sound card on debian doesnt work

sound card on debian doesnt work

offline
  • Pridružio: 30 Sep 2006
  • Poruke: 137

i have problem with my sound card. I tried to fix it and i have success but after reboot i have the same problem and i dont know now how to fix it, i tried with the same commands but still doesnt work.

i installed new alsa drivers and i fuc*ed up the alsamixer.

the sound card is AC97 realtek

any help



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12320
  • Gde živiš: Južni pol

alsamixer does work? If it does, set the volume by using it. And then use this command (as root) to store the settings:

alsactl store



offline
  • Pridružio: 30 Sep 2006
  • Poruke: 137

no it doesnt work

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12320
  • Gde živiš: Južni pol

AC97 based sound cards do work on Linux. So I guess only problem here are improper settings.

How did you try to fix it?

Did you try with alsaconf?

Btw, there's a really good article on ALSA in Linux Journal (just a notice, not connected to your question).
http://www.linuxjournal.com/node/8234/print

offline
  • Pridružio: 30 Sep 2006
  • Poruke: 137

yes i tried with alsaconf but still dont work.

when i click on the speaker image (right down corner) it says that "no gstreamer plugins found or no sound harware found"... something like that

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12320
  • Gde živiš: Južni pol

Ok. And what does it say when you try running alsamixer?

Open Gnome terminal and type in:
alsamixer

Take a screenshot and attach it to your response.

offline
  • Pridružio: 30 Sep 2006
  • Poruke: 137

here is the error if i write alsamixer and the box inside is the error if i click on the speaker picture (right down corner)



Dopuna: 11 Sep 2007 10:32

i fix the problem. First i removed hole alsa drivers .... and installed again.

and for the sound, i just didnt have permisions.

chmod 666 /dev/mixer

chmod 666 /dev/snd/*

but still has one problem , when i restart the permisions are the same like at the begginig and again i dont have permisions for the sound.
So can you tell me how can i set the permissions to be added forever, because now after every restart i need to add the permissions with those commands

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12320
  • Gde živiš: Južni pol

You should look at init scripts /etc/init.d. It is possible that some script is setting the permissions.

Another option is that debconf is messing someting. You could also look at /etc/sysinit settings.

I would bet that the solution is in editing some script from there or messing with debconf.

There is possibilty you could write your own script to set the right permissions if you fail to locate the source of the problem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 722 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 716 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BokaVukovic, djordje92sm, havoc995, Marko Marković, Mixelotti, spektorsky