Koji Mac računari su zastareli i šta sa njima - vodič kroz stare Mac-ove

Koji Mac računari su zastareli i šta sa njima - vodič kroz stare Mac-ove

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12351
 • Gde živiš: Južni pol

Verovatno ste po oglasima viđali ponude za različite Mac računare. Ako ste se nekad upitali da li je prodavčeva cena realna ili ako vas zanima koliko je specifičan model upotrebljiv za vaše potrebe, možda sledeći tekst može da pomogne.

Macbook, Macbook Pro, Mac Pro i IMac iz 2007

Problem

Ovi računari nisu kompatibilni sa najnovijom instancom OS X-a (Trenutno "El Capitan"). Problem je u dve stvari: 1) novije verzije OS X zahtevaju 64-bitni EFI firmver, 2) grafike na ovim računarima su preslabe za moderne aplikacije.

Generalno, poslednja verzija OS X koju će zvanično biti moguće pokrenuti na njima je 10.7 (Lion). Naćićete da danas ograničeni broj aplikacija podržava 10.7. Većina zahteva bar 10.8, ali neke od njih i 10.10 (prva polovina 2016 - možda neće važiti kad ovo budete čitali).

Kao što sam napisao, ne bih preporučio kupovinu ovih računara, osim ako ste svesni svih ograničenja i možete da ih nabavite jeftino. Po meni su cene ovih računara izuzetno precenjene u odnosu na današnju upotrebnu vrednost - ali nađu se povremeno po nekoj prihvatljivoj ceni. Čak i ako poterate noviji OS X na njima postoji mogućnost da će performanse biti slabe. Ako vam je dovoljna starija verzija nekog softvera koja radi na 10.7 il starijim Intel baziranim Mac-ovima (10.7 nema podršku za Rosetta layer za pokretanje PowerPC aplikacija), onda ovi računari mogu biti upotrebljivi. Ali to verovatno neće biti preterano dugo.

Potencijalna rešenja

Apple nikad nije objavio 64-bitni UEFi firmver za ove računare. Neki od njih su dolazili u konfiguracijama sa 512 mb (Macbook) što je premalo za moderne 64-bitne operativne sisteme. Ali postoje rešenja koje emuliraju 64-bitni efi boot loader (napr: Piker-Alpha Bootloader). Ovo rešava samo deo problema.

Drugi deo je vezano za zastarele grafike. Skuplji modeli IMac-a i Mac Pro imaju mogućnost zamene grafičkih kartica. Drugi modeli obično nemaju. Pored zastarelosti, problem je i sa nedostatkom drajvera. OS X 10.8 i noviji ne dolaze sa drajverima za starije grafike (GMA 950, Ati X1300, Nvidia Go 73000 i druge). Ljudi su uspevali da hakuju i ubace određeni nivo podrške za neke od starijh kartica, ali će performanse i dalje biti slabije - ove kartice (pogotovo GMA 950) ne podržavaju moderne grafičke standarde (moderne verzije OpenGL-a). Ovi hakovi mogu biti problematični i bagoviti.

Potencijalno je moguće, u nekim modelima (Imac 24" i Mac Pro) nadograditi karticu na noviji model, ali morate imate u vidu koje kartice dolaze sa Mac računarima. Ako kartica ne dolazi ni u jednoj Mac varijanti, neće raditi. Čak i da rade, postoji mogućnost da će ekran biti prazan pri bootu i da grafičke mogućnosti neće biti moguće u potpunosti iskorišćene. To je zato što je karticu potrebno flešovati UEFI firmware-om. Iskreno taj deo nisam puno istražio i ima jako malo informacija, ali je teorijski i praktično izvodljivo. Imac 24" koristi mxm format kartice (nisam siguran da li je mxm ili mxm II u pitanju), Mac Pro koristi standardne PCI Express kartice.

Možda ćete najviše sreće imati ako probate MacPostFactor (nekada MLPostFactor) aplikaciju koja automatizuje instalaciju novijih OS X verzija na starije računare. Lično, ne gotivim baš preterano MPF zbog nekoliko problema. Praktično: 1) ružan boot ekran sa natpisom "OS X Hackers", 2) Loš rad u multiboot konfiguraciji - MPF ne detektuje multiboot i prepiše bootloader sa svojim koji nije multiboot kompatibilan. Ideološki: 1) MPF je zatvoreni projekat koji samo koristi rezultate već postojećih (često open source) projekata, 2) dosta je hakovit i možda koristi binarne datoteke koje su uzete iz jednog Apple proizvoda i nabudžene na drugi za koji nisu namenjene - primer drajvera za GMA 950, 3) sklonost autora ka samopromociji.

Ali ako imate single boot, MacPostFactor možda može da pomogne. Iako je sve to moguće postići i ručno. Ali ako ste navikli na klikanje različitih root aplikacija za Android ili IPhone bez znanja šta rade u pozadini (lično mislim da je to jako loša siguronosna praksa bez obzira na OS), pretpostavljam da vam onda većina mojih primedbi neće smetati.

Alternativno, na ove mašine možete instalirati Linuks ili Windows. Kad je Linuks u pitanju, zbog 32-bitnog UEFI-a najbolje je koristiti verzije distribucija koje su izašle tokom ove (prva polovina 2016) ili prošle godine (nisam siguran kako je podržan u starijim verzijama).

Što se tiče Windowsa, viđao sam instalacije sa Windows 7 po oglasima. EveryMac.com portal navodi da je najveća verzija Windowsa koju je moguće instalirati na ovu mašinu upravo 7.

Ovo su 64-bitne mašine. Velika je verovatnoća da će ih bar Linuks podržavati dok ne postanu skroz hardverski zastarele (procesorska moć i količna rama). Dakle, sa Linuksom se od njih može izvući još nekoliko dobrih godina.

MacBook, MacBook Pro, MacPro i Imac iz 2006

Problem

Ovi računari najvećim delom koriste 32-bitne Intel Core procesore tako da nisu kompatibilni sa verzijama Mac OS X-a većim od 10.6. Mali broj modernih aplikacija još uvek podržava 10.6.

Rešenje

Novije verzije OS X-a zahtevaju 64-bitni procesor. Nije ih moguće instalirati na ovu familiju Mac-ova.

Ono što možete uraditi da ovim mašinama udahnete novi život je da instalirate Linuks ili Windows.

Kad je Linuks u pitanju, većina distribucija još uvek dolazi u 32-bitnoj varijanti (iako bi to moglo da se promeni u narednih nekoliko godina). 32-bitne Linuks distribucije će biti instalirane u legacy bios režimu. Vrlo je verovatno da je moguće neke od njih instalirati i u EFI režimu, iako podrška za 32-bitni EFI može da varira. Ako vas to interesuje, preporuka je instalacija skorijih verzija (2015/2016).

Što se tiče Windowsa, viđao sam instalacije sa Windows 7 po oglasima. EveryMac.com portal navodi da je najveća verzija Windowsa koju je moguće instalirati na ovu mašinu upravo 7.

Dakle čak i u slučaju da instalirate Linuks ili Windows, iz ove mašine ćete verovatno biti u mogućnosti da izvučete samo još koju godinu života pre nego što postane zastarela i za ove operativne sisteme.

Uzgred, OS X 10.6 ima i jednu pozitivnu stranu: ovo je poslednja verzija OS X-a za Intel koja podržava Rosetta podsistem za pokretanje Power PC aplikacija (opcija u naprednim podešavanjima instalacije).

PowerMac G5

Problem

Ovi računari koriste Power PC procesore. G5 je najmoćnija verzija PowerPC u Mac računarima. Postojale su čak i dual processor konfiguracije. Ali, moderne OS X aplikacije više ne podržavaju PowerPC. Ovi Mac računari su ograničeni na korišćenje prastarog softvera. Poslednja verzija OS X koju je moguće pokrenuti na njima je OS X 10.5.

Rešenje

Ovaj računar nije u mogućnosti da pokreće moderne OS X aplikacije.

Ovo su još uvek relativno moćni procesori (doduše na nivou prošle dekade 21 veka). Možete instalirati Linuks. Osim podrške za Flash, sve ostalo bi trebalo da radi (mislim da ne postoji Flash za PowerPC Linuks, samo za x86 i x86_64). Multimedijalne performanse bi mogle biti slabije, u skladu sa sličnim PC mašinama iz istog perioda.

Ove mašine su takođe dobre za pokretanje starog PPC OS X softvera. Iako ste ograničeni na 10 godina stare verzije softvera. Ali ako vam nešto od toga "radi posao" možda mogu biti i upotreblijve. Recimo Adobe Creative Suite CS 2 je bio dostupan samo u PPC varijanti.

PowerBook G4, PowerMac G4, IBook G4

Problem

Ovi računari koriste Power PC procesore. Moderne OS X aplikacije više ne podržavaju PowerPC. Ovi Mac računari su ograničeni na korišćenje prastarog softvera. Poslednja verzija OS X-a koju je moguće instalirati na njima je OS X 10.4 ili 10.5 u zavisnosti od jačine procesora. Ako je računar baziran na G4 sa 400 mhz ili manje - 10.4, jači G4 Macovi - 10.5. Neke OS X aplikacije mogu zahtevati OS X 10.5 ili G5 procesor.

Rešenje

Možete instalirati Linuks. Osim podrške za Flash, sve ostalo bi trebalo da radi (mislim da ne postoji Flash za PowerPC Linuks, samo za x86 i x86_64). Multimedijalne performanse bi mogle biti loše, pogotovo na mašinama sa G4 sa manje od 400 mhz.

Takođe je moguće instalirati 10.5 na G4 računare na kojima to zvanično nije moguće korišćenjem alatke LeopardAssisst.

OS X 10.4 je poslednja verzija OS X koja sadrži podsistem kompatibilnosti sa klasičnim OS 9 aplikacijama. Ako vam je potrebno pokretanje klasičnih aplikacija, preporuka je da instalirate/ostavite 10.4. Ove mašine mogu biti i dobre Mac bazirane retro gaming mašine (zbog podrške i za klasične i OS X aplikacije).

PowerMacintosh G3, PowerBook G3, Imac G3,

Problem

Ovi računari koriste Power PC procesore. Moderne OS X aplikacije više ne podržavaju PowerPC. Ovi Mac računari su ograničeni na korišćenje prastarog softvera. Poslednja verzija OS X-a koju je moguće instalirati na njima je OS X 10.4. Neki modeli ne podržavaju OS X već su ograničeni na klasični OS 9.

Rešenja

Ove mašine su hardverski slabe. Iako se može instalirati Linuks, velika je verovatnoća da će performanse biti slabe.

OS X 10.4 je moguće instalirati na neke mašine koje nisu zvanično podržane korišćenjem aplikacije XPostFacto.

OS X 10.4 je poslednja verzija OS X koja sadrži podsistem kompatibilnosti sa klasičnim OS 9 aplikacijama. Ako vam je potrebno pokretanje klasičnih aplikacija, preporuka je da instalirate/ostavite 10.4. Ove mašine mogu biti i dobre Mac bazirane retro gaming mašine (zbog podrške i za klasične i OS X aplikacije).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Na PPC jos uvek lepo radi par linux distribucija. Lagana instalacija, bez nekih velikih podesavanja, skoro uvek sve radi OOB. Koliko vidim i dalje se razvijaju. Probao sam Ubuntu skoro na jednom stariom G4 iMac-u, stvarno je lepo radio. Naravno ubacio sam 2GB rama i 160GB hard, ne zbog samog prostora, nego sto je hard bio brzi malo.

Sto se prvih generacija intela tice, tu Win 7 radi odlicno, naravno uz dodavanje memorije i zamenu hardova. Ovo se prvenstveno odnosi na laptopove. To je prilicno osvezenje za jednu masinu otpisanu od strane Apple-a, ali ono sto se mora znati da takva masina nije nista bolja od bilo kod laptopa iz tog perioda, osim sto lepo izgleda, nema nikakvu vecu vrednost.

Svidja mi tema, cestitke Bocke Very Happy ...offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

Simke ::Na PPC jos uvek lepo radi par linux distribucija.

Problem je što se programi za PPC arhitekturu gotovo uopšte ne razvijaju i što takva rešenja nisu potpuno udobna za svakodnevan rad (iako za potrebe prosečnih korisnika mogu da posluže).

Ja lično zaobilazim sve što ne može da tera Mavericks (10.9) i Yosemite (10.10), najviše zbog iOS SDK.

Btw, odlična tema bocke Smile

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12351
 • Gde živiš: Južni pol

Napisano: 11 Jul 2016 23:37

Drago mi je da mislite da je korisna tema. Nema puno literature o tematici na domaćem webu, pa sam mislio da ne bi bilo loše da se taj trend promeni. Smile

Btw, iščitavam još jednom i primetio sam jednu grešku.

Za Macove iz 2006 sam prvobitno napisao (copy/paste iz sličnog pasusa za Mac-ove iz 2007):

Citat:Kad je Linuks u pitanju, većina distribucija još uvek dolazi u 32-bitnoj varijanti (iako bi to moglo da se promeni u narednih nekoliko godina). Zbog 32-bitnog UEFI-a najbolje je koristiti verzije distribucija koje su izašle tokom ove (prva polovina 2016) ili prošle godine (nisam siguran kako je podržan u starijim verzijama).

Kasnije sam se ispravio:

Citat:Kad je Linuks u pitanju, većina distribucija još uvek dolazi u 32-bitnoj varijanti (iako bi to moglo da se promeni u narednih nekoliko godina). 32-bitne Linuks distribucije će biti instalirane u legacy bios režimu. Vrlo je verovatno da je moguće neke od njih instalirati i u EFI režimu, iako podrška za 32-bitni EFI može da varira. Ako vas to interesuje preporuka je instalacija skorijih verzija (2015/2016).

Dopuna: 11 Jul 2016 23:38

E.L.I.T.E. ::Problem je što se programi za PPC arhitekturu gotovo uopšte ne razvijaju i što takva rešenja nisu potpuno udobna za svakodnevan rad (iako za potrebe prosečnih korisnika mogu da posluže).

Problem za OS X, ne i za Linux. Većina Linuks aplikacija su open source. Ako ne zavisiš od neke x86 propriatry aplikacije, PPC Linux je u potpunosti upotrebljiv.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

To znam, ali je fokus na x86 platformi. Recimo probaj da nađeš podršku za problem sa Node.js na PPC arhitekturi (obzirom da je V8 port dostupan i za PPC) oko nekih low-level stvari i videćeš da je dosta teže. Generalno ne bih nikad trošio vreme s njim osim ako se ne radi o održavanju nekog softvera čije bi prepisivanje bilo neisplativo.

offline
 • bocke  Male
 • Moderator foruma
 • Glavni moderator Linux foruma
 • Veliki Pingvin
 • Guru
 • Pridružio: 16 Dec 2005
 • Poruke: 12351
 • Gde živiš: Južni pol

Da, fokus je na x86, ali to je generalno trend u IT trenutno. Bez obzira, većina multiplatformskih aplikacija neće imati probleme vezane za specifičnu hardversku platformu. Node jedva radi i na platformama na kojima je razvijen. Very Happy Ok, preterujem malo. Ali je izuzetno bagovit.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

Uzeo sam ga samo kao primer. off: JavaScript, Node.js i NoSQL baze su više hype nego što su korisni (na stranu to što se od JS-a ne može pobeći u client-side razvoju).

offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

@ELITE

Mani se profi ili poluprofi resenje, na tim masinama ako proradi youtube je uspeh sam po sebi Very Happy ...

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

^ Upravo to Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 514 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 496 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Dorcolac, ikan, Jaroslav, kalens021, Konda, pein, royst33, tomigun, vasa.93, vlvl, W123, yrraf, zexoni, |_MeD_|