Adobe Flash Player x64 Preview "Square"

Adobe Flash Player x64 Preview "Square"

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Adobe je objavio 64-bit preview verziju svog Flash player plug-in (sa kodnim imenom Square) za Linux, Mac i Windows. Iako je Adobe tempirao ovo izdanje sa izlaskom beta verzije Internet Explorera 9, koji koristi hardversko ubrzanje za grafiku, korist bi trebalo traziti i u boljim performansama i sigurnosnim unapredjenjima.



Download: http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html
Kako je ovo test verzija preporucuje se samo za to, a ne i koriscenje u svakodnevnom radu.
U Adobe-u se moze saznati da ce finalna verzija najnovijeg Flash plejera ugledati svetlost dana u prvoj polovini sledece godine.

Ja je koristim i koliko sam do sada imao prilike da primetim, radi odlicno. Za Ubuntu korisnike najbolje je dodati repozitorijum po uputstvu sa sledece adrese https://launchpad.net/~sevenmachines/+archive/flash i nadograditi verziju kroz update. Verzija iz ovog repoa trenutno je 10,2,161,22



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Brok  Male
  • Moderator foruma
  • Mihajlo Bogdanović
  • Linux driver - fighter - warrior
  • Pridružio: 04 Maj 2005
  • Poruke: 3197
  • Gde živiš: U autu i ispred računara, iz grada Kraljeva

Ja ne primećujem razliku.
Mada videćemo ... polako ...



offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Pa nisam ni ja rekao da sam osetio drastican boljitak, ali radi kako se ocekuje i ne pravi probleme. Sto se tice hardverskog ubrzanja za grafiku, ne ocekuj ga jos uvek na Linuxu, to je za Windows i to IE9.

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

Meni je izgledalo kao da brže pušta HD video direktno u browseru
koristeći više jezgara Shocked
(a takođe kažu i da iskoristi hd akceleraciju ako je prisutna u drajveru GUZ - Glavom U Zid naglasak je na ovome "ako... je prisutna" Very Happy Bebee Dol )

Citat:Sto se tice hardverskog ubrzanja za grafiku, ne ocekuj ga jos uvek na Linuxu, to je za Windows i to IE9.
u stvari on koliko sam pratio još od pojave flash 10 za linuks u
stvari upotrebi u nvidia drajveru to što može Very Happy

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Moze biti, to za HD video se i meni ucinilo, ali ne znam za akceleraciju pomocu grafike. Ja imam nVidia grafiku, ispitacu malo, probacu da nadjem sta moze da iskoristi u drajveru.

offline
  • Brok  Male
  • Moderator foruma
  • Mihajlo Bogdanović
  • Linux driver - fighter - warrior
  • Pridružio: 04 Maj 2005
  • Poruke: 3197
  • Gde živiš: U autu i ispred računara, iz grada Kraljeva

hazmaju ::Pa nisam ni ja rekao da sam osetio drastican boljitak ...
A ko je rekao da si ti rekao. Very Happy
Nemoj se ljutiti na brata po sistemu, kao što i sam znaš nemam ja tako prefinjeni osećaj jel koristim i te proklete MW sisteme, tako da sam samo polu lindža. Laughing

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Ma ne ljutim se zasto bih, daleko bilo! Svaka primedba vezana za rad ovg izdanja je dobrodosla, zato i postoji tema Ziveli

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2182
  • Gde živiš: Beograd

Malo sam prelistavao po netu i moram da kazem da nema hardverske akceleracije za Linux ni u ovom izdanju flesa (kao ni prethodnim). Razvojni tim kuka kako, Linux APIji ne funkcionisu na nacin potreban Flash playeru i da nisu sposobni da mu vrate dekodirani video sadrzaj, vec ga prikazuju u samostalnom prozoru, tako da nema akceleracije, jer Flash nije sposoban da blendira kontrole (staticni elementi kao dugmici ili barovi) i video prozor U YUV formatu koji je izlaz skoro svih video kodeka na Linuxu, vec mora da kovertuje u RGB i onda sjedini elemente prozora (video i staticne)... Svakako radi se na nekom APIju koji ce biti sposoban da zadovolji model operacije Flash Playera, pa ce tada i biti podrzana hardverska akceleracija (myriad video acceleration APIs).

Ono sto se sada desava na Linuxu je:
aplikacija-----mpeg4 video stream---->akceleracioni API (npr. vdpau)--dekodirani video u YUV-->displej
, a ono sto Adobe ustvari hoce za Flah Player je:
flash plugin---mpeg4 video stream----->akceleracioni API (npr. vdpau)--dekodirani video u RGB-->flash plugin--->displej


Sto se tice recimo NVidia drajvera, on je sposoban da da preko OpenGL-a pomogne renderovanje flash videa u fullscreenu i to se i sada desava, pa tako da postoji delimican pomak u tom pogledu (kazu da bi scaling RGBa na Linuxu preko OpenGL i bila prava buducnost Flasha za ovu platformu). Postoji samo jedna zackoljica; Compiz mora da bude onemogucen, buduci da se ne mesa lepo sa akceleracijom Flasha. Radice i sa compizom ali bez ikakve akceleracije, jer su dosli do zakljucka da kada se forsira pod aktivnim Compizom, postaje dosta nestabilno.
Ima i mali workaround za akcelerisani video na YouTube; Greasemonkey skripta koja forsira akcelerisani prikaz (vdpau) flash videa iz browsera preko Totem (totem-mozilla) ili VLC (mozilla-plugin-vlc)
http://userscripts.org/scripts/show/50771

Sve u svemu, umesto da kukaju i prisiljavaju Linux da se povinuje nacinu na koji funkcionise Flash Player, Adobov razvojni tim bi mogao da malo prouci API dokumentaciju na Linuxu i napravi jedan Flah koji ce da radi na pravi nacin...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 454 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 0 sakrivenih i 442 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bubili, havoc995, Kordon, Nixon, pein, purke62, raykan, slonic_tonic, Smd, Sterilizacija, Vl veliki, vukovi