултури у овој земљи, каже за „Политику” Петар Божовић, наш познати глумац..

Citat:Упитан како је могуће решити ову незавидну ситуацију срчано је закључио:

‒ Ништа не може да промени ствари осим да изађемо сви, од младих до најстаријих, оно што је остало од културног живља у Београду и да кажемо: „Не дамо Коларац!” Нека остане за будућа поколења као што је и намењен, да служи народу и да једанпут схватимо да онај ко посегне за Коларцем да га уништи, да га преиначи, дабогда му се кућа ископала.http://www.politika.rs/scc/clanak/466214/Neka-ostane-da-sluzi-narodu

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

natrix ::Primer za razmišljanje kao simbol stanja u oblasti kultrure:

Citat:Задужбина Илије М. Коларца. Стоји као изазов и опомена овом времену. Има и данас богатих људи, али би требало да се присете свог великог претходника

Као да читају,шта ми овде пишемо... Zagrljaj
Ево дивног примера...

Професор Кавчић добио спор од 750 милиона долара против "Марвела", сад основцима обезбеђује књиге .
Основно образовање је обавезно, па и уџбеници треба да буду бесплатни. То је идеја професора Александра Кавчића. Он је Београђанин, ђак Математичке гимназије, докторирао је на Карнеги Мелон универзитету, предавао на Харварду. Његов патент – читач магнетских меморија, незаконито је користила глобална компанија "Марвел". Тужио их је и после вишегодишњег суђења добио спор и одштету – 750 милиона долара. Од дела новца жели да обезбеди бесплатне уџбенике за основце у Србији.

Фондација "Алек Кавчић" већ годинама донира рачунаре Математичкој гимназији у Београду. Али ту прича тек почиње. Следећи већи корак јесу бесплатни уџбеници за школарце у целој Србији.
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drust.....acija.html

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 1588

Iz srodne teme:

Citat:Кафанизација културе...

https://www.mycity.rs/Kultura-i-umetnost/Propadanj.....ne_18.html

I ta vest kade je bila između, ostalog kad je bilo pitanje izložbe u Muzeju savremene umetnosti, da se čovek prekrsti s obe ruke..

Težnja da se sve iskomercijalizuje. Izložba u tom slučaju kao prigodan enterijer dok se koristi wifi i ispija minimum espreso, po ceo dan, pih.

Tačnije nije čak ni kafanizacija nego kafićizacija, Laughing

kafana je je još i simbol boemstva, dok je kafić naročito u TC simbol dokolice, prestiža, i moram biti viđen, naročito su klubovi toga simbol isl...

Kad smo već kod ugostiteljskih al pre maloprodajnih objekata...
ima veze sa ovom temom;

Kod nas je pojam potrošačko društvo iizrazito bukvalno shvaćeno.
Nije isto otvarati fabrike i sa internenim kapitalom, i tržne centre u kojima se ne stvara kapital već obrće. Što je još gore, čak niko ne kapira i da roba koja se prodaje je nekoliko puta skuplja i više čak od svoje stvarne vrednosti, al...

Kod nas takođe izumire zanat, što takođe ima veze sa kulturom. I mala je informisanost o značaju istog za jednu zemlju je značajna jer svakako osim korisnisnosti nosi sa sobom i umetničko i kreativnost..

A kad je već otvaranje tržnih centara i ima toliko maloprodajnih objekata, treba da se zapitamo isto tako kakva nam je kultura i komunikacije.

Oni koji rade u maloprodaji bez obzira da li je u pitanju širok asortiman tj roba široke potrošnje kako se kaže /a ne nabrajanje na zidu objekta šta sve maloprodaja od proizvoda nudi/ ili specijalizovana malopradaja moraju biti o onome što prodaju:
dobro informisani, ljubazni, nenametljivi, taktični, i da poznaju poslovnu komunikaciju i marketing u maloprodaji.
Toga u većini slučejeva nemaaaa i nema kao nekad.
Ne bi da pri tom nabrojim maloprodajne objekte u kojima toga nema i gde se osoblje svađa sa šefom ili međusobno ili su bezobrazni i to sve pred kupcem.
To opet nije upućeno na njihove ličnosti već na njihovo ponašanje naravno.
I to ne treba raditi tako zato što gazda tera i plaća da bude neko fin već takav treba biti, u protivnom se primećuje izveštačenost.
Nažalost, a ima i toga da i treba razumeti mladu osobu koja se trudi, a za male pare ko što je obično, a mora da trpi zbog sopstvene egzistencije.

Ne može se čak ni reći da neko ko sa fakultetom što nije retko, usled nedostatka svog posla, a u pohodima trbnuhom za kruhom, a radi u maloprodaji da je uvek ljubazan i dobro informisan /bez obzira da li je to zbog apatije, ili nedostatka znanja opšte komunikacije/. Krajnjeg kupca ne treba da zanima, koliko god da je i empatičan, da li je prodavac, neko ko ima problema privatnih, ili je sam od sebe mrzovoljan.

Stoga bi bonton sa osnovama komunikacije, kao obavezan predmet trebalo uvesti bar jednu godinu u srednjoj školi četvrtoj npr. umesto onog izbornog građanstvo, koji bi u sebi sadržao i praktični deo-kao vežbanje komunikacije bez čega ne bi moglo da se zaključi ocena.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1417
 • Gde živiš: Karlmarksland

Ми имамо споменик Стефану Немањи,а неки имају споменике друге природе.
Председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов открио је у уторак шест метара висок кип пса алабаи (средњеазијски овчар) у главном граду Ашхабаду.

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/935185/visok.....cudi-video

Питам вас,драги форумаши,ко је луд данас у лудом свету?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 848 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 4 sakrivenih i 814 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, awathorn, BlekMen, bojank, cezar 35, cikadeda, Cirkon, dane007, Drug pukovnik, mačković, Mihajlo, mrav pesadinac, mushroom, nenad_bela_crkva, Oluj2.1, pavle_pzs, pein, Recce, Sale.S, Snorks, stug, vasa.93, virked, vlahale, voja64, zlatkovuka